Maarit Salin

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maarit Salin
Maarit Salin vuonna 1999.
Maarit Salin vuonna 1999.
Näyttelijä(t) Jaana Saarinen
Kesto 1999, 2000–2004, 2007–2008, 2015
Ensiesiintyminen Osa 56: Yllättävän käänteen saanut hiihtoretki kuohuttaa Salinien menneisyyttä
(19. huhtikuuta 1999)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 2812: Kari saa Maaritin tulemaan ja menemään
(27. huhtikuuta 2015)
Henkilötiedot
Ammatti kirjailija, toimittaja
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Nakkila
Suhteet
Puoliso(t) Jukka Salin (eronnut)
Lapset Aleksi Salin
Saku Salin
Silja Salin
Lastenlapset Sofia Salin
Lucas Hickley ja Siljan tytär (ei näytetty sarjassa)

Maarit Salin on Jaana Saarisen näyttelemä fiktiivinen hahmo saippuasarjassa Salatut elämät. Hän oli sarjassa mukana vuosina 1999, 2000–2004, 2007–2008 ja 2015. Hänet nähtiin myös Ismo & Seppo Show / Seppo & Ismo Show-juhlalähetyksessä vuonna 2009.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit oli aikoinaan naimisissa Jukka Salinin kanssa. Heillä on lapset Aleksi, Saku ja Silja. Maarit on alkoholisti ja se olikin osasyy Jukan ja Maaritin eroon. Nykyisin Maaritilla on myös kolme lastenlasta. Heistä sarjassa on nähty ainoastaan Aleksin tytär Sofia Salin. Siljalla on kaksi lasta, joista kumpaakaan ei ole nähty sarjassa muuta kuin kuvissa.

Jukan mentyä naimisiin Hanna Salinin kanssa saapui Maarit sotkemaan kuvioita. Hän muun muassa sai selville Hannan suhteen Aleksiin ja ajautui Jukan kanssa sänkyyn. Jukan ja Hannan erottua Maarit ja Jukka asuivat jopa avoliitossa, mutta suhde kariutui lopullisesti.

Nykyisin Maarit ei ole juurikaan tekemisissä Siljan tai Sakun kanssa, tai ainakaan siitä ei suuremmin mainittu. Osasyynä siihen on varmasti se, että Silja asuu Utahissa ja Saku Oslossa. Maaritista tehtiin kuitenkin haastattelu Milla Muurisen juontamaan tv-ohjelmaan Kirjailijan koti, jossa hän mainitsi, että hänen välinsä etenkin Siljaan ovat hyvät. Maaritin välit Aleksiin olivat pitkään hajalla, sillä hän on osasyyllinen Aleksin avovaimon, Hannan, kuolemaan. Aleksin tytär, Sofia, on ollut Maaritille aina tärkeä. Kun Maaritin kanssa välit poikki pannut Aleksi oli muuttanut Sofian kanssa Nakkilaan, yritti Maarit parhaansa mukaan ylläpitää välejään Sofiaan, joka asui jonkin aikaa Maaritin luona. Sofia muutti takaisin isänsä luokse keväällä 2008.

Asunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit saapui sarjaan alun perin vain käymään keskimmäisen lapsensa, Sakun, hiihto-onnettomuuden seurauksena. Hän asui aluksi jonkin aikaa Salinien luona, sitten hetken Ismo Laitelan luona, mutta hänen vakituinen kotinsa oli silloin Tampereella. Syksyllä 1999 hän muutti Helsinkiin, mutta ei asunut Pihlajakadulla vaan lähempänä keskustaa. Myöhemmin hän muutti takaisin Tampereelle, mutta vuonna 2000 hän muutti takaisin Helsinkiin, Pihlajakadun lähellä sijaitsevaan taloon. Sittemmin, vuonna 2001, hän muutti Pihlajakadulle ullakkoasuntoon B10, jossa hän asui aina siihen asti, kunnes muutti Yhdysvaltoihin markkinoimaan kirjaansa ja vuokrasi asuntonsa. Vuonna 2007 hän irtisanoi vuokrasopimuksen ja muutti sinne itse asumaan. Myöhemmin myös Sofia muutti hänen luokseen ja Maarit rakennutti asuntoonsa yhden huoneen lisää häntä varten. Vuonna 2008 niin Sofia kuin myös Maarit itse muuttivat Nakkilaan. Palatessaan sarjaan vuonna 2015 hän asui majatalo Amandassa.

