Ero sivun ”Eurovision laulukilpailu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 234: Rivi 234:
[[Tiedosto:2006ee Rehearsal.jpg|thumb|250px|Viron edustaja [[Sandra Oxenryd]] [[Eurovision laulukilpailu 2006|Euroviisuissa Ateenassa vuonna 2006]].]]
[[Tiedosto:2006ee Rehearsal.jpg|thumb|250px|Viron edustaja [[Sandra Oxenryd]] [[Eurovision laulukilpailu 2006|Euroviisuissa Ateenassa vuonna 2006]].]]


Euroviisulähetyksen pituutena on aina haluttu pitää korkeintaan kolmea tuntia,{{lähde}} joten kappaleiden tulisi voida olla esitettävissä noin kolmessa minuutissa. Vuoteen [[1992]] asti kaikki halukkaat EBU:n jäsenmaat saivat osallistua halutessaan Euroviisuihin ilman rajoituksia. Vuonna [[1993]] kun [[EBU|Eurovisio]] ja [[Sopotin laulufestivaalit|Intervisio]] yhdistyivät ja myös Itä-Euroopan maat halusivat mukaan kilpailuun, osallistuvien maiden määrää oli rajoitettava siten, että edellisenä vuonna huonosti pärjänneet maat pakotettiin viettämään välivuotta. Vuodesta 1999 lähtien Ranskalla, Saksalla, Espanjalla ja Isolla-Britannialla on kuitenkin ollut pysyvä osallistumisoikeus, sillä ne ovat kilpailun suurimmat rahoittajamaat. Kyseisiä maita kutsutaankin Euroviisuissa BIG4-blokiksi. Koska kiinnostus viisuja kohtaan lisääntyi Euroopassa, vuoden [[2003]] alkupuolella EBU:ssa päätettiin muuttaa kilpailu kaksipäiväiseksi vuodesta [[2004]] lähtien, jolloin vuosittain viisuihin voi osallistua korkeintaan 40 maata. Suora finaalipaikka oli edellisen vuoden finaalin kymmenellä parhaiten menestyneellä maalla sekä BIG4-mailla. Muut joutuivat lunastamaan finaalipaikan ensimmäisenä kisapäivänä (usein torstai) järjestetyn karsintakilpailun, semifinaalin kautta. Eurovision laulukilpailun suosion edelleen kasvaessa päätettiin jakaa semifinaali kahteen osaan vuodesta 2008 lähtien. Uusien sääntöjen mukaan vain järjestäjä ja BIG4 ovat automaattisesti finaalissa. Karsintakilpailuissa valitaan kaksikymmentä maata loppukilpailuun, eikä niiden tuloksia ilmoiteta ennen loppukilpailun äänestyksen päättymistä. Karsintakilpailujen lopussa ilmoitetaan ainoastaan finaaliin selvinneet satunnaisessa järjestyksessä. Tätäkin systeemiä on pidetty joissain piireissä epäreiluna{{kenen mukaan}} ja EBU on ollut miettimässä vaihtoehtoisia karsintatapoja.
Euroviisulähetyksen pituutena on aina haluttu pitää korkeintaan kolmea tuntia,{{lähde}} joten kappaleiden tulisi voida olla esitettävissä noin kolmessa minuutissa. Vuoteen [[1992]] asti kaikki halukkaat EBU:n jäsenmaat saivat osallistua halutessaan Euroviisuihin ilman rajoituksia. Vuonna [[1993]] kun [[EBU|Eurovisio]] ja [[Sopotin laulufestivaalit|Intervisio]] yhdistyivät ja myös Itä-Euroopan maat halusivat mukaan kilpailuun, osallistuvien maiden määrää oli rajoitettava siten, että edellisenä vuonna huonosti pärjänneet maat pakotettiin viettämään välivuotta. Vuodesta 1999 lähtien Ranskalla, Saksalla, Espanjalla ja Isolla-Britannialla on kuitenkin ollut pysyvä osallistumisoikeus, sillä ne ovat kilpailun suurimmat rahoittajamaat. Kyseisiä maita kutsutaankin Euroviisuissa BIG4-blokiksi. Koska kiinnostus viisuja kohtaan lisääntyi Euroopassa, vuoden [[2003]] alkupuolella EBU:ssa päätettiin muuttaa kilpailu kaksipäiväiseksi vuodesta [[2004]] lähtien, jolloin vuosittain viisuihin voi osallistua korkeintaan 40 maata, tosin [[Suomi]] rikkoi sääntöä vuonna [[2007]] 42:lla osallistujamaalla. Suora finaalipaikka oli edellisen vuoden finaalin kymmenellä parhaiten menestyneellä maalla sekä BIG4-mailla. Muut joutuivat lunastamaan finaalipaikan ensimmäisenä kisapäivänä (usein torstai) järjestetyn karsintakilpailun, semifinaalin kautta. Eurovision laulukilpailun suosion edelleen kasvaessa päätettiin jakaa semifinaali kahteen osaan vuodesta 2008 lähtien. Uusien sääntöjen mukaan vain järjestäjä ja BIG4 ovat automaattisesti finaalissa. Karsintakilpailuissa valitaan kaksikymmentä maata loppukilpailuun, eikä niiden tuloksia ilmoiteta ennen loppukilpailun äänestyksen päättymistä. Karsintakilpailujen lopussa ilmoitetaan ainoastaan finaaliin selvinneet satunnaisessa järjestyksessä. Tätäkin systeemiä on pidetty joissain piireissä epäreiluna{{kenen mukaan}} ja EBU on ollut miettimässä vaihtoehtoisia karsintatapoja.


