Salatut elämät

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Salatut elämät
Salattujen elämien tunnus, joka otettiin käyttöön 27. tammikuuta 2014, sarjan 15-vuotisjuhlakauden kunniaksi.
Salattujen elämien tunnus, joka otettiin käyttöön 27. tammikuuta 2014, sarjan 15-vuotisjuhlakauden kunniaksi.
Tyyli draama
saippua
Kestoaika 21 minuuttia
Pääosissa Tällä hetkellä mukana olevat näyttelijät
Alkuperämaa Suomen lippu Suomi
Verkko MTV3
AVA (uusinnat)
Esitetty 25. tammikuuta 1999 –
sopimus voimassa vuoteen 2015
Tuotantokausia 16 (2013–2014)
Jaksoja 2623. jakso (17. huhtikuuta 2014)
(katso luettelo jaksoista)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu / Kuvaohjelman ikäraja 7 / Kuvaohjelman ikäraja 12
Sisältömerkintä Kuvaohjelmassa on sisältöä, joka aiheuttaa ahdistusta. Kuvaohjelmassa on väkivaltaa. Kuvaohjelmassa on seksuaalisia viittauksia. Kuvaohjelmassa on huumeiden tai päihteiden käyttöä.
Tunnuskappale Tunteisiin (säv. Åsa Schmalenbach / Jörgen Ringqvist)
Tuotanto
Tuottajat Rea Stephany (tuottaja)[1]
Sarita Harma (MTV3)
Vastaava tuottaja Eerika Vermilä[1]
Marko Äijö[1]
Ohjaajat Pepsi Strandberg
Kimmo Mäkinen
Jonni Kullas
Käsikirjoittajat Teemu Salonen (pääkirjoittaja)
lisäksi useita muita käsikirjoittajia
Säveltäjä Vesa Mäkinen
Leikkaajat Marika Sahlman (1. leikkaaja)
Tommi Sipilä (2. leikkaaja)
Lavastajat Kristiina Saha
Okku Rahikainen
Minna Jauho
Pirjo Rossi
Kuvaajat Heikki Janhunen (studio)
Kimmo Jaatinen (location) Taksu Takkunen
Lassi Karhulahti
Tuotantoyhtiö Grundy Productions Oy (1999)
Pearson Television Oy (1999–2002)
FremantleMedia Finland (2002–)
Palkinnot
Voitetut Telvis
erikoiskunniakirja 1999

Venla
Yleisövenla 2001

Kehitysvammaisten Tukiliitto
Vuoden tulppaani -tunnustus 2003
Ehdokkuudet Kultainen TV
Paras TV-ohjelma 2008

Kultainen Venla
Paras TV-ohjelma 2010

Kultainen Venla
Paras TV-ohjelma 2011

Kultainen Venla
Paras TV-ohjelma 2012

Kultainen Venla
Paras TV-ohjelma 2013

Kultainen Venla
Vuoden draamaohjelma 2013

Kultainen Venla
Vuoden käsikirjoittaja 2013
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Keltainen cliffhanger vuodelta 2001 sekä sininen cliffhanger vuodelta 2005.

Salatut elämät (puhekielessä Salkkarit) on FremantleMedia Finland Oy:n tuottama suomalainen saippuasarja, jota esittää MTV3-kanava. Sarjan kuvaukset alkoivat maanantaina 16. marraskuuta 1998[2] ja sen ensimmäinen osa nähtiin MTV3:lla maanantaina 25. tammikuuta 1999.[3]

Alun perin sarjaa suunniteltiin tehtävän 540 jaksoa alkuvuoteen 2002 asti,[4] mutta sopimusta on jatkettu sen jälkeen useita kertoja. Elokuussa 2009 julkistettiin tieto, että Salatut elämät jatkuu vielä kevääseen 2015 asti,[5] johon mennessä neuvotellaan sarjan mahdollisesta jatkosta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3-kanavalla vuosina 1996–1998 esitetyn Ihmeidentekijät -sarjan jälkeen kanava halusi uuden joka arkipäivä lähetettävän sarjan.[6] Sarjan konseptin kehitti Salattujen elämien alusta asti sen vastaavana tuottajana ja MTV:n draamapäällikkönä työskentelevä Sarita Harma.[6] Sarja on yksi MTV3:n kalleimmista hankkeista urheiluohjelmien rinnalla.[7] Sarjan on usein väitetty perustuvan australialaisen Neighbours-saippuasarjan ohjelmaformaattiin, mutta sarjan tuottajan mukaan tämä tieto on virheellinen.[8]

Suurin osa sarjan tapahtumista sijoittuu kuvitteelliselle Pihlajakadulle, joka sarjassa sijaitsee Helsingin Ullanlinnassa. Salatuille elämille ominaista on kohtauksien välissä esitettävät maisemakuvat Helsingistä sekä lopussa siniseksi (kausilla 2001–2002, 2002–2003 keltaiseksi) muuttuva cliffhanger, joka jää usein jännittävään tilanteeseen.

Salattujen elämien alkaessa oli sarjaan palkattu lähes 20 näyttelijää, joista on nykyisin jäljellä enää kolme. Heistä ainoastaan Esko Kovero (Ismo Laitela) on ollut sarjassa poistumatta kertaakaan. Pete Lattu (Kalle Laitela) palasi sarjaan kevään päätösjaksossa 2012 oltuaan sarjasta pois kymmenen vuotta ja Maija-Liisa Peuhu (Ulla Taalasmaa) palasi sarjaan toistamiseen syksyllä 2013.[9] Lisäksi alkuperäisnäyttelijä Sami Uotila (Aki Nikkinen) sekä sarjan ensimmäisellä esityskaudella sarjaan tullut Tommi Taurula (Kari Taalasmaa) palaavat sarjaan vuonna 2014.[10][11]Sarjan pisimmän naisroolin tehnyt Anu Palevaara (Jenni Vainio) poistui sarjasta maaliskuussa 2013, kun tämän esittämä Jenni joutui vahingossa Seppo Taalasmaata uhanneen tappajan ampumaksi.[12] Myös Jarmo Koski (Seppo Taalasmaa) poistui sarjasta lokakuussa 2013.[13]

Sarjan alkaessa tammikuussa 1999 MTV3 mainosti uutta ohjelmaa lauseella ”Kuinka hyvin tunnet naapurisi? Mitä naapurisi tietää sinusta? Jokaisella on jokin salaisuus. Unelma. Pelko. Rakkaus. Romanssi. Tragedia.[14]

Syksyllä 2009 sarjaa alettiin kuvata uusilla kameroilla, jolloin vanha 4:3-kuvasuhde vaihtui uuteen 16:9-kuvasuhteeseen. Lisäksi uudet kamerat kuvaavat kaiken materiaalin HD:nä, eli teräväpiirtona. Ensimmäinen 16:9-muotoinen jakso nähtiin 25. tammikuuta 2010.[15]

Roolihahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mukana olevat henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistuneet henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa esiintyneet näyttelijät on ilmoitettu kunkin näyttelemän roolihahmon tietojen yhteydessä.

Sarjan tapahtumia ja juonikuvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan lähtötilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talonmies Seppo Taalasmaan ja hänen vaimonsa Ullan pyynnöstä poliisi on tullut tutkimaan, miksi Tyyne Puustinen ei avaa ovea. Hänet löydetään asunnostaan kuolleena, ja poliisi ryhtyy selvittämään kuolinsyytä.

Aki Nikkinen ja Markus Ekholm ovat etsineet pitkään sopivaa liiketilaa kahvilalleen ja löytävät lopulta sopivan. Katja Vainio lupautuu sisustussuunnittelijaksi. Katjan sisko ja kämppäkaveri Jenni on tuonut kotiinsa herrasmies Toni Veijalaisen. Jenni saa kirjeen, jossa kerrotaan, että hänet on erotettu koulusta poissaolojen vuoksi. Samalla myös tuet loppuvat, joten Jenni pyytää Tonia heidän alivuokralaisekseen.

Jukka Salin ja hänen uusi vaimonsa Hanna palaavat Kanariansaarilta kotiin. Kotona heidät ottavat vastaan juuri armeijasta päässyt Aleksi, perheen keskimmäinen lapsi Saku sekä perheen kuopus Silja. Hanna ja Jukka paljastavat lapsille avioituneensa matkan aikana. Saku ja Aleksi ovat iloisia Hannan muutosta heidän luokseen, mutta Silja ei ota uutista hyvin, eikä asiaa auta se, että Silja saa kuulla Aleksin tietäneen avioliittoaikeista.