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit tunnettiin sarjassa työstään toimittajana, joka yritti löytää jutun vaikka mistä naapurustonsa tapahtumasta. Esimerkiksi Aki Nikkinen, Jenni Vainio ja Kristo Päivinen pääsivät hänen kauttaan otsikoihin. Häntä pidettiin joidenkin naapureiden kesken juorutoimittajana.

Maaritin asuessa avoliitossa Jukan kanssa, ongelmat lisääntyivät, kun Maarit alkoi kirjoittaa elämästään kirjaa, jonka nimeksi annettiin Maailman huonoin äiti. Kirjan pääosassa on Maaritin alkoholismi. Jukka ei innostunut kirjan aiheesta, koska hänelle perheen kulissien säilyminen oli tärkeintä, kaikesta huolimatta Maarit aikoi julkaista kirjan ilman Jukan ehdottamaa sensuuria, vaikka lopulta suostuikin Jukan ehdotuksesta jättämään pois muutamia kohtia. Kirjasta tuli menestys ja jopa Yhdysvalloissa kiinnostuttiin kirjasta. Niinpä Maarit lähtikin markkinoimaan kirjaansa sinne ja poistui sarjasta keväällä 2004. Asuntonsa hän vuokrasi Ossi Puolakalle. Muutettuaan sarjan ulkopuolella takaisin Suomeen, Maarit asui eri puolilla Suomea. Tampereella hän törmäsi sattumalta Ulla Taalasmaahan, joka houkutteli Maaritin kirjoittamaan kirjan hänen elämästään.

Toinen Maaritin kirja on Ullan kanssa kehitetty Ullan elämästä reseptien ohella kertova Johan sopan keitin, jonka tekemisen kautta Maarit palasi Pihlajakadun kuvioihin. Kolmas Maaritin kirjoittama kirja, Murhamaisterit, kertoo Aaro Vaalanteesta.

Maarit sai Apisola Productions -tuotantoyhtiöltä työtarjoukseksi oman talk show’n. Siinä Maarit haastatteli erilaisia ihmisiä omassa kodissaan. Salin kuningatar päättyi Maaritin sortuessa jälleen alkoholiin.

Elämä Pihlajakadulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuajat sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit saapui sarjaan huhtikuussa vuonna 1999 esitetyssä jaksossa.[1] Saku oli joutunut hiihto-onnettomuuteen, joten hän saapui katsomaan poikaansa. Maaritin aikeena oli myös selvittää Salinien uusperheen tapahtumia viime ajoilta, sillä Maaritia ikävöinyt Silja oli raportoinut perheen tilanteesta tälle jo jonkin aikaa. Maarit ja hänen lastensa isän, Jukan, uusi vaimo Hanna eivät tulleet kovin hyvin toimeen, minkä johdosta Jukka joutui selvittelemään kaksikon riitoja. Myös salassa pidetty totuus siitä, miksi Maarit jätti Jukan yksin pienten lasten kanssa ennen sarjan alkua, paljastui myös Hannalle. Maaritin alkoholismi aiheutti kitkaa hänen ja vanhimman poikansa Aleksin välille useampaan otteeseen kevään aikana. Myöhemmin syksyllä 1999 hän sai tietää Aleksin ja Hannan salasuhteesta, jonka hän yritti lopettaa keinolla millä hyvänsä. Lähinnä vuonna 1999 Maarit oli siis vain osa lastensa tai entisen aviomiehensä juonikuvioita eikä hänellä ollut paljoakaan omia juonikuvioita sarjassa.

Hannan raskaus sekä salasuhteet Jukkaan ja Akiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit muutti Helsinkiin lopullisesti vuonna 2000, kun hän sai vakituisen työpaikan ja asunnon läheltä lapsiaan. Hän oli elänyt siinä luulossa, ettei Aleksin ja Hannan välillä ole enää mitään, mutta Siljan lähdettyä vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin Maarit sai selville, ettei Hannan ja Aleksin salasuhde ollut vielä loppunut hänen lähtönsä aikoihin. Hanna tuli raskaaksi ja selvisi, ettei lapsi voi olla Jukan, jolle tehtiin vasektomia Siljan syntymän jälkeen. Maarit sai palaset loksahtamaan kohdalleen ja oli pitkään vuoroin Aleksin ja vuoroin Hannan tukena. Hän auttoi myös Sakua, joka oli lopettanut koulunkäynnin ja joi kaljaa päivät pitkät läheisessä Barbaari-nimisessä kahvilassa.[2] Maarit sai Sakun takaisin raiteilleen ja yritti myöhemmin auttaa Sakua saamaan Miian pois Nooalaiset-uskonlahkosta.[3] Hannan loppuraskauden aikaan Maaritille ja Jukalle kehittyi salasuhde, joka jatkui vielä Sofian syntymänkin jälkeen. Salasuhde sai Maaritin ratkeamaan alkoholiin, joten hän vaati suhteen lopettamista, ellei Jukka ollut valmis jättämään Hannaa. Sittemmin Maarit aloitti suhteen Aki Nikkisen kanssa, tämän silloisen naisystävän Jenni Vainion selän takana, unohtaakseen Jukan. Salasuhde paljastui ennen pitkää Jennin siskolle, Katjalle, jonka Maarit tunsi entuudestaan työnsä puolesta. Katja kertoi suhteesta Jennille, joka otti eron Akista. Samalla myös Maaritin ja Akin salasuhde päättyi.

