Luettelo televisiosarjan Salatut elämät yrityksistä, tuotemerkeistä ja puolueista

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ragazzo Povero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo TV-sarjassa Salatut elämät esiintyvistä yrityksistä ja tuotemerkeistä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nykyiset tapahtumapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Café Moose[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaron Valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majatalo Amanda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Axelsson Company[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taalasbiili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisilaitos Pihlajakadun lähettyvillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihlajakatu 23B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaala Pihlajakadun lähettyvillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baarit, ravintolat ja muut ravitsemusalan yritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbaari / Kentauri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbaari oli Aki Nikkisen ja Markus Ekholmin sarjan alkuaikoina vuonna 1999 yhdessä perustama kahvila, ravintola ja baari.[1] Alun perin Barbaari oli perustajiensa yhteisomistuksessa, mutta myöhemmin Elina Taalasmaa osti siitä itselleen 45 prosentin osuuden.[1] Kahvila siirtyi lopulta kokonaan Elinalle Akin myytyä osuutensa yhden markan hinnalla ja Markuksen kuoltua Elinan periessä tämän. Elinalta Barbaari siirtyi vuonna 2004 Ken Ojalalle, joka vaihtoi kahvilan nimen Kentauriksi.[1] Kenin ostaessa kahvilaa Elinalta Camilla Mustavaara rahoitti kaupat. Camillalle jäi tästä hyvästä kahvilasta 25 prosenttia, jonka hän antoi Kenille häälahjaksi syksyllä 2004, minkä johdosta Ken sitten omistikin kahvilan kokonaan. Vuonna 2005 Ken myi Kentaurin Irma Haloselle[1], jolla oli Keniltä salassa pidetty sopimus yhteisostosta Jenni Vainion kanssa (Ken ei suostunut myymään kahvilaa Jennille tämän ja Ami Vainion rakkaussotkujen takia). Kun Irma muutti Kyprokselle keväällä 2006, kahvila siirtyi kokonaan Jennin omistukseen. Vuonna 2008 Jenni myi osan kahvilasta Isabella Holmille, koska kahvila joutui taloudellisiin vaikeuksiin Jennin unohtaessa maksaa veroja.[1] Osuuden ostoon Isabella lainasi rahat entiseltä aviomieheltään Jarkko Peltoselta.

Kentaurissa ovat työskennelleet muun muassa Sampo Kaukovaara, Pertti ”Vemmu” Pihlaja, Saku Salin, Aamu Korhonen, Roosa Kemppainen, Keke Naukkarinen, Ami Vainio, Riku Jääskeläinen, Katri Sievinen, Timi Zogu, Pete Niiranen, Ossi Puolakka, Sami Pajola, Emma Ilola, Romeo ja Rafael Aro, Juulia Autio, Seppo Taalasmaa sekä Taneli Halonen. Barbaari toimi sarjassa vuosina 1999–2004, mutta kahvila jatkoi toimintaansa sarjassa nimellä Kentauri vielä vuosina 2004–2009. Keväällä 2009 Kentauri räjähti kaasuvuodon seurauksena.[1][2] Koska Jenni ei ollut maksanut vakuutusrahoja ennen räjähdystä, kahvila lopetti toimintansa.

Café dAmDaM / Café Moose[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Café Moose on Jiri Viitamäen omistama nuorisokahvila. Se perustettiin alkujaan nimellä Café dAmDaM jo sarjan tapahtumien ulkopuolella. Venla Salo ja Jiri Viitamäki siirtyivät kahvilan työntekijöiksi majatalo Amandasta ja saivat nopeasti vastuun koko kahvilasta Raunon lähtiessä matkoille.[1] Venlan muutettua Italiaan Jiri jäi vastuuseen kahvilan pyörittämisestä. Café dAmDaM on toiminut sarjassa keväästä 2010 lähtien. Maaliskuussa 2011 Sergei Kuula osti kahvilan Raunolta, ja hänestä tuli Café dAmDaMin omistaja.[1] Saman vuoden marraskuussa Sergei pidätettiin huumeiden hallussapidosta ja myymisestä, minkä seurauksena kahvila asetettiin liiketoimintakieltoon ja se sulki ovensa.[1]

Jiri kuitenkin aloitti kahvilan toiminnan uudelleen helmikuussa 2012 nimellä Café Moose.[1] Syksyllä 2020 Jiri alkoi suunnittelemaan kahvilan laajentamista Tallinnaan yhdessä serkkunsa Jere Sievisen kanssa. Moosessa työskentelee aktiivisesti Kristian Harju, Daniela Honkanen sekä muutama sarjassa tuntematon henkilö.

Aiemmin Moosessa ovat työskennelleet Heidi Aaltonen, Peppi Puolakka, Sergei Kuula, Janne Haukkala, Tale Taalasmaa, Lari Väänänen, Marianna Kurki, Alissa Nikkinen, Samuli Palokoski, Kiira Lahtinen, Eva Tamminen ja Ismo Laitela.

Club Geeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Club Geeli oli Markus Ekholmin vuonna 2002 perustama yökerho,[1] jonka nimen hän keksi hiusgeelistä keväällä 2002.[3] Myöhemmin omistussuhteet muuttuivat Markuksen myytyä 45 prosenttia kahvilasta Camilla Mustavaaralle.[1] Geelin pyörittäminen aiheutti Markukselle stressiä, ja hän turvautui huumausaineisiin. Lopulta ne koituivat hänen kohtalokseen, ja hänen vaimonsa Elina Ekholm (nyk. Taalasmaa) peri Markuksen osuuden Geelistä.[1] Geeli oli pitkään menestyvä yökerho, jossa useat sarjan hahmoista kävivät silloin tällöin viettämässä iltaa. Myöhemmin Geeli alkoi kuitenkin tuottaa tappiota. Camilla päätti luopua osuudestaan ja myi osuutensa Elinalle kovalla hinnalla tietäen, että Geeli joutuisi vuoden kestävään putkiremonttiin eikä paikkaa voitaisi avata koko tänä aikana[1] kertomatta asiasta Elinalle.

Geelin DJ:nä on toiminut Daniel Ojala sekä portsareina Ismo Laitela ja Kari Taalasmaa. Geelissä tarjoilijoina ovat toimineet omistajat itse, Mirkku Eronen, Roope Hänninen, Timi Zogu, Ken Ojala ja Ami Vainio. Geeli toimi sarjassa vuosina 2002–2004.

Club Herukka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herukka oli strippiklubi, jonka omisti Lola Vinberg ja Pietari Haukkala. Iida Mustonen ja Tale Taalasmaa työskentelivät siellä jonkin aikaa. Tale esiintyi stripparina taiteilijanimellä Lucky, kunnes sai potkut. Myös Benjamin Taalasmaa työskenteli kyseisellä klubilla väärällä sukunimellä ja iällä. Myöhemmin Alissa Nikkinen osti puolet Herukasta Lolalta. Alissa myi osuutensa Jiri Viitamäelle. Herukka oli yksi sarjan tapahtumapaikoista vuodesta 2016 vuoden 2018 syksyyn, jolloin se suljettiin.

Herukka on myös näkynyt Pihlajakadun tuhmat tädit -sarjassa.

Club Masque[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Club Masque oli syksyllä 2014 sarjassa nähty naamiaisyökerho, joka oli silloin vastikään avattu. Monica ja Camilla törmäsivät Aki Nikkiseen tämän paluukohtauksessa yökerhon avajaisissa.

