Ulla Taalasmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulla Taalasmaa
Ulla Taalasmaa syksyllä 2017.
Ulla Taalasmaa syksyllä 2017.
Näyttelijä(t) Maija-Liisa Peuhu
Kesto 1999–2007, 2010, 2013–2014, 2014-2020, 2021, 2022–2024[1]
Ensi-
esiintyminen
Osa 1: Pihlajakadun asukkaat kokevat järkytyksen (25. tammikuuta 1999)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 4520: Ulla ja Seppo – Ikuisesti (31. tammikuuta 2024)
Henkilötiedot
Koko nimi Ulla Taalasmaa (o.s. Tuomi)
Status elossa
Ammatti pitopalveluyrittäjä, talonmies
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Kankaanpää
Asuinpaikka Malaga
Suhteet
Vanhemmat isä (kuollut, ei ole esiintynyt sarjassa)
Sisarukset sisko (ei ole esiintynyt sarjassa)
Puoliso(t) Seppo Taalasmaa (entinen aviomies, nykyinen miesystävä)
Martti Viljanen (ex-kihlattu, kuollut)
Yrjö Merilä (ex-kihlattu, kuollut)
Gunnar Mustavaara (ex-miesystävä)
Lapset Kari Taalasmaa
Elina Taalasmaa
Inka Haapala (ottotytär)
Lastenlapset Oona Kiviranta
Onni Taalasmaa (kuollut)
Benjamin Taalasmaa (pojan adoptiopoika)
Toivo Taalasmaa (tyttären adoptiopoika)
Tukku Taalasmaa

Ulla Taalasmaa (o.s. Tuomi[2], s. 1947) on kuvitteellinen hahmo suomalaisessa saippuasarjassa Salatut elämät. Hän on yksi alkuperäisistä henkilöhahmoista, joka sarjan alussa tunnetaan tapahtumapaikka Pihlajakatu 23:n talonrouvana sekä Seppo Taalasmaan vaimona. Hahmo on ollut mukana sarjassa vuosina 1999–2007, keväällä 2010, 2013–2014, 2014-2020, 2021 ja vuosina 2022-2024. Ullalla on hallussaan sarjassa pisimpään mukana ollut naispäärooli. Hahmoa esittää Maija-Liisa Peuhu.

Ulla poistui sarjasta ensimmäisen kerran vuonna 2007. Hän palasi sarjaan 12. maaliskuuta 2010,[3] mutta poistui ruudusta jälleen 15. huhtikuuta 2010. Vuotta aiemmin, kevään 2009 alkupuolella häneen otettiin videopuheluyhteyttä Ismo ja Seppo Show / Seppo ja Ismo Show -juhlalähetyksessä. Loppukeväällä 2013 Peuhu palasi sarjan kuvauksiin, ja hahmo palasi sarjaan marraskuussa 2013 esitetyissä jaksoissa.[4][5] Hahmo poistui sarjasta tammikuussa 2014, mutta palasi takaisin saman vuoden maaliskuussa. Viimeisen kerran hahmo esiintyi sarjassa tammikuussa 2024 muuttaessaan Seppo Taalasmaan kanssa Malagaan jaksossa 4520.[6]

Kesinä 2018 ja 2019 Ulla esiintyi Salattujen elämien oheissarjassa Pihlajasatu,[7] ja hahmo sai myös oman nettisarjan Ullalla on asiaa joulukuussa 2019.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulla Taalasmaa sarjan ensimmäisessä jaksossa vuonna 1999.

Ulla on utelias talonrouva, josta on mieluisaa kuulla ensimmäisenä kaikki talon juorut. Hän onkin aina mielellään selvittämässä muiden salaisuuksia, vaikka ne eivät hänelle kuulu. Ulla on monesti talonmiehenä toimiessaan tunkeutunut ihmisten koteihin yleisavaimella. Ullan uteliaisuus on saanut monet talon asukkaat ärtymään, eivätkä monen välit Ullaan ole aivan parhaimmasta päästä. Pohjimmiltaan Ulla on kuitenkin lempeäsydäminen ihminen, joka ei tahdo kenellekään pahaa.

Rooli sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulla vuonna 2006.

Sarjan alkuaikoina Ulla yritti käräyttää Hanna Salinin tämän aviomiehelle Jukka Salinille, koska Hannalla oli salasuhde Jukan poikaan Aleksiin, mistä Ulla tiesi.