Avoliitto Jukan kanssa ja Hannan kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaritille ehti sattua Pihlajakadun kuvioissa kaikenlaista pientä, mutta vuonna 2001 suuri tapahtuma oli Hannan ja Jukan ero, jonka seurauksena Jukka muutti Maaritin luo tämän uuteen ullakkoasuntoon, joka sijaitsi kerrosta ylempänä samassa talossa kuin Jukan entinen koti. Aluksi Maarit ja Jukka olivat vain kämppäkavereita, mutta vanhan suolan janottaessa molemminpuolisesti, he päättivät aloittaa suhteen. Maarit ja Jukka kävivät yhdessä Siljan luona Yhdysvalloissa kuultuaan tämän menneen alaikäisenä naimisiin vaihto-oppilasveljensä, Mattin, kanssa. Silja muutti hetkellisesti takaisin kotiin, mutta sai kuitenkin luvan muuttaa Yhdysvaltoihin miehensä luo. Miian kuolema ja Sakun muutto ulkomaille olivat Maaritille kova paikka, mutta hän sai onnekseen viettää aikaa yhdessä pojantyttärensä kanssa ja myös hyvän uuden työpaikan.

Keväällä 2003, Maaritin ollessa hoitamassa Sofiaa alkoholin vaikutuksen alaisena, Hanna oli Kempeleessä Laura Kivirannan äidin luona selvittämässä tunteitaan. Kun Hannalle selvisi Maaritin hoitavan Sofiaa humaltuneena, Hanna lähti keskellä yötä ajamaan takaisin Helsinkiin ja nukahdettuaan rattiin hän joutui auto-onnettomuuteen. Hanna vaipui koomaan ja Maarit tunsi suurta syyllisyyttä Hannan onnettomuudesta. Hän ei kuitenkaan kertonut kellekään osallisuudestaan Hannan onnettomuuteen. Aleksi löysi kuitenkin Hannan viimeisestä puhelinlaskusta tiedon, että Maarit oli puhunut Hannan kanssa useita kertoja puhelimessa onnettomuusyönä ja Maarit yritti keksiä hätävalheita peittääkseen totuuden. Lopulta salaisuus paljastui myös Aleksille, mutta vasta kun Maarit oli sammuttanut Hannan hengityskoneen sairaalassa, sillä hän ei olisi enää koskaan herännyt. Myös Aleksi oli sitä mieltä, ettei Hanna haluaisi elää koneisiin kytkettynä, mutta totuuden tultua ilmi hän katkaisi välit äitiinsä. Hän esimerkiksi kielsi Maaritia saapumasta Hannan hautajaisiin. Heidän välinsä ovat kuitenkin korjautuneet ja Maarit asuu nykyään Aleksin luona Nakkilassa.

Ensimmäinen kirja, ero Jukasta ja poistuminen sarjasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit alkoi kirjoittamaan ensimmäistä kirjaansa syksyllä 2003, jotta pystyisi selvittämään ajatuksensa Hannan onnettomuudesta ja kuolemasta. Hän alkoi kirjoittaa kirjaa, joka kertoi hänen alkoholismistaan. Jukka ei pitänyt ajatuksesta, mutta Aleksin mielestä kirja oli todella hyvä ja varmasti myös terapeuttinen Maaritille itselleen. Kirja saavutti suurta suosiota, mutta samalla Maaritin elämä hajoili paikka paikoin yhä enemmän. Kirjan tekemisen aikoihin hänelle oli kehittynyt seksisuhde naapurissa asuvan Kari Taalasmaan kanssa. Kun Aleksi sai tietää tästä, hän paljasti Maaritin kirjan julkaisutilaisuudessa Maaritin ja Karin salasuhteen lisäksi myös Jukan ja tämän nuoruudenrakkauden Jaanan välisen salasuhteen. Tämän seurauksena Maarit ratkesi uudemman kerran juomaan. Aleksi oli päättänyt muuttaa Sofian kanssa Hannan vanhempien luo Nakkilaan, mikä mursi Sofiaa ja Aleksi suuresti rakastavan Maaritin sydämen. Hän ryhdistäytyi, erosi Jukasta ja markkinoi kirjaansa ahkerasti. Kirjasta kiinnostuttiin Yhdysvalloissa asti ja Maarit lähti sinne markkinoimaan kirjaansa vuokraten asuntonsa Ossi Puolakalle.