Ragazzo Povero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ragazzo Povero oli Hannes Holopaisen omistama pizzeria, josta sarjan henkilöt tilasivat pizzaa vuosina 1999–2000. Samoihin aikoihin Toni Veijalainen työskenteli siellä lähettinä. Pizzeriasta ei kuulunut mitään vuosiin, kunnes vuonna 2008 Ragazzo Poveron pizzakuski toi Noora Autiolle pizzan, jonka Kari Taalasmaa oli tilannut hänelle rakkaudenosoituksena.[4]

Usean vuoden tauon jälkeen pizzeria palasi sarjan kuvioihin vuonna 2013, kun silloin kadulla asunut Lari Väänänen yritti varastaa pizzoja lähettinä työskennelleeltä Miska Koistiselta. Keväällä 2014 Lasse Sievinen sai Ragazzo Poverosta joksikin aikaa töitä. Sen jälkeen pizzeriaa ei ole nähty sarjassa.

DTM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DTM on sarjassa vaihtelevasti nähty seksuaalivähemmistön baari ja yökerho. Se tuli tunnetuksi sarjan alkuaikoina nuoren Kalle Laitelan kantapaikkana. Alun perin Hanna Salin vei hänet sinne ja Kalle tutustui Repe Suorsaan, jonka kanssa hän vietti yhteisiä öitä rahasta. Seppo Taalasmaa ja Ismo Laitela kävivät siellä etsimässä Kallea. Ismo uhkaili baarissa erästä miestä tämän yrittäessä iskeä Seppoa. Lisäksi Ismo uhkaili siellä Repe Suorsaa Kallen takia. Vuonna 2005 Annika Sievinen, Kasper Koponen, Heli Sievinen, Katri Sievinen ja Taneli Halonen kävivät siellä viettämässä iltaa piristääkseen Heliä. Keväällä 2011 Heli kävi etsimässä seuraa sieltä velipuolensa Jiri Viitamäen ollessa hänen tukenaan. Keväällä 2014 Lari Väänänen ja Kalle viettivät siellä Larin 18-vuotissyntymäpäivää. Vuonna 2016 Kalle tapasi siellä Jessen, jonka kanssa hänellä oli yhden illan juttu.

Fantasy Room[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fantasy Room on strippiklubi, jossa Niina Kanerva työskenteli sivutoimisena tanssijana taiteilijanimellä Miranda. Paikkaa pyöritti tuolloin henkilö, joka tunnettiin nimellä Maukka. Fantasy Room esiintyi sarjassa vuosina 2008–2009.

Syväri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syväri on Reima Syvärisen omistama lähiöbaari Vantaalla. Työntekijänä toimi omistajan ohella Katja Vainio. Syväri nähtiin sarjassa vuosina 2003–2004.

HaukkaPala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HaukkaPala oli Janne Haukkalan maaliskuussa 2017 perustama streetfood-yritys. HaukkaPala ei aluksi saanut kovin suurta asiakasryntäystä, vaikka Janne uskoikin yritykseensä. Lopulta yritys joutui konkurssiin helmikuussa 2018. Poistuessaan sarjasta vuonna 2019 Janne päätti perustaa yrityksensä uudestaan muuttaessaan Kanariansaarille.

Kaupat ja kioskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elsan Kulma / Ismon Valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elsan Kulma oli Oiva ja Elsa Toivion sarjan ulkopuolella perustama lähikauppa Pihlajakadun kupeessa. Ismo Laitela toimi kaupassa myymäläapulaisena ja peri puolet kaupasta Elsan testamentattua omaisuutensa hänelle.[1] Elsan kuoltua Ismo päätti jatkaa kaupan pitämistä, ja kaupan nimeksi vaihtui Ismon Valinta, joka on hänen ensimmäisen kauppansa nimi.[1] Kaupasta omisti puolet Elsan Liisa-tyttärenä esiintynyt Liisa Salo, joka ei oikeasti ollut mitään sukua Elsalle.[1] Kaupassa spiritismiä pelaamassa olleet Tale Taalasmaa, Siru Honkanen, Iida Mustonen ja hänen silloinen poikaystävänsä Janne Haukkala pelästyivät takahuoneeseen Sergei Kuulan vangitsemaa Heidi Aaltosen huutoa ja kaatoivat juostessaan kynttilän.[1] Kauppa paloi ja Ismo olisi halunnut kunnostaa sen, mutta vuokranantaja ei enää suostunut uusimaan sopimusta. Tässä Ismon valinnassa oli sen elinaikana töissä Ismon lisäksi Heidi Aaltonen ja Paula Sievinen sekä satunnaisesti Liisa Salo. Kauppa toimi sarjassa vuosina 2010–2011.

Ismon Valinta / Stellans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon Valinta oli Ismo Laitelan omistama pieni kioskimainen kauppa, joka oli perustettu jo sarjan ulkopuolella.[1] Elintarvikkeiden ja videovuokrauksen lisäksi alkuperäisessä Ismon Valinnassa oli flipperi sekä myöhemmin rahapeliautomaatti, jotka sittemmin väistyivät Teemu Korhosen hankkimien internet-yhteydellä varustettujen tietokoneiden tieltä. Ismon Valinta joutui vuoden 2003 jaksoissa taloudellisiin vaikeuksiin, joten Ismo myi kauppansa vastahakoisesti tanskalaiselle Stellans-ketjulle.[1] Aluksi Ismo jatkoi kauppiaana uudessa Stellans-myymälässä, mutta hänen siirryttyään työskentelemään Talotaikureihin, uusiksi kauppiaiksi tulivat Seppo ja Ulla Taalasmaa.[1] Salla Mattila nimitettiin liikkeen myymäläpäälliköksi syksyllä 2006.[5] Ullan muutettua Kankaanpäähän jäi Seppo hoitamaan kauppaa, mutta myöhemmin Stellans irtisanoi kauppiassopimuksen Sepon saamaan huonoon julkisuuteen vedoten.[1] Ismo olisi halunnut palata pitkän tauon jälkeen kauppiaan tehtäviin, mutta Ismon menettämät luottotiedot estivät kauppiaaksi tulon.[1] Kauppiaaksi tulikin Ismon silloinen naisystävä Tanja Jääskeläinen, joka palkkasi kaupassa jo Sepon kauppiasaikana työskennelleen Ismon myymäläpäälliköksi.[1] Ismon väkivaltaisuudesta johtuen Noora Autio kuitenkin ylennettiin uudeksi myymäläpäälliköksi kevään 2008 jaksoissa, ja Ismo sai jatkaa kaupassa myyjänä. Ismo sai myöhemmin myös oikeuden toimia Stellansin kauppiaana, mutta menetti ryöstön seurauksena Stellansin, kun pääliikkeestä käskettiin lopettaa liike.[1] Myymälän tarina loppui tammikuussa 2010 esitetyssä jaksossa.

Tässä Ismon Valinnassa ja myöhemmin Stellanssissa ovat työskennelleet muun muassa Kalle Laitela, Miia Laitela, Saku Salin, Pamela Johansson, Aamu Korhonen, Teemu Korhonen Ulla ja Seppo Taalasmaa, Inka Haapala, Kasper Koponen, Katri Sievinen, Heli Sievinen, Iiris Kaukovaara ja Salla Laitela.

Ismon valinnan ulkokuvaukset kuvattiin alkuaikoina muun muassa Vuorimiehenkadulla ja Raatimiehenkadulla.

