Katja Vainio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katja Vainio
Katja vieraili sarjassa maaliskuussa 2013.
Katja vieraili sarjassa maaliskuussa 2013.
Näyttelijä(t) Anu Koskinen
Kesto 1999–2003, 2004, 2011, 2013
Ensi-
esiintyminen
Osa 1: Pihlajakadun asukkaat kokevat järkytyksen
(25. tammikuuta 1999)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 2435: Muistoissa vain oot
(22. maaliskuuta 2013)
Henkilötiedot
Koko nimi Katja Johanna Vainio
Ammatti sisustussuunnittelija, bingoemäntä, tarjoilija
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Lempäälä
Asuinpaikka Tampere
Suhteet
Vanhemmat Birgitta Vainio
Iiro Vainio
Sisarukset Jenni Vainio (kuollut)
Sisarusten lapset Niko Vainio

Katja Johanna Vainio (s. 13. lokakuuta)[1] on Anu Koskisen esittämä kuvitteellinen hahmo suomalaisessa draamasarjassa Salatut elämät. Katja oli mukana päähenkilönä sarjassa vuosina 1999–2003. Hahmo palasi takaisin loppukeväällä 2004, mutta poistui samana vuonna lopullisesti, tehden sittemmin vain lyhyitä vierailuja vuosina 2011 ja 2013.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katja on Jenni Vainion isosisko. Persoonaltaan Katja on kuitenkin huolimattoman siskonsa täysi vastakohta – tumma, rauhallinen ja hyvin kouluttautunut nainen. Hän työskentelee pääosin sisustussuunnittelijana ja jonkin aikaa myös bingoemäntänä sekä tarjoilijana lähiöbaari Syvärissä. Katjalla ei ole omia lapsia, mutta sarjan aikana hän päätyy jonkin aikaa kasvattamaan siskonpoikaansa Nikoa.

Katjan paras kaveri on Elina Taalasmaa, jonka kanssa hän kuitenkin riitaantuu useampaan kertaan. Toinen Katjan hyvä ystävä on Laura Kiviranta.

Rooli sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suhteet Toniin ja Kariin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alussa Katja rakastuu Jennin uuteen tuttavaan, Toni Veijalaiseen, mutta suhde päättyy eroon Tonin rakastuessa Jenniin. Katja masentuu ja joutuu mielisairaalaan. Lopulta hän kuitenkin hyväksyy Jennin ja Tonin suhteen, ja sittemmin Toni häipyy Suomesta. Tonin talousrikosten takia Jenni joutuu saksalaiseen vankilaan, mikä on kova paikka Katjalle ja Jennin suurelle rakkaudelle Aki Nikkiselle.

Katja vuonna 1999.

Katja tutustuu naapuriinsa Kari Taalasmaahan, ja pari alkaa pian seurustella. Kari opetti Katjaa heittämään tikkaa, josta tulee heidän yhteinen juttunsa. Katja tulee raskaaksi, mutta saa keskenmenon jo ensimmäisten viikkojen aikana. Myöhemmin hän saa tietää Karin pettävän häntä hyvän ystävänsä Lauran kanssa. Pari eroaa, ja Kari jatkaa elämäänsä Lauran kanssa. Lopulta Laura tulee raskaaksi Karille, mikä tekee Katjan masentuneeksi ja saa hänet viettämään enemmän aikaa siskonpoikansa Nikon kanssa. Sittemmin Katja päättää asettautua Tampereelle.

Paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katja vierailulla sarjassa vuonna 2011.

Kun Toni Veijalainen palaa kuvioihin kevään 2003 päätösjaksossa, Jenni pakenee Katjan luo pohtimaan asioita. Katja puolestaan palaa Pihlajakadulle pyytämään Tonia jättämään Jennin rauhaan. Katja haluaa suojella siskoaan Tonilta, jonka takia tämä oli jo kerran istunut vankilassa. Katja ja Jenni löytävät Tonin piilottaman ison summan rahaa, jolla Katja maksaa Jennille talousrikoksista jääneet velat pois. Myöhemmin Toni löydetään kuolleena. Asioiden selvittyä Katja palaa Tampereelle.

Katja on pitkään poissa sarjasta, mutta hahmosta kerrotaan epäsäännöllisin väliajoin Jennin kautta. Jenni muun muassa paljastaa Katjan olevan menossa naimisiin Pyry-nimisen henkilön kanssa. Sittemmin Jennille ilmoitetaan, että Katja on ollut jo pidemmän aikaa kateissa. Jenni kutsutaan tunnistamaan ruumista, jonka tuntomerkit täsmäävät Katjaan. Toisaalla Kari kuitenkin näkee Katjan nousevan junaan. Katja piileskelee läheisiltään ja aloittaa työt Syväri-nimisessä baarissa Vantaalla. Katja kertoo paikan omistajalle Reima Syväriselle haluavansa unohtaa kaiken entisestä elämästään. Samaan aikaan Jenni, Kari ja Ami etsivät Katjaa ja päätyvät Syväriin, jolloin Katja jää kiinni. Hän kertoo Jennille Pyryn yhtäkkiä jättäneen hänet ennen häitä. Pitkän epäröinnin jälkeen Katja vastaa siskonsa toiveeseen ottamalla lopputilin baarista ja palaamalla Pihlajakadulle, missä hän rakastuu uudelleen Kariin. Pari muuttaa yhdessä Tampereelle, ja myöhemmin Karin tytär Oona muuttaa heidän luokseen. Kari palaa muutaman vuoden päästä Helsinkiin, ja paljastuu, että Kari ja Katja ovat eronneet.

Myöhemmät vierailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katja vierailee Pihlajakadulla pitkän tauon jälkeen keväällä 2011 esitetyissä jaksoissa, kun hän saapuu juhlimaan Jennin polttareita ja häitä. Maaliskuussa 2013 esitetyissä jaksoissa Katja saapuu piristämään siskoaan osana Kallen järjestämää yllätystä. Vierailu saa kuitenkin karmean lopun, kun Jenni joutuu Seppo Taalasmaan henkeä uhanneen Heiskasen ampumaksi. Jennille pidetään pienimuotoinen muistotilaisuus, jonka jälkeen Katja hyvästelee entiset tuttavansa ja poistuu viettämään Jennin hautajaisia Lempäälään vanhempiensa luokse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää ajokortista jaksossa 309: Aleksi ymmärtää kaiken väärin (3.11.2000)