Ismo Laitela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ismo Laitela
Ismo Laitela helmikuussa 2018 esitetyssä jaksossa.
Ismo Laitela helmikuussa 2018 esitetyssä jaksossa.
Näyttelijä(t) Esko Kovero
Kesto 1999–
Ensiesiintyminen Osa 2: Siljasta tulee paha tytärpuoli
(26. tammikuuta 1999)
Henkilötiedot
Koko nimi Ismo Kalervo Laitela
Ammatti yrittäjä, kauppias
Sukupuoli mies
Ikä 69
Kotipaikka Eno
Asuinpaikka Helsinki, Pihlajakatu 23 B9
Suhteet
Vanhemmat Kalervo Laitela (isä)
Kaija Laitela (äiti, kuollut)
Puoliso(t) Kristiina Pohjonen (eronnut, luultiin kuolleeksi)
Salla Mattila (eronnut)
Liisa Salo (ex-kihlattu)
Tanja Jääskeläinen (ex-kihlattu)
Jaana Nieminen (ex-kihlattu)
Rauni Koivukuja (ex-kihlattu)
Jutta Laitela (eronnut)
Lapset Kalle Laitela
Miia Laitela (kuollut)
Ressu Mattila

Ismo Kalervo Laitela[1] (es. Esko Kovero) on kuvitteellinen hahmo suomalaisessa saippuasarjassa Salatut elämät. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui sarjan toisessa jaksossa. Hänestä on tullut yksi sarjan tukipilareista, joka nauttii sarjan fanien keskuudessa suurta suosiota.[2] Ismo on sarjassa pisimpään mukana ollut henkilöhahmo, ja ainoa alkuperäinen hahmo, joka ei ole poistunut kertaakaan sarjasta.

Luonne ja tapahtumat sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo Laitelan ensiesiintyminen sarjan toisessa jaksossa vuonna 1999.

Ismo on luonteeltaan äkkipikainen, konservatiivinen ja impulsiivinen, minkä vuoksi hän on joutunut pulaan kerran jos toisenkin. Hän on ilmaissut useita kyseenalaisia mielipiteitä, kuten vastustanut naispappeutta, ollut ennakkoluuloinen ihmisten etnisen taustan vuoksi sekä pitänyt homoseksuaalisuutta sairautena. Useat konfliktit Ismo on ratkaissut väkivallalla, ja myöhemmin myöntänyt sen olevan ongelma. Toisinaan Ismo käyttäytyy hyvin lapsellisesti, muun muassa saadessaan esimiehekseen Noora Aution, jota Ismo aluksi piti lähinnä pilkkanaan. Ismo myös innostuu useista ideoista ja onnen hetkistä äärimmäisen paljon, kuten voitostaan raveissa ja uusista liikekuvioistaan.

Vaikka Ismo pohjimmiltaan rakastaakin lapsiaan, välit heihin ovat aina olleet huonot. Ismo on pahoinpidellyt lapsiaan useasti sarjan alkuaikoina, muulloinkin kuin heidän uhmatessa isäänsää. Ismon on ollut vaikea käsitellä Kallen homoseksuaalisuutta ja Miian raskautta, tai heidän poikaystäviään, mutta sarjan edetessä Ismo hyväksyy eritoten Kallen homoseksuaalisuuden. Ismo on jopa pahoinpidellyt Kallen hyväksikäyttäjän, Valtteri Elovirran, kuultuaan tapahtuneesta.

Ismo on elämässään toiminut ainakin mainosalalla ja sarjan aikana hän on toiminut yksityisyrittäjänä pitäen Ismon valinta -lähikauppaa, Snow Teamin toimitusjohtajana sekä Majatalo Amandan toisena osakkaana. Hän on myös väliaikaisesti ollut talonmiehen pestissä sekä yökerho Geelin ovivahtina. Työ päättyi, kun hän pahoinpiteli asiakkaan klubin ulko-ovella, asiakkaan tosin ensin puukotettua Ismoa.

Ismo ajautui nettipokerin pariin ja tätä kautta kokeilemaan taitojaan myös muissa uhkapeleissä. Tämä johti vakavaan peliriippuvuuteen ja vararikkoon, josta päästäkseen Ismo muun muassa panttasi Tanja Jääskeläiselle ostamansa timanttikorvakorut sekä varasti Ulla Taalasmaan kihlasormuksen ja muita tavaroita Taalasmaiden asunnosta. Jäätyään kiinni teoistaan Ismo joutui jättämään Pihlajakadun taakseen. Hän oli tovin aikaa asunnoton ja ehti jopa harkita itsemurhaa,[3] mutta palasi sittemmin Pihlajakadulle ja ryhtyi naisystävänsä Tanjan taloudellisella avustuksella Stellans-kauppaketjun myymäläpäälliköksi.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismolla on kaksi lasta, Kalle ja edesmennyt Miia avioliitostaan Liisa Laitelan (nyk. Kristiina Pohjonen) kanssa.[4] Molempien välit Ismoon olivat huonot, sillä Ismo ei sopeutunut rooliinsa yksinhuoltajaisänä, ja hän muun muassa alkoi lyödä lapsiaan. Ismo myös kielsi lapsiaan tapaamasta tiettyjä kavereita, kuten Saku Salinia. Kun Kalle kertoi olevansa homoseksuaali, Ismon oli vaikea hyväksyä sitä, ja hän heitti Kallen ulos asunnosta. Armeijakaan ei Ismon mukaan ”sopinut” homoseksuaaleille, mutta hänen mielipidettään uhmaten Kalle suoritti asepalveluksen. Siellä hän tapasi tulevan poikaystävänsä yliluutnantti Kuisma Savolaisen, ja heidän tiensä johti lopulta Brasiliaan. Yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen kevään 2012 päätösjaksossa Kalle palasi Suomeen Ismon luo ja Ismo otti poikansa avosylin vastaan. Kallen pikkusisko Miia kuoli aivokasvaimeen vuoden 2002 tammikuussa esitetyssä jaksossa, hautakiven mukaan 23. toukokuuta 2001, ja hänet haudattiin Helsinkiin.

Ismo ja hänen silloinen naisystävänsä Liisa Salo lupautuivat hoitamaan Severi Sievistä siksi aikaa, kun tämän isä Lasse on etsimässä vaimoaan Paulaa tämän karattua mielisairaalasta. Severi ja Ismo eivät tulleet lainkaan toimeen keskenään. Severi kiusasi Ismoa jatkuvasti ja lopulta huijasi Ismon lyöneen tätä, minkä takia Lasse palasi takaisin Suomeen.

Myöhemmin Ismon ja Kallen perheeseen on saapunut valekuoleman tehnyt Kristiina (ent. Liisa Laitela) ja tämän toisesta avioliitosta oleva tytär Sanni Pohjonen, joka sai lapsen, Iljan. Sanni on Ismolle niin kuin oma tytär, ja Ilja niin kuin oma lapsenlapsi.