Salinien naapurissa asuu Ismo Laitela, joka on leskeksi jäänyt kahden teini-ikäisen lapsen, Miian ja Kallen yksinhuoltaja. Ismo työskentelee kauppiaana Ismon valinta -nimisessä kioskimaisessa kaupassa. Juristi Laura Kiviranta asustaa yksin vannoutuneena sinkkuna.

Sarjan teemoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salatut elämät on kerännyt paljon huomiota käsitellessään avoimesti monia vaikeita ongelmia, kuten huumeita, alkoholismia, uusioperheen sisäisiä seksisuhteita, raiskaamista, viiltelyä, perheväkivaltaa, varastamista, rasismia, insestiä, teiniraskauksia, aborttia, peliriippuvuutta, syöpää, epilepsiaa, kehitysvammaisuutta, psykopatiaa, syömishäiriöitä, narsistista persoonallisuushäiriötä, koulukiusaamista, HIV:tä, psykoottisuutta ja itsemurhaa. Erityisen paljon huomiota herätti kevään 2009 päätösjakso, jossa näytti siltä, että raskaana oleva Paula olisi haudattu elävältä ja jakson lopussa sarjassa keskeisessä osassa ollut Kentauri-kahvila räjähti.

Saippuasarjoille ominaiseen tapaan myös Salatuissa elämissä on käsitelty pettämistä ja kolmiodraamoja.

Kausien päätösjaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausien päätösjaksoissa on tapahtunut aina jotain normaalia jännittävämpää.

 • 4. kesäkuuta 1999, osa 90: Markus kuulee lopultakin totuuden Akista
  Hanna ilmoittaa haluavansa eron Jukasta. Hanna pakkaa jo tavaroitaan, kunnes Aleksi pyytää häntä jäämään. Hanna ja Aleksi suutelevat. Voitto yrittää erilaisten lahjojen avulla saada Elinaa takaisin itselleen tullen kuitenkin torjutuksi. Kesken Taalasmaiden ruokailun Barbaarissa, Voitto paukkaa jälleen paikalle. Ulla käskee Voiton häipyä, mutta mies käskee Ullan olla puuttumatta asiaan tai hän toteuttaa uhkauksensa; kertoa totuuden Sepolle Ullan ja hänen salasuhteesta. Ulla päättää kertoa suhteesta itse, jonka seurauksena Seppo saa sydänkohtauksen. Jenni löytää Akin lompakosta erilaisia käyntikortteja, joissa on melkein kaikki mahdolliset ammatit. Myöhemmin kellarissa, asiasta kuullut Markus tenttaa Akia ja saa tämän tunnustamaan Tyynen murhan.
 • 2. toukokuuta 2000, osa 260: Laura haluaa jättää vanhan taakseen
  Ulla aloittaa vuoden selibaatin kun Markus ja Laura suutelevat kiihkeästi. Jenni saa uuden kämppiksen Vesan. Vesa ja Jenni suutelevat ja Jenni purkaa kihlauksensa Tonin kanssa. Hanna kertoo Aleksille olevansa raskaana eikä ole varma isästä.
 • 14. toukokuuta 2001, osa 440: Ismolle esitellään vävyehdokas
  Lääkäri kertoo, ettei Markuksen luuydin olekaan sopiva tämän isälle, Eerikille. Markus kuitenkin kertoo, että on vielä yksi vaihtoehto: Eerikillä on toinenkin lapsi. Miia saa huimauskohtauksen ja pyörtyy Teemun käsivarsille. Sauli tapaa ensi kertaa isänsä, Tomin. Kalle esittelee Ismolle poikaystävänsä, Kuisman. Jukalle selviää, kuka Sofian isä oikeasti on, kun tämä kuulee Aleksin kutsuvan itseään Sofian isäksi.[16]
 • 3. toukokuuta 2002, osa 610: Keskeytynyt häävalssi
  Jenni on palannut Saksasta takaisin, mukanaan pieni lapsi, Niko Vainio. Markus menettää häissään tajuntansa otettuaan liikaa epäpuhdasta amfetamiinia. Karin ja Lauran salasuhde paljastuu Katjalle.
 • 16. toukokuuta 2003, osa 775: Sielunveli aiheuttaa Jennille järkytyksen
  Jaana sytyttää Ismon talon palamaan vakuutusrahojen toivossa samaan aikaan, kun Elina työntää Camillan alas rappusista. Toni Veijalainen palaa Pihlajakadulle. Jukka kertoo Aleksille todellisen syyn, miksi autolla pahasti kolaroinut Hanna oli lähtenyt Kempeleeseen: Hanna oli aikeissa jättää Aleksin.
 • 6. toukokuuta 2004, osa 935: Viesti menneisyydestä tyrmää Sepon
  Camillan ja Kenin suhde paljastuu Elinalle, joka päättää lähteä Juhan kanssa matkalle Wieniin. Poliisi kutsuu Jennin tunnistamaan ruumiin, jonka tuntomerkit sopivat kadonneeseen Katjaan, jonka Kari kuitenkin näkee nousevan junaan. Seppo saa sydänkohtauksen kuullessaan Saulilta, ettei Elina olekaan hänen tyttärensä.[16]
 • 27. huhtikuuta 2005, osa 1085: Pihlajakadun hiljaisuus laukeaa kaaokseen
  Ken ja Ami lähtevät pois Suomesta. Sauli miettii, miksi Heli ei halua seksiä hänen kanssaan. Toisaalla Heli suutelee Teresan kanssa. Seppo jättää Ullan, kun saa tietää, että Ullalla ja Martilla oli aikoinaan vakava suhde. Jenni pui Lauralle sydänsurujaan sillä välin, kun Oona ja Niko leikkivät Lauran makuuhuoneessa Aaron piilottamalla aseella. Laura ja Jenni menevät katsomaan, mitä lapset touhuavat. Sauli on juuri tulossa kotiin Kasperin kanssa, kun hän kuulee laukauksen ja Lauran kiljaisun.
 • 29. toukokuuta 2006, osa 1235: Heli tajuaa, että kaiken takana on nainen
  Kasper muuttaa pois Pihlajakadulta. Teresa jättää Helin ja palaa yhteen ex-tyttöystävänsä Kirsin kanssa. Paula joutuu Rooman lentokentällä vaikeuksiin Romeon huumekätkön vuoksi. Seppo ja Elina huomaavat Ullan mielenterveyden järkkyvän, kun hän puhuu Yrjöstä niin kuin tämä olisi yhä hengissä. Riku yllättää parhaan ystävänsä Ossin ja äitinsä Tanjan sängystä. Siitä suuttuneena hän lähtee ajamaan humalassa autoa ja ajaa vahingossa kadulla harhailevan Ullan päälle ja kolaroi itse toisen auton kanssa.
 • 24. toukokuuta 2007, osa 1385: Maarit raottaa salaisuuksiensa verhoa
  Maarit kertoo Sepolle, että Sofia asuu toistaiseksi yksityisessä hoitokodissa, josta hän on kuitenkin karannut. Kari Taalasmaa palaa Pihlajakadulle ja pahoinpitelee Tuomon. Lasse huomaa vaimonsa Paulan mielen järkkyvän: Paula kuvittelee elävänsä sitä aikaa, kun Annika oli vauva ja Lasse oli töissä ulkomailla. Eeron kidnapannut Aaro sytyttää Jennin asunnon palamaan ja jättää tajuttoman Jennin sinne.
 • 4. kesäkuuta 2008, osa 1575: Jenni yllättyy siitä, mitä peiton alta paljastuu
  Noora kertoo olevansa raskaana ja Kari tajuaa, että on saattanut saada HIV-tartunnan. Paula saa kuulla, että hänen ystävänsä Tuuli on tehnyt itsemurhan. Lasselle ja Paulalle tulee riitaa ja Paula lähtee pois. Hän miltei kolaroi rekan kanssa ja pysäyttää auton metsän reunaan. Hän lähtee harhailemaan metsään, liukastuu ja lyö päänsä. Tuntematon mies kantaa hänet pois.
 • 1. kesäkuuta 2009, osa 1765: Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka?
  Sallan ja Ismon vihkiminen siirtyy kirkosta Kentauriin, jossa kihlapari sanoo toisilleen "tahdon". Helena menee tapaamaan Olavi Kanervaa, joka Helenan yllätykseksi paljastuukin tämän kuolleeksi luulluksi mieheksi, Igor Kuulaksi. Samaan aikaan Aaron hautakiven äärellä oleva Eero huumaa raskaana olevan Paulan, saadakseen syntymättömän lapsensa turvaan Aarolta. Kentaurissa työskentelevä sijaistarjoilija jättää vahingossa kaasuhellan päälle. Takahuoneessa Juulia murehtii riitaansa Joonatanin kanssa ja menettää kaasuvuodon seurauksena tajuntansa. Lasse tivaa Eerolta Paulan olin paikkaa. Samaan aikaan sijaistarjoilija sytyttää kynttilän ja menee sen kanssa takahuoneeseen. Päällä oleva kaasuhella aiheuttaa Kentaurissa räjähdyksen.[17]
12. kauden viimeisessä jaksossa Ismo Laitela jäi Heiskasen ajaman moottorikelkan alle.
 • 31. toukokuuta 2010, osa 1945: Ismon hiihtoretki saa jäätävän lopun
  Katariinan oven taakse ilmestyy vanhempi konstaapeli Antti Polvijärvi, joka on tullut etsimään kadonnutta siskoaan, Saraa. Jiri paljastaa Venlalle vaihtaneensa Severin isyystestin sylkinäytteen omaansa kostaakseen Lasselle. Jiri on juuri kertomassa totuutta Paulalle, kun Lasse saapuu kotiin tyytyväisenä; testin mukaan DNA:t täsmäävät. Ismo, Seppo, Helena, Sebastian, Isabella ja Leea ovat lähteneet jäälle hiihtoretkelle. Porukka on juuri lähtemässä paluumatkalle, kun vieras henkilö ajaa moottorikelkalla kovaa vauhtia suoraan Ismoa päin.[16]
 • 27. toukokuuta 2011, osa 2125: Katariina näkee kohtalonsa kasvot
  Peppi on pahasti velkaantunut huumerinkiä pyörittävälle Sergeille. Tukalassa tilanteessa olevan Pepin eteen pysähtyy auto, jonka kuskina oleva vanhempi mies kysyy: ”Sano hintas yhdestä yöstä”. Peppi nousee autoon. Isabellan valeraskaus on selvinnyt Helenalle ja Sebastianille, jotka käskevät Isabellaa poistumaan välittömästi heidän elämistään. Juuri kun Isabella on lähdössä matkalaukkuineen, häntä alkaa supistaa ja tietämätön oikea synnytys alkaa. Kidnapattu Katariina herää suljetusta häkistä ja huomaa, että kaltereiden takana seisoo hänen ex-miehensä Miika Mäkelä.
14. kauden viimeisessä jaksossa auto suistui tieltä kylmään jäiseen jokeen.
 • 8. kesäkuuta 2012, osa 2305: Sieviset kohtaavat sillan yli synkän virran
  Seppo ilmiantaa Isabellan viranomaisille Marian yliajosta ja pian poliisit saapuvat pidättämään Isabellaa. Janne yllättää Iidan Cafe Moosen vessasta tekemästä raskaustestiä. Elias ja Lari ovat tekemässä koulun ryhmätyötä ja Larin tehdessä lähtöä hän ja päätyvät suutelemaan. Ismon oven taakse ilmestyy Brasiliasta Suomeen palannut Ismon poika, Kalle. Lasse, Paula ja Joonatan ajavat takaa Annia joka on kaapannut Severin. Takaa-ajo päättyy sillalle, jonka kohdalla Anni menettää autonsa hallinnan ja auto syöksyy jäiseen jokeen. Lassen keskittyminen herpaantuu ja Sievisten auto törmää sillan kaiteeseen.[18]
 • 13. kesäkuuta 2013, osa 2485: Hetki lyö, viime hetki lyö
  Lari ja Ilkka ajatuvat riitaan, jonka seurauksena Lari tunnustaa isälleen olevansa homoseksuaali. Kalle on saanut vanhaan hämeenlinnalaiseen osoitteeseensa lähetetyn kirjeen ja lähtee käymään osoitteessa. Paikan päällä kukaan ei avaa ovea, mutta Kallen palatessa takaisin Helsinkiin hän saa puhelimitse yhteyden osoitteessa asuvaan henkilöön – hänen kuolleeksi luultuun äitiinsä. Seppo on voittanut ristikkolehden arvonnasta luksusloman Havaijille. Lentokoneesta löytyvät pian myös kaapatut Sergei, Sebastian, Peppi ja Isabella. Jo pitkään Kuulan perhettä vainonnut ja kuolleeksi luultu Heiskanen on kaapannut koneen ja myrkyttänyt kuolettavasti pilotin. Helena yrittää ottaa lentokoneen haltuunsa, mutta se lähtee hallitsemattomaan syöksyyn.[19]

Erikoisjaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salatuista elämistä on tehty myös erikoisjaksoja, joista osa vieraillut kulissien takana ja osassa taas on ollut oma (sarjan omasta juonesta irrallinen) tarinansa.

 • Näin syntyy Salatut elämät (24. elokuuta 2000)

Nähdään sarjasta poistettuja kohtauksia sekä henkilöhaastatteluja. Haastattelijana toimii Tuomas Kytömäki.[20]

 • Jouluaatto (24. joulukuuta 2001, uusittu 26. joulukuuta 2005[21])

Pihlajakadun väki viettää joulua Ylläksellä. Jouluspesiaalissa nähdään myös poistuneita henkilöitä, esimerkiksi Pete Latun esittämä Kalle.[22]

 • Roolin takaa (27. elokuuta 2005)

Kolme päivää ennen kauden 2005–2006 alkua nähdyssä erikoisjaksossa kerrottiin sarjan tekemisestä sekä nähtiin näyttelijöiden ja muiden tekijöiden haastatteluja. Juontajana toimi Annikaa sarjassa esittänyt Emmi Parviainen. Jaksossa näytettiin myös hieman uutta tunnaria sekä paljastuksia alkavasta kaudesta.[23]

 • Seppo Goes Shakespeare (24. joulukuuta 2006, uusinta 26. elokuuta 2011)

Seppo Taalasmaa nukahtaa sohvalleen ja näkee unen, jossa pihlajakatulaiset päättävät yhdessä esittää näytelmän Kesäyön unelma. Sepon unessa tapahtuu outoja asioita eläinhahmoisten näyttelijöiden vauhdittaessa Elinan viidakkoaiheisia juhlia.[24]

 • Salatut elämät 10 v (5. tammikuuta 2009, uusinta 11. tammikuuta 2009)

Salatut elämät 10 v[25] (myös Seppo & Ismo Show vai Ismo & Seppo Show) on Salattujen elämien 10-vuotisen taipaleen kunnaksi kuvattu juhlaohjelma, joka kuvattiin Helsingissä 15. joulukuuta 2008 ja se käynnisti kauden 2008–2009 kevätpuolen. Kuvauksiin pääsi mukaan 82 arvonnassa voittanutta sarjan fania, jotka ovat jaksossa studioyleisönä.[26] Jaksossa Ismo ja Seppo isännöivät talk-show’ta, jossa muistellaan menneitä. Studioemäntänä toimii Jenni. Ohjelmassa vierailee sarjasta poistuneita henkilöitä, kuten Aki Nikkinen ja Jukka Salin.[27] Musiikista vastaa Karin ja Panun ”Pihlajakadun Big Band”. Ohjelmassa nähdään myös pätkiä vanhoista jaksoista.[28] Ohjelman toinen osa oli viikon katsotuin ohjelma 862 000 katsojallaan.

 • Sarjan 2000. jakso esitettiin 12. marraskuuta 2010. Jakso kantoi nimeä Yksi talo – kaksituhatta tarinaa. Jakso poikkesi hieman tavallisista jaksoista, sillä jaksossa muisteltiin talossa tapahtuneita asioita sekä henkilöitä. Samalla myös vietettiin pihajuhlien muodossa Pihlajakatu 23:n satavuotisjuhlia.[29]

Kohu sarjan ympärillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salattujen elämien tuottaja Marko Äijön mukaan sarjan kaikkien aikojen suurinta kohua herättänyt jakso nähtiin jo 2000-luvun alkupuolella, kun Pete Latun esittämä Kalle Laitela suuteli toista miestä.[30] Tuottajan mukaan sarjan tilaaja sai yli 40 metriä telefaksia aiheeseen liittyen.[31]

Kentaurin räjähdys keräsi hyvin paljon huomiota mediassa.