Osallistujayhtiöiden on lähetettävä kilpailu suorana televisiolähetyksenä. Euroviisukilpailun isäntämaaksi pääsee edellisen kilpailun voittaja, mutta tästä kunniasta syntyvät suuret kulut ovat ajoittain muodostuneet ongelmaksi televisioyhtiöille.
Osallistujayhtiöiden on lähetettävä kilpailu suorana televisiolähetyksenä. Euroviisukilpailun isäntämaaksi pääsee edellisen kilpailun voittaja, mutta tästä kunniasta syntyvät suuret kulut ovat ajoittain muodostuneet ongelmaksi televisioyhtiöille.

Versio 23. joulukuuta 2009 kello 04.16

Tiedosto:Eurovision laulukilpailun logo.svg
Eurovision laulukilpailun logo.

Eurovision laulukilpailu (engl. Eurovision Song Contest, ransk. Concours Eurovision de la chanson), puhekielessä Euroviisut, on suosittu vuosittainen laulukilpailu, johon saavat osallistua Euroopan yleisradiounionin (EBU) aktiiviset jäsenmaat. Jokainen laulukilpailuun osallistuva maa lähettää kilpailuun yhden musiikkiesityksen ja ne äänestetään kansainvälisessä finaalissa paremmuusjärjestykseen. Kilpailuun saavat osallistua vain uudet laulut, joiden on tarkoitettu osallistuvan Eurovision laulukilpailuun. Laulua ei saa mainostaa ennen jokaisen maan kansallista karsintaa, jossa valitaan edustajasävelmä kilpailuun.

Kilpailun nimi tulee EBU:n televisiojakeluverkosta Eurovisio (engl. Eurovision).[1][2] EBU:n jäseniä ovat televisioyhtiöt, jotka valitsevat ja lähettävät osallistujan kilpailuun. EBU:lla on toisaalta jäseniä myös Euroopan ulkopuolelta: Algeriasta, Egyptistä, Israelista, Jordaniasta, Libanonista, Libyasta, Azerbaidžanista, Marokosta, Tunisiasta ja Georgiasta. Näistä kuitenkin vain Israel ja Azerbaidzan ovat osallistuneet kilpailuun säännöllisesti. Marokko on osallistunut kerran, vuonna 1980 ja Libanon ilmoittautui vuoden 2005 kilpailuun, mutta perui osallistumisensa. Osallistuakseen laulukilpailuun valtion ei siis tarvitse sijaita maantieteellisesti Euroopassa. Kilpailu on aina televisioitu vuodesta 1956 lähtien, mutta alkuvuosina sitä enimmäkseen kuunneltiin radiosta.lähde?

Eurovision laulukilpailun loppukilpailua seuraa noin 100 miljoonaa televisiokatsojaa, se on suosituin ei-urheilulähetys Euroopassa.lähde? Vuoteen 2003 asti se järjestettiin yhtenä iltana, useimmiten lauantaina huhti- tai toukokuussa, mutta vuodesta 2004 kilpailu on järjestetty kaksiosaisena, johon sisältyy semifinaali ja finaali. Vuodesta 2008 lähtien semifinaali on käyty kaksiosaisena ohjelmana.

Eurovision laulukilpailun lähetys

Eurovision laulukilpailun televisiolähetyksessä perinteiseen rakenteeseen kuuluu kaikkien lauluesitysten esittäminen arvotussa järjestyksessä ja äänestys, jossa jokainen osallistujamaa äänestää lauluja paremmuusjärjestykseen. Kilpailulla on juontaja tai juontajapari, joka juontaa kilpailun englanniksi ja ranskaksi. Perinteisesti jokaisella maalla, joka televisioi kilpailun, on oma selostaja, joka selostaa kilpailun tapahtumat ja esittelee kilpailukappaleet omalla kielellä. Esitysten välillä nähdään lyhyitä videopätkiä, joissa isäntämaa yleensä (ei aina), esittelee oman maansa kulttuuria. Euroviisulähetyksen pituus on ollut pitkään noin kolme tuntia. Kaikkien osallistujamaiden on lähetettävä kilpailu suorana lähetyksenä. Nykyään kilpailussa on varattu tilaa myös mainoskatkoille, jotka eivät estä kilpailuesitysten näkemistä.