Kevään 2006 päätteeksi Riku ajoi humalassa Ullan päälle, Ulla loukkaantui pahasti ja joutui sairaalaan. Riku itse menehtyi kolarissa. Ulla sai liikuntakykynsä täysin takaisin. Keväällä 2007 Ullan kirjan julkistamistilaisuudessa Ulla pukeutui morsiameksi ja saapui papin kanssa ja Ulla kosi Seppoa, mutta Seppo ei suostunut kosintaan. Surullinen Ulla häipyi tilaisuudesta ja muutti sisarensa luo Kankaanpäähän.

Ulla palasi sarjaan vahtimaan Talea vuonna 2013.

Ulla palasi Helsinkiin maaliskuussa 2010 liikeasioiden varjolla. Hän nimittäin omisti vielä silloin puolet Talotaikureista, jonka Seppo tahtoi itselleen. Samalla Ulla yritti kaikin keinoin saada Seppoa ja Helena Kuulaa eroamaan. Ulla ei pitänyt Helenasta ja liittoutui Isabella Holmin kanssa Helenaa vastaan. He muun muassa lisäsivät Helenan ja Sepon häissä tarjottavaan samppanjaan lääkettä, joka saa aikaan tokkuraisen olotilan. Isabella ja Ulla lopulta kuitenkin joivat samppanjaa vahingossa itse, ja nolasivat itsensä häissä. Nöyryytetty Ulla muutti Espanjaan.

Ulla törmäsi Joonatan Sieviseen Espanjassa.

Sepon lähdettyä pois Helsingistä Ulla palasi Pihlajakadulle huolehtimaan, että Tale ja Iida kasvavat kurissa ja nuhteessa. Myöhemmin Ullan luottamus Taleen palasi, ja hän lähti takaisin kotiinsa Espanjaan. Ullan lähdettyä Tale ei tullut kovin hyvin toimeen Helenan kanssa, joten hän pyysi Ullan hätistämään Helenan pois Taalasmaiden asunnosta. Ulla ja Helena riitelivät keskenään paljon ja lopulta Tale uhkasi hätistää heidät molemmat ulos asunnosta.

Helena rakastui Pihlajakadulle muuttaneeseen Aki Nikkiseen nopeasti, vaikka Ulla yrittikin varoitella Helenaa useampaan otteeseen ja keksiä syitä Helenan ja Akin erolle. Myöhemmin Aki ja Helena menivät naimisiinkin. Ullan arvailut Akista osoittautuivat todeksi ja myöhemmin Helena ampui Akia. Ulla auttoi Helenan pakoon Espanjaan, ettei jäisi kiinni teostaan. Ulla alkoi tuntea itsensä yksinäiseksi, joten päätti järjestää ostoskeskuksessa senioreille juttupiirin. Ainoa henkilö, joka sinne saapui oli Gunnar Mustavaara, joka myöhemmin paljastui myös Camillan ja Monican isäksi. Hän rakastui Gunnariin ja Gunnar häneen. Pari oli menossa naimisiin, mutta Alzheimeria sairastava Gunnar joutui Alissa Nikkisen huijauksen kohteeksi ja meni sittenkin Alissan kanssa naimisiin. Hän otti miltei heti avioeron ja palasi takaisin yhteen Ullan kanssa.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ullan ensimmäinen aviomies oli Seppo Taalasmaa, jonka kanssa yhteistä polkua kesti lähemmäs 30 vuotta. Pari erosi lopullisesti vuonna 2007, kun Seppo vastasi kieltävästi Ullan kosintaan. Liiton aikana syntyi kaksi lasta, nyt jo aikuiset Kari ja Elina Taalasmaa. Elina ei ole Sepon biologinen tytär, sillä hänen isänsä on Sepon hyvä ystävä edesmennyt Martti Viljanen.

Ullan ja Sepon yhteinen lapsi Kari on aina ollut Ullan lellikkipoika. Edes Karin jouduttua pahoinpitelystä vankilaan ja sotkettua raha-asiansa moneen kertaan, ei Ullan usko poikaansa ole horjunut. Kari asui kauan Sepon asunnossa, mutta muutti pois Afrikkaan Nooran luokse lapsensa Oona Kivirannan kanssa. Vuonna 2014 Kari palasi asumaan Pihlajakadulle, oli hetken poissa ja tuli takaisin jälleen vuonna 2015. Kari kertoi palattuaan vuonna 2014, että Oona on muuttanut Ranskaan puolisonsa Miron luo.

Karin pikkusiskopuoli Elina sen sijaan poistui Pihlajakadulta vuonna 2008 muutettuaan Tuomo Tervajoen kanssa Tampereelle yhteisen poikansa, Onni ”Tale” Taalasmaan kanssa. Elina oli aina paljon ahkerampi tekemään töitä kuin Kari ja sanoi myös suorasti mielipiteensä monistakin asioista.