Ismon Valinta / Delismo / Aaron valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon Valinta on kolmas Ismon omistama samanniminen kioskimainen lähikauppa sarjan aikana. Toukokuussa 2017 esitetyissä jaksoissa Ismo vuokrasi Pihlajakadun läheltä erään sopivan liiketilan, johon hän oli aikeissa perustaa kaupan sarjaan vierailulle palanneen Liisa Salon kanssa. Liisa ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle ja houkutteli Ismoa muuttamaan kanssaan Italiaan. Heidän halutessaan elämältä aivan eri asioita Ismo jäi Helsinkiin ja Liisa muutti pois Suomesta. Liisan lähdöstä huolimatta Ismo halusi perustaa liiketilaan uuden kaupan ja antoi sen nimeksi Ismon Valinta. Kun Aki Nikkinen kävi pilkkaamassa Ismon entisten lähikauppojen kohtaloita, Ismo menetti uskon kauppiaan kykyihinsä. Hän uupui, jätti saapumatta avajaisiin ja päätti sulkea koko kaupan. Ismon ystävät Pihlajakadulla pettyivät Ismon päätökseen ja avasivat kaupan hänen puolestaan.

Kaupasta on tullut yksi sarjan päätapahtumapaikoista. Ismoa ovat tuuranneet kaupalla Kalle Laitela, Lasse Sievinen sekä Ulla, Seppo ja Tale Taalasmaa.

Marraskuussa 2018 Ismo osallistui kauppansa kanssa Lumoavin lähikauppa -kilpailuun. Ismon naisystävä Jutta Korhonen pelkäsi Ismon pettyvän pahasti, mikäli Ismo häviäisi kilpailun. Jutta päätti Kallen ja kilpailun tuomarin (joka on Jutan vanha ystävä) avustuksella uskotella Ismolle tämän voittaneen. Ismo sai kuitenkin pian tietää, ettei voittanutkaan kilpailua. Jutan teosta hermostuneena Ismo purki ja sulki kaupan. Pian kuitenkin paljastui, että hän oli muuttanut Ismon Valinnan lähikauppakahvila-tyyliseksi Delismoksi. Sittemmin myös Aino Kaukovaara, Marika Honkanen sekä Ressu Mattila tulivat Delismoon töihin. Myöhemmin kaupassa työskentelivät Ismon lisäksi satunnaisesti Aaro Vaalanne ja tämän lapsenlapsi Viola Angervuo. Ismo sanoi jaksossa 4161, että Delismon osoite oli Kuusikatu 28.

Myöhemmin kaupan tapahtumista traumatisoitunut Ismo jäi pois töistä, jolloin Aaro ja Viola alkoivat pyörittää kauppaa kahdestaan. Vuoden 2024 alussa Ismo myi kauppansa Dahlia Mustavaaralle, joka vaihtoi kaupan nimeksi Aaron valinnan, koska halusi rakastamansa Aaro Vaalanteen jatkavan kaupan pitoa.

R-kioski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R-kioski nähtiin Pihlajakadun läheisyydessä vuosina 2011–2012, jolloin kauppiaana toimi Ismo Laitela. Ismon Valinnan tuhouduttua tulipalossa Liisa Salo päätti järjestää Ismolle uuden kaupan.[1] Ismon lisäksi R-kioskissa työskenteli myös Liisa ja satunnaisesti sarjassa tuntemattomia henkilöitä. Huhtikuussa 2012 Liisa myi kioskin salaa Ismolta, sillä tarvitsi rahaa maksaakseen entiselle aviomiehelleen Mikaelille tämän tallelokerosta kadonneet rahat.[1]

Ullan ja Ismon pitopalvelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ullan ja Ismon pitopalvelu on Ulla Taalasmaan ja Ismo Laitelan syksyllä 2019 perustama yritys. He ostivat yhdessä Kari ja Tale Taalasmaan kanssa Taalasbiilin vuokrakäytössä olleen rakennuksen, jonka yhteydessä yritys sijaitsee. Mustavaara-yhtiössä toimivat Dahlia ja Gunnar kaavailivat tämän kiinteistön tonttia kauppakeskuskäyttöön, minkä seurauksena heille syntyi riitaa.

Hotellit ja majatalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majatalo Amanda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majatalo Amandaa ulkopuolelta esittävä rakennus Armfeltintiellä, Helsingin Eirassa. Sarjassa majatalon kuvitteellinen osoite on Amanda Bed & Breakfast, Kastanjankatu 12, 00140 Helsinki.

Majatalo Amanda on majatalo, jonka Isabella Holm ja Helena Kuula ostivat vuonna 2009. He peruskorjauttivat rähjäisessä kunnossa olleen majatalon tyylikkääksi pyrkimyksenään palauttaa sen alkuperäinen henki. Majatalo toimii Pihlajakatu 23:n läheisyydessä, kuvitteellisessa osoitteessa Kastanjankatu 12. Majatalon yhteydessä ovat toimineet Jardinin Day Spa -kauneushoitola, kuntosali Amadeus ja Aki Nikkisen viiniyritys Vinotar.

Isabella ja Helena riitelivät lukuisia kertoja majatalon omistuksesta. Tämä ajoi Helenan irtisanomaan Isabellan ja ostamaan tämän osuuden majatalosta, mutta Isabella sai myöhemmin osuutensa takaisin. Kun Isabella lähti Pihlajakadulta, osti Ismo hänen osuutensa majatalosta. Ismo myi osuutensa Jiri Viitamäelle, jonka osuus Amandasta siirtyi Camilla Mustavaaralle. Majatalon toinen, Helenalle alun perin kuulunut puoli oli hetken Alissa Nikkisen, joka myi osuutensa Sebastian Vuorelalle. Sebastian antoi Camillalle valtuudet pyörittää majataloa haluamallaan tavalla, vaikka hän omisti vielä puolet Amandasta. Kun Camilla oli koomassa, Mustavaarat päättivät myydä hänen osuutensa majatalosta Salla Mattilalle. Salla puolestaan myi 40 prosenttia osuudestaan Cindy Rintalalle maaliskuussa 2021, joka taas myi 20 prosenttia osuudestaan Lasse Sieviselle.

Kevään 2015 päätösjaksossa Heikki Pohjonen murhattiin majatalossa veitsellä. Majatalossa on työskennellyt omistajien lisäksi useita sarjan hahmoja, kuten Ossi Puolakka, Sampo Kaukovaara, Jiri Viitamäki, Seppo Taalasmaa, Sergei Kuula, Heidi Aaltonen, Marianna Kurki, Janne Haukkala ja Sanni Pohjonen. Lisäksi moni sarjan hahmoista on yöpynyt tai jopa asunut majatalossa.

Motelli Ruska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Motelli Ruska nähtiin sarjassa syksyllä 2012, kun Aaro Vaalanne piti siellä vankina äitiään Annia, Paulaa ja veljenpoikaansa Severiä.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apisola Productions[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apisola Productions on tuotantoyhtiö, jonka toimitusjohtaja on Ari-Pekka ”AP” Isola. Yhtiö tuotti aikoinaan muun muassa ohjelman Kirjailijan koti ja Maarit Salinin juontaman ohjelman Salin kuningatar. Ismo Laitela tarjosi omaa tuotantoyhtölle ohjelmaideaansa, Niksi-Ismoa, mutta AP olisi suostunut ehdotukseen ainoastaan, mikäli Seppo Taalasmaa juontaisi ohjelman, mihin Seppo ei kuitenkaan suostunut.

Duo Osmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duo Osmo oli vuosina 2012–2013 sarjassa toiminut Ismon ja Ossin lauluduo, joka saavutti suurta suosiota lyhyessä ajassa. Duo jouduttiin lopettamaan, kun Ismon väkivaltainen menneisyys ja Ossin lapsenkaappausyritys Cindy Rintalan kanssa tulivat julki.

