Tikanheitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tavanomainen vapaa-ajalla käytetty tikkataulu ja tikat.

Tikanheitto (myös nimellä suomalainen tikkapeli) on ajanvietepeli, jossa tikkaa eli heitettävää nuolta yritetään saada osumaan keskelle pyöreää maalitaulua. Keskellä taulua on kymppi, josta saa kymmenen pistettä, ja pisteet laskevat taulun reunaa kohti päättyen yhteen. Eniten pisteitä usealla tikalla saanut voittaa. Luonteeltaan suomalainen tikkapeli on puhdas tarkkuusheittopeli.

Tikanheiton tikat ovat jykevämpiä kuin darts-tikkapelin tikat.

Tikkataulu kiinnitetään 150 cm:n korkeudelle mitattuna heittotasosta taulun keskiöön[1]. Heittomatka on miehillä ja yli 15-vuotiailla pojilla 5 metriä, naisilla, tytöillä ja alle 15-vuotiailla pojilla 4 metriä[1]. Kaikki apuvälineet ovat kiellettyjä, mutta apuvälineenä ei pidetä henkilön muutenkin valtaosan valveillaoloajastaan käyttämää välinettä (silmälaseja, kuulolaitetta tms.).

Suomessa järjestetään myös kymmenittäin tikanheittokilpailuja vuodessa. Yleisimmät pelimuodot ovat:

  • 25 tikan sarja, jossa enimmäispistemäärä on 250 pistettä.
  • 50 tikan sarja, jossa kahden kierroksen tulokset lasketaan yhteen
  • 125 tikassa heitetään yhtäjaksoisesti 25 × 5 tikkaa ja 250 tikassa heitetään 50 × 5 tikkaa.

Joukkuekilpailussa miesten joukkueeseen kuuluu 4 heittäjää ja naisten ja nuorten joukkueeseen kumpaankin kolme heittäjää. Kukin joukkueen jäsen heittää viisi kertaa viisi tikkaa. Useimmiten tikat heitetään tauluun niin, että tuolla vuorolla jo heitettyä tikkaa ei irroteta ennen kuin kyseisellä vuorolla on heitetty kaikki tikat, mutta säännöt mahdollistavat myös sen muunnelman, että tikkoja heitetään yksi kerrallaan. Tällöin kukin tikka irrotetaan saman tien heiton jälkeen, jolloin taulussa ei ole kiinni useampaa tikkaa kuin yksi.

Tikanheiton viralliset kilpailut käydään sisätiloissa.

Englantilaisesta tikanheitosta eli dartsista on oma artikkelinsa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.