Entisen vaimonsa Sallan kanssa Ismolla on poika nimeltä Ressu. Ressusta Ismo sai tietää, kun Salla saapui tämän kanssa Ismon ja Jutan häihin kevään 2019 päätösjaksossa. Ressu on jäänyt asumaan Helsinkiin, ja tällä hetkellä hän asuu isänsä ja veljensä Kallen kanssa. Aluksi Ismolla ja Ressulla oli vaikeuksia tulla toimeen, mutta myöhemmin ne helpottuivat.lähde?

Ismon isä Kalervo (es. Esko Kovero) nähtiin syyskaudella 2020. Samalla Ismon lapsuudesta ja nuoruudesta Enossa paljastettiin lisää, ja kerrottiin Ismon äidin kuolleen synnytyksessä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevään 2010 päätösjaksossa Ismo jäi moottorikelkan alle ollessaan hiihtoretkellä jäällä Sepon, Helenan, Isabellan, Sebastianin ja silloisen naisystävänsä Leean kanssa. Ismo joutui sairaalaan, ja hänen pernansa jouduttiin leikkaamaan pois. Häneltä murtui myös jalka. Kesti aikansa ennen kuin Ismo toipui onnettomuudesta. Myöhemmin selvisi, että kelkkailija oli Heiskanen, jonka tarkoituksena oli ajaa Isabellan yli.

Huhtikuussa 2013 Ismo kävi terveystarkastuksessa sekä hakemassa tarvittavat rokotteet tulevaa häämatkaa varten. Hän valitteli Katariinalle kipuja niskassa ja kaulassa, jotka hän huomasi sen jälkeen kun Lasse kolkkasi hänet lapiolla. Katariina huomasi Ismon imusolmukkeiden turvotusta, ja Ismo sai lähetteen syöpätutkimuksiin. Lääkäri otti koepalan Ismon imusolmukkeista ja lähetti ne tutkittavaksi. Ismolla todettiin pian tutkimusten jälkeen imusolmukesyöpä. Ismo kuitenkin selvisi syövästä.

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liisa Laitela / Kristiina Pohjonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon avioliitto ensimmäisen vaimonsa Liisan kanssa oli ilmeisen onnellinen, ja he saivat kaksi lasta. Monen vuoden liitto tuli kuitenkin päätökseen, kun Liisa menehtyi pitkään sairastamaansa syöpään. Ismo jäi syvästi kaipaamaan vaimoaan, eikä koskaan päässyt täysin yli Liisan kuolemasta. Miia-tyttären kuolema oli ikävä muistutus kauan sitten kuolleesta vaimosta. Vuonna 2001 Ismo näki Liisan mielessään ja jutteli tälle. Liisa tällöin kehotti Ismoa jatkamaan eteenpäin. Vuoden 2009 syksyllä Liisa nähtiin vilaukselta Salatuissa elämissä, kun Ismo oli vaipunut hypnoosiin hypnoterapeutin ansiosta. Liisan oma sukunimi oli Kumpulainen. Vuonna 2013 selvisi, että Liisa onkin elossa[5] ja käyttää nykyään nimeä Kristiina Pohjonen. Hän asuu nykyään Hämeenlinnassa tyttärensä Sanni Pohjosen kanssa.[6]. Kun Kristiinan ja Sannin uusi asunto joutui remonttiin, muuttivat he Ismon ja Kallen luokse, ja vanhan avioparin välillä alkoi kipinöidä. Ismo alkoikin tapailla Kristiinaa. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että Ismo olikin tapaillut Helena Kuulaa samaan aikaan. Aluksi Kristiina ei tahtonut antaa anteeksi. Ismo kuitenkin tajusi rakastavansa vain Kristiinaa ja lupasi olla rehellinen siitä hetkestä lähtien. Kristiina ja Ismo aloittivat taas suhteen. Kristiinan menetettyä muistinsa alkoi Ismo varjella Kristiinaa kaikelta, joka saattaisi palauttaa hänen muistinsa. Kristiinan muisti kuitenkin palasi, ja tajuttuaan kuinka Ismo oli pitänyt häntä vankinaan tämän asunnossa, hän jätti Ismon. Myöhemmin Kristiinalle kehittyi suhde Aki Nikkisen kanssa, mistä Ismo ei ollut mielissään. Suhde päättyi ja Kristiina päätti muuttaa Hämeenlinnaan poistuen täten sarjasta.

Ihastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon rakkauselämä on ollut lähes yhtä onnetonta kuin hänen perhe-elämänsäkin. Liisa-vaimon kuoltua hän eli pitkään ilman naisseuraa, mutta lopulta rohkaistui taas tapailemaan uusia naisia. Ihastus Jukka Salinin entiseen vaimoon Maaritiin johti yhteen yhteiseen yöhön, mutta Maarit oli yhä rakastunut entiseen mieheensä, eikä aikonut tyytyä Ismoon. Pieni romanssinpoikanen Pamela Johanssonin (oikealta nimeltään Päivi Juppunen)[7] kanssa oli yhtä tyhjän kanssa, vaikka tarjosikin hetken lohdun Ismon elämään. Sittemmin Ismo on ollut ihastunut myös Seppo Taalasmaan naisystävään Helena Kuulaan, mutta ihastus osoittautui yksipuoliseksi, kun Seppo ja Helena palasivat yhteen.

Rauni Koivukuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtäkään vakavaa suhdetta ei syntynyt ennen kuin Ismo tapasi naispappi Rauni Koivukujan. Suhteesta tuli myrskyisä, mutta lopulta se johti kihlautumiseen. Rauni päätti kuitenkin lähteä lähetystyöhön Angolaan.[4] Poissaolonsa aikana naisella oli syrjähyppy toisen miehen kanssa, ja hän lähetti postissa kihlasormuksen Ismolle Helsinkiin. Rauni tuli kuitenkin katumapäälle ja päätti yrittää uudestaan Ismon kanssa. Hän matkusti takaisin Suomeen estääkseen Ismoa saamasta tietää sormusjupakasta. Ismo ei vielä ollut saanut kirjettä ja oli iloinen Raunin paluusta. Tämä ilo kuitenkin päättyi lyhyeen, kun kirjekuori saapui perille, ja Ismo pääsi selville sen sisällöstä. Pari sai sovittua, mutta lopulta Ismo ei kestänyt sitä, että Rauni oli pettänyt häntä tummaihoisen kanssa. Ismo löi Raunia, jolloin Rauni sai tarpeekseen ja jätti Ismon. Suhdetta heikensi myös Ismon halu hankkia lapsia. Rauni oli entisessä avioliitossaan yrittänyt raskaaksi tuloa monta vuotta siinä onnistumatta, eikä hän halunnut käydä uudestaan läpi samoja pettymyksiä. Raunin lähdön jälkeen Ismo oli itsemurhan partaalla ja jätti lappusen, jossa kertoi aikeistaan riistää henkensä. Hän tasapainoili juuri sillankaiteella, kun Rauni ja Seppo saapuivat pelastamaan tilanteen. Myöhemmin Ismo uskoutui Sepolle, että itsemurhauhkailut olivat vain keino saada Rauni takaisin. Tässä tavoitteessa Ismo ei kuitenkaan onnistunut, vaan Rauni pakkasi tavaransa ja lähti lopullisesti miehen elämästä takaisin Angolaan, kun Ismon juoni itsemurhayrityksen kautta Raunin kanssa uuden suhteen aloittamisesta paljastui hänelle.