Elävien kuolleiden pyykkipäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elävien kuolleiden pyykkipäivä oli sarjassa keväällä 2009 näytetty zombiteemainen Oona Kivirannan ohjaama lyhytelokuvaprojekti, missä näyttelivät Oona itse, Miro Holm, joka toimii myös kuvaajana, Peppi Puolakka, Konsta Nurmi ja Heidi Aaltonen. He tekivät sitä elokuvaa koulua varten ja heidän oli tarkoitus promota sekä näyttää elokuvaa ensi-iltana kaikille Pihlajakadun asukkaille, mutta videonauhalle oli vahingossa jäänyt elokuvan sijaan Isabella Holmin ja Kari Taalasmaan rakkausvideo sängyssä.

Radiokanava Avarat Aallot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avarat Aallot on radiokanava, jolle Seppo Taalasmaa antoi haastattelun suorassa lähetyksessä jouduttuaan jälleen iltapäivälehtien otsikoihin ollessaan mukana ampumavälikohtauksessa, jossa Sebastian Vuorela ampui Tuomo Tervajokea käteen.

Lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iltapäivälehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iltapäivälehti on sarjassa useasti nähty iltapäivälehti, joka muistuttaa ulkoasultaan paljon Iltalehteä.

Ilta-Uutiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilta-Uutiset on syksyllä 2010 nähty iltapäivälehti, jossa kerrottiin Asko Erkkilän ja hänen vaimonsa Mintun yhteen paluusta. Lehden logo oli identtinen Ilta-Sanomien kanssa. Se esiintyi myöhemmin 2011 esitetyssä jaksossa, jossa Peppi ja Topi ostivat huumeita. Ilta-Uutiset nähtiin myöhemmin myös spin-off-sarjassa Young Man Cash Man kesällä 2013.

Hupsis![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hupsis! on sarjassa keväällä ja syksyllä 2010 nähty juorulehti, jossa oli juttu ministeri Asko Erkkilästä ja hänen vaimostaan. Myös Jenni Vainion ja Askon suutelukuva päätyi samaan lehteen. Vuonna 2022 Hupsis!-lehden toimittaja soitti Aki Nikkiselle, sillä halusi haastatella tätä liittyen Elina Taalasmaan yliajoon, josta Akia syytettiin.

Sanomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanomat oli sanomalehti, joka esiintyi sarjassa syksyllä 2010. Lehdessä oli juttua Asko Erkkilän ydinvoimakannasta.

Olivia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olivia oli naisille suunnattu aikakauslehti, jonka toimittajana Maarit Salin työskenteli vuonna 2003, kunnes sai potkut alkoholisminsa vuoksi. Viimeksi Olivia on esiintynyt sarjassa syksyllä 2007, kun julkisuudessa olleesta Seppo Taalasmaasta tehtiin siihen artikkeli.

Sarjassa esiintyvää Oliviaa ei pidä sekoittaa Bonnierin julkaisemaan todelliseen Olivia-lehteen.

7/24[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seppo lukee 7/24-lehteä.

7/24 on Seiskaa muistuttava juorulehti, jonka kanteen Seppo Taalasmaa tahtomattaan joutui. 7/24-lehdessä oli myös juttua siitä, kuinka kansanedustaja Kristo Päivinen raiskasi Tanja Jääskeläisen.

Televisio-ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persikka-Pete[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persikka-Pete on vuonna 2013–2014 sarjassa nähty lastenohjelma, jota esimerkiksi Severi Sievinen ja Oliver Vuorela katsoivat.

Reckless Love[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reckless Love esiintyi vuonna 2010 Café dAmDaMissa.

Kirjailijan koti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailijan koti oli sarjassa vuonna 2008 nähty Milla Muurisen juontama tv-ohjelma, johon Maarit Salin osallistui.

Salin kuningatar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salin kuningatar oli Maarit Salinin juontama televisio-ohjelma.

Kuntosalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amadeus Fitness Center[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amadeus Fitness Center oli majatalon Amandan yhteydessä toiminut kuntosali, jonka perustivat Ossi Puolakka ja Tuukka Aaltonen. Ossi siirtyi päävastuuseen kuntosalista Tuukan muuttaessa Etelä-Amerikkaan. Omistajien lisäksi kuntosalilla ovat työskennelleet Joonatan Sievinen ja Lari Väänänen. Ossin poistuttua sarjasta joulukuussa 2013 Amadeusta johtivat Sergei Kuula ja Sebastian Vuorela. Huhtikuussa 2017 Sebastian ja Sergei päättivät myydä Amadeuksen.

Best Body[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Best Body oli kuntosali, jossa Hanna Salin työskenteli ennen kuolemaansa, vuosina 2002–2003. Kuntosali saapui sarjaan syksyllä 2002, kun Hanna Salin sai työpaikan kyseisen kuntosalin toimitusjohtajana.[6] Hannan entinen työkaveri, Harri Järvi, oli suositellut Hannaa työhön. Kuntosalilla asioivat muun muassa Jaana Nieminen, Kalle Laitela ja Maarit Salin.

Fitness Center Move On[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Move On oli kuntosali, jossa Ismon entinen naisystävä Pipsa Tiilikainen toimi aerobic-ohjaajana ja personal trainerina.

KeHoTus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KeHoTus oli kuntosali, jonka omisti Heiskanen. Kuntosalin muita työntekijöitä olivat Sebastian Vuorela ja Joonatan Sievinen. Joonatan ja Sebastian varastivat steroidirahat ja Heiskanen kidnappasi Helena Kuulan saadakseen steroidirahat takaisin. Myös Heidi Aaltonen kävi kuntosalilla. Kuntosalin toiminta loppui Heiskasen saatua poliisit peräänsä steroidikauppojen vuoksi.

Pietarinkujan Liikuntasali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pietarinkujan Liikuntasali nähtiin sarjassa Hanna Salinin työpaikkana vuosina 2000–2001.[7] Pietarinkujan Liikuntasalin kuntosalin vakioasiakas oli Kalle Laitela, jota eräs toinen mies löi miesten pukuhuoneessa tämän homoseksuaalisuuden paljastuttua. Myös Chiqi Li ja Laura Kiviranta asioivat toisinaan kuntosalilla. Myös Aleksi Salin toimi avustajana kyseisellä kuntosalilla. Aiemmin vuonna 1999 sarjan tapahtumapaikkana nähdyllä kuntosalilla työskenteli myös sarjassa tunnettu Harri Järvi, mutta kuntosalin nimeä ei sarjassa mainittu.

Muut yritykset ja tuotemerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cecilia S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cecilia S oli Annika Sievisen suunnittelema vaatemerkki. Cecilia S:n tuotteita oli Snow Teamin tapahtumissa mukana. Vaatemerkin nimi tuli Annikan toisesta etunimestä ja sukunimen ensimmäisestä kirjaimesta.[8]

Ekholm Enterprises[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekholm Enterprises oli Markuksen isän Eerik Ekholmin perustama yhtiö.

Ekholm Enterprisesin tytäryhtiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekholm Enterprisesin tytäryhtiö oli Markus Ekholmin omistama yhtiö, jonka nimeä ei ole kerrottu. Siellä suunniteltiin Fenix-projektia, minkä Markus otti haltuun Jarkko Juonalalta, jonka tarkoituksena oli ostaa kaikki Pihlajakatu 23B:n asunnot, remontoida ne ja korvata talonmiehet (Taalasmaat) huoltoyhtiöllä. Markus irtisanoi Jarkon.