Erityisen suurta kohua aiheutti 1. kesäkuuta 2009 esitetty kauden päätösjakso, jossa nähtiin Paulan elävältä hautaaminen sekä Kentaurin räjähdys. Kanavalle tuli jaksosta yli sata palautetta ja keskustelupalstoilla käytiin kiivasta keskustelua.[32] Iltapäivälehdissä oli jakson esittämisen jälkeisinä päivinä paljon juttuja päätösjakson tapahtumista ja lisäksi kuvitteellisen Kentauri-ravintolan edustalle Helsingin Pietarinkujalle kerrottiin ilmestyneen hautakynttilöitä.[33] Lisäksi esimerkiksi silloinen viestintäministeri Suvi Lindén kertoi olevansa järkyttynyt jakson sisällöstä, vaikkei jaksoa ollut nähnytkään.[34] Mediassa kritisoitiin erityisesti sitä, oliko jakso sopiva lasten katsottavaksi. Sarjan esityskanavasta vastattiin kohuun sanomalla lasten tv:n katselun olevan vanhempien vastuulla.[35] Viestintävirasto lähetti heinäkuussa 2009 tiedotteen, jossa mainittiin, että jakson esitysajassa ei ole rikottu lasten kehitykselle haitallisten ohjelmien lähettämistä koskevia säännöksiä.[36]

Mediassa herätti keskustelua myös 29. elokuuta 2011 esitetty syyskauden avausjakso Pihlajakadun haikaralla on pahat mielessä, jossa mystinen henkilö vaihtoi Isabella Holmin ja Cindy Rintalan vastasyntyneet vauvat keskenään. Mediassa jaksoa kuvailtiin ”todelliseksi sokkijaksoksi”[37] ja ”ennennäkemättömän rajuksi”.[38]

Syksyllä 2011 otsikoihin nousi jälleen kohu, kun nettiin vuoti ennakkoon kahden viikon jaksot. Ulkomaalaisiin tiedostojenjakopalveluihin ladatut jaksot poistettiin pian tapahtuneen jälkeen, ja MTV3 ilmoitti ryhtyvänsä raskaisiin toimenpiteisiin saadakseen krakkerit vastuuseen teoistaan.[39] MTV3 harkitsi tekevänsä asiasta rikosilmoituksen, mutta myöhemmin selvisi, että jaksot pääsivät vuotamaan kanavan itse tekemän virheen vuoksi.[40][41]

28. helmikuuta 2012 Iltalehti uutisoi verkkosivuillaan samana päivänä esitetyn jakson järkyttäneen katsojia, sillä jakson lopussa Isabella joutui raiskausyrityksen kohteeksi.[42] Myöhemmin myös Iltasanomat uutisoi samasta aiheesta sivuillaan.[43]

Ilta-Sanomat uutisoi 29. toukokuuta 14-vuotiaan pojan löytäneen Salattujen elämien viiden tulevan jakson käsikirjoitukset helsinkiläisestä puistosta.[44] 250 sivuisen ja noin sadan kohtauksen käsikirjoitus paljasti löytäjälleen muun muassa erään vanhan, jo sarjasta poistuneen, näyttelijän palaavan sarjaan.[45][46][47] Tuottaja Marko Äijön mukaan tuotantoyhtiö ryhtyy tarvittaessa jatkotoimenpiteiseen, jos käsikirjoituksen kadottanut henkilö selviää. [48]

Iltalehti uutisoi isosti verkkosivuillaan 23. marraskuuta 2012 esitetyn jakson Kallen rakkauden meri värjäytyy mustaksi jälkeen, kuinka jakson päätteeksi Valtterin raiskaamaksi joutuneen Kallen kohtalo järkytti sarjan katsojia.[49] Sarjan tuottaja Marko Äijön mukaan aihe oli tärkeä, sillä usein miehiin kohdistuvasta väkivallasta vaietaan.[50]

Spin-off[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salatuista elämistä on tehty tähän mennessä neljä sarjan omasta juonesta irrallista internetissä esitettyä minisarjaa. Sarjasta on tehty myös joulukuussa 2012 ensi-iltansa saanut elokuva. Toinen sarjaan pohjautuva elokuva saa ensi-iltansa joulukuussa 2014.[51]

Romeo & Rafael Desperados[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salatuista elämistä on tehty spin-off-sarja nimeltä Romeo & Rafael Desperados. Sarjassa seurattiin Romeo ja Rafael Aron pakomatkaa. Veljeksillä oli paljon rahaa, mutta ne hupenivat heidän joutuessaan pikkurikollisten huijaamiksi.

Sarja oli 10-osainen ja sen jaksot noin kolmen minuutin mittaisia. Sarja oli nähtävissä ainoastaan MTV3:n netti-tv:ssä. Aluksi sarja oli maksullinen, mutta kun kaikki jaksot oli julkaistu internetissä, sai sarjaa katsoa ilmaiseksi.

Sarja kuvattiin kesän 2008 aikana. Sen ensimmäinen osa julkaistiin 18. elokuuta 2008 eli samana päivänä, kuin Salattujen elämien tuotantokausi 2008–2009 alkoi.[52]

Lillukanvarsia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lillukanvarsia

Toinen Salatuista elämistä tehty spin-off-sarja on nimeltään Lillukanvarsia. Romeo & Rafael Desperados -sarjan mukaisesti myös tämä sarja julkaistaan ainoastaan internetissä MTV3:n Katsomo-palvelussa. Sarja julkaistiin internetiin Salattujen elämien joulutauon aikana vuodenvaihteessa 2010–2011; ensimmäinen osa julkaistiin 27. joulukuuta 2010 ja viimeinen, sarjan kymmenes osa 7. tammikuuta 2011.

Lillukanvarsia-sarjan pääosassa ovat sarjan roolihahmot Jenni Vainio (es. Anu Palevaara) ja Cindy Rintala (es. Mia Ehrnrooth), jotka haluavat perustaa oman meikkibisneksen.[53]

Tuuliranta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tuuliranta

Kolmas Salatuista elämistä tehty spin-off-sarja on nimeltään Tuuliranta. Sarja julkaistiin ainoastaan internetissä MTV3:n Katsomo-palvelussa. Sarja esitettiin internetissä Salattujen elämien joulutauon aikana vuodenvaihteessa 2011–2012. Kymmenosaisessa sarjassa nähdään Salatuista elämistä tutut hahmot Peppi Puolakka, Heidi Aaltonen, Jiri Viitamäki sekä Joonatan Sievinen.[54]

Nightmare – painajainen merellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3 ilmoitti huhtikuussa 2012, että Salatut elämät -sarjaan perustuva kauhuelokuva on tuotannossa. Työnimellä Ei maata näkyvissä aiemmin tunnetun[55] Nightmare – painajainen merellä -elokuvan [56] ovat käsikirjoittaneet Tiina Tanskanen ja Teemu Salonen, ja sen ohjasi Marko Äijö. Elokuva kuvattiin kesäkuussa 2012, ja sen ensi-iltapäivä oli 5. joulukuuta 2012.[57][58]

Elokuvan pääosaa näyttelee Sara Säkkinen, ja muissa rooleissa nähdään Mikko Parikka, Venla Savikuja, Markku Pulli, Tero Tiittanen, Sara Lohiniva, Patrik Borodavkin, Sampsa Tuomala sekä Karoliina Blackburn.[59] Elokuvassa Peppi Puolakka (Säkkinen) joutuu kohtaamaan laivamatkalla menneisyytensä haamuja, jotka liittyvät huumekuolemaan, jossa Peppi oli osallisena.[60]

Elokuva on saanut innoituksensa Salattujen elämien spin-off-sarjasta Tuuliranta. MTV3:n mukaan Salatut elämät -aiheinen elokuva on ollut jo pidemmän aikaa suunnitteilla, mutta sopivaa konseptia elokuvalle ei aiemmin keksitty.[59] Elokuvan kokonaisbudjetti on noin puoli miljoonaa euroa, ja Suomen elokuvasäätiö kattaa siitä 200 000 euroa. Elokuva on pääasiassa nuorille suunnattu, ja se on kielletty alle 12–vuotiailta.[61]

