Seppo Taalasmaa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Seppo Taalasmaa
Seppo Taalasmaa
Seppo Taalasmaa
Näyttelijä(t) Jarmo Koski
Kesto 1999–2013
Ensiesiintyminen Osa 1: Pihlajakadun asukkaat kokevat järkytyksen (25. tammikuuta 1999)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 2516: Talon ainoa Taalasmaa (21. lokakuuta 2013)
Koko nimi Seppo Juhani Taalasmaa
Status eronnut
Ammatti talonmies, kauppias
Sukupuoli mies
Kotipaikka Helsinki
Suhteet
Puoliso(t) Helena Kuula (eronnut)
Ulla Taalasmaa (eronnut)
Lapset Kari Taalasmaa
Elina Taalasmaa (tytärpuoli)
Inka Haapala (ottotytär)
Lastenlapset Oona Kiviranta
Onni Taalasmaa
Tutut Ismo Laitela
Lasse Sievinen
Maarit Salin
Sebastian Kuula
Sergei Kuula
Jukka Salin
Markus Ekholm (kuollut)
Aki Nikkinen
Martti Viljanen (kuollut)

Seppo Juhani Taalasmaa on Jarmo Kosken vuosina 1999–2013 esittämä kuvitteellinen hahmo suomalaisesta saippuasarjassa Salatut elämät.

Seppo oli sarjan alussa kouluttamaton ja yksinkertainen talonmies, mutta hänen hahmolleen on kehittynyt sarjan edetessä enemmän tunneälyä.

Seppo sairastaa vaikeaa sydänsairautta, ja hän onkin sarjan aikana saanut useita sydänkohtauksia, joita on aiheuttanut muun muassa vakavat perheriidat sekä alkoholin väärinkäyttö. Seppo on ollut naimisissa Ulla Taalasmaan kanssa liki 30 vuotta. Heillä on kaksi lasta, Kari ja Elina. Kari on tullut enemmän äitiinsä Ullaan kuin isäänsä. Kuultuaan ettei Elina Taalasmaa olekaan hänen oma tyttärensä, vaan vanhan antiikkiystävänsä Martti Viljasen tytär, Seppo sai sydänkohtauksen. Lopulta Seppo oppi hyväksymään Elinan tämän jo kuolleesta isästä, Sepon vanhasta ystävästä huolimatta. Seppo oli jonkin aikaa mukana politiikassa. Hän oli kansanedustajavaaleissa Totuus-puolueen ehdokas. Hänen avustajinaan toimivat Maarit Salin ja Eero Vanala.

Sepon ihailijaksi tekeytynyt Helena Kuula lahjoitti suuren rahasumman Sepon kampanjaa varten. Oikeasti Helenan tavoitteena oli vain päästä lähemmäs Sepon poikaa Karia, jolle Helenan piti Stuban eli Sebastian Vuorelan puolesta kostaa. Helena kuitenkin rakastui Seppoon ja totuuden julki tuleminen aiheutti vaikeuksia juuri alkaneelle suhteelle. Helenan jäädessä kiinni rötöksistään hän päätyi vankilaan, mutta naisen kärsittyä tuomionsa hän ilmestyi takaisin Pihlajakadulle, ja Sepon vanhat tunteet heräsivät jälleen. Karin oli vaikea hyväksyä isänsä ja Helenan suhde, mutta lopulta välit lämpenivät. Sittemmin Seppo ja Helena päätyivät avioliittoon. Myöhemmin Seppo alkoholisoitui vakavasti ja yritti lopulta hirttää itsensä luullessaan ajaneensa kuolettavasti Sebastianin juuri vihityn vaimon, Maria Mustosen, päälle.

Helenan ja Sergein surmaaman Korpin poika Heiskanen järjesti lento-onnettomuuden Sepolle ja tämän läheisille. Kukaan ei menehtynyt, mutta joukko joutui selviytymään ankarissa oloissa Siperiassa. Lopulta Seppo joutui ampumaan paikalle saapuneen Heiskasen. Seppo kyllästyi Helenan ja tämän perheen tuomiin ongelmiin, eikä voinut hyväksyä sitä että oli joutunut tappamaan Heiskasen suojellakseen perhettään. Pihlajakadulle palattuaan Seppo jätti Helenan ja muutti pois Helsingistä.[1]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seppo oli lähes 30 vuotta naimisissa Ulla Taalasmaan kanssa. Liitto päättyi kuitenkin eroon, kun Elinan isäksi paljastui Ullan nuoruudenrakkaus Martti Viljanen. Tämän Seppo oli vielä ajan kanssa valmis antamaan anteeksi, mutta sittemmin hän kuuli Martin äidiltä Selmalta, että Ulla rakasti alun perin oikeasti Marttia ja oli ollut tämän kanssa kihloissa. Seppo ja Ulla olivat olleet jo naimisissa, ja heillä oli avioliitosta poika Kari. Seppo tunsi itsensä kaksinverroin petetyksi, sillä Martti oli ollut hänen hyvä ystävänsä. Myöhemmin Seppo ja Ulla palasivat yhteen, mutta päätyivät pian eroon, jolloin Ulla muutti siskonsa luokse Kankaanpäähän.