Jaana Nieminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raunin jälkeen Ismolla oli pitkähkö suhde Jaana Niemisen kanssa. Tämä topakka nainen oli Ismon lailla yksinhuoltaja ja eronnut. He tapasivat ensimmäisen kerran talokauppojen merkeissä Raunin ollessa vielä mukana kuvioissa. Jaana halusi takaisin Helsinkiin ja Ismo maaseudun rauhaan aikeinaan perustaa perhe Raunin ja lastensa kanssa. Raunin lähdettyä Ismo vaati kauppoja peruttaviksi. Tähän ei asuntoonsa tyytyväinen Jaana suostunut. Toraisa alku eteni kuitenkin nopeasti toimivaksi suhteeksi, ja Ismo ja Jaana muuttivat yhteen. Rahan puutteessa Jaana poltti Ismon kosteusvaurioisen omakotitalon Keravalla vakuutuskorvausten toivossa. Rakkaus ja yhteiselämä kukoistivat, kunnes Jaana päätyi sänkyyn nuoruudenaikaisen rakkautensa Jukka Salinin kanssa. Ismo ja Jaana erosivat, ja Jaana muutti Jukan kanssa Turkuun jättäen Pihlajakadun taakseen.

Pipsa Tiilikainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaanan jälkeen Ismon rakkauselämä oli oikeastaan hiljaiseloa. Muutama ihastus ja suhde nuoren, liikunnallisen Pipsa Tiilikaisen kanssa hieman värittivät arkea, mutta mitään kestävää ei siitä huolimatta syntynyt. Energinen Pipsa osoittautui liian pirteäksi ja meneväksi Ismolle, joka ei halunnut myöntää kuntonsa ja terveytensä rapistumista. Nolostunut Ismo joutui lopulta kasvokkain totuuden kanssa: hän ei enää pysynyt nuoremman naisen vauhdissa mukana. Pipsa suhtautui asiaan lempeästi ja vakuutti Ismolle, ettei sillä ollut merkitystä. Suhde eteni hyvin, ja pian Pipsa halusi jo muuttaa yhteen. Tunteistaan epävarma Ismo ei ollut ollenkaan innostunut ajatuksesta, ja hänestä suhde eteni liian nopeasti. Pipsa oli kuitenkin sinnikäs ja jatkoi taivuttelua saaden aikaan myös tulosta; Ismo luovutti hänelle asuntonsa avaimen vain heittääkseen naisen kadulle ensimmäisen riidan jälkeen.

Tanja Jääskeläinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon rakkausrintamalla vaikutti lämpenevän Tanja Jääskeläisen saapuessa Pihlajakadun maisemiin. Hän herätti heti kättelyssä Ismon mielenkiinnon. Tanja oli kuitenkin avioliitossa Antti Jääskeläisen kanssa, joten Ismo joutui jarruttelemaan. Saatuaan selville Antin lukuisat pettämiset Tanja halusi miehestään eron.

Tanja oli surun murtama. Oman lapsen menetys tuntui jo olevan kestämätöntä, mutta Antti lisäsi entisen vaimonsa tuskaa tuomalla Rikun hautajaisiin uuden tyttöystävänsä Sirpan. Ismosta Tanja löysi ymmärtäväisen kuuntelijan ja empaattisen lohduttajan. Lapsen menetys yhdisti kumpaakin. Ismon ottaessa ensiaskeleen kohti romanttista suhdetta Tanja epäröi ja torjui miehen suudelman. Lopulta hän päätti antaa Ismolle tilaisuuden ja puolestaan suuteli tätä itse. Tämän suudelman myötä he aloittivat kunnollisen seurustelusuhteen, vaikka aluksi kuviota sotki myös torjuttu mies Ossi, joka oli rakastunut Tanjaan.

Pian Ismo kosi Tanjaa ja he muuttivat yhteen. Ossi oli kuitenkin päättänyt tehdä lopun Tanjan ja Ismon liitosta, joten hän sai selville Ismon pelaamiset ja sen, miksi Ismo oli halunnut muuttaa yhteen: Ismo oli pelannut asuntonsa pokerissa. Ossi paljasti kaiken Tanjalle ja Tanja uskoi kaiken heti Ossin näytettyä virallisen paperin asuntokaupasta. Tämän takia Tanja ajoi Ismon pois asunnostaan ja päätti suhteen.

Tanja kuitenkin huolestui Ismosta ja järkyttyi löytäessään hänet ulkoa teltasta. Tanja pyysi Ismon kotiinsa ja kertoi edelleen välittävänsä hänestä. Hetken heillä meni hyvin, kunnes Tanjan tytär Juulia saapui maisemiin ja asettui parin kanssa saman katon alle. Ismo ei kestänyt tytön jatkuvaa ärsyttävää käytöstä ja löi tätä. Tanja hääti Ismon pois kodistaan. Sen jälkeen Ismo ja Tanja päättivät yrittää vielä kerran. Tanja oli kuitenkin pettänyt Ismoa Lassen kanssa. Tällä kertaa pari erosi lopullisesti.

alla Mattila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salla Mattila oli masentunut, koska kaikilla muilla tuntui menevän paremmin kuin hänellä. Ismo meni Sallan luo piristämään tätä ja illan päätteeksi hieman humalainen Salla suuteli Ismoa. Ismon tunteet Sallaa kohtaan alkoivat herätä. He lähtivät yhdessä kylpylään, jossa Ismo kertoi elämäntarinansa Sallalle. Salla ja Ismo kihlautuivat ja Ismon kosittua Sallaa he avioituivat. Ilta tosin päättyi surkeasti, kun hääpaikkana toiminut kahvila Kentauri räjähti ja Sallan uskottiin kuolleen. Ismo suuteli Sallaa ruumishuoneella hyvästiksi, mutta Salla ”heräsi” yllättäen henkiin. Pari aloitti yhteisen avioelämän, mutta suhteeseen tuli ongelmia Sallan mustasukkaisuuden myötä ja Ismo muutti läheiseen majataloon asumaan. Kun Salla itse petti Ismoa humalassa, mies ei voinut tätä hyväksyä ja ilmoitti haluavansa erota. Salla muutti eron seurauksena pois Helsingistä.