Tale palasi Pihlajakadulle asumaan vuonna 2011, kun hän ei halunnut muuttaa Ruotsiin vanhempiensa kanssa. Talen huoltajana toimi aluksi hänen vaarinsa Seppo, mutta Sepon lähdettyä Pihlajakadulta, Ulla jatkoi Talen huoltajana.

Karin adoptiopoika Benjamin Taalasmaa on Ullan kolmas lapsenlapsi.

Ullalla oli myös yksi lapsenlapsenlapsi, Talen adoptiopoika Ilja Taalasmaa, joka yhdessä vanhempiensa kanssa menehtyi helikopterionnettomuudessa.

Ulla poistui sarjasta 2020 koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten takia, sillä hänen näyttelijänsä ei voinut osallistua kuvauksiin ikänsä puolesta. Sarjassa tämä kirjoitettiin niin, että Ulla lähti siskonsa luo Kankaanpäähän suremaan kuolleen lapsenlapsensa Talen perhettä.

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ullalla oli aikoinaan kihlautumiseenkin asti johtanut suhde Martti Viljasen kanssa. Martin äidin Selman takia he kuitenkin erosivat ja Ulla tapasi Sepon, joka oli myös Martin ystävä. Pari aloitti suhteen ja meni naimisiin. Ulla ei kuitenkaan ollut vielä täysin päässyt yli entisestä kihlatustaan Martista ja Karin syntymän uuvuttaneena hän päätyi miehen kanssa sänkyyn. Tästä sai alkunsa Elina, joka kasvoi luullen Seppoa isäkseen.

Ullalla oli nuoruudessaan myös säpinää Voitto Sutelan, Sepon vanhan ravintoloitsijatutun, kanssa. Lemmenlomalle lähteneet Ulla ja Seppo osuivat vahingossa hotelliin, jossa Voitto parhaillaan työskenteli. Tämä herätti Voiton uinuvat muistot ja hän tuppautui pariskunnan seuraan. Kun Ullan ja Voiton vuosien takaiset hurjastelut olivat tulleet Sepon tietoon tämän siitä sen kummemmin suuttumatta, siirsi Voitto kiinnostuksensa Taalasmaiden tyttäreen Elinaan. Silläkään saralla ei miestä onnistanut.

Sepon jätettyä Ullan saatuaan tietää Ullan ja Martin kihlauksesta, yritti tämä vielä moneen kertaan saada miehensä takaisin. Ulla matkusti Sepon perässä Teneriffalle, jossa lomaa olivat viettämässä myös Irma Halonen ja Ismo Laitela. Seppoon ihastunut Irma sai nyt vastakaikua tunteilleen ja lomaromanssi syttyi kateellisen Ullan seuratessa sivusta. Suhde jatkui vielä Suomeen palattuakin, mutta ei ole ollut täysin ongelmaton muun muassa Irman salailujen takia. Seppo tunnusti rakastavansa yhä Ullaa ja jätti Irman.

Iltalukiossa puurtanut ja sydämensä Sepon takia särkenyt Ulla tapasi Yrjö Merilän, iäkkäämmän äidinkielen lehtorin. Heitä yhdisti rakkaus runouteen ja he alkoivat tapailla. Yrjö oli jo aikeissa kosia, kun hän yllättäen kuoli. Huolestunut Ulla löysi apupoika Kasperin kanssa Yrjön ruumiin tämän asunnosta. Ullan oli vaikea unohtaa Yrjö tämän kuoleman jälkeen. Ulla ei päässyt Yrjön hautajaisiin ja kävi sanomassa hyvästit myöhemmin.

Perustettuaan senioreiden juttupiirin ostoskeskuksessa, Ulla ihastui Gunnar Mustavaaraan ja myöhemmin he alkoivat seurustella. Gunnar ei kuitenkaan kertonut Ullalle sairastavansa Alzheimerin tautia ja olevansa yhä naimisissa Camillan ja Monican äidin Dahlian kanssa. Ulla ja Gunnar menivät kihloihin, mutta Ullan saatua tietää Gunnarin olevan yhä naimisissa Dahlian kanssa hän jätti Gunnarin. Myöhemmin Ulla esti Camillan ja Karin kanssa Dahlian ja Akin aikeet huijata Gunnarilta tämän rahat, jonka jälkeen Ulla ja Gunnar palasivat yhteen. Gunnarin otettua eron Dahliasta Ulla ja Gunnar meinasivat mennä naimisiin, mutta häitä edeltävänä yönä Gunnar heräsi eikä tunnistanut itseään peilistä. Häissä tapahtuikin yllättävä käänne, sillä Alissa Nikkinen käytti Gunnarin muistisairautta hyväkseen, ja meni miehen kanssa naimisiin, jolloin Ulla pyörtyi. Myöhemmin Ulla ja Gunnar palasivat yhteen. Syksyllä 2018 Ulla ja Gunnar erosivat Ullan saatuaan tietää, kun Gunnar yritti parittaa Karia saamalla lisää tuloja Taalasbiiliin. Gunnar ja Ulla palasivat takaisin yhteen.