Young Man Cash Man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Young Man Cash Man

Neljäs Salatuista elämistä tehty spin-off-sarja on nimeltään Young Man Cash Man.[62] 20-osainen nettisarja esitettiin MTV3:n Katsomo-palvelussa kesällä 2013.[62] Sarjan pääosassa on Emil Hallbergin esittämä Onni ”Tale” Taalasmaa. Muissa osissa nähdään Hemmo Karja (Janne Haukkala), Henri Kaisla (Roni Jalava), Ronny Roslöf (Lari Väänänen), Petteri Paavola (Elias Vikstedt) ja Rosa Rusanen (Iida Mustonen).[62]

Nightmare 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nightmare 2

Toinen sarjaan perustuva elokuva kulkee työnimellä Nightmare 2.[63] Joulukuussa 2014 ensi-iltaan tuleva elokuva kuvataan kesällä 2014.[63] Elokuvassa sen henkilöhahmot joutuvat eristyksiin saarelle.[63][51] Pääosia elokuvassa näyttelevät Sara Säkkinen (Peppi Kuula) ja Mikko Parikka (Jiri Viitamäki), jotka olivat pääosassa myös ensimmäisessä elokuvassa.[64]

Young Girl, Dream Girl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Young Girl, Dream Girl

Viides nettiin tehtävä spin-off-sarja Young Girl, Dream Girl esitetään MTV:n verkkosivuilla kesällä 2014.[65] Sarjan päähenkilönä on Rosa Rusasen esittämä Iida Mustonen.

Tunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tunnusmusiikkina on toiminut sen alusta alkaen Åsa Schmalenbachin säveltämä ja Jörgen Ringqvistin sanoittama Jag vill, jonka Jiri Nikkinen suomensi Anna Hanskille hänen vuonna 1999 julkaistulle Minä tahdon sinut -albumille nimellä Tunteisiin.[66][67]

Alkutunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkutunnus on ollut sarjan alusta täysin instrumentaali. Alkuperäinen tunnusmusiikki oli käytössä vuosina 1999-2001. Syksyllä 2001 se vaihdettiin, mutta sävellys pysyi samana. Syksyllä 2004 aiemmin kitaralla soitettu tunnus vaihdettiin elektroniseen versioon. Syksyllä 2007 tunnuksen taustalle lisättiin satunnaista helinää. Sarjan 15-vuotisjuhlan kunniaksi keväällä 2014 sarjan alkuperäinen tunnusmusiikki palasi sarjan tunnuskappaleeksi ja korvasi jo 10 vuotta tunnuksessa olleen musiikin. Samalla viisi vuotta käytössä olleet tunnusteema ja logo vaihtuivat uusiin.[68]

Lopputunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen, Anna Hanskin laulama tunnus oli käytössä vuosina 1999–2001. Musiikista käytettiin kahta eri versiota; toisessa versiossa loppumusiikki alkoi ensimmäisestä (Oon yksi muista…) ja toisessa versiossa toisesta (Mä seison sillalla...) säkeistöstä. Lopputunnuksen tausta oli ruskea ja ennen lopputekstejä jakso päättyi siniseen cliffhangeriin. Syksystä 2001 vuoden 2004 kevääseen tunnuksen esitti Jore Marjaranta. Syksyllä 2001 lopputunnuksen tausta ja cliffhanger olivat molemmat keltaisia. Syksyllä 2003 muutettiin sekä cliffhanger että tunnuksen taustaväri kummatkin sinisiksi. Syksyllä 2004 lopputunnus vaihdettiin alkutunnuksen tapaan elektroniseen versioon. Syksyllä 2005 lopputunnusta lyhennettiin hieman, ja lopputekstien vieressä on siitä asti näytetty pätkä seuraavasta jaksosta laatikon sisällä. Lopputunnuksen grafiikat pysyivät lähes muuttumattomana syksystä 2003 (musiikkia lukuun ottamatta) tammikuuhun 2009, jolloin sarjassa näytettävä rappukäytävän seinä korvasi vanhan sinisen teeman ja kurkistus seuraavaan jaksoon ei enää ollut laatikossa, vaan avaimenperän sisässä. Syksyllä 2009 musiikkia lyhennettiin vielä muutamalla sekunnilla. Ensimmäisen kerran sitten syksyn 2004 lopputunnusmusiikkia uudistettiin keväällä 2011, kun edellisessä tunnuksessa olleet kuiskaten lauletut ”tunteisiin” sekä ”joo ja niin” korvattiin trumpetin äänellä. Silti lopputunnusmusiikki pysyi saman pituisena, kuin se oli aikaisemmin lyhennetty. Sarjan 15-vuotisjuhlan kunniaksi tammikuussa 2014 lopputunnusta muutettiin alkutunnuksen tapaan. Lopputunnuksessa on uudet punaisen väriset grafiikat ja lopputunnusmusiikki on noin 17 sekunnin pituinen ote sarjan alkuperäisestä alkutunnusmusiikista. Pätkä seuraavasta jaksosta näytetään oikeaan yläkulmaan muodostuvassa nelikulmiossa.

Poikkeuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salattujen elämien sisäkohtaukset kuvataan Helsingin Konalassa vanhaan koulurakennukseen rakennetussa studiossa.[69] Ulkokohtaukset kuvataan pääosin Ullanlinnan Huvilakadulla, joka esittää sarjassa Pihlajakatua. Ulkokuvauksia on tehty myös muualla Helsingissä sekä muun muassa Karkkilassa, Kirkkonummella, Tampereella, Lapissa ja Kanariansaarilla.[4] Syksyllä 2009 kuvausryhmä vieraili Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Syksyllä 2012 sarjaa käytiin kuvaamassa Lontoossa.[70]

Yhtä viiden jakson kokonaisuutta kuvataan seitsemän päivää. Jaksot kuvataan keskimäärin neljä kuukautta ennen niiden esittämistä.[71] Maanantai on harjoittelupäivä. Vuosina 1998–2009 sarjan studiokohtaukset kuvattiin monikameratekniikalla kolmella kameralla. Syksyllä 2009 uusitun kameratekniikan myötä studiokohtaukset siirryttiin kuvaamaan yhdellä kameralla.[72] Myös studion ulkopuolella kuvatattavat kohtaukset kuvataan yhdellä kameralla.

Esitysaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salattuja elämiä on esitetty MTV3-kanavalla prime time -esitysajassa, eli kello 19.30–20.00 sen alusta saakka. Kauden 2001–2002 aloitusjakso Laura kohtaa uhan alkoi poikkeuksellisesti jo kello 19.15 ja oli kestoltaan tunnin mittainen.[73] Sarjaa esitetään maanantaista perjantaihin, tosin kevään 2006 alusta kevätkauden 2007 loppuun jaksoja esitettiin vain neljänä päivänä viikossa maanantaista torstaihin. 29. huhtikuuta 2013 alkaen sarjaa esitetään maanantaista torstaihin kauden loppuun saakka.[74]

Jaksojen ensimmäinen uusinta tuli alun perin seuraavana arkipäivänä aamupäivisin. Myöhemmin uusinnat vaihdettiin viikonloppuun siten, että kolme ensimmäistä jaksoa esitetään lauantaina ja kaksi muuta sunnuntaina. Neljän jakson viikkotahdin aikana lauantaisin ja sunnuntaisin tuli kaksi jaksoa päivässä. Uusintoja esitettiin yhdessä vaiheessa myös perjantaisin.

Tammikuusta 2011 sarjan uusintoja on alettu esittää myös AVA:lla, jolla esitettiin sarjan edellisen päivän jakso uusintana iltaseitsemältä eli juuri ennen kuin uuden jakson esittäminen alkaa MTV3:lla.[75] Tammikuusta 2013 AVAn uusintojen esitysaikaa aikaistettiin kello 17:ään.

Kesäuusinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan kesäuusinnat alkoivat 19. toukokuuta 2003, ja kesän 2003 aikana nähtiin jaksot 1–150.[76] Seuraavana kesänä nähtiin jaksot 151–300, jotka esitettiin ensimmäisen kerran vuoden 1999 marraskuusta vuoden 2000 lokakuulle.[77] Kesällä 2005 nähtiin jaksot 301–450.[78] Kun aikaisempina kesinä oli uusinnat esitetty iltaisin, siirtyivät uusinnat kesällä 2006 arkiaamuihin, jolloin esitettiin kolme jaksoa päivässä. Kesän aikana esitettiin jaksot 451–600, jotka esitettiin ensimmäisen kerran 31. elokuuta 2001 – 15. huhtikuuta 2002.[79] Myös kesällä 2007 uusinnat esitettiin aamuisin.

