Luettelo Eurovision laulukilpailun voittajista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Euroopan yleisradiounionin jäsenmaiden järjestämän vuosittaisen Eurovision laulukilpailun voittajista. Kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1956 alkaen ja on siten yksi maailman pisimpään jatkuneista televisio-ohjelmista. Voittaja päätetään käyttäen vaihtelevia äänestystapoja. Eniten pisteitä saanut maa julistetaan voittajaksi.[1]

Vuoden 2018 kilpailu oli järjestyksessään 63. Kilpailun on voittanut yhteensä 27 maata, yksi voittaja joka vuonna lukuun ottamatta vuotta 1969, jolloin voitto jaettiin neljän maan kesken. Eniten voittoja on Irlannilla, joka on voittanut kilpailun seitsemän kertaa. Pisin kilpailuhistoria ilman voittoja on ollut Portugalilla, joka sai odottaa 53 vuotta ennen kuin voitti vuoden 2017 kisat 49. osallistumiskerrallaan. Tällä hetkellä pisimpään ilman voittoa kilpaillut maa on Malta, joka tuli mukaan vuonna 1971. Toisaalta Kyproksella on enemmän osallistumiskertoja (35). Maltalla ja lisäksi Islannilla osallistumisia on 31. Ainoa henkilö, joka on voittanut kilpailun useammin kuin kerran, on Irlannin Johnny Logan: laulajana vuonna 1980, laulaja-lauluntekijänä vuonna 1987 ja kirjoittajana Linda Martinille vuonna 1992.[2]

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Maa Laulu Esittäjä Lauluntekijä(t) Kapellimestari Pisteet Margi-
naali
Päivämäärä
1956 Sveitsin lippu Sveitsi Réfrain Lys Assia  Géo Voumard (säv.), Émile Gardaz (san.) Fernando Paggi [1] 24. toukokuuta
1957 Alankomaiden lippu Alankomaat Net als toen Corry Brokken Guus Jansen (säv.), Willy van Hemert (san.) Dolf van der Linden 31 14 3. maaliskuuta
1958 Ranskan lippu Ranska Dors, mon amour André Claveau Hubert Giraud (säv.), Pierre Delanoë (san.) Franck Pourcel 27 3 12. maaliskuuta
1959 Alankomaiden lippu Alankomaat Een beetje Teddy Scholten Dick Schallies (säv.), Willy van Hemert (san.) Dolf van der Linden 21 5 11. maaliskuuta
1960 Ranskan lippu Ranska Tom Pillibi Jacqueline Boyer André Popp (säv.), Pierre Cour (san.) Franck Pourcel 32 7 25. maaliskuuta
1961 Luxemburg Nous les amoureux Jean-Claude Pascal Jacques Datin (säv.), Maurice Vidalin (san.) Léo Chauliac 31 6 18. maaliskuuta
1962 Ranskan lippu Ranska Un premier amour Isabelle Aubret Claude Henri Vic (säv.), Roland Valande (san.) Franck Pourcel 26 13 18. maaliskuuta
1963 Tanskan lippu Tanska Dansevise Grethe & Jørgen Ingmann Otto Francker (säv.), Sejr Volmer-Sørensen (san.) Kai Mortensen 42 2 23. maaliskuuta
1964 Italia Non ho l’età Gigliola Cinquetti  Mario Panzeri (säv.), Nicola Salerno (san.) Gianfranco Monaldi 49 32 21. maaliskuuta
1965 Luxemburg Poupée de cire, poupée de son France Gall  Serge Gainsbourg (säv. & san.) Alain Goraguer 32 6 20. maaliskuuta
1966 Itävalta Merci, Chérie Udo Jürgens Udo Jürgens (säv. & san.), Thomas Hörbiger (san.) Hans Hammerschmid 31 15 5. maaliskuuta
1967 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia Puppet on a String Sandie Shaw Bill Martin (säv. & san.), Phil Coulter (säv. & san.) Kenny Woodman 42 25 8. huhtikuuta
1968 Espanjan lippu Espanja La, la, la Massiel Manuel de la Calva (säv. & san.), Ramón Arcusa (säv. & san.) Rafael Ibarbia 29 1 6. huhtikuuta
1969 Espanjan lippu Espanja Vivo cantando Salomé María José de Cerato (säv.), Aniano Alcalde (san.) Augusto Algueró 18 5 [2] 29. maaliskuuta
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia "Boom Bang-a-Bang" Lulu Alan Moorhouse (säv.), Peter Warne (san.) Johnny Harris 18
Alankomaiden lippu Alankomaat De troubadour Lenny Kuhr David Hartsema (säv.), Lenny Kuhr (san.) Frans de Kok 18
Ranskan lippu Ranska Un jour, un enfant Frida Boccara Emil Stern (säv.), Eddy Marnay (san.) Franck Pourcel 18
1970 Irlanti All Kinds of Everything Dana Derry Lindsay (säv. & san.), Jackie Smith (säv. & san.) Dolf van der Linden 32 6 21. maaliskuuta
1971 Monacon lippu Monaco Un banc, un arbre, une rue Séverine Jean-Pierre Bourtayre (säv.), Yves Dessca (san.) Jean-Claude Petit 128 12 3. huhtikuuta
1972 Luxemburg Après toi Vicky Leandros  Mario Panas (säv.), Klaus Munro (säv. & san.), Yves Dessca (san.) Klaus Munro 128 14 25. maaliskuuta
1973 Luxemburg Tu te reconnaîtras Anne-Marie David Claude Morgan (säv.), Vline Buggy (san.) Pierre Cao 129 4 7. huhtikuuta
1974 Ruotsin lippu Ruotsi Waterloo ABBA Benny Andersson (säv.), Björn Ulvaeus (säv.), Stikkan Anderson (san.) Sven-Olof Walldoff 24 6 6. huhtikuuta
1975 Alankomaiden lippu Alankomaat Ding-a-dong Teach-In Dick Bakker (säv.), Will Luikinga (san.), Eddy Ouwens (san.) Harry van Hoof 152 14 22. maaliskuuta
1976 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia Save Your Kisses for Me Brotherhood of Man Tony Hiller (säv. & san.), Lee Sheriden (säv. & san.), Martin Lee (säv. & san.) Alyn Ainsworth 164 17 3. huhtikuuta
1977 Ranskan lippu Ranska L’oiseau et l’enfant Marie Myriam Jean-Paul Cara (säv.), Joe Gracy (san.) Raymond Donnez 136 15 7. toukokuuta
1978 Israelin lippu Israel A-Ba-Ni-Bi Izhar Cohen & Alphabeta Nurit Hirsh (säv.), Ehud Manor (san.) Nurit Hirsh 157 32 22. huhtikuuta
1979 Israelin lippu Israel Hallelujah Gali Atari & Milk and Honey Kobi Oshrat (säv.), Shimrit Orr (san.) Kobi Oshrat 125 9 31. maaliskuuta
1980 Irlanti What’s Another Year? Johnny Logan  Shay Healy (säv. & san.) Noel Kelehan 143 15 19. huhtikuuta
1981 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia Making Your Mind Up Bucks Fizz John Danter (säv. & san.), Andy Hill (säv. & san.) John Coleman 136 4 4. huhtikuuta
1982 Saksan lippu Saksa Ein bißchen Frieden Nicole  Ralph Siegel (säv.), Bernd Meinunger (san.) Norbert Daum 161 61 24. huhtikuuta
1983 Luxemburg Si la vie est cadeau Corinne Hermès Jean-Pierre Millers (säv.), Alain Garcia (san.) Michel Bernholc 142 6 23. huhtikuuta
1984 Ruotsin lippu Ruotsi Diggi-loo diggi-ley Herreys Torgny Söderberg (säv.), Britt Lindeborg (san.) Curt-Eric Holmquist 145 8 5. toukokuuta
1985 Norjan lippu Norja La det swinge Bobbysocks Rolf Løvland (säv. & san.) Terje Fjærn 123 18 4. toukokuuta
1986 Belgian lippu Belgia J’aime la vie Sandra Kim Jean Paul Furnémont (säv.), Angelo Crisci (säv.), Rosario Marino (san.) Jo Carlier 176 31 3. toukokuuta
1987 Irlanti Hold Me Now Johnny Logan Johnny Logan (säv. & san.) Noel Kelehan 172 31 9. toukokuuta
1988 Sveitsin lippu Sveitsi Ne partez pas sans moi Céline Dion Atilla Şereftuğ (säv.), Nella Martinetti (san.) Atilla Şereftuğ 137 1 30. huhtikuuta
1989 Jugoslavia Rock Me Riva Rajko Dujmić (säv.), Stevo Cvikić (san.) Nikica Kalogjera 137 7 6. toukokuuta
1990 Italia Insieme: 1992 Toto Cutugno Salvatore "Toto" Cutugno (säv. & san.) Gianni Madonini 149 17 5. toukokuuta
1991 Ruotsin lippu Ruotsi Fångad av en stormvind Carola Stephan Berg (säv. & san.) Anders Berglund 146 0 [3] 4. toukokuuta
1992 Irlanti Why Me? Linda Martin Johnny Logan (säv. & san.) Noel Kelehan 155 16 9. toukokuuta
1993 Irlanti In Your Eyes Niamh Kavanagh Jimmy Walsh (säv. & san.) Noel Kelehan 187 23 15. toukokuuta
1994 Irlanti Rock ’n’ Roll Kids Paul Harrington & Charlie McGettigan Brendan Graham (säv. & san.) ei orkesterisäestystä 226 60 30. huhtikuuta
1995 Norjan lippu Norja Nocturne Secret Garden Rolf Løvland (säv.), Petter Skavlan (san.) Geir Langslet 148 29 13. toukokuuta
1996 Irlanti The Voice Eimear Quinn Brendan Graham (säv. & san.) Noel Kelehan 162 48 18. toukokuuta
1997 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia Love Shine a Light Katrina & The Waves Kimberley Rew (säv. & san.) Don Airey 227 70 3. toukokuuta
1998 Israelin lippu Israel Diva Dana International Svika Pick (säv.), Yoav Ginai (san.) ei orkesterisäestystä 172 6 9. toukokuuta
1999 Ruotsin lippu Ruotsi Take Me to Your Heaven Charlotte Nilsson Lars Diedricson (säv.), Gert Lengstrand (san.), Marcos Ubeda (san.) Orkesterista luovuttiin vuoden 1998 jälkeen. 163 17 29. toukokuuta
2000 Tanskan lippu Tanska Fly on the Wings of Love Olsen Brothers Jørgen Olsen (säv. & san.) 195 40 13. toukokuuta
2001 Viron lippu Viro Everybody Tanel Padar, Dave Benton & 2XL  Ivar Must (säv.), Maian-Anna Kärmas (san.) 198 21 12. toukokuuta
2002 Latvia I Wanna Marie N  Marija Naumova (säv. & san.), Marats Samauskis (san.) 176 12 25. toukokuuta
2003 Turkin lippu Turkki Everyway That I Can Sertab Erener Demir Demirkan (säv. & san.), Sertab Erener (säv.) 167 2 24. toukokuuta
2004 Ukrainan lippu Ukraina Wild Dances Ruslana Ruslana Lyžytško (säv. & san.), Oleksandr Ksenofontov (san.) 280 17 15. toukokuuta
2005 Kreikka My Number One Helena Paparizou Christos Dantis (säv. & san.), Natalia Germanou (san.) 230 38 21. toukokuuta
2006 Suomen lippu Suomi Hard Rock Hallelujah Lordi Mr. Lordi (säv. & san.) 292 44 20. toukokuuta
2007 Serbian lippu Serbia Molitva Marija Šerifović Vladimir Graić (säv.), Saša Milošević Mare (san.) 268 33 12. toukokuuta
2008 Venäjän lippu Venäjä Believe Dima Bilan Dima Bilan (säv. & san.), Jim Beanz (säv. & san.) 272 42 24. toukokuuta
2009 Norjan lippu Norja Fairytale Alexander Rybak Alexander Rybak (säv. & san.) 387 169 16. toukokuuta
2010 Saksan lippu Saksa Satellite Lena Julie Frost (säv. & san.), John Gordon (säv.) 246 76 29. toukokuuta
2011 Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan Running Scared Ell & Nikki Stefan Örn (säv. & san.), Sandra Bjurman (säv. & san.), Iain Farquharson (san.) 221 32 14. toukokuuta
2012 Ruotsin lippu Ruotsi Euphoria Loreen Thomas G:son (säv. & san.), Peter Boström (säv. & san.) 372 113 26. toukokuuta
2013 Tanskan lippu Tanska Only Teardrops Emmelie de Forest Lise Cabble (säv. & san.), Julia Fabrin Jakobsen (säv. & san.), Thomas Stengård (säv. & san.) 281 47 18. toukokuuta
2014 Itävalta Rise Like a Phoenix Conchita Wurst Charlie Mason (säv. & san.), Joey Patulka (säv. & san.), Ali Zuckowski (säv. & san.), Julian Maas (säv. & san.) 290 52 10. toukokuuta
2015 Ruotsin lippu Ruotsi Heroes Måns Zelmerlöw Anton Malmberg Hård af Segerstad (säv. & san.), Joy Deb (säv. & san.), Linnea Deb (säv. & san.) 365 62 23. toukokuuta
2016 Ukrainan lippu Ukraina 1944 Jamala Jamala (säv. & san.), Art Antonyan (san.) 534 43 14. toukokuuta
2017 Portugalin lippu Portugali Amar pelos dois Salvador Sobral Luisa Sobral (säv. & san.) 758 143 13. toukokuuta
2018 Israelin lippu Israel Toy Netta Barzilai Doron Medalie (säv. & san.), Stav Beger (säv. & san.) 529 123 12. toukokuuta

Huomioitavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuonna 1956 järjestettiin ensimmäinen Eurovision laulukilpailu. Silloin julistettiin vain voittaja, ei pisteitä eikä muita sijoja.
  2. Vuoden 1969 marginaali on mitattu viidenneksi tulleeseen kilpailijaan jaetun voiton vuoksi.
  3. Vuonna 1991 Ruotsi ja Ranska saivat saman verran pisteitä. Molemmat maat saivat yhtä paljon eli 4 kertaa täysiä pisteitä (12), mutta koska Ruotsi oli saanut enemmän toiseksi parhaita pisteitä (10) – Ruotsi 5 kertaa ja Ranska vain 2 kertaa – julistettiin Ruotsi voittajamaaksi.

Maan mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta maiden voitoista lukumäärän mukaan
Voitot Maa Vuodet
7 Irlannin lippu Irlanti 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
6 Ruotsin lippu Ruotsi 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015
5 Ranskan lippu Ranska 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
Luxemburgin lippu Luxemburg 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
4 Alankomaiden lippu Alankomaat 1957, 1959, 1969, 1975
Israelin lippu Israel 1978, 1979, 1998, 2018
3 Norjan lippu Norja 1985, 1995, 2009
Tanskan lippu Tanska 1963, 2000, 2013
2 Espanjan lippu Espanja 1968, 1969
Sveitsin lippu Sveitsi 1956, 1988
Italian lippu Italia 1964, 1990
Saksan lippu Saksa 1982, 2010
Itävallan lippu Itävalta 1966, 2014
Ukrainan lippu Ukraina 2004, 2016
1 Monacon lippu Monaco 1971
Belgian lippu Belgia 1986
Jugoslavian lippu Jugoslavia 1989
Viron lippu Viro 2001
Latvian lippu Latvia 2002
Turkin lippu Turkki 2003
Kreikan lippu Kreikka 2005
Suomen lippu Suomi 2006
Serbian lippu Serbia 2007
Venäjän lippu Venäjä 2008
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 2011
Portugalin lippu Portugali 2017

Tasatilanteet on merkitty kursiivilla.

Kielen mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 1966 ja 1973 sekä vuosien 1977 ja 1998 välillä esiintyjät saivat laulaa vain oman maansa kielellä, joten tämän vuoksi vain Malta, Iso-Britannia ja Irlanti saivat laulaa englanniksi. Ranskaksi saivat laulaa ainoastaan Ranska, Monaco, Sveitsi, Luxemburg ja Belgia.

Marija ŠerifovićinMolitva” oli ensimmäinen serbiankielinen laulu, joka voitti kilpailun. Se oli myös vuoden 1989 jälkeen ensimmäinen voittajalaulu kielellä, joka ei ollut aiemmin tuonut voittoa.
Voitot Kieli Vuoden Maat
30 englanti 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004,[3] 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 Iso-Britannia, Irlanti, Ruotsi, Alankomaat, Tanska, Viro, Latvia, Turkki, Ukraina,[3] Kreikka, Suomi, Venäjä, Norja, Saksa, Azerbaidžan, Itävalta
14 ranska 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 Sveitsi, Ranska, Luxemburg, Monaco, Belgia
3 hollanti 1957, 1959, 1969 Alankomaat
heprea 1978, 1979, 1998 Israel
2 norja 1985, 1995 Norja
ruotsi 1984, 1991 Ruotsi
italia 1964, 1990 Italia
saksa 1966, 1982 Itävalta, Saksa
espanja 1968, 1969 Espanja
1 tanska 1963 Tanska
kroatia 1989 Jugoslavia
serbia 2007 Serbia
portugali 2017 Portugali

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • John Kennedy O’Connor: The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. London: Carlton Books Limited, 2005. ISBN 1-84442-586-X.
  • History. EscToday.com (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Extracts from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest European Broadcasting Union. Viitattu 6.1.2008. (englanniksi)
  2. 25 years ago - Johnny Logan wins for the second time eurovision.tv. 9.5.2012. Viitattu 18.5.2018.
  3. a b Tämä laulu laulettiin osittain ukrainaksi.