Ensimmäiset Euroviisut

Euroviisujen alkuperäinen logo

Ensimmäinen Eurovision laulukilpailu pidettiin Sveitsin Luganossa vuonna 1956. Idean isä oli EBU:n ranskalainen voimahahmo Marcel Bezençon. EBU:n perustajayhtiöillä oli tarve keksiä kaikkia jäsenmaita kiinnostavia televisio-ohjelmia. Pienin yhteinen nimittäjä löytyi laulukilpailusta ja esikuvana oli 1951 alkanut Italian valtion TV-yhtiö RAI:n ja Sanremon kasinon järjestämä kansallinen laulukilpailu Festival di Sanremo. Sen jälkeen Eurovision laulukilpailut on järjestetty edellisen vuoden voittajamaassa, poikkeuksia lukuun ottamatta.

Eurovision laulukilpailuun 1956 osallistuivat EEC-maat eli Ranska, Italia, Alankomaat, Luxemburg, Belgia ja Saksan liittotasavalta sekä lisäksi Sveitsi . Jokainen osallistujamaa sai lähettää kaksi laulua, useimmilla oli myös kaksi solistia. Sveitsiläinen Lys Assia voitti kilpailun kappaleellaan "Réfrain". Assiaa voitiin pitää ennakkosuosikkina, sillä hän oli artisteista ylivoimaisesti nimekkäin. Voittajan valitsi jury, johon kuului kaksi jäsentä jokaisesta osallistujamaasta. Luxemburgin televisioyhtiöllä ei ollut varaa lähettää yhden solistin lisäksi tuomareita, joten maa pyysi sveitsiläisiä äänestämään heidän puolestaan. Itävalta, Iso-Britannia ja Tanska olisivat osallistuneet vuoden 1956 laulukilpailuun, mutta he eivät ilmoittautuneet ajoissa. Seuraavina vuosina osallistujamaiden määrä kasvoi huimasti kahdenkymmenen kieppeille.

Maiden ensiesiintymiset

Maiden ensimmäinen osallistuminen Eurovision laulukilpailuihin sininen=1950-luvulla, vihreä=1960-luvulla, keltainen=1970-luvulla, punainen=1980-luvulla, violetti=1990-luvulla ja oranssi=2000-luvulla
Euroviisuihin osallistuneiden maiden määrä eri vuosina
Vuosi Valtio Esittäjä
1956 Alankomaat Alankomaat Jetty Paerl
Sveitsi Sveitsi Lys Assia
Belgia Belgia Fud Leclerc
Saksa Saksa Walter Andreas Schwarz
Italia Italia Franca Raimondi
Ranska Ranska Mathé Altéry
Luxemburg Luxemburg Michèle Arnaud
1957 Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia Patricia Bredin
Itävalta Itävalta Bob Martin
Tanska Tanska Birthe Wilke & Gustav Winckler
1958 Ruotsi Ruotsi Lilla stjärna
1959 Monaco Monaco Jacques Pils
1960 Norja Norja Nora Brockstedt
1961 Espanja Espanja Conchita Bautista
Suomi Suomi Laila Kinnunen
Jugoslavia Jugoslavia Ljiljana Petrović
1964 Portugali Portugali António Calvário
1965 Irlanti Irlanti Butch Moore
1971 Malta Malta Joe Grech
1973 Israel Israel Ilanit
1974 Kreikka Kreikka Marinella
1975 Turkki Turkki Semiha Yanki
1980 Marokko Marokko Samira Bensaid
1981 Kypros Kypros Island
1986 Islanti Islanti Icy
1993 Kroatia Kroatia Put
Bosnia ja Hertsegovina Bosnia ja Hertsegovina Fazla
Slovenia Slovenia 1 x band
1994 Viro Viro Silvi Vrait
Unkari Unkari Friderika Bayer
Liettua Liettua Ovidijus Vysniauskas
Puola Puola Edyta Górniak
Romania Romania Dan Bittman
Venäjä Venäjä Judif
Slovakia Slovakia Martin Durinda & Tublatanka
1998 Pohjois-Makedonia EJT Makedonia Vlado Janevski
2000 Latvia Latvia Brainstorm
2003 Ukraina Ukraina Oleksandr
2004 Albania Albania Anjeza Shahini
Andorra Andorra Marta Roure
Valko-Venäjä Valko-Venäjä Alexandra & Konstantin
Serbia ja Montenegro Serbia ja Montenegro Željko Joksimović & Ad Hoc Orchestra
2005 Bulgaria Bulgaria Kaffe
Moldova Moldova Zdob şi Zdub
2006 Armenia Armenia André
2007 Montenegro Montenegro Stevan Faddy
Serbia Serbia Marija Šerifović
Tšekki Tšekki Kabát
Georgia Georgia Sopo Khalvaši
2008 Azerbaidžan Azerbaidžan Elnur & Samir
San Marino San Marino Miodio

Menestyneitä lauluja ja esittäjiä

Tukholman Globen Areena, joka toimi Euroviisujen tapahtumapaikkana vuonna 2000.

