Leo Viirret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leo Viirret (s. 1967 Pyhäjoki)lähde? on suomalainen televisio- ja elokuvakäsikirjoittaja, joka on työskennellyt yhtäjaksoisesti alalla vuodesta 1996. Hänen tunnetuimpiin töihinsä kuuluvat mm. Matti Ijäksen Jari Tervo -filmatisointi Tuulikaappimaa[1] (2003) sekä useat televisiosarjat, kuten Itse valtiaat,lähde? Downshiftaajat,[1] Pasila 2.5 – The Spin-Off, Putous ja YleLeakslähde?. Viirret on ansioitunut myös lyhytelokuvien käsikirjoittajana. Hänen käsialaansa ovat muun muassa kansainvälisesti palkitut Joona Tenan ohjaama Kulkurin taivas (1998), Maarit Lallin elokuva Kovat miehet (1999) ja Teppo Airaksisen Lakana (2022).

Viirret on tehnyt yhteistyötä ohjaaja Kari Juusosen kanssa, jonka ohjaamien palkittujen animaatiolyhytelokuvien Pizza Passionata (2001) ja Syntymäpäivä (2004) käsikirjoitukset hän on tehnyt yhdessä Juusosen kanssa.

Viirteen muihin töihin kuuluvat myös pitkät elokuvat, kuten Olli Saarelan ohjaama Harjunpää ja pahan pappi (2010), Juha Lehtolan Ihmisen osa (2016) ja Kari Ketosen ohjaus Häät ennen hautajaisia (2022)[1].

Viirret on toiminut myös dramaturgina mm. Antti-Jussi Annilan elokuvassa Jadesoturi (2006)[1] ja vieraillut luennoitsijana useissa ammattikorkeakouluissa, kuten Aalto-yliopistossa, TAMK:ssa, Metropoliassa, Lahden Muotoiluinstituutissa ja Turun ammattikorkeakoulussa.lähde?

Vuonna 2004 Viirret voitti Venla-palkinnon yhdessä Jari Tervon kanssa elokuvan Tuulikaappimaa käsikirjoituksesta.[1]

  1. a b c d e Leo Viirret Elonetissä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]