  • Kari on Ullan ja Sepon poika. Hänen syntymänsä jälkeen Ulla joutui pitkään hoitamaan poikaa yksin, mikä rasitti Ullaa ja sai tämän hakemaan lohtua Martti Viljaselta, jolloin sai alkunsa Karin pikkusisko Elina. Sepolla ja Karilla on aina ollut hieman hankalat välit. Kari on muun muassa istunut vankilassa ja ollut sekaantunut rikoksiin, joita isä paheksuu. Sittemmin Kari Taalasmaa alkoi seurustella Katja Vainion kanssa, mikä kuitenkin päättyi eroon Karin aloitettua suhteen Laura Kivirannan kanssa. Suhteesta syntyi Oona, Sepon ensimmäinen lapsenlapsi. Myöhemmin Kari erosi Laurasta ja alkoi seurustella jälleen Katjan kanssa. He muuttivat Tampereelle, mutta parin erottua Kari palasi Helsinkiin. Myöhemmin hän oli kihloissa valokuvaaja Noora Aution kanssa ja heille oli syntymässä kaksoset, jotka kuitenkin menehtyivät keskenmenon myötä. Noora muutti ulkomaille, mutta vieraillessaan Pihlajakadulla rakkaus Kariin heräsi uudelleen ja pari päätti muuttaa Keniaan. Noora hääsi Karin pois tämän varastaessa rahaa Nooran hyväntekeväisyyskassasta, jolloin Kari palasi jälleen Suomeen. Hän vietti aikaansa muun muassa nuoruudenystävänsä Aleksi Salinin kanssa Nakkilassa.
  • Onni on Sepon toinen lapsenlapsi Elinan kautta. Onni asui vanhempiensa Elinan ja Tuomon kanssa Tampereella ja myöhemmin Göteborgissa, kunnes muutti Sepon ja Helenan luo Helsinkiin.
  • Helena Kuula oli Sepon vaimo. Helena ja Seppo rakastuivat toisiinsa rikollispoikiensa kautta. Kari ei hyväksynyt Helenaa, jonka pojat olivat tämän entisiä rikoskumppaneita, ja heidän takiaan myös Romeo, Rafael ja Maija Aro pakenivat Suomesta. Helena myös istui vankilassa. Kun Helena vapautui, Seppo kiinnostui naisesta uudestaan ja pari meni kihloihin, ja myöhemmin naimisiinkin Ullan estelyistä huolimatta.
  • Sebastian Vuorela on Helenan ja Igor Kuulan ensimmäinen lapsi. Sebastian oli alun perin Karin rikoskumppani. Sepon ja Helenan mentyä naimisiin Sebastianista tuli Sepon poikapuoli. Seppo onkin sanonut Helenan poikien olevan hänenkin poikiaan. Sebastian on Sergein isoveli.
  • Sergei Kuula on Helenan ja tämän ensimmäisen miehen Igor Kuulan toinen lapsi. Sepon ja Helenan mentyä naimisiin Seposta tuli Sergein isäpuoli.
  • Iida Mustonen on Sebastianin tytärpuoli tämän Maria-vaimon kautta. Kun Maria joutui yliajon seurauksena koomaan ja menehtyi, Iida asunut Taalasmailla uusien puoli-isovanhempiensa ja puoliserkkunsa kanssa.
  • Inka Haapala on Sepon ja Ullan ottotytär, joka asui Taalasmailla, kunnes meni kouluun toiselle paikkakunnalle. Seppo ja Ulla pitivät Inkaa omana tyttärenään.

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seppo työskenteli alun perin talonmiehenä Pihlajakadulla, mutta taloyhtiön päättäessä vaihtaa huoltoyhtiöön erotettiin hänet palveluksesta. Taalasmaat perustivat oman huoltoyhtiön, Talotaikurit. Sepolla oli joskus myös ollut tuurauksia parhaan ystävänsä Ismon omistamassa Ismon valinnassa, sekä Aki Nikkisen ja Markus Ekholmin Barbaari- kahvilassa.

Seppo Taalasmaa sarjan ensimmäisessä jaksossa vuonna 1999.