Elävät sielut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elävät sielut oli vuonna 2013 sarjassa nähty eheytymiskurssi, jolle Lari Väänänen joutui isänsä pakottamana.

Happy Homes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Happy Homes on Ossi Puolakan perustama kiinteistönvälitysyhtiö,[9] jonka rahoitukseen osallistui myös Jardinin toimitusjohtaja Jarkko Peltonen. Velkaongelmiensa vuoksi Ossi joutui myöhemmin myymään yrityksen Tanja Jääskeläiselle. Ossin ja Tanjan lisäksi Happy Homesissa ovat työskennelleet Salla Laitela, Juulia Autio ja Niina Kanerva. Happy Homes oli melko suosittu sarjan henkilöiden keskuudessa, sillä sen palveluita käyttivät Eero Vanala, Rafael Aro, Helena Kuula, Ami Vainio ja Isabella Holm sekä Ossin sisko Veera Puolakka.

Happy Homes nähtiin uudelleen sarjassa keväällä 2020, kun Camilla Mustavaara yritti myydä asuntoaan kyseisen välitysyhtiön avustuksella. Keväällä 2021 Happy Homes välitti kartanoa, jonka Lauri Rossi osti.

Vuonna 2023 Happy Homes nähtiin jälleen kerran. Nella Tamminen etsi hänelle ja Kristian Harjulle asuntoa ja välitys firmana toimi Happy Homes, jossa on töissä Eetu Haapavirta.

Hurja olut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurja oli olutbrändi, jonka olutpulloja Janne toi Talelle ylioppilasjuhliin.

InvestCapita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

InvestCapita oli sijoitusklubi, jonne Ossi Puolakka sijoitti sata tuhatta euroa pankkivirkailijansa suosituksesta.[10] Myös Niina Kanerva sijoitti kyseiseen klubiin, mutta molemmat menettivät rahansa klubin osoittautuessa pyramidihuijaukseksi.

Jardin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jardin on Jacques Jardinin eli Jarkko Peltosen ja Isabella Holmin yhdessä perustama verkostomarkkinointiyritys, joka kauppaa pääasiassa erilaisia kosmetiikkavalmisteita ja luontaistuotteita. Jardinin tuotteiden nimet ovat ranskaa, esimerkiksi pakkasvoiteen nimi on Jardin Neige (suom. Puutarhalumi). Ennen Jarkon saapumista sarjaan Jardin tunnettiin lähinnä sen tuotteita innokkaasti kaupittelevan Salla Mattilan ansiosta. Kevään 2008 jaksoissa Jarkko osti Isabellan osuuden yrityksestä itselleen ja jatkoi firman pyörittämistä yhteistyössä Sallan kanssa. Syksyllä 2009 Jarkko luovutti firman johtajuuden kokonaisuudessaan pojalleen Miro Holmille, josta tuli Jardinin toimitusjohtaja. Jardin pyöritti myös Day Spa -kauneudenhoitoliikettä majatalo Amandan yhteydessä vuodesta 2009 eteenpäin. Patrick Sirén osti myöhemmin kauneudenhoitoliikkeen tilan vaimonsa Jenni Vainion omistukseen. Jennin kuoltua omistus siirtyi perintönä Niko Vainiolle, joka lopetti vuokrasopimuksen Amandassa syksyllä 2014.

Jardinin Day Spa -kauneushoitolassa työskentelivät muun muassa Isabella Holm, Salla Mattila, Jenni Vainio, Cindy Rintala sekä Peppi Puolakka. Kauneushoitola toimi sarjassa vuosina 2009–2014.

Kalusteyhtiö Wolfram[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalusteyhtiö Wolfram oli sarjan alkaessa Katja Vainion ja Markus Ekholmin työpaikka, jonka myötä he olivat tutustuneet ja ystävystyneet. Markus työskenteli Wolframissa vientiosastolla myyntipäällikkönä ja Katja puolestaan suunnitteluosastolla.[11] Muutamia kohtauksia kuvattiin Markuksen työhuoneella Wolframissa sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella ennen kuin Markus muutti Pihlajakadulle ja perusti Akin kanssa Barbaarin.

Tuntematon lentoyhtiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuntematon lentoyhtiö, jonka nimeä ei kerrottu sarjassa, esiintyi sarjassa keväällä 2010 Panu Kaukovaaran työpaikkana. Hän joutui pomonsa Järvelän pyynnöistä irtisanomaan itsensä, ettei Panu joutuisi oikeusprosessiin potkuista. Sekä tämän tuntemattoman yhtiön että aiemmin sarjassa esiintyneen lentoyhtiön (Elinan ja Markuksen häämatka) koneissa tapahtuneet kohtaukset on kuvattu Finnairin matkustamopalvelukoulutuslaitteessa Vantaalla.[12]

Mustavaara-yhtiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustavaara-yhtiö on samannimisen suvun perustama pörssiyhtiö. Yhtiön esiintyessä ensimmäisen kerran sarjassa, oli sen johtajana Camilla Mustavaara. Hän kuitenkin irtisanoi itsensä ja Gunnar palasi johtotehtäviin vuosien jälkeen, kunnes Sabrina osti Camillan osakkeet ja päätyi suvun keskinäisten osakasvaihdosten jälkeen pääomistajaksi yhdessä isänsä, Ingvarin kanssa. Noel Axelsson oli yhtiön toimitusjohtaja, mutta hänet irtisanottiin, koska selvisi, että Noel oli pettänyt Sabrinan kanssa vaimoaan Camillaa. Hän sai kuitenkin työnsä takaisin toimiessaan Akin juristina. Lisäksi Linda Eerikäinen toimi yhtiön turvallisuuspäällikkönä, kunnes sai yhdessä Kari Taalasmaan kanssa suoritetun huumeliigan vastaisen peitetoiminnan loppuun päästääkseen takaisin poliisin virkaansa. Huumeliigan pomoksi paljastui Dahlia Mustavaaran entinen miespalvelija Pupu, jonka varjolla koko yhtiön omistavaa sukua epäiltiin osallisiksi. Vuoden 2020 syyskaudella Camilla vaipui koomaan helikopterionnettomuuden seurauksena ja tämän vuoksi Aki sai hallintaan Camillan osuuden yhtiöstä. Nykyisin hän on pääomistaja. Yhtiössä työskentelevät Akin ja Noelin lisäksi Aino Kaukovaara, aikaisemmin myös Marika Honkanen.

Ojasen Toimistotarvike Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ojasen Toimistotarvike Oy on yritys, joka nähtiin ensimmäisen kerran keväällä 2018. Tale Taalasmaa työskenteli siellä myyntiedustajana. Tale yllätti Janne Haukkalan ja Sanni Taalasmaan yrityksen tilojen pihassa, kun he olivat menneet vakoilemaan, onko Tale oikeasti siellä töissä.

Pala Productions[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pala Productions oli Joonatan Sievisen perustama peliyritys, joka nähtiin ensimmäisen kerran sarjassa keväällä 2013. Joonatan perusti yhtiön markkinoidakseen kehittelemäänsä Torture-nimistä peliä. Tammikuussa 2014 Cindy Rintala ja Liisa Salo tyhjensivät firman tilin ja pakenivat maasta, mutta Joonatan sai lopulta rahansa takaisin vakuutusyhtiöltä. Myöhemmin kuitenkin paljastui, että Torturen ensimmäisen version olikin keksinyt Mikko Kannas ja Joonatan haastettiin oikeuteen.

PTC Constructions Ltd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PTC Constructions Ltd oli sarjassa vuosina 2005–2006 esiintynyt rakennusalan yritys, jossa Laura Kiviranta työskenteli lakimiehenä.