Eurovision laulukilpailussa menestyminen alkoi 1960-luvulla vaikuttaa siihen, että Euroviisuissa kuullut laulut menestyivät kaupallisesti hyvin Länsi-Euroopassa. Tunnetuimpia ja menestyneimpiä euroviisuvoittajia on ruotsalainen ABBA, jonka kansainvälinen ura käynnistyi "Waterloon" voitettua kilpailun vuonna 1974. Vuonna 1988 Sveitsiä edustanut kanadalainen Céline Dion nousi kansainväliseksi tähdeksi joitakin vuosia viisuvoittonsa jälkeen alettuaan laulaa englanniksi. Irlannin Johnny Logan on voittanut kilpailun kahdesti laulajana (1980 ja 1987) ja kerran säveltäjänä (1992), mutta ei siitä huolimatta ole saavuttanut kovin suurta kansainvälistä menestystä Euroviisujen ulkopuolella. Oikeastaan kilpailusta ei ole ponnahtanut yhtään maailmalla menestyttä artistia Dionin jälkeen.

Muita kansainvälisesti tunnetuimpia Euroviisuihin osallistuneita artisteja ovat muun muassa Cliff Richard, Olivia Newton-John, Julio Iglesias, Baccara, Lara Fabian, The Shadows, Nana Mouskouri, Alla Pugatšova, t.A.T.u., Las Ketchup, Dima Bilan ja DJ Bobo.

Myydyin viisusingle lienee englantilaisen Brotherhood of Manin vuoden 1976 voittoesitys "Save Your Kisses for Me", joka myi yli kuusi miljoonaa kappaletta ja nousi listaykköseksi Hollannissa, Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Kreikassa, Ranskassa, Suomessa ja Tanskassa.

Suomi voitti vuoden 2006 Eurovision laulukilpailun Lordin kappaleella Hard Rock Hallelujah 292 pisteellä. Vuonna 2006 mukana oli 37 maata. Lordi teki myös kaikkien aikojen piste-ennätyksen kansainvälisessä finaalissa, piste-ennätys tosin rikottiin 387 pisteellä vuonna 2009, milloin Alexander Rybak lauloi kappaleen Fairytale. Vuonna 2009 mukana oli viisi maata enemmän eli 42 maata.

Euroviisujen säännöt

Jokaisen maan edustajalla on lehdistötilaisuus. Kuvassa Sveitsin edustaja Six4one Ateenan Euroviisuissa vuonna 2006.

Esiintyjät ja kieli

Nykyisten sääntöjen mukaan maan esityksessä voi olla enintään kuusi esiintyjää lavalla ja jokaisen esiintyjän tulee olla 16 vuotta täyttänyt kilpailuvuoden lopussa. Nykyisten sääntöjen mukaan esiintyjien kansalaisuutta tai esityksen kieltä ei ole rajoitettu, eikä EBU puutu siihen miten kukin maa kilpailukappaleensa ja -esittäjänsä valitsee. Kunkin maan oli pakko laulaa jollain virallisista kielistään vuosina 19661972 ja 19781999. Kielisäännön ansiosta kilpailuissa on kuultu kappaleita monista yleisesti tunnetuista historiallisista henkilöistä ja kansainvälisesti ymmärretyistä käsitteistä sekä rallattelua. Ennen vuotta 1966 pidettiin selvänä, että laulut lauletaan omalla kielellä.lähde? Vuonna 1965 Ruotsi esitti laulunsa kokonaan englanniksi, minkä takia laadittiin kielisääntö.

Säestys

Vuoteen 1998 asti Eurovision laulukilpailussa lauluja säesti suuri viihdeorkesteri jousineen, puhaltimineen ja komppiryhmineen. Jokainen maa lähetti kilpailuun oman kapellimestarin, joka vastasi laulun sovituksesta ison orkesterin säestämänä. 1970-luvulta lähtien toisenlaisten instrumenttien yleistyessä esityksessä saatettiin käyttää myös taustanauhaa. Useimmiten lauluyhtyeet eivät soittaneet oikeasti lavalla, vaan heidän säestyksenä tuli nauhalta. Tavoitteena oli, että taustanauhalta tulevaa soitantaa oli kyettävä jäljittelemään lavalla, mieluiten alkuperäisten soittajien esittäminä. Taustanauhojen ja orkesterin sekakäyttö yleistyi 1980-luvulla, kun musiikissa käytettiin enemmän elektronisia soittimia. Vuoden 1980 kilpailussa nähtiin ensimmäinen esitys ilman orkesterin säestystä. 1990-luvun alussa viisuissa pyrittiin kieltämään taustanauhat, mutta tuo sääntö ei ollut virallisesti voimassa, vaikka taustanauhan käyttö vähäksi aikaa vähenikin.lähde?