Leea Leivo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leea Leivo on osapuilleen Ismon ikäinen viehättävä rouva, jolla on oma kangasliike. Leea perusti sen miehensä Harrin kuoleman jälkeen. Leealla ja Ismolla oli pientä säpinää. Ismo kutsui Leean tupaantuliaisjuhliinsa. Sittemmin Leea ja Ismo suutelivat toisiaan hiihtoretkellä. Ismo jäi kuitenkin moottorikelkan alle, ja sairaalassa Leean poika Esa paljasti Leealle Ismon väkivaltaisen menneisyyden. Kun Ismo kertoi Leealle epäilevänsä Esan ajaneen hänen ylitseen, Leea päätti jättää Ismon.[8]

Liisa Salo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon perittyä Elsa Toiviolta suuren perinnön, mukaan kuvioihin ilmestyi aiemmin kadonneeksi luultu Elsan tytär Liisa hakemaan omaa perintöosuuttaan. Riitaisan alun jälkeen Ismo ja Liisa päätyivät yhdessä kaupan lattialle romanttisiin hetkiin. Ismo ei kuitenkaan tiennyt, ettei Liisa ollut kiinnostunut hänestä vaan yritti edelleen saada Ismon osuuden äitinsä perinnöstä. Liisa kuitenkin rakastui Ismoon hiljattain, ja juuri kun hän oli varastanut rahat Ismolta, hän muutti mieltään ja palasi. Liisa ei ole oikeasti sukua Elsa Toiviolle. Ismo ja Liisa päätyivät yhteen ja saivat huollettavakseen Siru Honkasen, Liisa Toivion veljentyttären. Ismo ja Siru luulivat pitkään Salon olevan Toivio, mutta asia paljastui oikean Liisa Toivion ilmaantuessa Ismon luokse. Ismo menetti Liisan takia Sirun huoltajuuden, ja Siru joutui muuttamaan Kyyjärvelle. Ismo tutki salaa Liisan rikollista entistä elämää poliisi Antti Polvijärven kanssa tarkoituksenaan saada Liisa vankilaan. Ismo kuitenkin luopui suunnitelmasta ja alkoi elää sopusoinnussa Liisan kanssa, kunnes Liisa jätti Ismon syyttäen tätä aiheettomasti väkivallasta Severi Sievistä kohtaan. Myöhemmin pari palasi yhteen, ja Liisa kosi Ismoa. Kun Ismo sai tietää syövästään, hän jätti Liisan alttarille ja väitti, ettei enää rakasta tätä.

Kristiinan lähdettyä Pihlajakadulta Ismo oli jonkun verran yksinäinen. Kallen jouduttua kidnapatuksi keväällä 2017 Liisa palasi kuvioihin. Hän nimittäin uskoi, että kidnappauksen takana oli Mikael Salo, Liisan ex-mies. Kidnappaus lopulta paljastui vain juoneksi saada Mikael kiinni. Ismo ja Liisa päätyivät suutelemaan ja Ismo alkoi elätellä toiveita yhteisestä tulevaisuudesta. Niinpä hän esitteli Liisalle löytämänsä liiketilan Ismon ja Liisan valinta -nimiselle kaupalle. Liisa kuitenkin tyrmäsi Ismon idean vaatien, että parin täytyy muuttaa yhdessä ulkomaille, mikäli he haluavat yhteisen elämän. Ismo oli jo melkein lähdössä Liisan kanssa Italiaan, mutta päätti lopulta jäädä Helsinkiin, joten Liisa lähti matkalle yksin.

Helena Kuula ja Kristiina Pohjonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parannuttuaan syövästään Ismo osti Isabellalta osuuden majatalo Amandasta ja alkoi työskentellä Helena Kuulan kanssa. Kaksikon välille kehittyi suhde ja he alkoivat seurustella. Samanaikaisesti Ismon kuolleeksi luultu vaimo Liisa, joka käytti nimeä Kristiina Pohjonen, ilmestyi kuvioihin. Helena oli huolissaan ja kertoi Ismolle Kristiinasta. Ismo tajusi myöhemmin rakastavansa myös Kristiinaa ja aloitti kaksoissuhteen sekä Kristiinan ja Helenan kanssa. Kun Ismon toimet paljastuivat, Helena ja Kristiina lopettivat suhteensa Ismoon.

Jutta Korhonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jutta Korhonen tuli sattumalta Ismon kaupalle ja heillä oli erimielisyyksiä, koska Ismon kaupassa myytävä mango oli Jutan mielestä liian mätä. Sittemmin Ismolle selvisi Jutalle tehty sukupuolenkorjaus, mistä heille syntyi lisää erimielisyyksiä. Myöhemmin he alkoivat tietämättään toistensa oikeita henkilöllisyyksiä jutella nettideittipalvelussa ja molemmat olivat hieman ihastuneita toisiinsa. Myöhemmin he suutelivat ja sittemmin alkoivat seurustella. Ismo ja Jutta muuttivat pian yhteen, ja he alkoivat suunnitella häitä. Häät kuitenkin keskeytyivät ennen vihkimistä, sillä Ismon entinen vaimo Salla ilmestyi paikalla julistaakseen rakkautensa Ismoa kohtaan. Myöhemmin keväällä 2020 Ismo ja Jutta menivät uudelleen naimisiin, ja Jutta vaihtoi nimensä Jutta Laitelaksi. Aaron ja Dahlian kihlajaisissa Ismo sai kuulla Jutan pettäneen häntä Ismon parhaan ystävän Lasse Sievisen kanssa. Ismo ja Lasse ajautuivat käsirysyyn niin, että kumpikin putosi alas Mustavaarojen kartanon parvekkeelta. Ismo selvisi vähillä vammoilla, mutta Lasselle jouduttiin siirtämään munuainen Aarolta. Onnettomuuden jälkeen Ismo ei halunnut enää nähdä Juttaa.

Dahlia Mustavaara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo ja Dahlia Mustavaara tapasivat Ismon kaupassa. Alussa Dahlia kritisoi Ismon kaupan valikoimaa, Ismo taas sai selville Dahlian henkilöllisyyden ja raivostui Dahlialle. Myöhemmin he sopivat ja alkoivat tapailla.

Elisa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elisa oli Ismon naisystävä. Hän oli pelkkä sivuroolihahmo, ja hänen sukunimeään ei kerrottu ikinä. Elisa pelkäsi Ismon väkivaltaisuutta.

