Katja Vainio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katja Vainio
Katja vieraili sarjassa maaliskuussa 2013.
Katja vieraili sarjassa maaliskuussa 2013.
Näyttelijä(t) Anu Koskinen
Kesto 1999–2003, 2004, 2011, 2013
Ensiesiintyminen Osa 1: Pihlajakadun asukkaat kokevat järkytyksen
(25. tammikuuta 1999)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 2435: Muistoissa vain oot
(22. maaliskuuta 2013)
Henkilötiedot
Koko nimi Katja Johanna Vainio
Ammatti sisustussuunnittelija
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Lempäälä
Asuinpaikka Tampere
Suhteet
Vanhemmat Birgitta Vainio
Iiro Vainio
Sisarukset Jenni Vainio (kuollut)
Sisarusten lapset Niko Vainio
Katja vuonna 1999.
Katja vierailulla sarjassa vuonna 2011.

Katja Johanna Vainio (s. 13. lokakuuta)[1] on näyttelijän Anu Koskisen esittämä fiktiivinen hahmo suomalaisessa draamasarjassa Salatut elämät. Katja on Jenni Vainion isosisko. Katja on kuitenkin Jennin vastakohta, vaikka siskoja ovatkin. Hän on tumma ja fiksu, hyvin kouluttautunut nainen. Sisustussuunnittelijana työskentelevällä Katjalla ei ole omia lapsia, mutta hän on aikaisemmin joutunut valehtelemaan olevansa Niko Vainion äiti. Katja myös jonkin aikaa kasvatti Nikoa, kun Jenni halusi panostaa mallinuraansa.

Hahmon kaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katja oli vakituisesti sarjassa mukana vuosina 1999–2003, mutta palasi kuvioihin loppukeväällä 2004 poistuen kuitenkin lopullisesti sarjasta samana vuonna lukuun ottamatta pikapaluita vuosina 2011 ja 2013.

Työ ja ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän työskenteli sarjan alkuaikoina sisustussuunnittelijana, jonkin aikaa bingoemäntänä ja myöhemmin vantaalaisessa lähiöbaari Syvärissä. Katja kärsi useampaan otteeseen mielenterveysongelmista. Vuonna 1999 Katja rakastui Jennin baarista löytämään Toni Veijalaiseen, mutta suhde päättyi eroon Tonin rakastuttua Jenniin. Katja masentui ja joutui mielisairaalaan. Lopulta Katja hyväksyi Jennin ja Tonin suhteen, ja pari olikin menossa naimisiin, mutta hääpäivänä Toni häipyi Suomesta. Tonin talousrikosten takia Jenni joutui saksalaiseen vankilaan, mikä oli kova paikka Katjalle ja Jennin suurelle rakkaudelle Aki Nikkiselle. Kun Jukka Salinilla oli aviokriisi Hannan kanssa, Jukka haki tukea Katjalta ja he viettivät yhden yön yhdessä. Elina Taalasmaa oli Katjan paras kaveri, jonka kanssa he kuitenkin riitaantuivat useampaan kertaan: muun muassa Elinan luullessa Katjan vokottelevan Elinan miesystävää Esko Heikkilää sekä Katjan käskiessä Elinan veljeä Karia valitsemaan Karin tyttären Oonan ja hänen välillä. Toinen Katjan hyvä ystävä Pihlajakadulla oli Laura Kiviranta. Heidän välinsä kuitenkin viilenivät Katjan saatua tietää silloisen miesystävänsä Karin ja Lauran salasuhteesta.

Rakastuminen Kariin, masentuminen ja muutto Tampereelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katja koki, että blondina hän saisi enemmän huomiota miehiltä ja käytti jonkin aikaa blondia peruukkia. Naapurin Kari Taalasmaa rakastui blondilla peruukilla varustettuun Katjaan, joka esitti olevansa Vainion sisarusten serkku. Totuus selvisi Karille ja myöhemmin pari alkoi seurustella omina itsenään. Parin seurustellessa Kari opetti Katjaa heittämään tikkaa, josta tuli heidän yhteinen juttunsa. Katja ja Kari molemmat muistelivat tikanheittopelejään Katjan ollessa kadoksissa. Katja tuli raskaaksi Karille, mutta sai keskenmenon jo raskauden ensimmäisten viikkojen aikana, vaikka esittikin muille olevansa edelleen raskaana. Sitten hän sai tietää Karin pettävän häntä hyvän ystävänsä Lauran kanssa. Pari erosi näiden tapahtumien seurauksena ja Kari jatkoi elämäänsä Lauran kanssa. Katjan kuultua, että Laura on raskaana Karille, hän masentui uudelleen ja alkoi viettää yhä enemmän aikaa siskonpoikansa Nikon kanssa. Katja kutsuikin kerran itseään Nikon äidiksi ja syksyllä 2002 Katja lähti Nikon kanssa ilman Jennin lupaa Tampereelle. Lopulta Jenni löysi Katjan asunnon Tampereelta Camillan kerrottua sen osoitteen. Jenni sai Nikon takaisin kotiin ja Katja jäi asumaan Tampereelle.