Paluu sarjaan, uudet kirjat ja Sofian huoltajuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit palasi sarjaan kolmen vuoden tauon jälkeen keväällä 2007. Hän oli päättänyt kirjoittaa elämäkerran Ulla Taalasmaan elämästä ja asui tämän luona niin kauan, kunnes Ossin vuokra-aika asunnossa päättyi. Maarit oli hyvin vaisu väleistään Aleksiin ja Sofiaan. Totuus heidän silloisesta elämästään paljastui, kun Sofian huoltajuus siirtyi Maaritille, joka ei kuitenkaan ollut paras henkilö pitämään huolta Sofiasta. Teini-ikäiseksi kasvanut Sofia ja Aleksi itse olivat molemmat alkoholisoituneet asuessaan Nakkilassa, mutta huoltajuussotkujen myötä Sofia muutti Maaritin luo ullakkoasunnolle. Sittemmin myös Aleksi palasi Pihlajakadulle ja kaikki kolme sortuivat juomaan useampaan otteeseen. Maarit ehti vielä kirjoittaa kolmannen kirjansa Murhamaisteritasuessaan Pihlajakadulla ennen poismuuttoaan. Kyseisen kirjan valmistuminen oli useaan otteeseen vaakalaudalla, muun muassa Maaritin naapurin Lauran uhkailujen toimesta. Laura oli osa kirjan juonta, koska kirja kertoi psykopaatti Aaro Vaalanteen kuolemasta, johon Laura on osasyyllinen. Laura uhkaili Maaritia useampaan otteeseen ja kerran hän pakotti tämän kertomaan Hannan kuoleman taustoista Sofialle tai muuten Laura itse kertoisi niistä Sofialle.[4] Laura antoi Sofialle luettevaksi Maaritin ensimmäisen kirjan, nimeltään Maailman huonoin äiti. Kun Maarit sai tietää Sofian aikovan tosissaan lukea kirjan, Maaritin oli pakko kertoa Sofialle totuus menneisyydestä.[5] Murhamaisterit-kirjan kirjoittaminen lisäksi Maarit kirjoitti sekalaisia lehtijuttuja vuonna 2008 saamatta kuitenkaan virallista virkaa Helsingistä.

Itsemurhayritys, poistuminen sarjasta ja pikapaluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarit muutti poikansa Aleksin kanssa Nakkilaan 25. marraskuuta 2008 esitetyssä jaksossa. Ennen tätä Maarit oli aikeissa tehdä itsemurhaa Kristo Päivisen kanssa, mutta tuli viime hetkellä järkiinsä. Kristo yritti silti saada Maaritin tappamaan itsensä, joten pelastaakseen itsensä Maarit tönäisi Kristoa, joka putosi alas kalliolta ja kuoli.

Keväällä 2015 Maarit palasi Pihlajakadulle ja hän kertoi, että Kari Taalasmaa oli varastanut 20 tuhatta euroa häneltä. Heille kehittyi jälleen seksisuhde ja Maarit ratkesi juomaan. Lopulta hän päätti palata Nakkilaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ensiesiintyminen nähdään jaksossa 56: Yllättävän käänteen saanut hiihtoretki kuohuttaa Salinien menneisyyttä / Yllätys hiihtoretkellä (19.4.1999)
  2. Selviää jaksossa 260: Laura haluaa jättää vanhan taakseen (2.5.2000)
  3. Tapahtuu jaksossa 295: Maarit ja Aleksi huomaavat vaaran merkit (16.10.2000)
  4. Selviää jaksossa 1484: Noora karauttaa Karia karkuun (24.1.2008)
  5. Selviää jaksossa 1485: Sofia kääntää sivun totuuteen (25.1.2008)