Keväällä 2023 Ullalle selvisi että Gunnar on pettänyt häntä Salla Mattila-Taalasmaa kanssa joten Ulla päätyi jättämään Gunnarin tällä kertaa lopullisesti ja Ulla ei antanut enään anteeksi Gunnarille Salla-hairahdusta. Keväällä 2024 Seppo Taalasmaa tuli Pihlajakadulle haikailemaan Ullaa takaisin. Kerrottuaan toisilleen tunteistaan Seppo ja Ulla muuttivat yhdessä Malagaan.

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuaikoina Ulla toimi talonmiehenä aviomiehensä Sepon kanssa. Kun taloyhtiö päätti palkata huoltofirman hoitamaan kiinteistöjä, olivat Taalasmaat vaarassa menettää työnsä sekä vielä lisäksi lentää omasta asunnostaan. He päättivät olla luovuttamatta ja perustivat Talotaikurit-nimisen firman, ja taloyhtiön hallitus hyväksyi heidän tarjouksensa. Myöhemmin Seppo ja Ulla vaihtoivat töitään Ismo Laitelan kanssa, jolloin he siirtyivät kauppiaiksi Stellanssiin ja Ismo otti vastuun Talotaikureista. Ulla oli vuosia kotirouvana, mutta päätti myöhemmin perustaa catering-yrityksen yhdessä Ismo Laitelan kanssa. Hän on myös osakas Taalas Yhtiöt OY:ssä, johon kuuluvat myös Taalasbiili ja Taletaikurit.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maija-Liisa Peuhu on näytellyt Ulla Taalasmaata sarjan alusta asti. Peuhu oli aluksi skeptinen sarjan suhteen eikä uskonut sen suosioon. Hän kuitenkin tykästyi Ullaan hahmona ja sarjastakin tuli menestys. Ulla oli poissa sarjasta vuodet 2008–2013, koska näyttelijä halusi tehdä välillä jotain muuta. Kun hänelle soitettiin ja kysyttiin takaisin sarjaan, hän suostui.[8]

Elokuussa 2020 Ulla joutui hetkellisesti poistumaan sarjasta, sillä Peuhu ei ikänsä vuoksi saanut osallistua kuvauksiin koronaviruspandemian aikana. Hahmo kuitenkin vieraili sarjassa useasti videopuhelun välityksellä. Ulla teki paluun sarjaan syksyllä 2021.[9]

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakkaussuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martti Viljanen: kihlaus, päättynyt, kuollut, suhteesta syntyi tytär Elina
  • Seppo Taalasmaa: avioliitto, päättynyt, liitosta syntyi poika Kari, Seppo on Elinan kasvatti-isä, nykyinen miesystävä
  • Yrjö Merilä: kihlaus, päättyi Yrjön kuolemaan, kuollut
  • Gunnar Mustavaara: suhde, olivat aiemmin kihloissa ja menossa naimisiin, päättynyt

Ystävyyssuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihamieliset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eeva Harakka: Tonin ja Petrin äiti, Sepon seuralainen, jonka kanssa Seppo oli vain kostaakseen Ullalle, Ulla ja Eeva tappelivat Barbaarissa
  • Hanna Salin: vihamielinen naapuri, jota Ulla ei voinut sietää, koska Hanna rakastui poikapuoleensa Aleksi Saliniin, Ulla yritti tehdä kaikkensa paljastaakseen Hannan ja Aleksin suhteen Jukalle sekä kertoa totuuden kaikille, mutta yritykset kaatuivat aina siihen, että Ulla nöyryytti kaikkien edessä vain itseään, kuollut
  • Aki Nikkinen: vihamielinen tuttu, josta Ulla ei ole koskaan pitänyt muun muassa tämän rikollisten puuhien takia, ovat sittemmin sopineet välinsä.
  • Toni Veijalainen: vihamielinen naapuri, kuollut
  • Markus Ekholm: Elinan edesmennyt puoliso, joka käytti huumeita, olivat sittemmin paremmissa väleissä, kuollut
  • Laura Kiviranta: Karin silloinen naisystävä ja Oonan äiti, Ullalla ja Lauralla oli useita erimielisyyksiä myös ennen ja jälkeen Karin ja Lauran suhteen, Ulla piti Katja Vainiota Karille parempana miniäehdokkaana, kuin Lauraa.
  • Eila Kiviranta: Lauran äiti, Eilalla ja Ullalla tuli erimielisyyksiä Karin ja Oonan suhteen, Eila ei pitänyt Karista rikoskuvioiden vuoksi
  • Jaana Nieminen: vihamielinen naapuri
  • Selma Viljanen: Martti Viljasen äiti ja Elina Taalasmaan biologinen isoäiti, Selma ei voinnut sietää Ullaa eikä Ulla Selmaa, Selma kertoi Sepolle Ullan ja Martin kihlauksesta, jonka vuoksi Seppo jätti tolloin Ullan ja Ulla oli siitä raivona Selmalle, lopulta Selma kuoli sydänkohtaukseen Ullan käsivarteen
  • Irma Halonen: Sepolla ja Irmalla oli suhde sekä yhteinen antiikkiharrastus eikä Ulla pitänyt siitä, että Irma yritti liehitellä Seppoa antiikkiharrastuksella, kumpikaan ei voinut sietää toisiaan, tappelivat Teneriffalla ja Stellans-kaupassa
  • Aaro Vaalanne: vihamielinen tuttu ja naapuri, Oonan kaappaaja, Lindan isä
  • Helena Kuula: Sepon toinen ex-vaimo, Ulla ei voinut sietää Helenaa, myöhemmin Helenan ja Ullan välit lämpenivät ja sittemmin, kun Helena ampui Akia, Ulla ja Kristiina auttoivat Helenaa pakenemaan maasta
  • Lasse Sievinen: vihamielinen naapuri, Ulla halusi väkisin taloyhtiön puheenjohtajaksi Lassen tilalle, jonka seurauksena Lasse nöyryytti Ullaa koko talon silmissä, siitä Ulla oli vihainen Lasselle, eikä voinnut sietää Lassea, Lasse antoi Ullalle potkut talonmiehen virasta
  • Kristiina Pohjonen: Ismon entinen vaimo sekä Kallen, Miian ja Sannin äiti, olivat useasti törmäyskurssilla esimerkiksi siitä, että Kristiina lavasti kuolemansa ja jätti Ismon perheineen, josta Ulla ei pitänyt, heillä oli erimielisyyksiä myös Sannin raskaudesta ja synnytyksestä, sittemmin he olivat paremmissa väleissä ja auttoivat yhdessä Helenan pakoon
  • Dahlia Mustavaara: Gunnarin entinen vaimo
  • Alissa Nikkinen: meni Gunnarin kanssa naimisiin huijatakseen Gunnaria, Ulla ja Alissa tappelivat Amandassa
  • Salla Taalasmaa: Salla petti Ullan poikaa Karia Gunnarin kanssa
  • Gunnar Mustavaara: Gunnar petti Ullaa Sallan kanssa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suosikkihahmo-ulla-taalasmaa-poistuu-salkkareista-rakastettu-nayttelija-maija-liisa-peuhu-nyt-on-toisten-vuoro-vetaa/8851218
  2. Selviää jaksossa 1085: Pihlajakadun hiljaisuus laukeaa kaaokseen (27.4.2005)
  3. Lehti: Ulla palaa Salkkareihin Iltalehti.fi. 13.11.2009. Viitattu 13.11.2009.
  4. Kaksi legendaarista suosikkihahmoa palaa Salkkareihin Salatut elämät. 14.2.2013. Viitattu 14.2.2013.
  5. Viikko 46: Ulla tekee paluun mtv.fi. 15.11.2013. Arkistoitu 4.2.2014. Viitattu 16.11.2013.
  6. Maija-Liisa Peuhu, 81, jättää Salatut elämät – Kertoo Iltalehdelle, miksi www.iltalehti.fi. Viitattu 5.1.2024.
  7. Ilouutisia Salkkarit-faneille! uudessa tv-sarjassa seurataan Pihlajakadulta poistuneita hahmoja salatutelamat.fi. 25.1.2018. Arkistoitu 26.1.2018. Viitattu 25.1.2018.
  8. http://www.hs.fi/ihmiset/a1453347770186 (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. Salkkareista koronarajoitusten vuoksi tauolla olleet Ulla ja Dahlia palaavat! Sarjan tuottaja kertoo, miksi aika on kypsä juuri nyt MTV. 17.8.2021. Viitattu 17.8.2021.
  10. selviää jaksossa 1913 :"Ulla ja Isabella joutuvat nielemään tappionsa"

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Ulla Taalasmaa.