Vuoden 2004 jaksoissa Seppo alkoi olla väsynyt fyysisesti rasittavaan työhön ja ehdotti Ullan kanssa Stellans-kauppiaaksi siirtyneelle Ismolle yritysten vaihtoa siten, että Ulla ja Seppo alkaisivat Stellans-yrittäjiksi ja Ismo alkaisi huolehtia Talotaikureiden asioista. Seppo jatkoi kauppiaana vielä Ullan poistuttua, mutta ollessaan julkisuudessa alkoivat lehdet levittää hänestä myös negatiivista julkisuutta ja Sepon entiset vihaiset fanit alkoivat boikotoida Stellansia, jolloin Seppo erotettiin tehtävästään. Tanja Jääskeläinen osti kuitenkin kyseisen kaupan ja nimitti Ismon myyntipäälliköksi, mutta Stellans-johtajat eivät hyväksyneet Seppoa enää palvelukseen. Seppo palasi takaisin Talotaikureihin, mutta pian Sepolle tarjottiin mahdollisuus asettua ehdolle eduskuntavaaleihin. Näytti kuitenkin siltä, ettei mikään puolue edustanut täysin Sepon mielipiteitä. Selvisi kuitenkin, että Eero Vanala on mukana katveessa olleessa Totuus-puolueessa, joka edusti samoja arvoja Sepon kanssa. Seppo ei kuitenkaan päässyt eduskuntaan, sillä hävisi täpärästi KKI-puolueen Kristo Päiviselle.

Vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkuaikoina Seppo harrasti pontikan keittämistä kotitalon kellarikomerossa. Vuonna 2007 Seppo löysi pontikankeittimen antiikkivarastostaan ja yritti aloittaa uudestaan harrastustaan, joka tosin ei onnistunut, jäätyään kiinni tyttärellensä Elinalle. Lopullisesti harrastus päättyi, kun Sofia Salin joi Sepon keskeneräistä, metanolista pontikkaa ja menetti hetkellisesti näkökykynsä.

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulla Taalasmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulla oli Sepon vaimo lähes 30 vuotta ja avioliitto on ollut pisin sarjassa tähän asti. Avioituessaan Sepon kanssa Ulla ei tosin oikeasti rakastanut Seppoa, vaan Martti Viljasta. Avioliiton alussa Ullalla oli ollut myös romanssi Voitto Sutelan kanssa.

Eeva Harakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sepon saatua tietää Voitto Sutelan ja Ullan välisestä suhteesta yli 20 vuotta sitten, hän sai sydänkohtauksen. Toivuttuaan Seppo oli päättänyt erota Ullasta ja aloitti suhteen Toni Veijalaisen äidin, Eeva Harakan kanssa. Suhde oli kuitenkin vain kostoa Ullan pitkän ajan takaisesta syrjähypystä, josta Ulla ei edes kertonut. Loppujen lopuksi Seppo leppyi ja palasi kotiin.

Marja Pihlaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marja Pihlaja eli Marja-täti oli Salineiden lastenhoitaja joka oli ihastunut Seppoon. Ihastus oli kuitenkin yksipuolista, mutta Marja-täti osti Sepolle kalliita lahjoja ja aiheutti tahallaan keittiössä vesivahinkoja saadakseen talonmiehen luokseen.

Irma Halonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seppo kohtasi Irma Halosen saatuaan ensin tietää, ettei Elina olekaan hänen biologinen tyttärensä. Aluksi Seppo ja Irma olivat vain ystäviä, joita yhdisti yhteinen harrastus antiikkien parissa. Irma oli kuitenkin ihastunut Seppoon, mikä aiheutti riitaa mustasukkaisen Ullan ja Irmaan ihastuneen Ismon kanssa. Kun Ulla rakastui iltalukiossa työskentelevään opettajaan Yrjö Merilään, Seppo aloitti suhteen Irman kanssa. Ajan kanssa selvisi, että Sepolla oli edelleen tunteita Ullaa kohtaan ja näin suhde päättyi. Irma muutti ulkomaille ja hyvästeli Sepon.

Helena Kuula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helena Kuula on Sebastian Vuorelan äiti, joka halusi kostaa Karille ja Romeo Arolle, jotka olivat aiheuttaneet poikansa joutumisen vankilaan. Helena halusi päästä lähemmäksi Kariin ja Romeota. Karin lähestymiseen oli keino aloittaa suhde Sepon kanssa. Seppo kuitenkin rakastui Helenaan oikeasti ja Helenakin alkoi tuntea samoin suhteen edetessä. Toisen poikansa Sergein painostuksen alla Helena kuitenkin jatkoi juonittelua Karin ja Romeon päänmenoksi, syyllistyen useisiin rikoksiin. Lopulta Seppo sai tietää Helenan taustoista ja Helena joutui vankilaan. Suhde päättyi, vaikka Sepolla oli yhä tunteita Helenaa kohtaan. Myöhemmin pari palasi yhteen ja lopulta jopa avioituivat. Suhdetta kuitenkin hiersi Sepon saatua tietää Sebastianin valekuolema ja sitä seuraava valehtelu naapureille. Pari kuitenkin sopi riitansa Paulan ja Ismon avustuksella. Mutta Helena sekä Sebastianin veli, Sergei, vahingossa aiheuttivat Sebastiania vainonneen Korpin kuoleman ja sitä myötä Korpin poika, Heiskanen, alkoi vainota heitä. Kun Sepolle selvisi totuus ja hän joutui pelastamaan perheensä Heiskaselta ampumalla tämän, hän jätti Helenan lopullisesti ja muutti pois Pihlajakadulta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Seppo Taalasmaa -sitaatteja.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]