Vuodesta 1999 lähtien Euroviisuissa ei ole enää käytetty orkesteria ja musiikki on tullut aina taustanauhalta. Säännöissä ollaan kuitenkin ehdottomia siinä, että nauhat eivät saa missään nimessä sisältää mitään lauluosuuksia. Kaikki mahdollinen ihmisääni on esiintyjien esitettävä suorassa lähetyksessä. Tämän säännön rikkominen on johtanut esimerkiksi siihen että vuonna 1999 Kroatia menetti osan pisteistään.

Osallistujamaat

Viron edustaja Sandra Oxenryd Euroviisuissa Ateenassa vuonna 2006.

Euroviisulähetyksen pituutena on aina haluttu pitää korkeintaan kolmea tuntia,lähde? joten kappaleiden tulisi voida olla esitettävissä noin kolmessa minuutissa. Vuoteen 1992 asti kaikki halukkaat EBU:n jäsenmaat saivat osallistua halutessaan Euroviisuihin ilman rajoituksia. Vuonna 1993 kun Eurovisio ja Intervisio yhdistyivät ja myös Itä-Euroopan maat halusivat mukaan kilpailuun, osallistuvien maiden määrää oli rajoitettava siten, että edellisenä vuonna huonosti pärjänneet maat pakotettiin viettämään välivuotta. Vuodesta 1999 lähtien Ranskalla, Saksalla, Espanjalla ja Isolla-Britannialla on kuitenkin ollut pysyvä osallistumisoikeus, sillä ne ovat kilpailun suurimmat rahoittajamaat. Kyseisiä maita kutsutaankin Euroviisuissa BIG4-blokiksi. Koska kiinnostus viisuja kohtaan lisääntyi Euroopassa, vuoden 2003 alkupuolella EBU:ssa päätettiin muuttaa kilpailu kaksipäiväiseksi vuodesta 2004 lähtien, jolloin vuosittain viisuihin voi osallistua korkeintaan 40 maata, tosin Suomi rikkoi sääntöä vuonna 2007 42:lla osallistujamaalla. Suora finaalipaikka oli edellisen vuoden finaalin kymmenellä parhaiten menestyneellä maalla sekä BIG4-mailla. Muut joutuivat lunastamaan finaalipaikan ensimmäisenä kisapäivänä (usein torstai) järjestetyn karsintakilpailun, semifinaalin kautta. Eurovision laulukilpailun suosion edelleen kasvaessa päätettiin jakaa semifinaali kahteen osaan vuodesta 2008 lähtien. Uusien sääntöjen mukaan vain järjestäjä ja BIG4 ovat automaattisesti finaalissa. Karsintakilpailuissa valitaan kaksikymmentä maata loppukilpailuun, eikä niiden tuloksia ilmoiteta ennen loppukilpailun äänestyksen päättymistä. Karsintakilpailujen lopussa ilmoitetaan ainoastaan finaaliin selvinneet satunnaisessa järjestyksessä. Tätäkin systeemiä on pidetty joissain piireissä epäreilunakenen mukaan? ja EBU on ollut miettimässä vaihtoehtoisia karsintatapoja.

Osallistujayhtiöiden on lähetettävä kilpailu suorana televisiolähetyksenä. Euroviisukilpailun isäntämaaksi pääsee edellisen kilpailun voittaja, mutta tästä kunniasta syntyvät suuret kulut ovat ajoittain muodostuneet ongelmaksi televisioyhtiöille.

Äänestys

Kilpailun voittajaksi valitaan laulu, joka saa eniten pisteitä äänestyksessä. Vuodesta 1957 lähtien jokaisessa maassa kokoontuivat tuomaristot ja pisteet jaettiin puhelinlinjojen välityksellä. Kilpailun järjestäjät ottavat suoran satelliittiyhteyden jokaiseen maan pistelautakunnan edustajaan, joka lukee annetut pisteet ääneen. Juontaja perinteisesti toistaa annetut pisteet englanniksi ja ranskaksi. Omaa maata ei saa äänestää. Vuonna 1997 viidessä maassa kokeiltiin puhelinäänestystä, joka otettiin jo seuraavana vuonna käyttöön lähes jokaisessa maassa. Keväällä 2003 mediassa puitiin paljon tutkimusta, jossa väitettiin Euroviisujen tuomaristojen sopineen pisteensä, yleensä naapurivaltioiden kanssa etukäteenlähde?. Tämän vuoksi EBU on määrännyt jokaisen maan käyttämään puhelinäänestystä ainoana mahdollisena tapana äänestää Euroviisuissa. Jokaisessa maassa istuu kuitenkin edelleen kahdeksanhenkinen raati, jonka tuloksia käytetään, mikäli puhelinäänestys epäonnistuisi. Raadin äänet otetaan käyttöön myös, mikäli puhelinääniä annetaan niin minimaalisen vähän, ettei se edusta tarpeeksi laajan joukon mielipidettä. Esimerkiksi Monacossa raadin ääniä käytetään säännöllisesti edelleen, sillä heillä puhelinääniä annetaan vain satakunta, siinä missä esimerkiksi Saksassa puhelinääniä kertyy vuosittain lähes miljoona.lähde? Puhelinäänestyksen aikana pisteidenjakajiksi on kutsuttu monia julkisuuden henkilöitä, useimmiten maan entisiä euroviisuedustajia. Raatiäänestyksen aikana pisteidenjakajat ovat yleensä olleet kunkin maan tuomariston puheenjohtajia. Vuoden 2009 Euroviisuista lähtien finaalissa käytetään sekatekniikkaa, jossa puolet pisteistä määritetään puhelinäänestyksen avulla ja puolet asiatuntijaraatien avulla.