Kesällä 2008 esitysaikaa muutettiin siten, että jaksoja esitettiin iltapäivisin kolme jaksoa päivässä sekä viimeisellä uusintaviikolla myös viikonloppuna. Kesällä 2008 esitetyt jaksot olivat tuotantokaudelta 2003–2004. Uusinnat päättyivät kyseisen kauden viimeiseen jaksoon Viesti menneisyydestä tyrmää Sepon. Uusintakierros jatkui 1. kesäkuuta 2009 ja se päättyi 21. elokuuta 2009. Esitysajankohta oli edellisen kesän tapaan iltapäivällä.[80] Kesän 2009 aikana esitetään kokonaisuudessaan tuotantokausi 2004–2005 ja uusintakierros päättyi kauden 2005–2006 jaksoon 1097: Laura taistelee ollakseen tasa-arvoinen. Kesällä 2010 esitettiin loppuun kausi 2005–2006. Uusintakierros päättyi kauden 2006–2007 jaksoon 1259. Kesällä 2011 esitettiin uusintana jaksot 1260–1423. Jaksoja esitettiin iltapäivisin 2–3 jaksoa joka arkipäivä. Lisäksi kesällä esitettiin uusintana erikoisjakso Seppo Goes Shakespeare.[81] Kesällä 2012 esitettiin uusintana jaksot 1424–1588, jotka ovat vuosilta 2007–2008.[82]. Kesällä 2013 esitetään uusintana jaksot 1589–1753, jotka ovat alun perin vuosilta 2008–2009.[83].

Sarjan katsojaluvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun alussa Salatut elämät oli todella suuressa suosiossa. Sarja nousi heti alkuaikoina katsotuimpien ohjelmien joukkoon. Sarjan kaikkien aikojen katsotuin jakso (osa 390) Kalle tekee päätöksen armeijan suhteen nähtiin 26. helmikuuta 2001, jolloin sarjalla oli 1 360 000 katsojaa.[84]

Vuonna 2002 Salatut elämät ylsi vuoden katsotuimpien ohjelmien TOP10-listan sijalle 9. Kyseisenä vuonna sarjan katsotuin jakso keräsi 1 308 000 katsojaa.[85]

Digiaikaan siirtyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digiaikaan siirryttäessä Salattujen elämien katsojaluvut laskivat hieman, sillä kanavien määrä lisääntyi ja samalla ohjelmatarjonta suureni. Sarja teki digikauden katsojaennätyksensä 18. helmikuuta 2008, jolloin sarjalla oli 1 027 001 katsojaa.[86] Helmikuussa 2008 esitetty jakso (osa 1501) Eeron piinaaja saa kasvot oli koko vuoden kymmenenneksi katsotuin ohjelma.[87] Yli kymmenen vuoden esittämisen jälkeenkin Salatut elämät on yksi Suomen suosituimmista televisiosarjoista ja usein viikon katsotuimmalla jaksollaan katsojatilastojen ykkönen.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokaudella 2008–2009 Salattujen elämien katsojaluvut olivat korkeimmillaan 1 043 000 katsojaa[88] ja matalimmillaan 484 000 katsojaa[89]. Syksyllä 2008 sarjalla oli keskimäärin 793 200 katsojaa ja koko kaudella 2008–2009 keskimäärin 820 000 katsojaa. Elokuussa 2009 sarja teki jälleen uuden digikauden katsojaennätyksensä,[90] kun 24. elokuuta 2009 esitetty syyskauden avausjakso Kaikkien elämä ei jatku keräsi keskimäärin 1 063 000 katsojaa.[91] Vastaavasti syksyllä 2009 katsojia on ollut matalimmillaan 647 000. Syyskaudella 2009 sarjalla oli keskimäärin hieman yli 870 000 katsojaa jaksoa kohden. Kevätkaudella sarjan katsojaluvut olivat 900 000 katsojan molemmin puolin. Luvut olivat korkeimmillaan tammikuussa 2010, jolloin ylitettiin miljoonan katsojan luvut.[92] Luvut kuitenkin vähenivät kauden loppua kohden, sillä kevään päätösjaksoa seurasi enää 681 000 katsojaa.[93] Kauden 2010–2011 avausjakso keräsi keskimäärin 819 000 katsojaa[94] eli huomattavasti vähemmän kuin edellisen kauden avausjakso.

Katsotuimmat jaksot kausittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi nro Jaksoja Lähetysaika Kauden alkamispvm Kauden päättymispvm TV-kausi Katsotuin jakso
(miljoona katsojaa)
1. 90 Arkipäivisin klo 19.30 25. tammikuuta 1999 4. kesäkuuta 1999 1999 1.191
2. 170 30. elokuuta 1999 [95] 2. toukokuuta 2000 1999–2000 1.216 [96]
3. 180 28. elokuuta 2000 14. toukokuuta 2001 2000–2001 1.360 [96]
4. 170 20. elokuuta 2001 3. toukokuuta 2002 2001–2002 1.308 [96]
5. 165 2. syyskuuta 2002 16. toukokuuta 2003 2002–2003 1.294 [96]
6. 160 1. syyskuuta 2003 6. toukokuuta 2004 2003–2004 1.150
7. 150 30. elokuuta 2004 27. huhtikuuta 2005 2004–2005 1.226 [96]
8. 150 Arkipäivisin klo 19.30 (syksy 2005)
Maanantaista torstaihin klo 19.30 (kevät 2006)
30. elokuuta 2005 29. toukokuuta 2006 2005–2006 1.160 [96]
9. 150 Maanantaista torstaihin klo 19.30 14. elokuuta 2006 24. toukokuuta 2007 2006–2007 1.105 [97]
10. 190 Arkipäivisin klo 19.30 20. elokuuta 2007 4. kesäkuuta 2008 2007–2008 1.033 [98]
11. 190 18. elokuuta 2008 1. kesäkuuta 2009 2008–2009 1.043
12. 180 24. elokuuta 2009 31. toukokuuta 2010 2009–2010 1.063 [99]
13. 180 30. elokuuta 2010 27. toukokuuta 2011 2010–2011 0.937 [100]
14. 180 29. elokuuta 2011 8. kesäkuuta 2012 2011–2012 0.970 [101]
15. 180 Arkipäivisin klo 19.30 (3.9.2012–26.4.2013)
Maanantaista torstaihin klo 19.30 (29.4.2013–13.6.2013)[74]
3. syyskuuta 2012 13. kesäkuuta 2013 2012–2013 0.958[102]
16. Arkipäivisin klo 19.30[103] 9. syyskuuta 2013 [104] 2013–2014 0.896 (tilanne)[105]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut palkinnnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kultainen TV – Paras TV-ohjelma, 2008
 • Kultainen Venla – Paras TV-ohjelma, 2010
 • Kultainen Venla – Paras TV-ohjelma, 2011 [108]
 • Kultainen Venla – Paras TV-ohjelma, 2012
 • Kultainen Venla – Paras TV-ohjelma, 2013 [109]
 • Kultainen Venla – Draamaohjelma, 2013[110]
 • Kultainen Venla – Vuoden käsikirjoittaja, 2013[110]

Oheismateriaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan henkilöistä kertovia kirjoja on julkaistu tähän mennessä 15 kappaletta. Yleensä kirjoissa tapahtuu jotain sellaista mitä televisiossa ei näytetä, esimerkiksi henkilön elämästä ennen muuttoa Pihlajakadulle. Romaanit ovat pääosin nuorille suunnattuja, ja niiden käsittelemät ihmiset kuuluvat sarjan nuorisoon.

Romaanien lisäksi on julkaistu keittokirja, jossa sarjan näyttelijät kertovat lempireseptejään sekä sarjan teosta kertova päiväkirjan muotoon kirjoitettu kirja. Elokuussa 2009 julkaistiin Aki Ryynäsen kirjoittama kirja, jossa kerrotaan näyttelijä Sara Säkkisen valitsemisesta roolihahmonsa Peppi Puolakan rooliin ja näyttelemisestä sarjassa.