Paluut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tonin palattua kuvioihin kevään 2003 päätösjaksossa, Jenni pakeni syksyllä 2003 miettimään asioita Katjan luo. Katja puolestaan lähti Pihlajakadulle selvittämään asioita ja pyysi Tonia jättämään Jennin rauhaan ja häipymään Helsingistä. Katja halusi suojella siskoaan Tonilta, jonka takia tämä oli jo kerran istunut vankilassa. Katja ja Jenni saivat asiat hoidettua omaksi edukseen ja löysivät Tonin piilottaman ison summan rahaa, jolla Katja maksoi Jennille talousrikoksista jääneet velat pois. Myöhemmin Toni tapettiin. Asioiden selvittyä Katja lähti takaisin Tampereelle.

Katjasta kuultiin epäsäännöllisin väliajoin Jennin kautta ja Jenni kertoi Katjan olevan menossa naimisiin Pyryn, jota ei koskaan nähty sarjassa, kanssa. Kevään 2004 loppupuolella Jennille soitettiin ja kerrottiin Katjan olleen kateissa jo viikon. Kevään 2004 päätösjaksossa Jenni kutsuttiin tunnistamaan ruumista, jonka tuntomerkit täsmäsivät Katjaan. Toisaalla Kari kuitenkin näki Katjan nousevan junaan. Syksyn 2004 avausjaksossa Katja aloitti työt Syväri-nimisessä baarissa. Katja kertoi paikan omistajalle, Reima Syväriselle, haluavansa unohtaa kaiken entisestä elämästään ja Katjan pyynnöstä Reima maksoi hänelle palkan pimeästi. Samaan aikaan Jenni, Kari ja Ami etsivät epätoivoisesti Katjaa ja päätyivät etsimään tätä myös Syväristä, mutta Reima valehteli ettei ollut nähnytkään Katjaa. Kari ei kuitenkaan uskonut Reimaa ja sai Jennin menemään tapaamaan Katjaa Syväriin. Katja sai vihdoin selittää Pyry oli jättänyt hänet yhtäkkiä ennen häitä ja hän tarvitsi tilaa ajatella sen jälkeen eikä myöskään halunnut tavata ihmisiä menneisyydestään. Jennin pyynnöstä huolimatta Katja ei ollut vielä valmis palaamaan Pihlajakadulle. Hänellä ehti tässä välissä olla yhden illan juttu Ossi Puolakan kanssa, Ossi meni myöhemmin naimisiin Katjan siskon Jennin kanssa. Lopulta syksyn 2004 aikana Katja päätti ottaa lopputilin Syväristä ja hyvästeli Reiman. Hän saapui takaisin Pihlajakadulle ja rakastui uudelleen Kariin. Katja teki kuitenkin selväksi, ettei hän pystyisi elämään enää Pihlajakadulla eikä ylipäätään edes Helsingissä. Pari muutti yhdessä Tampereelle syksyn 2004 loppupuolella ja myöhemmin Karin tytär Oona muutti heidän luokseen. Karin palatessa keväällä 2007 takaisin Helsinkiin selvisi, että Kari ja Katja olivat eronneet.

Katja tuli vierailemaan Pihlajakadulla pitkän tauon jälkeen keväällä 2011, kun hän saapui juhlimaan Jenni-siskon polttareita ja häitä.

Katja tuli jälleen vierailulle sarjaan maaliskuussa 2013 Kallen järjestämänä yllätyksenä Jennille, joka oli kuullut tuomionsa vaihdettuaan Ossin ja Cindyn sekä Sebastianin ja Isabellan vauvat. Jenni joutui maksamaan kärsimyksestä, mutta ei saanut vankeustuomiota. Kalle soitti Katjalle ja pyysi tätä piristämään Jenniä. Vierailu sai kaamean lopun, kun Jenni joutui Seppo Taalasmaan henkeä uhanneen Heiskasen ampumaksi. Katja poistui Pihlajakadulta viettämään Jennin hautajaisia Lempäälään vanhempiensa luokse, minne oli myös saapumassa Niko. Katja poistui sarjassa seuraavassa jaksossa, kun Jennille pidettiin pienimuotoinen muistotilaisuus. Tämän jälkeen Katja hyvästeli osan talon asukkaista ja nousi auton kyytiin mukanaan Jenni, joka haudattiin Lempäälään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää ajokortista jaksossa 309: Aleksi ymmärtää kaiken väärin (3.11.2000)