Vuodesta 1975 lähtien äänestyskäytäntö on ollut sellainen, että jokaisessa maassa annetaan ääniä kymmenelle kyseisen maan mielestä parhaimmalle esitykselle. Paras esitys saa 12 pistettä, toiseksi paras 10 ja seuraavat kukin 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä. Vuodesta 2006 lähtien pisteidenjakajat ovat ilmoittaneet pisteidenlaskun nopeuttamiseksi ääneen vain kolme suurinta pistemäärää, ja pienimmät pisteet ilmestyvät välittömästi ruutuun. Ennen vuotta 1975 viisuissa oli erilaisia äänestyskäytäntöjä, esimerkiksi jokaisella tuomarilla oli käytettävissään yksi ääni tai paikan päälle lähetettiin jokaisesta maasta kaksi tuomaria arvioimaan kaikki kappaleet samalla arvosteluasteikolla.

Vuonna 1969 saivat neljä parasta maata yhtä monta pistettä ja ne kaikki julistettiin voittajaksi, sillä Eurovisio-säännöissä ei mainittu menettelytapaa tasapelitilanteessa. Niinpä sääntöihin tehtiin vuonna 1975 lisäys, että voittajan ratkaisee tasatilanteessa suurimpien pistemäärien lukumäärä. Vuonna 1991 Ruotsi ja Ranska saivat saman pistemäärän ja yhtä monta kertaa täydet 12 pistettä, mutta koska Ruotsi oli saanut toiseksi suurimpia pisteitä (10) useammin kuin Ranska, Ruotsi julistettiin voittajaksi. Vuodesta 2004 lähtien tätäkin käytäntöä on muutettu siten, että tasatilanteessa korkeamman sijoituksen saa laulu, joka on saanut useammalta maalta pisteitä.

Semifinaalit

Vuodesta 2008 kummastakin semifinaalista valitaan 9 osallistujaa loppukilpailuun puhelinäänestyksillä. Kymmenes osallistuja valitaan "vararaatien" äänistä siten, että paikan saa eniten ääniä saanut niistä kappaleista, jotka eivät ole puhelinäänestyksessä yhdeksän eniten ääniä saaneen joukossa. Osallistujamaan on järjestettävä äänestys siinä semifinaalissa, johon se itse osallistuu. BIG4 jaetaan arvalla kahteen ryhmään, jotka äänestävät eri semifinaaleissa. Järjestäjämaalle arvotaan äänestysvelvollisuus jompaan kumpaan semifinaaliin.

Semifinaaleissa "naapurisovun" lieventämiseksi aiempina vuosina toisilleen eniten ääniä antaneet maat on pyritty sijoittamaan eri semifinaaleihin.

Eurovision laulukilpailut vuodesta 1990 lähtien [3]