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo on ehtinyt elämänsä aikana toimia monessa ammatissa ja kokeillut kestävyyttään monella eri alalla. Hän aloitti mainosalalla ja menestyi kekseliäiden ideoidensa ansiosta. Kun Liisa, Ismon silloinen vaimo kuoli, hänen yrityksensä IL-mainos meni konkurssiin.[9] Konkurssin takia Ismo muutti kerrostaloasuntoon Helsinkiin. Hän avasi Ismon valinta -pikkukaupan ja alkoi yksityisyrittäjäksi. Ismon Valinta menestyi hyvin, kunnes lähettyville perustettiin hinnoiltaan edullisempi kauppa, ja niin Ismo myi kauppansa tanskalaiselle Stellans-ketjulle. Vielä myynnin jälkeenkin hän yritti jatkaa kauppiaan uraansa toimimalla uudessa kaupassa myyjänä, mutta kyllästyttyään tähän hän sopi työpaikkojen vaihdosta ystävänsä Seppo Taalasmaan kanssa. Seppo oli Pihlajakadun kiinteistöjen pitkäaikainen talonmies ja myös vaihtelun tarpeessa, joten pian Ismo nähtiin haravoimassa pihaa ja tekemässä muita ”hanttihommia”. Ismo palkkasi avukseen Taneli Halosen. Talonmiehen työt eivät kauan miellyttäneet Ismoa, jolle tuli tilaisuus hakea töihin Snow Teamiin. Ismon vanhat markkinointialan taidot eivät olleet vuosien saatossa kadonneet, ja hän sai paikan huolimatta siitä, että kilpailijana oli firman entinen työntekijä Ossi Puolakka. Toimitusjohtaja Elina Taalasmaan muuttaessa Tampereelle hän luovutti toimitusjohtajan paikan Ismolle. Ossi kiristi Ismoa saatuaan tietää tämän harrastamista uhkapeleistä, eikä Ismo voinut tehdä muuta kuin erota ja luovuttaa paikan Ossille. Ismo työskenteli hetken Sepon alaisuudessa Stellansissa ja jakeli ilmaislehtiä. Sepon vetäydyttyä kauppiaan toimesta Tanja Jääskeläinen osti kaupan ja nimitti Ismon myymälävastaavaksi. Pian Stellansiin otettiin töihin Noora Autio, joka suunnitteli ottavansa lopputilin jo ensimmäisenä työpäivänään Ismon lapsellisen käytöksen takia. Kun Tanja nimitti Nooran esimieheksi, Ismo jätti Stellansin väliaikaisesti.

Ismon Valinta / Stellans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon Valinta oli kulmakauppa, jonka Ismo perusti muutettuaan Pihlajakadulle. Hän pyöritti sitä itse ja istui pitkää päivää tiskin takana. Usein apuna toimivat lapset Kalle ja Miia. Lapsien katkaistua yhteydet Ismoon tämä joutui palkkaamaan avukseen Jaana Niemisen. Yhdessä he jatkoivat kaupanpitoa, ja mukaan tulivat myös Jaanan lapset Aamu ja Teemu. Teemu keksi hankkia Ismon valintaan tietokoneet internet-yhteyksineen. Ismo oli aluksi epäileväinen, mutta suostui Teemun luvattua vastata asiasta. Teemu sai potkut riitauduttuaan Miian kanssa ja paikalle palkattiin Aamu, joka hyödynsi työssään juuri veljeltään oppimiaan asioita. Kaupan ylläpito kävi kuitenkin yhä raskaammaksi. Lähistölle oli perustettu yhä useampia marketteja, jotka vetivät asiakkaita halvoilla hinnoillaan ja suurella valikoimallaan. Ismo päätti lyödä hanskat tiskiin ja lopulta myi valintansa Stellans-kauppaketjulle. Jaanan kanssa seurustellessaan Ismo oli aikeissa vaihtaa nimen Jaanan valinnaksi, mutta omantunnontuskista pettämisensä vuoksi kärsinyt Jaana ei tähän suostunut. Myöhemmin kaupan omisti Tanja Jääskeläinen, ja työntekijöinä olivat Ismo ja Iiris Kaukovaara. Tanjan poistuttua sarjasta Ismosta tuli kauppias, mutta hän sai kuitenkin potkut unohtaessaan lukita kaupan oven, jolloin varkaat varastivat kaupan kassan.

Glub Geeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo oli välillä töissä Glub Geelin portsarina. Hän sai kuitenkin potkut pahoinpideltyään häntä puukottaneen asiakkaan sairaalakuntoon.

Talotaikurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välillä kun Seppo ja Ulla työskentelivät Stellansissa ja myöhemmin Stellansin lopetettua, Ismo työskenteli Talotaikureissa talonmiehenä.

Snow Team[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo oli Snow Teamissä toimitusjohtajana jonkun aikaa.

Elsan Kulma / Ismon Valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo tutustui Talotaikureiden työkeikalla Elsa Toivioon, lähikaupan omistajaan. Ismon kävi sääliksi vanhaa Elsaa, joka piti yksin pientä kauppaa, joten Ismo tarjoutui kauppaan apulaiseksi. Elsa kuitenkin menehtyi pian ja oli juuri ennen kuolemaansa testamentannut koko omaisuutensa Ismolle. Lain mukaan osa perinnöstä kuului Elsan tyttärelle Liisalle. Ismo muutti Elsan kulma -nimisen kauppaliikkeen ensimmäisen kauppansa nimen mukaisesti Ismon Valinnaksi.

Kauppa sai loppunsa, kun Tale Taalasmaa ja Siru Honkanen sekä heidän ystävänsä Iida Mustonen ja Janne Haukkala olivat pelaamassa kaupassa spiritismipeliä. Ennen heidän tuloansa Topi Nylund ja Sergei Kuula olivat tainnuttaneet Heidi Aaltosen tajuttomaksi ja teipanneet tämän kaupan takahuoneeseen varastaessaan pakettia, joka oli vahingossa joutunut Heidille. Kesken spiritismipelin Heidi tuli tajuihinsa ja päästi vaimean avunpyynnön. Nuoret pelästyivät ja paetessaan he kaatoivat vahingossa kynttilän. Pian Jiri Viitamäki ja Niko Vainio näkivät Ismon Valinnan ilmiliekeissä, ja Jiri pelasti tajuttoman Heidin kaupalta. Kaupan olisi voinut vielä korjata, mutta kiinteistön vuokraaja ei halunnut jatkaa sopimusta. Ismo pelasti kaupasta veikkauspöydän, joka oli ollut Ismolla ensimmäisestä Ismon Valinnasta lähtien.

R-kioski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon Valinnan tulipalon jälkeen Ismon elämänhalu ja mieliala olivat vaakalaudalla. Liisa Salon kävi Ismoa sääliksi ja hän halusi piristää miestä. Niinpä Liisa osti Ismolle R-kioskin, jossa myös Liisa aloitti työt. Myös vanha veikkauspöytä pääsi R-kioskiin. Liisa joutui kuitenkin myymään kioskin, koska hänen täytyi saada rahaa ex-miehelleen Mikael Salolle.