Routaketo Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Routaketo Oy on yritys, joka toimittaa kaivoja ja vesirakennustekniikkaa Afrikkaan. Lasse Sievinen ja hänen tyttärensä Heli hakivat samaa työpaikkaa yrityksestä. Heli pääsi projektipäälliköksi ja Lasse tämän apulaiseksi.

Snow Team[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snow Team oli hiihto- ja laskettelu-urheilun tarvikkeisiin keskittynyt yritys, jonka omisti alun perin Camilla Mustavaaran tuttu Margareta Strömberg. Loppuvuodesta 2005 hän kuitenkin päätti myydä firmansa, sillä tajusi sijoittaneensa väärälle alalle. Alun perin Tanja Jääskeläinen oli aikeissa ostaa firman, mutta isoäitinsä Selma Viljasen perinyt Elina antoi Margaretalle paremman tarjouksen ja sai Snow Teamin omaan omistukseensa. Elina myi firmansa muutettuaan Tampereelle. Sen jälkeen yritystä ei enää nähty sarjassa. Snow Team tunnettiin sarjassa vuosina 2004–2008.

Sarjan hahmoista Snow Teamissa ovat työskennelleet Ismo Laitela, Jenni Vainio, Ossi Puolakka, Riku Jääskeläinen, Tanja Jääskeläinen, Katri Sievinen ja Noora Autio. Kari Taalasmaa valehteli aluksi työskentelevänsä yrityksessä, mutta myöhemmin hän sai työpaikan Snow Teamistä Ossin avulla. Snow Teamin sihteerinä toimi jonkin aikaa Siru Koivisto, joka kuitenkin sai potkut mustamaalattuaan Elinaa. Snow Teamin virallinen ”sähkömies” oli Juulia Autio. Vuonna 2007 Snow Teamin kirjanpitäjänä toimi Auli Laaksonen.

Taalasbiili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taalasbiili oli Kari Taalasmaan ja Aleksi Salinin yhdessä perustama autokorjaamo, joka aloitti toimintansa sarjan alussa. Myöhemmin Kari lahjoitti Taalasbiilin vanhemmilleen, jotka muuttivat sen kiinteistöhuoltoyhtiö Talotaikureiksi.[13] Keväällä 2015 Kari perusti uuden autokorjaamon, jonka hän nimesi myös Taalasbiiliksi. Hänellä oli aluksi vaikeuksia yrityksensä kanssa, mutta hän pääsi niistä eroon ja korjaamolla menee nykyisin kohtalaisen hyvin.

Kevään 2017 päätösjaksossa Anton Helenius meni korjaamolle varoittamaan Karia ansasta, jonka Aaro oli sinne asettanut. Anton kuitenkin laukaisi ansan vahingossa ja jäi nosturissa olleen auton alle menehtyen. Keväällä 2019 korjaamo yritettiin sytyttää palamaan. Ensin epäiltiin, että Gunnar oli yrityksen takana, mutta lopulta selvisi, että Ulla Taalasmaa yritti polttaa korjaamon vakuutusrahojen toivossa.

Talotaikurit / Taletaikurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talotaikurit oli kiinteistönhuoltoyhtiö, jonka vastuualueena oli alun perin Pihlajakatu 23, mutta myöhemmin sen lisäksi muutama muukin lähialueen kerrostalo. Yhtiö perustettiin Taalasbiili-autokorjaamon rippeille, kun asunto-osakeyhtiö Pihlajakatu 23:n yhtiökokous päätti täpärän äänestyksen jälkeen irtisanoa Taalasmaat talonmiehen tehtävistä ja palkata tilalle huoltoyhtiön. Tarjousten perusteella taloyhtiön hallitus valitsi tietämättään tämän Taalasmaiden omistaman yrityksen hoitamaan samoja talonmiestehtäviä, yrityksen toimitusjohtajaksi kun oli Kari Taalasmaan sijasta merkitty ”Karita Alasmaa”.[14] Myöhemmin Taalasmaat vaihtoivat osia Ismo Laitelan kanssa, joka otti Talotaikurit hoitoonsa ja Taalasmaat saivat Stellans-myymälän. Ismon kyllästyttyä työhön, siirtyi Ami Vainio Talotaikureihin huoltomieheksi. Kevään 2008 jaksoista lähtien Talotaikureissa työskentelivät Seppo ja Kari Taalasmaa sekä Lasse Sievinen. Lassen lähdettyä Routaketo Oy:n palvelukseen Kari palkkasi Helena Kuulan pojan Sebastian Vuorelan Talotaikureihin töihin syksyllä 2009. Karin lähdettyä Keniaan Ismo palasi takaisin Talotaikureihin, mutta lopetti taas siirryttyään Elsan Kulmaan myymäläapulaiseksi. Keväällä 2010 Sebastian osti Ulla Taalasmaan osuuden yrityksestä, päästen firman johtajaksi. Sebastian asetti Sepon toiseksi johtajaksi ja palkkasi ensitöikseen lisää työvoimaa Talotaikureihin. Sebastian päätti antaa ”uuden alun” vankila-aikaisille kavereilleen Esa Leivolle ja Kimmo Kylmälälle, jotka kuitenkin alkoivat murtautua Talotaikureiden huoltamien taloyhtiöiden asuntoihin. Syksyllä 2010 Seppo pakkasi kaikki Talotaikureiden tavarat ja Talotaikureiden toiminta loppui.

Talotaikurit tunnettiin sarjassa vuosina 2001–2010 eli lähes kymmenen vuotta.

Vuonna 2019 Talotaikureiden toiminta jatkui, kun Tale Taalasmaa päätti sitä jatkaa nimellä Taletaikurit. Taletaikurit ei aluksi Ismon mielestä ollut hyvä idea, mutta hän kääntyi kuitenkin lopulta Talen puoleen. 2020 syyskauden aloitusjaksossa selvisi, että Tale on kuollut helikopterionnettomuudessa ja uutta huoltofirmaa ei ole nähty.

TRANS Väänänen Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TRANS Väänänen Oy on Larin isän Ilkka Väänäsen kuljetusyritys, joka nähtiin sarjassa vuonna 2013.

Tjäreborg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tjäreborgin matkatoimisto nähtiin sarjassa keväällä 2005, kun Ismo, Ulla ja Seppo kävivät varaamassa sieltä lennot Teneriffalle.

Torture[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torture oli mobiilipeli, jonka Joonatan Sievinen kehitti, mutta pelin alkuperäinen omistaja oli Mikko Kannas. Eräässä vuonna 2013 esitetyssä jaksossa Torture oli kolmanneksi ladatuin mobiilipeli.

Tähtikuvio / Komeetta Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtikuvio oli vuonna 2002 sarjassa nähty levy-yhtiö, johon Teemu Korhonen ja Inka Haapala lähettivät musiikkiaan. Levy-yhtiön pomo oli K-P Virtanen. K-P palkkasi nuoret artistit talliinsa, mutta antoi pian potkut Teemulle ja pakotti Inkan laulamaan humppamusiikkia taiteilijanimellä Inka-Liina. Myöhemmin K-P työskenteli Komeetta Oy:n nimissä ja yritti saada Teemun tekemään kanssaan viiden vuoden sopimuksen. K-P olisi kuitenkin saanut Teemun levytuotot kokonaan itselleen ja Teemulle olisi jäänyt vain hieman yli tuhannen euron kuukausipalkka. Kyseinen juoni paljastui Teemulle, eikä hän allekirjoittanut sopimusta.