Vuosi Kaupunki Isäntämaan televisioyhtiö ja tapahtumapaikka Päivämäärä(t) Juontaja(t)
1990 Jugoslavia Zagreb, Jugoslavia JRT, Koncertna Dvorana Vatroslav Lisinski 5. toukokuuta Olivar Mlakar, Helga Vlahović
1991 Italia Rooma, Italia RAI, Cinecittàn studiot 4. toukokuuta Gigliola Cinguetti, Toto Cutugno
1992 Ruotsi Malmö, Ruotsi SVT, Malmö isstadion 9. toukokuuta Lydia Cappolicchio, Harald Treutiger
1993 Irlanti Millstreet, Irlanti RTÉ, Green Glens Arena 15. toukokuuta Fionnuala Sweeney
1994 Irlanti Dublin, Irlanti RTÉ, Point Theatre 30. huhtikuuta Cynthia Ni Mhurchú, Gerry Ryan
1995 Irlanti Dublin, Irlanti RTÉ, Point Theatre 13. maaliskuuta Mary Kennedy
1996 Norja Oslo, Norja NRK, Spektrum 18. toukokuuta Ingvild Bryn, Morten Harket
1997 Irlanti Dublin, Irlanti RTÉ, Point Theatre 3. toukokuuta Carrie Crowley, Ronan Keating
1998 Yhdistynyt kuningaskunta Birmingham, Iso-Britannia BBC, National Indoor Arena 9. toukokuuta Terry Wogan, Ulrika Jonsson
1999 Israel Jerusalem, Israel IBA, Usshishkin Hall 29. toukokuuta Yigal Ravid, Dafna Dekel, Sigal Shahamon
2000 Ruotsi Tukholma, Ruotsi SVT, Globen 13. toukokuuta Kattis Ahlström, Anders Lundin
2001 Tanska Kööpenhamina, Tanska DR, Parkenstadion 12. toukokuuta Natasja Crone Back, Søren Pilmark
2002 Viro Tallinna, Viro ETV, Saku Suurhall 25. toukokuuta Annely Peebo, Marko Matvere
2003 Latvia Riika, Latvia LTV, Skonto Olympic Hall 24. toukokuuta Marie N, Renārs Kaupers
2004 Turkki Istanbul, Turkki TRT, Abdi Ipekci Sport Center 12. - 15. toukokuuta Meltem Cumbul, Korhan Abay
2005 Ukraina Kiova, Ukraina NTU, Palace of Sports 19. - 21. toukokuuta Masha, DJ Pasha
2006 Kreikka Ateena, Kreikka ERT, Olympic Indoor Hall 18. - 20. toukokuuta Sakis Rouvas, Maria Menounos
2007 Suomi Helsinki, Suomi YLE, Hartwall Areena 10. - 12. toukokuuta Jaana Pelkonen, Mikko Leppilampi, Krisse Salminen (Green Room)
2008 Serbia Belgrad, Serbia RTS, Belgrade Arena 20. - 24. toukokuuta Jovana Janković, Željko Joksimović
2009 Venäjä Moskova, Venäjä Pervyi kanal, Olimpijski 12. - 16. toukokuuta Ivan Urgant ja Alsou finaalissa sekä Natalia Vodianova ja Andrei Malahov semifinaaleissa
2010 Norja Oslo, Norja NRK, Telenor Arena 25. - 29. toukokuuta ei vielä tiedossa