Majatalo Amanda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon menetettyä R-kioskin Helena palkkasi hänet Majatalo Amandaan töihin. Sinne hän järjesti karaokelaitteet Isabellan vastustuksesta huolimatta. Lopulta Isabella suostui karaokeiltaan, ja Helena pyysi Ismoa tilaisuuden isännäksi. Isabella oli myöntänyt saman pestin Ossille, joten Ismo ja Ossi päätyivät juontamaan illan yhdessä. He riitelivät jatkuvasti, mutta tästä Helena oli vain innoissaan, sillä Amandan asiakasmäärä lisääntyi paljon sen ansiosta. Ismo ja Ossi päättivät pistää pystyyn sivubisnekseksi Duo Osmo -yhtyeen. Kun Isabella lähti sarjasta, hän myi osuutensa majatalosta Ismolle. Myöhemmin, kun Ismo uskoi joutuvansa vankilaan Heikki Pohjosen murhasta, hän myi osuutensa Jiri Viitamäelle.

Duo Osmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo ja Ossi pitivät yllä Duo Osmo -yhtyettä. He palkkasivat managerin ja keikkailivat pääasiassa Amandassa. Kun Ismo ja Ossi kerran olivat suunnitelleet keikkaillalle koreografian lauluesityksilleen, Liisa ja Kalle päätyivät koeyleisöksi. Heitä duon kompurointi vain huvitti, mistä Ismo ja Ossi harmistuivat. Ismo loukkaantui siinä määrin, että ajautui jälleen riitoihin Kallen kanssa, ja oli jo vetäytymässä duosta. Liisan ja Ossin juonella isä ja poika saatiin jälleen väleihin, ja Ismo oli taas innokkaasti palaamassa duoon. Ossi kuitenkin kertoi, että heidän managerinsa Heka oli huijannut keikkarahat ja paennut. Yhtiöstä, jossa Heka oli töissä kerrottiin, ettei rahoja voida palauttaa, sillä sopimus Ismon, Ossin ja Hekan välillä ei noudattanut talon käytäntöjä. Toisin sanoen Duo Osmon pitäisi hoitaa sovitut keikat ilman palkkiota. Duo Osmo on julkaissut ”Parivaljakko”-singlen ja saanut sen myötä suosiota. Singleä alettiin kuitenkin myydä WC-paperin kylkiäisenä ja fanit saivat tietoonsa Ismon väkivaltaisen menneisyyden. Ismo ja Ossi päättivät lopettaa yhtyeen toiminnan.

Cafe Moose[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2017 Jiri Viitamäki tarjosi Ismolle Cafe Moosesta töitä ja Ismo otti työn vastaan. Kun Ismo avasi uuden kaupan, hän lopetti työt Moosessa.

Ismon Valinta / Delismo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2017 esitetyssä jaksossa Ismo vuokrasi Pihlajakadun läheltä erään sopivan liiketilan perustaakseen sinne kaupan Liisa Salon kanssa. Liisa ei kuitenkaan halunnut jäädä Suomeen pitämään kauppaa, ja hän houkutteli Ismoa muuttamaan Italiaan. Ismo jäi kuitenkin Helsinkiin ja Liisa muutti pois, koska he halusivat elämältä ihan eri asioita. Liisan lähdöstä huolimatta Ismo kuitenkin halusi perustaa vuokraamaansa liiketilaan uuden kaupan, ja hän neuvotteli siitä Ulla Taalasmaan ja Gunnar Mustavaaran kanssa. Ismo antoi kaupalle nimeksi jälleen Ismon Valinta. Ismon uupumuksen takia Ulla, Gunnar, Tale, Sanni, Kari, Linda, Sebastian ja Sergei avasivat kuitenkin kaupan hänen puolesta. Marraskuussa 2018 esitetyssä jaksossa Ismo muutti kaupan Delismo-nimiseksi deliksi.

Toteuttamatta jääneet projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niksi-Ismo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo halusi myydä AP Isolalle suunnittelemaansa Niksi-Ismo-televisio-ohjelmaprojektia, missä hän esitteli kameran edessä kotiniksejä. Idean hän sai Maarit Salinilta. AP ei kuitenkaan hyväksynyt Ismoa ja halusi, että ohjelmassa esiintyisi Seppo Taalasmaa. Tilanteesta syntyi Ismolle ja Sepolle pieni riita.

Ismon Deli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stellansin lopetettua Ismo suunnitteli Ismo Deli -nimistä lähikauppakahvilaa ja käytti siinä Joonatan Sievisen ja Heidi Aaltosen apua. Projektia ei ikinä toteutettu. Ensimmäiselle vuokratilalle Ismolla ei ollut tarpeeksi rahaa. Toista liiketilaa vuokratessaan Ismo joutui huijatuksi. Tilan todellinen omistaja ei ollut vuokraamassa sitä, vaan mies nimeltä Mauno Heijari esitti olevansa tilan omistaja ja valehteli, että se on vuokrattavana. Huijaus paljastui Ismolle, joka menetti Amanda-päivästä lahjoitukseksi Helena Kuulalta saamansa rahat.

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaa-ajallaan Ismo käyttää rentoja, käytännöllisiä vaatteita. Hänen yllään on nähty ainakin ruutupaitoja ja farkkuhousuja. Talonmiehen töitä tehdessään hän käytti usein tuulipukua. Entisessä työssään Snow Teamissa projektipäällikön oli pukeuduttava siististi, ja useimmiten Ismo nähtiin tyylikkäässä mustassa puvussa. Ismolla oli pitkään lyhyt, vaaleanruskea kampaus. Hän on ollut syövän takia kalju ja nykyisin hänellä on harmaat hiukset. Samaa nahkatakkia Ismo on käyttänyt sarjan ensimmäisistä jaksoista asti.[10]

Asunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo lapsineen asui sarjan alussa asunnossa B 7, johon sittemmin muuttivat Sieviset. Sisustusta on muutettu ajan kuluessa ja omistajien vaihtuessa. Ismon aikana asunnon sisustuksessa oli paljon maanläheisiä värejä, kuten ruskean eri sävyjä. Vanhahtava tyyli ei juuri muuttunut Jaana Niemisen muutettua asuntoon, mutta Sievisten myötä asunto koki suuren muodonmuutoksen. Muun muassa punainen sohva ja Marimekon unikkokuosinen televisiovastaanotin ovat heidän tuomiaan. Keittiön ja olohuoneen välinen väliseinä purettiin. Tapetitkin laitettiin vaihtoon, ja asunnosta tuli valoisampi sekä huomattavasti avaramman oloinen. Ismon aikaisen kodikkuuden on sanottu lähteneen sen mukana.

Ismo omisti myös omakotitalon Keravalla. Seuran puutteessa hän ei viihtynyt siellä kovin kauan. Hänen seuraava kotinsa oli Jaanan omistama Pihlajakadun asunto, jossa Ismo asui Jaanan perheen kanssa.