Vermon ravirata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vermon ravirata on sarjassa esiintyvä ravirata, jossa työskentelee Pena ja muita sarjassa tuntemattomia henkilöitä. Aki Nikkinen tekee viinibisnestä raviradan johdon kanssa. Kyseessä on Hippoksen sponsoroima tapahtumapaikka.

Viihdeguru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viihdeguru oli ohjelmatoimisto, joka järjesti Ismo Laitelan ja Ossi Puolakan Duo Osmo -yhtyeen iltoja. Viihdegurussa työskennellyt Hake Hautala huijasi Ismolta ja Ossilta iltojen tulot, jotka Hake sai ennakkomaksulla.

Viljasen antiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viljasen antiikki oli Seppo Taalasmaan hyvän ystävän, Martti Viljasen antiikkiliike. Martin kuoltua Seppo peri antiikkiliikkeen jäämistön, jota varten Ulla vuokrasi Sepolle varaston. Jäämistön seasta löytyi Ullan kirjoittama kirje, josta paljastui, ettei Elina olekaan Sepon vaan Martin tytär.

Vinotar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vinotar oli alun perin Aki Nikkisen ja myöhemmin hänen tyttärensä Alissa Nikkisen omistama, viinejä myyvä maahantuontiyritys, joka toimi majatalo Amandan yhteydessä, Day Span entisissä tiloissa. Se nähtiin sarjassa ensimmäisen kerran syksyllä 2014, jolloin Aki vielä omisti firman. Joonatan Sievinen ja Eva Tamminen työskentelivät Vinottaressa, mutta ovat lopettaneet työnsä. Elias Vikstedt oli töissä Vinottaressa ennen kuolemaansa ja teki viinitilausyhteistyötä Moosessa työskentelevän Lari Väänäsen kanssa.

Toukokuussa 2017 selvisi, ettei Alissan omistamaa Vinotarta enää käytännössä ole olemassa ja Akin uusi viiniyritys vei Vinottaren paikan majatalo Amandan vuokraamassa liiketilassa. Akin uusi viiniyritys toimii myös Vinotar-nimellä. Hän sai kaikki entisen Vinottaren asiakkaat uuden viiniyrityksensä asiakkaiksi.

Puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KKI[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KKI eli Koti, kirkko ja isänmaa oli Kristo Päivisen johtama fasistipuolue. Seppo Taalasmaa aikoi liittyä puolueeseen, mutta Maarit Salin sai hänet toisiin aatoksiin kerrottuaan, että KKI:n tavoitteena on tehdä Suomesta täydellinen poliisivaltio. Kristo tuli valituksi eduskuntaan, mutta Seppo ei suuremmasta äänisaaliistaan huolimatta, sillä Kristo sai äänestyksessä vaaliliiton vuoksi suuremman suhdeluvun. Kristo kuitenkin joutui myöhemmin eroamaan kansanedustajan virasta Juulia Aution painostuksen myötä.

Suomen agraaripuolue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen agraaripuolue on maaseudun asioita ajava puolue. Agraaripuolue yritti alun perin houkutella Seppo Taalasmaata eduskuntavaaliehdokkaakseen, mutta hän kieltäytyi.

Totuus-puolue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyrkiessään eduskuntaan Seppo Taalasmaa oli Totuus-puolueen kansanedustajaehdokas numerolla 209. Puolue oli ollut uinuvassa tilassa, mutta oli jälleen aktivoitunut eduskuntavaalien alla. Sarjan hahmoista myös Eero Vanala oli puolueen jäsen. Seppo oli äänestysalueen ääniharava, mutta hävisi kuitenkin suhdeluvun perusteella esimerkiksi Kristo Päiviselle, eikä tullut valituksi eduskuntaan.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat kirjat ovat kuvitteellisia sarjan henkilöiden julkaisemia kirjoja. Sarjasta kertovat kirjat on listattu tähän artikkeliin.

Maailman huonoin äiti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit Salinin vuonna 2004 julkaistu debyyttikirja Maailman huonoin äiti kertoo Maaritin ja Jukan avioliitosta, Maaritin alkoholismista, huonoista väleistä lapsiin ja Hanna Salinin kuolemasta. Kun Sofia luki tätä kirjaa hän sai tietää Hannan kuoleman todellisen syyn eli sen, kuinka Maarit sammutti Hannan hengityskoneen sairaalassa.

Johan sopan keitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johan sopan keitin -kirja oli Maarit Salinin ja Ulla Taalasmaan yhteistyönä tekemä Ullan elämästä keittokirjan muodossa kertova kirja resepteineen. Kirja julkaistiin keväällä 2007. Kirjan kautta myös Seppo Taalasmaa nousi julkisuuteen, nimettiin Romantiikka-Sepoksi ja sittemmin päätyi politiikkaan.

Murhamaisterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murhamaisterit on Maarit Salinin viimeinen sarjassa julkaistu kirja, joka julkaistiin vuonna 2008. Se kertoo Aaro Vaalanteesta.

Terveys- ja hoitoala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anonyymit alkoholistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anonyymit alkoholistit on raittiusjärjestö, josta Seppo Taalasmaa ja Maarit Salin hakivat apua alkoholismiinsa. Myös Riku Jääskeläinen suunnitteli menevänsä järjestön kokouksiin ennen kuolemaansa.

Kellokosken mielisairaala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellokosken mielisairaala oli psykiatrinen sairaala, jonne Jutta Ojala joutui tyttärensä Madden kuoleman jälkeisen itsemurhayrityksen jälkeen. Ken Ojala kävi aina toisinaan katsomassa äitiään mielisairaalassa, samoin Kenin isoveli Daniel.

Kuntoutuskoti Saarni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntoutuskoti Saarni on hoitokoti, jonne Peppi Puolakka kirjautui sisään tajutessaan olevansa riippuvainen huumeista. Myöhemmin samaiseen kuntoutuskotiin tuotiin pakkohoitoon Joonatan Sievinen.

Lapinlahden mielisairaala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapinlahden mielisairaala on psykiatrinen sairaala, jota näytettiin sarjassa ainakin 2000 ja 2015. Sairaalan potilaita olivat vuonna 2000 Katja Vainio ja Aki Nikkinen, sekä vuonna 2015 Marianna Kurki, Sergei Kuula ja Aaro Vaalanne.

Lintukoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lintukoto oli yksityinen hoitokoti, jonka Maria Mustonen omisti. Antti Polvijärvi vei Katariina Mäkelän Lintukotoon hoidettavaksi, sillä tämä oli luullut Antin kuolleen Sara-siskon lähetelleen tälle uhkausviestejä ja lopulta uhannut tappaa. Myös vuonna 2012 pikapaluun tehnyt Laura Kiviranta oli samassa hoitokodissa.

Lääkärikeskus Muurahainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkärikeskus Muurahainen oli lääkäriasema, jossa Niko Vainio kävi terapiassa.

Narsistien tukiryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Narsistien tukiryhmä nähtiin sarjassa vuonna 2007, jossa Laura Kiviranta ja Eero Vanala tapasivat.

Rauhalampi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauhalampi on hoitokoti ja psykiatrinen sairaala Matinkylässä, jossa Sofia Salin oli hoidettavana. Myöhemmin myös Paula Sievinen tuotiin samaan hoitokotiin, sillä hän oli hoitanut Romeo Aron vauvaikäistä tytärtä Maijaa luullen tätä traagisesti menehtyneeksi tyttärekseen Annikaksi sekä kidnapannut naapurin Elina Taalasmaan pojan Onnin luullessaan tätäkin vauvaikäiseksi Annikaksi.