Euroviisujen voittajat

Vuosi Maa Laulu Esittäjä Raportti
1956 Sveitsi Sveitsi "Réfrain" Lys Assia Eurovision laulukilpailu 1956
1957 Alankomaat Alankomaat "Net als toen" Corry Brokken Eurovision laulukilpailu 1957
1958 Ranska Ranska "Dors mon amour" André Claveau Eurovision laulukilpailu 1958
1959 Alankomaat Alankomaat "Een beetje" Teddy Scholten Eurovision laulukilpailu 1959
1960 Ranska Ranska "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer Eurovision laulukilpailu 1960
1961 Luxemburg Luxemburg "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal Eurovision laulukilpailu 1961
1962 Ranska Ranska "Un premier amour" Isabelle Aubret Eurovision laulukilpailu 1962
1963 Tanska Tanska "Dansevise" Grethe & Jørgen Ingmann Eurovision laulukilpailu 1963
1964 Italia Italia "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti Eurovision laulukilpailu 1964
1965 Luxemburg Luxemburg "Poupée de cire, poupée de son" France Gall Eurovision laulukilpailu 1965
1966 Itävalta Itävalta "Merci, chérie" Udo Jürgens Eurovision laulukilpailu 1966
1967 Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia "Puppet on a String" Sandie Shaw Eurovision laulukilpailu 1967
1968 Espanja Espanja "La, la, la" Massiel Eurovision laulukilpailu 1968
1969[4] Espanja Espanja "Vivo cantando" Salomé Eurovision laulukilpailu 1969
Ranska Ranska "Un jour, un enfant" Frida Boccara Eurovision laulukilpailu 1969
Alankomaat Alankomaat "De troubadour" Lenny Kuhr Eurovision laulukilpailu 1969
Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia "Boom Bang-a-Bang" Lulu Eurovision laulukilpailu 1969
1970 Irlanti Irlanti "All Kinds of Everything" Dana Eurovision laulukilpailu 1970
1971 Monaco Monaco "Un banc, un arbre, une rue" Séverine Eurovision laulukilpailu 1971
1972 Luxemburg Luxemburg "Après toi" Vicky Leandros Eurovision laulukilpailu 1972
1973 Luxemburg Luxemburg "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David Eurovision laulukilpailu 1973
1974 Ruotsi Ruotsi "Waterloo" ABBA Eurovision laulukilpailu 1974
1975 Alankomaat Alankomaat "Ding dinge dong" Teach-In Eurovision laulukilpailu 1975
1976 Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man Eurovision laulukilpailu 1976
1977 Ranska Ranska "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam Eurovision laulukilpailu 1977
1978 Israel Israel "A-ba-ni-bi" Izhar Cohen & Alphabeta Eurovision laulukilpailu 1978
1979 Israel Israel "Hallelujah" Gali Atari & Milk and Honey Eurovision laulukilpailu 1979
1980 Irlanti Irlanti "What's Another Year?" Johnny Logan Eurovision laulukilpailu 1980
1981 Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia "Making Your Mind Up" Bucks Fizz Eurovision laulukilpailu 1981
1982 Saksa Saksa "Ein bißchen Frieden" Nicole Eurovision laulukilpailu 1982
1983 Luxemburg Luxemburg "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès Eurovision laulukilpailu 1983
1984 Ruotsi Ruotsi "Diggi-loo diggi-ley" Herreys Eurovision laulukilpailu 1984
1985 Norja Norja "La det swinge" Bobbysocks Eurovision laulukilpailu 1985
1986 Belgia Belgia "J'aime la vie" Sandra Kim Eurovision laulukilpailu 1986
1987 Irlanti Irlanti "Hold Me Now" Johnny Logan Eurovision laulukilpailu 1987
1988 Sveitsi Sveitsi "Ne partez pas sans moi" Céline Dion Eurovision laulukilpailu 1988
1989 Jugoslavia Jugoslavia "Rock Me" Riva Eurovision laulukilpailu 1989
1990 Italia Italia "Insieme: 1992" Toto Cutugno Eurovision laulukilpailu 1990
1991 Ruotsi Ruotsi "Fångad av en stormvind" Carola Eurovision laulukilpailu 1991
1992 Irlanti Irlanti "Why Me?" Linda Martin Eurovision laulukilpailu 1992
1993 Irlanti Irlanti "In Your Eyes" Niamh Kavanagh Eurovision laulukilpailu 1993
1994 Irlanti Irlanti "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington & Charlie McGettigan Eurovision laulukilpailu 1994
1995 Norja Norja "Nocturne" Secret Garden Eurovision laulukilpailu 1995
1996 Irlanti Irlanti "The Voice" Eimear Quinn Eurovision laulukilpailu 1996
1997 Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia "Love Shine a Light" Katrina and the Waves Eurovision laulukilpailu 1997
1998 Israel Israel "Diva" Dana International Eurovision laulukilpailu 1998
1999 Ruotsi Ruotsi "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson Eurovision laulukilpailu 1999
2000 Tanska Tanska "Fly on the Wings of Love" Olsen Brothers Eurovision laulukilpailu 2000
2001 Viro Viro "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton & 2XL Eurovision laulukilpailu 2001
2002 Latvia Latvia "I Wanna" Marie N Eurovision laulukilpailu 2002
2003 Turkki Turkki "Everyway That I Can" Sertab Erener Eurovision laulukilpailu 2003
2004 Ukraina Ukraina "Wild Dances" Ruslana Eurovision laulukilpailu 2004
2005 Kreikka Kreikka "My Number One" Helena Paparizou Eurovision laulukilpailu 2005
2006 Suomi Suomi "Hard Rock Hallelujah" Lordi Eurovision laulukilpailu 2006
2007 Serbia Serbia "Molitva" Marija Šerifović Eurovision laulukilpailu 2007
2008 Venäjä Venäjä "Believe" Dima Bilan Eurovision laulukilpailu 2008
2009 Norja Norja "Fairytale" Alexander Rybak Eurovision laulukilpailu 2009

Vuoteen 2009 mennessä menestynein maa on ollut Irlanti, joka on voittanut kisat seitsemän kertaa. Ranskalla, Luxemburgilla ja Isolla-Britannialla on viisi voittoa.

Suomen historiallisin vuosi Euroviisuissa on 2006, jolloin Lordi voitti sekä semifinaalin että itse finaalin. Molemmissa kilpailuissa Lordille ropsahti 292 pistettä, jolloin Lordi teki semifinaali/finaali-historiaa.

Kolme vuotta Suomen Euroviisuvoiton jälkeen, vuonna 2009 Moskovan kisoissa Norja sai finaalissa ennätykselliset 387 pistettä rikkoen Lordin ennen hallussa pitämän ennätyksen.

Katso myös

Lähteet

  1. Historia Yle.fi. Yleisradio. Viitattu 25.8.2009.
  2. 62000A0185 EUR-Lex. 8.10.2002. EU. Viitattu 25.8.2009.
  3. History by year | Eurovision Song Contest
  4. Vuonna 1969 voitto jaettiin neljän maan kesken, koska säännöissä ei mainittu tasapeliä.

Kirjallisuutta

  • Mari Pajala: Erot järjestykseen! Eurovision laulukilpailu, kansallisuus ja televisiohistoria. väitöskirja. Jyväskylän yliopisto, 2006.
  • John Kennedy O'Connor: Euroviisut – virallinen historia. Ajatus Kirjat, 2006. ISBN 978-951-20-7007-7.
  • Ismo Loivamaaa ja Juha Seitajärvi: Euroviisutriviaa vuosi vuodelta. Helmi, 2007.
  • Asko Murtomäki: Finland 12 points!. Teos, 2007.
  • Anna Muurinen: Euroviisut – kisastudion käsikirja. Nemo, 2007. ISBN 978-952-5613-30-8.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eurovision laulukilpailu.

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA