Vicky Leandros

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vicky Leandros

Vicky Leandros (s. 23. elokuuta 1949 Korfulla) on kreikkalaissyntyinen laulaja, jonka levytysura alkoi jo 1965 ja jatkuu yhä. Hänet muistetaan parhaiten vuoden 1972 Eurovision laulukilpailun voitosta Luxemburgin edustajana kappaleella Après toi (säv. Mario Panas) sekä vuoden 1967 euroviisuiskelmästä L'amour est bleu, joka sijoittui neljänneksi, mutta josta tuli koko Euroopan laajuinen hitti. Après toin Leandros levytti myös kreikaksi ("Mono esi", Yksin sinä, 1972). Laulun suomenkielisen coverversion Rakkaus on sininen tulkitsi Jukka Kuoppamäki vuonna 1968. Leandros itse levytti suurmenestyksensä seitsemällä kielellä.

Alkuperäinen nimi on Vassiliki Papathanassiou. Hänen isänsä on menestynyt laulaja ja muusikko Leandros Papathanasiou,(taiteilijaniminä Leo Leandros ja Mario Panas). Kun tytär osoittautui musikaaliseksi ja ääni upeaksi, isä toimi tyttärensä managerina ja sävelsi hänelle. Aikaa myöten Vicky Leandros sai oman nimiko-ohjelman televisioon.

Vicky Leandros muutti nuorena Saksaan perheensä kanssa siellä jo muusikkona toimineen isänsä perässä. Musiikkiuran myötä hän muutti USAankin. Myöhemmin hän palasi Kreikkaan.

Ura hiljeni, mutta vuonna 2003 Leandros levytti albimin "Tragoudi Alliotiko", joka koostuu Mikis Theodorakisin musiikista, ja Theodorakis itse valvoi levyn tuottamista. Samana vuonna Leandros sai huomionosoituksen sekä Kreikan valtiolta - Kreikan tunnetuksi tekemisestä - että Kreikan ortodoksikirkolta - köyhyyden vastaisesta työstä. Vuonna 2006 valittiin Pireuksen kunnanvaltuustoon sosialistiselta Pasokin listalta. Hänen fokuksessaan oli alueen kulttuuriperinnön vaaliminen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.