Sarjan henkilöistä kertovat kirjat
Muut

CD-julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaa aloitettiin julkaisemaan loppuvuodesta 2011 40–50 jakson DVD-bokseissa. Neljä ensimmäistä boksia sisälsi jaksot 1–180, jotka oli esitetty alunperin vuonna 1999. Toukokuussa 2013 siirryttiin julkaisemaan jaksoja DVD:lle vuodesta 2009 lähtien alkaen jaksosta 1765. Julkaisut eivät sisällä lisämateriaalia, poikkeuksena viidennen boksin erikoisjulkaisu, joka sisälsi 56 minuuttia kestävän koostevideon "Paula & Lasse Forever", jossa on materiaalia vuosilta 2004–2009.[111]

Helmikuussa 2014 DVD:llä julkaistiin kaikki siihen mennessä julkaistut neljä spin-off -sarjaa.[112]

Julkaisu Julkaisupäivä Jaksot Lisämateriaalit
1 8. joulukuuta 2011 [113] 1–40
2 3. toukokuuta 2012 [114] 41–90
3 16. elokuuta 2012 [115] 91–135
4 14. marraskuuta 2012 [116] 136–180
5 2. toukokuuta 2013 [111]
(Erikoisversio)
8. toukokuuta 2013 [117]
1765–1809 Paula & Lasse Forever
6 14. elokuuta 2013 [118] 1810–1855
7 13. marraskuuta 2013 [119] 1856–1899
8 12. maaliskuuta 2014 [120] 1900–1944
9 21. toukokuuta 2014 [121] 1945–1989
10 Elokuu 2014 [122] 1990–2034

Muut DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisu Nimi Julkaisupäivä Sisältö Lisämateriaalit
1 Salatut elämät – Spin Off 5. helmikuuta 2014 [112] Romeo & Rafael Desperados, Lillukanvarsia
Tuuliranta, Young Man Cash Man

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c FremantleMedia Finland tuotannot - Salatut elämät Viitattu 4.1.2013.
 2. KATO-TV: Ismo & Seppo haastattelussa (Esko Kovero & Jarmo Koski) YouTube. Viitattu 26.4.2012.
 3. Salkkarit täyttää seitsemän vuotta! MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 4. a b Suosikkisarjan yllätysjaksot: Kyyneleitä Kanarialla Apu.fi. 7.3.2005. A-lehdet Oy. Viitattu 10.9.2009.
 5. Salatut elämät jatkuu vielä viisi vuotta MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 6. a b Näin syntyi supersuosittu Salatut elämät-sarja: Aiheet löytyivät erikoisesta paikasta Radio Nova. Viitattu 20.3.2013.
 7. Salkkareiden luoja: Ideointi oli ahdistava tehtävä – Kansallisarkisto auttoi MTV3. Viitattu 20.3.2013.
 8. Salatut elämät alkoi murhan selvittelyllä Savonsanomat.fi. 23.8.2009. Savon Sanomat Oy. Viitattu 10.9.2009.
 9. Kaksi legendaarista suosikkihahmoa palaa Salkkareihin Salatut elämät. 14.2.2013. Viitattu 14.2.2013.
 10. Jätti Salatut elämät kimmastuneena: "Tyyli ei miellyttänyt minua" Iltalehti. 20.1.2014. Viitattu 20.1.2014.
 11. Aki palaa - luvassa vahvoja ja isoja käänteitä MTV.fi. 15.04.2014. Viitattu 15.04.2014.
 12. Salkkareissa järkyttävä murha – näyttelijä kertoo kohukohtauksen taustat MTV3. Viitattu 21.3.2013.
 13. Kato käy Pihlajakadulla - rakastettu Salkkarit-hahmo poistuu MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 18.10.2013.
 14. Salatut elämät - ensimmäinen jakso YLE - Muistikuvaputki. Viitattu 26.7.2011.
 15. Salkkarit uudistuu MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 22.1.2010.
 16. a b c Salkkarit 15 v – MTV.fi listasi hurjimmat kausien päätösjaksot MTV.fi. 26.1.2014. Viitattu 28.1.2014.
 17. Salatut elämät, jakso 1765: Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka? (1.6.2009)
 18. Salkkareiden raju päätösjakso: Kohtalokas takaa-ajo MTV.fi. 8.6.2012. Viitattu 28.1.2014.
 19. Salkkareissa suuronnettomuus – tähdet kertovat kohtauksesta MTV.fi. 12.6.2013. Viitattu 30.1.2014.
 20. Näin syntyy Salatut elämät - IMDb.com IMDb.com. Internet Movie Database. Viitattu 10.9.2009. (englanniksi)
 21. Salatut elämät -jouluspesiaali MTV3.fi. MTV Oy (Internet Archive). Viitattu 30.1.2014.
 22. Salatut elämät -jouluspesiaali 2001 MTV3.fi. 5.12.2001. MTV Oy (Internet Archive). Viitattu 30.1.2014.
 23. Salatut elämät - roolin takana MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 24. Seppo goes Shakespeare MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 25. Salatut elämät 10 v Telkku.com. Viitattu 10.9.2009.
 26. Voittajat on arvottu! MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 27. Vieraana Ismo ja Seppo (Seppo ja Ismo) -show'ssa, osa 1 MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 28. Juhlalähetys tammikuussa: Seppo ja Ismo talk-show -isäntinä! MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 29. http://www.iltasanomat.fi/viihde/tallainen-on-salkkareiden-2000s-jakso-varo-juonipaljastuksia/art-1288350135622.html
 30. Salkkareiden kohutuin suudelma Iltasanomat.fi. 1.9.2009. Viitattu 1.9.2009.
 31. Salkkareiden kohutuin suudelma Iltasanomat.fi. 1.9.2009. Viitattu 1.9.2009.
 32. Salkkareiden kohujakso huvitti ja järkytti Iltasanomat.fi. 2.6.2009. Sanoma News Oy. Viitattu 3.6.2009.
 33. Salkkari-ravintolan ovelle tuotiin hautakynttilöitä vartti.fi. Viitattu 3.2.2010. (suomeksi)
 34. Salkkarien päätösjakso järkytti Suvi Lindénin Iltalehti.fi. 3.6.2009. Kustannusosakeyhtiö Iltalehti. Viitattu 10.9.2009.
 35. MTV3 vierittää vastuun Salkkari-kohusta vanhemmille Iltasanomat.fi. 3.6.2009. Sanoma News Oy. Viitattu 10.9.2009.
 36. Viestintävirastolla ei ollut huomauttamista kevään päätösjakson lähetysaikaan MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 37. Ikonen, Inka: Järkyttävä aloitus Salatuilta elämiltä! 29.08.2011. Iltasanomat.fi. Viitattu 29.08.2011.
 38. Louko, Eeva: Salkkareissa raju käänne! 28.08.2011. Iltalehti.fi. Viitattu 29.08.2011.
 39. Salkkari-vuodosta ei vielä rikosilmoitusta 7.9.2011. Iltalehti.fi. Viitattu 7.9.2011.
 40. Nykänen, Maarit: Salkkari-jaksot vuotivat etukäteen nettiin 06.09.2011. Iltalehti.fi.
 41. Jääskeläinen, Ossi: Afterdawn: MTV3 vuosi itse julkaisemattomat Salatut elämät -jaksot nettiin 07.09.2011. MikroPC.
 42. Louko, Eeva: Salkkareissa näytettiin raiskausyritys 28.2.2012. Iltalehti.fi.
 43. Hahmo raiskattiin Salkkareissa - onko tämä liian rajua? 29.2.2012. Iltasanomat.fi.
 44. Poika löysi puistonpenkiltä Salkkarien käsikirjoituksia - tuottaja harmistui 29.5.2012. Iltasanomat.fi.
 45. Salkkari-tuottaja tuohtui käsikirjoitussopasta: Anteeksiantamatonta! 29.5.2012. MTV3.fi.
 46. Poika löysi puistonpenkiltä Salkkarien käsikirjoituksia - tuottaja harmistui 29.5.2012. Iltasanomat.fi.
 47. Uskomaton löyty puistosta. Ilta-Sanomat, 29.5.2012.
 48. Poika löysi puistonpenkiltä Salkkarien käsikirjoituksia - tuottaja harmistui 29.5.2012. Iltasanomat.fi.
 49. Salkkareissa jälleen järkyttävä käänne! Onko tämä jo liikaa? 23.11.2012. Iltalehti.fi. Viitattu 23.11.2012.
 50. Valtteri raiskaa Kallen - Näin Salattujen Elämien tuottaja perustelee rajua kohtausta 23.11.2012. Iltalehti.fi. Viitattu 23.11.2012.
 51. a b Uusia Salkkarit-elokuvia vireillä, yksi piti kuvata kesällä HS.fi. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.8.2013.
 52. Salkkareista netti-jaksoja! MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 53. Salatut elämät spin-off Lillukanvarret netissä 27.12. alkaen 20.12.2010. MTV3.fi. Viitattu 20.12.2010.
 54. Salkkarit-faneille joulukuussa uusi nettisarja MTV3.fi. Viitattu 2.12.2011.
 55. Suomen elokuvasäätiön tukipäätökset (huhtikuu 2012) Viitattu 10.4.2012.
 56. Hyytäviä hetkiä Salkkarit-elokuvassa, traileri ensiesityksessä MTV3.fissä – Salatut elämät the Movie
 57. Salkkari-elokuvan päänäyttelijä paljastaa: Unelmani tulivat toteen 10.4.2012. MTV3.fi. Viitattu 10.4.2012.
 58. Nightmare - Painajainen merellä Finnkino. Viitattu 19.11.2012.
 59. a b Salkkari-elokuvan teko vuosien pohdinnan tulos 10.4.2012. MTV3.fi. Viitattu 10.4.2012.
 60. Salatut elämät -leffan pääosassa Peppi – lue juonikuvaus 10.4.2012. MTV3.fi. Viitattu 10.4.2012.
 61. Sundström, Merja: Salkkareista kauhuelokuva säätiön tuella – Peppi kauhun ytimessä 10.4.2012. MTV3.fi. Viitattu 10.4.2012.
 62. a b c Salkkarit-hahmon nettisuosio jatkuu – kesällä oma sarja 25.3.2013. MTV3.fi. Viitattu 25.3.2013.
 63. a b c Uusi Salkkarit-elokuva ja Kätilö-filmatisointi saavat rahaa elokuvasäätiöltä 30.10.2013. HS. Viitattu 30.10.2013.
 64. Salkkarit-pari tähdittää Nightmare-leffan jatko-osaa – lue paljastukset 31.10.2013. Viitattu 31.10.2013.
 65. Salkkareista uusi nettisarja – tätä on luvassa! 8.4.2014. MTV.fi. Viitattu 18.4.2014.
 66. Biisikärpäsen seitsemännen kauden toisen jakson kappaleet MTV3. Viitattu 23.10.2011.
 67. Helsingin kaupunginkirjasto - Kysy mitä vain Helsingin kaupunginkirjasto. Viitattu 23.10.2011.
 68. VIDEO: Juhlahumua Salkkareissa – kevään käänteitä julki MTV. Viitattu 20.1.2013.
 69. Salatut elämät kulissien takana Valopilkku. Turun Energia. Viitattu 10.9.2009.
 70. Yllätys Salkkareiden kuvausmatkalla: Törmäsivät Hollywood-tähteen MTV3. MTV Oy. Viitattu 2.4.2013.
 71. Salattujen elämien tuotanto FremantleMedian sivuilla MTV Oy. Viitattu 2.11.2012.
 72. Heikki & Mikko Show 2.11.2012, haastattelussa Jasmin Hamid MTV Oy. Viitattu 2.11.2012.
 73. Salkkareiden syksy 2001 MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 11.2.2012.
 74. a b Salkkareiden lähetysaikaan muutos huhtikuussa: Perjantaisin ei jaksoja 4.4.2013. MTV3.fi. Viitattu 4.4.2013.
 75. Salatut elämät pikauusintoina AVAlla 17.01.2011. MTV3.fi. Viitattu 18.01.2011.
 76. Salatut elämät -uusinnat käynnistyvät 19.5.2003 MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 77. Kesällä muistellaan vanhoja MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 78. Salkkarit kesätauolle MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 79. Jaksot viikolla 27 MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 80. Ohjelmakartat Spotti MTV3. 30.3.2009. MTV Oy. Viitattu 4.4.2009.
 81. Ohjelmatiedot Spotti MTV3. Viitattu 28.03.2011.
 82. Ohjelmatiedot MTV3. Viitattu 24.06.2012.
 83. Ohjelmatiedot Telkku. Viitattu 28.05.2013.
 84. TOP 9 -lista MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 85. Vuoden 2002 kymmenen katsotuinta ohjelmaa finnpanel.fi. Finnpanel Oy. Viitattu 10.9.2009.
 86. Salkkareilla yli miljoona katsojaa! MTV3.fi. 19.2.2008. MTV Oy. Viitattu 10.9.2009.
 87. Salkkareilla 1,5 miljardia katsojaa! Iltalehti.fi. 28.1.2009. Kustannusosakeyhtiö Iltalehti. Viitattu 10.9.2009.
 88. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3/maaliskuu 2009 Finnpanel.fi. Finnpanel Oy. Viitattu 10.9.2009.
 89. Katsotuimmat ohjelmat - kaikki kanavat, kaikki esityskerrat 35/2008 Finnpanel.fi. Finnpanel Oy. Viitattu 10.9.2009.
 90. Salkkareiden avausjakso keräsi miljoonayleisön Iltasanomat.fi. 25.8.2009. Sanoma News Oy. Viitattu 10.9.2009.
 91. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3/elokuu 2009 Finnpanel.fi. Finnpanel Oy. Viitattu 8.8.2009.
 92. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3/tammikuu 2010 Finnpanel.fi. Finnpanel Oy. Viitattu 13.6.2010.
 93. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3/vko22 Finnpanel.fi. Finnpanel Oy. Viitattu 13.6.2010.
 94. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3/elokuu 2010 Finnpanel.fi. Finnpanel Oy. Viitattu 13.6.2010.
 95. Digilehden arkisto HS.fi. Helsingin Sanomat. Viitattu 7.3.2012.
 96. a b c d e f TOP 9 -lista MTV3.fi. MTV Oy. Viitattu 12.11.2011.
 97. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3, Vuosi 2007 finnpanel.fi. Finnpanel. Viitattu 12.11.2011.
 98. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3, Vuosi 2008 finnpanel.fi. Finnpanel. Viitattu 12.11.2011.
 99. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3, Vuosi 2009 finnpanel.fi. Finnpanel. Viitattu 12.11.2011.
 100. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3, Helmikuu 2011 finnpanel.fi. Finnpanel. Viitattu 12.11.2011.
 101. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3, viikko 15/2012 Finnpanel.fi. Viitattu 29.4.2012.
 102. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3, viikko 46/2012 Finnpanel.fi. Viitattu 27.11.2012.
 103. Telvis: Salatut elämät tulee myös perjantaisin Finnpanel.fi. Viitattu 2.9.2013.
 104. Salatut elämät 13.6.2013 telkku.com. Viitattu 23.5.2012.
 105. Katsotuimmat ohjelmat kanavittain: MTV3, viikko 46/2013 Finnpanel.fi. Viitattu 19.11.2013.
 106. Venlan historia 1982 - 2005 YLE. Viitattu 17.12.2013.
 107. Salatut elämät sai kehitysvammaisten Vuoden tulppaanin Kaleva.fi. Viitattu 17.12.2013.
 108. Kultainen Venla 2011 - Paras TV-ohjelma ehdokkaat (Web Archive) Kultainen Venla. Viitattu 17.12.2013.
 109. Kultainen Venla 2013 - Paras TV-ohjelma ehdokkaat Kultainen Venla. Viitattu 17.12.2013.
 110. a b Kultainen Venla 2013 -finalistit MTV.fi. Viitattu 17.12.2013.
 111. a b Salatut elämät Vol. 5, jaksot 1765-1809 (4-disc) dvd NetAnttila. Viitattu 31.3.2014.
 112. a b Salatut elämät - Spin-off Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 113. Salatut Elämät - Box 1 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 114. Salatut Elämät - Box 2 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 115. Salatut Elämät - Box 3 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 116. Salatut Elämät - Box 4 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 117. Salatut Elämät - Box 5 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 118. Salatut Elämät - Box 6 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 119. Salatut Elämät - Box 7 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 120. Salatut Elämät - Box 8 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 121. Salatut Elämät - Box 9 Discshop. Viitattu 31.3.2014.
 122. Scanbox - Tulevat julkaisut Scanbox. Viitattu 31.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Salatut elämät -sitaatteja.