Sairaala Pihlajakadun lähettyvillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihlajakadun lähettyvillä toimiva sairaala on nähty sarjassa alusta asti, mutta kuvauspaikka on vaihdellut vuosien aikana. Kuvauspaikkoina ovat toimineet Töölön sairaala vuosina 1999–2003, Marian sairaala vuosina 2004–2007, Meilahden sairaala vuosina 2007–2008, Kirurginen sairaala vuosina 1999 ja 2009–2013 sekä Eiran sairaala vuodesta 2013 eteenpäin.

Kalle Laitela toimi sairaalan johtajaylilääkärinä, mutta irtisanoutui, kun leikkasi alkoholin vaikutuksen alaisena vanhan harjoittelijansa, joka oli jäänyt auton alle ja tämä kuoli. Vuonna 2016 ja jälleen marraskuusta 2017 eteenpäin sairaalan fysioterapeuttina ja ensihoitajana on toiminut Peppi Puolakka. Pietari Haukkala toimi sairaalassa ensihoitajana. Lääkäri Romppainen työskentelee sairaalassa edelleen, vaikka hahmo on poistunut sarjasta.

Aiemmin sairaalassa ovat työskennelleet myös muun muassa lääkäri Kujala, Katariina Mäkelä, Miika Mäkelä, lääkäri Per-Olof Strandberg, Petra Kettunen johtajaylilääkärinä, pidemmän ajan sairaalassa työskennellyt sairaanhoitaja, joka käsitteli esimerkiksi Ismon syövän tilannetta, hämeenlinnalainen lääkäri Henna, lääkäri Ikonen, Sari Järvenpää, ensihoitajina Peppi Puolakka ja Pietari Haukkala, sairaanhoitajina Raisa Moilanen ja Kristiina Pohjonen sekä yhdyskuntapalvelussa Isabella Holm ja Liisa Salo. Myös Sanni Taalasmaa halusi tulla sairaalaan töihin siivoojaksi, mutta Kalle ei suostunut tarjoukseen silloisten alkoholiongelmiensa takia.

Laki ja turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käräjäoikeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käräjäoikeus on ollut sarjassa tapahtumapaikkana vaihtelevasti alusta lähtien. Siellä on käsitelty esimerkiksi Kari Taalasmaan, Aamu Korhosen, Paula Sievisen ja Laura Kivirannan, Katariina Mäkelän, Heidi Aaltosen, Liisa Salon, Jenni Vainion sekä Marianna Kurjen oikeudenkäyntejä.

Poliisilaitos Pihlajakadun lähettyvillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihlajakadun lähettyvillä toimiva poliisilaitos on ollut sarjassa mukana alusta asti. Tapahtumapaikkana on toiminut alusta lähtien Helsingin poliisilaitos. Aiemmin siellä ovat työskennelleet muun muassa rikosylikonstaapeli Linda Eerikäinen, poliisipäällikkö Tiina Rajala, Antti Polvijärvi, konstaapeli Raittinen, rikoskonstaapeli Hyttinen, vanhempi konstaapeli Järvinen, Tapani Paju, Tuomo Tervajoki, rikoskomisario Susanna Viitta, rikostutkija Pentti Koura, vanhempi konstaapeli Markku Kortelainen, rikostutkija Heiskanen, rikostutkija Antero Tuppurainen, rikostutkija Päivi Mäki, Petteri Larsson, rikostutkija Multala, rikostutkija Virtanen, komisario Johanna Johansson, ylikomisario Eskelinen, Antero Voima ja Sami Kosonen.

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulu Pihlajakadun lähettyvillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulu Pihlajakadun lähettyvillä on ollut sarjassa alusta asti, mutta koulun tilat ja julkisivu ovat muuttuneet vuosien varrella. Lähes kaikki Pihlajakadulla samoihin aikoihin asuneet peruskoulu- tai lukioikäiset henkilöt ovat opiskelleet samassa koulussa.

Sarjan alkuaikoina, vuosina 1999–2002, koulussa opiskelivat Saku Salin, Silja Salin, Chiqi Li, Miia Laitela, Kalle Laitela, Ken Ojala ja Teemu Korhonen. Sittemmin vuosina 2003–2006 siellä opiskelivat Kasper Koponen, Sauli Kiviranta, Sami Pajola, Annika Sievinen ja Heli Sievinen.

Vuosina 2006–2011 siellä opiskelivat Oona Kiviranta, Niko Vainio, Sofia Salin, Joonatan Sievinen, Miro Holm, Sampo Kaukovaara, Noa Okada, Peppi Puolakka, Heidi Aaltonen ja Konsta Nurmi. Myöhemmin vuosina 2011–2016 koulussa opiskelivat Tale Taalasmaa, Iida Mustonen, Janne Haukkala, Siru Honkanen, Elias Vikstedt, Matleena Rintala, Lari Väänänen ja Sanni Pohjonen. Myös Oliver Vuorela kävi Pihlajakadun lähettyvillä olevaa ala-astetta vuosina 2016–2017.

Vuodesta 2017 lähtien koulussa opiskelivat Severi Sievinen, Viola Angervuo, Nella Tamminen, Benjamin Taalasmaa ja Mira Angervuo. Viola, Mira ja Nella valmistuivat lukiosta ylioppilaiksi kevään 2022 jaksossa.

Koulun opettajina ovat toimineet muun muassa vuosina 2005–2006 Teresa Ala-Uotila, vuosina 2007–2008 Alpo Lassila sekä vuosina 2008–2009 Veera Puolakka. Alpo siirrettiin toiseen kouluun, koska hän ei puuttunut opiskelijoihin kohdistuvaan kiusaamiseen. Vuonna 2001 koulun rehtorina toimi Päivikki Helander, ja vuonna 2005 rehtorin virassa toimi Aarne Koskinen. Keväällä 2008 koulun rehtorina toimi Aila Mäki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa Barbaari, Geeli, Stellans – muistatko nämä Salkkarit-paikat? (Arkistoitu Internet Archiveen) MTV. 23.01.2014. Arkistoitu 21.11.2014. Viitattu 2.7.2017.
  2. Tapahtuu jaksossa 1765: Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka? (01.06.2009)
  3. Tapahtuu jaksossa 541: Karista kehkeytyy Pihlajakadun Don Juan (18.1.2002)
  4. Tapahtuu jaksossa 1581: Kari kuorruttaa rakkautensa paprikalla (25.8.2008)
  5. Selviää jaksossa 1250: Ossillakin on tunteet (7.9.2006)
  6. Tapahtuu jaksossa 629: Hanna astuu uraputkeen (26.9.2002)
  7. Kuntosalin nimi selviää jaksossa 206: Jukka palaa nuorten juttuihin (15.2.2000)
  8. Outi Ikonen: Annika ja Amerikan unelma. WSOY, 2005. ISBN-951-0-30765-3.
  9. Ossi Puolakka (Sami Sarjula) MTV3.fi. Arkistoitu 10.2.2009. Viitattu 31.8.2017.
  10. http://www.mtv3.fi/ohjelmat/sivusto2008.shtml/draama/salatut_elamat/henkilot_mukana?782988 (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Selviää jaksossa 8: Laura ja Markus ovat napit vastakkain (3.2.1999)
  12. Training devices | Finnair Flight Academy www.finnairflightacademy.com. Viitattu 29.4.2021.
  13. Muistatko vielä tämän Salkkarit-kohtauksen? Näin syntyi nimitys ”Suppo” Taalasmaa MTV Viihde. 25.12.2017. Arkistoitu 3.1.2018. Viitattu 2.1.2018.
  14. Jaksot 425 ja 426.