Ismon seuraava asunto, B 3, oli varsin pieni, mutta ei hän oikeastaan isompaa tarvinnutkaan, koska Miia oli kuollut ja Kalle asui ulkomailla eikä Ismolla ollut seuraa. Keittiö ja olohuone olivat samassa tilassa. Varsinaista makuuhuonetta ei ollut, vaan Ismo nukkui alkovissa. Yksin asuneella Ismolla ei ollut tarvetta kuin välttämättömille tavaroille ja niinpä asunnossa oli oikeastaan vain perusasiat, kuten sohva ja ruokapöytä. Kellarin vanhan biljardipöydän Ismo pelasti asuntoonsa, jossa se vei paljon tilaa. Myöhemmin rahavaikeuksien vuoksi Ismo myi biljardipöydän hyvään hintaan. Peliriippuvainen Ismo pelasi asuntonsa ja suostutteli siksi Tanja Jääskeläisen yhteenmuuttoon. Ismo ehti asua hetken Tanjan luona, kunnes Ossi Puolakka paljasti Tanjalle Ismon pelaamiset, jolloin Tanja ajoi Ismon pois luotaan, ja Ismo pakeni Taalasmaille. Ismo joutui muuttamaan Taalasmailta heidän saatua selville Ismon varastaneen asunnon tavaroita heidän lomamatkansa aikana. Ismo joutui viettämään yönsä saunassa tai pankkiautomaatin suojissa. Hän yritti muuttaa asuntolaan huonoin tuloksin ja päätyi asumaan telttaan. Lopulta Tanja antoi Ismolle anteeksi ja otti tämän asumaan luokseen, kunnes Ismo löi Juulia Autiota. Se oli Tanjalle liikaa, minkä jälkeen Ismo vietti pari yötä Stellansin lattialla.

Seuraava majapaikka oli Ismon alkuperäinen koti, jossa hän asui Lasse ja Paula Sievisen kanssa, mutta joutui muuttamaan, kun hänen väkivaltainen taustansa tuli esiin. Ismo muutti takaisin Taalasmaille, mutta Noora Aution saatua luvan muuttaa asuntoon Ismo joutui jälleen lähtemään. Kukaan ei halunnut vuokrata asuntoa Ismolle, jolla oli merkintä luottotiedoissaan. Ismon kanssa ystävystynyt Helena Kuula ehdotti vuokraavansa hänelle asunnon Helsingin keskustasta. Ismon ihastuttua Salla Mattilaan hän muutti tämän luokse.

Ismon ja Sallan erottua ja Sallan myytyä asuntonsa Ismo joutui palaamaan Taalasmaille. Ismo ystävystyi vanhan kauppiaan, Elsa Toivion, kanssa, mutta tämä menehtyi pian sydänkohtaukseen. Elsa testamenttasi koko omaisuutensa Ismolle. Pian selvisi, että Elsalla on Liisa-niminen tytär, joten perinnöstä kuului vain puolet Ismolle. Kaikki tosin luulivat, ettei Elsalla ollut muuta omaisuutta kuin kauppa, kunnes Ismo löysi Elsan rahakätkön. Ismo olisi halunnut pitää rahat, mutta Seppo Taalasmaa sai Ismon ymmärtämään sen olevan väärin. Perunkirjoituksessa Ismolle selvisi, että Elsan tallelokerossa oli teollisuusosakkeita, joiden arvo oli lähes kolme miljoonaa euroa, joista puolet kuului Ismolle. Ismo päätti sijoittaa rahat asuntoon ja osti Lahteen muuttaneiden Kaukovaarojen asunnon B 9. Samaan asuntoon Ismon kanssa muutti myöhemmin Elsan tyttäreksi tekeytynyt Liisa Salo.

Ismon ja Liisan asunto koki vesivahingon, ja he joutuivat muuttamaan Sievisille Lasse Sievisen lähdettyä ulkomaille. Kun Severi Sievinen väitti Ismon pahoinpidelleen häntä, Suomeen palannut Lasse hääti Ismon pois, ja tämä muutti väliaikaisesti majatalo Amandaan ja sittemmin Taalasmaille. Syövästä parannuttuaan Ismo muutti takaisin omaan asuntoonsa. Myöhemmin hänen kanssaan sinne muuttivat Kristiina, Kalle ja Sanni. Sanni sai velipuolensa Kallen poikaystävän Larin kanssa lapsen, jonka nimeksi annettiin Ilja. Kalle muutti yhteen Larin kanssa ennen kuin tiesi lapsen olevan Larin, mutta ennen Larin ja Kallen häitä Lari lähti Pihlajakadulta Kristiinan painostamana. Myöhemmin Iljan isyys paljastui kaikille. Ilja ja Sanni asuivat aluksi Ismon ja Kristiinan luona, mutta Kristiinan saatua muistinmenetyksen, ei Kristiina heitä enää muistanut ja heidän oli pakko muuttaa Kallen luo. Ismo ja Kristiina jäivät asumaan kahdestaan. Kun Kristiinan muisti palasi, ja hän tajusi miten Ismo oli pitänyt häntä vankinaan tämän asunnossa, Kristiina muutti Kallen luokse. Ismo majoitti Aki Nikkisen asuntoonsa, mutta tämä järjestely ei kestänyt kauaa. Myöhemmin, Kristiinan lähdettyä Pihlajakadulta Kalle muutti Ismon luo. Seppo Taalasmaan palattua Helsinkiin syksyllä 2017 Ismo majoitti hänetkin asuntoonsa toistaiseksi.

Rooli sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuaikoina arvoissaan vanhoillinen Ismo tuli esille enemmän lastensa Miian ja Kallen juonikuvioiden kautta. Isänä hän oli ankara ja toisinaan väkivaltainen lapsiaan kohtaan. Hän oli rasistinen ja muukalaispelkoinen mies, jolle oman pojan homoseksuaalisuuden ja tyttären tekemän abortin hyväksyminen oli vaikeaa. Väkivaltaa hän ei epäröinyt käyttää, oli kyseessä sitten oma lapsi, avovaimo, tytärpuolen poikaystävä tai naisystävän tytär. Miian kuolema oli Ismolle kova paikka.

Ismo Laitelan hahmon kehittyminen lienee selkein koko sarjassa. Hän on vuosien varrella kypsynyt ja rauhoittunut, vaikka vieläkään hänen ei ole helppoa hyväksyä erilaisia ihmisiä. Hän on myös olkapää, jota vasten useat ovat vaikeina aikoina oppineet nojaamaan. Keskustelukumppanina Ismo on toiminut muun muassa entiselle pomolleen Elina Taalasmaalle ja ystävälleen Paula Sieviselle.

Henkilösuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanttiset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Eila Hirvonen: ensirakkaus
 • Kristiina Pohjonen: Liisa Laitelana vaimo, jota luultiin kuolleen syöpään, mutta selvisi kuitenkin hengissä ja esiintyy nykyään nimellä Kristiina Pohjonen
 • Pamela Johansson: lyhyt ihastus
 • Maarit Salin: seksisuhde
 • Rauni Koivukuja: seurustelu johti kihlaukseen, joka kuitenkin purkautui Ismon väkivaltaisuuden ja mustasukkaisuuden seurauksena
 • Jaana Nieminen: avovaimo, joka petti Ismoa Jukka Salinin kanssa
 • Paula Sievinen: ihastus, suudelmia vaihdettu: Ismo suuteli Paulaa tämän ollessa nukkumassa (tosin Paula oli silloin hereillä) ja Paula suuteli Ismoa myöhemmin takaisin, Paula väittää, että ystävät voivat suudella toisiaan
 • Irma Halonen: Ismo olisi halunnut suhteelta muutakin kuin ystävyyttä, mutta Irma seurusteli Sepon kanssa
 • Veera Hakkarainen: nettideitti, kävivät treffeillä
 • Pipsa Tiilikainen: energinen nuori nainen osoittautui Ismolle liian kovaksi palaksi
 • Tanja Jääskeläinen: hylkäsi Ismon kuultuaan tämän peliriippuvuudesta, antoi myöhemmin anteeksi, mutta jätti jälleen Ismon lyötyä tämän tytärtä Juulia Autiota
 • Salla Mattila: avioliitto, päättynyt, yhteinen poika Ressu
 • Mirja Mattila: yritti hurmata Ismoa, kun Salla ja Ismo kävivät Sallan vanhempien luona, Ismo vastusti Mirjaa
 • Leea Leivo: lyhyt suhde, päättynyt
 • Liisa Salo: seurustelu johti kihlaukseen, mutta purkautui Ismon saatua tietää syövästään, myöhemmin Liisa palasi takaisin Ismon luo, he aloittivat suhteen, mutta Liisa lähti lopulta takaisin ulkomaille
 • Helena Kuula: yhden yön juttu Helenan erottua Seposta, myöhemmin suhde, joka päättyi Helenan saatua tietää Ismon tapailleen Kristiinaa samaan aikaan. Helena ja Ismo olivat muutenkin hyviä ystäviä ja hyvissä väleissä sekä tukivat toisiaan, varsinkin silloin, kun Helena oli Sepon kanssa riidoissa ja kun Ismo asui Helenan luona. Vuonna 2014 Ismo tapaili Helenaa ja Kristiinaa saman aikaa, kunnes lopulta molemmat naiset saivat siitä selville ja riitaantuivat Ismon kanssa väliaikaisesti.
 • Jutta Laitela ovat jutelleet netissä toinen toisensa tietämättä, mutta he ovat kyllä nähneetkin toisensa ja ovat olleet aina törmäyskurssilla, koska Ismo kuuli Karilta hänen sukupuolenkorjauksestaan. Myöhemmin naisystävä, entinen vaimo.
 • Elli: nettideitti, kävivät treffeillä
 • Dahlia Mustavaara: tapailivat Ismon kaupassa, alussa heillä oli erimielisyyksiä

Ystävyyssuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Seppo Taalasmaa: Ismon paras ystävä. Seppo suuttui Ismolle, kun sai tietää tämän lavastaneen Sepon kodin ryöstön. Myöhemmin Ismo pelasti Sepon sydänkohtaukselta.
 • Kari Taalasmaa: Ullan ja Sepon poika, alussa vihamieinen tuttu Karin rikostaustojen ja huumekuvioiden vuoksi, myöhemmin hyvä naapuri, työkaveri ja ystävä, ovat olleet kuitenkin törmäyskurssilla monesti, viimeksi Jutan takia, Ismo yritti lyödä Karia
 • Elina Taalasmaa: Ullan tytär ja Sepon tytärpuoli, ystävä ja työkaveri Snow Teamista
 • Ulla Taalasmaa: Sepon entinen vaimo
 • Lasse Sievinen: Ismon saunakaveri, joka pelasti Ismon hengen ja asui samassa rapussa vaimonsa Paula Sievisen kanssa. Ismo muutti Sievisille vähäksi aikaa, mutta kun Lasse kuuli Ismon väkivaltaisesta menneisyydestä, hääti tämä Ismon pois asunnostaan. Aaron ja Dahlian kihlajaisissa Ismo sai kuulla Lassen menneen sänkyyn Ismon vaimon Jutan kanssa, jonka seurauksena miehet ajautuivat käsirysyyn ja putosivat Mustavaarojen kartanon parvekkeelta. Ismon jalka murtui ja Lasselle siirrettiin munuainen Aarolta.
 • Jukka Salin: Ismon hyvä ystävä sarjan alkuaikoina, kunnes rakastui Ismon avovaimoon Jaanaan, joka petti Ismoa Jukan kanssa
 • Aleksi Salin: Jukan esikoispoika ja naapuri
 • Noora Autio: Ismolla oli ennen Nooran lähtöä hyvät välit Juulian siskopuoleen, toisin kuin itse Juuliaan. Ismo oli huolissaan Nooran terveydentilasta, ja Ismo katsoi melkein koko ajan mitä Noora teki. Ismo vei Nooran lääkäriin, Noora näytti arvostavan sitä.
 • Miro Holm: Ismo tarjosi Mirolle töitä Stellansista, jotta Miro voisi ostaa haluamansa moottoripyörän
 • Jarkko Peltonen: naapuri ja tuttu, jonka kanssa he leikkasivat Sepon viikset, kun Seppo nukkui.
 • Oona Kiviranta: Karin tytär, Sepon lapsenlapsi, asui Miron kanssa Ismon ja Sallan luona
 • Elsa Toivio: hyvä ystävä, antoi Ismolle neuvoa kaupan pitämisen asioissa, heidän piti lähteä matkalle Vanhaan-Karjalaan, mutta juuri ennen matkaa Elsa kuoli sydänkohtaukseen, Ismo sai Elsalta miljoonaperinnön
 • Daniel Ojala: tuttu, olivat samoissa polttareissa
 • Inka Haapala: naapuri ja tuttu, joka oli töissä Ismon kaupalla, he jakoivat usein huolia
 • Katri Sievinen: naapuri ja tuttu, joka oli töissä Ismon kaupalla, työskentelivät sittemmin Snow Teamissa
 • Riku Jääskeläinen: Tanjan poika, työkaveri Snow Teamista
 • Lari Väänänen: ystävä, jonka Ismo on useampaan otteeseen ottanut luokseen asumaan. Lari pitää Ismoa kuin omana isänään
 • Jiri Viitamäki: ystävä, tarjosi Ismolle Cafe Moosesta töitä
 • Siru Honkanen: ottotytär, Siru asui Ismon ja Liisa Salon luo vähän aikaa, Siru ja Ismo tulivat hyvin toimeen keskenään
 • Joonatan Sievinen: kun Ismo yritti toteutaa Ismon Deli -kahvila- ja kauppaprojektia, Joonatan auttoi Heidi Aaltosen kanssa järjestelyissä
 • Heidi Aaltonen: auttoi Ismoa Ismon Deli -projektin järjestelyissä Joonatan Sievisen kanssa, Ismo yritti tarjota Heidille töitäkin suunnittelemasta kahvilasta, mutta projekti ei kuitenkaan toteutunut ja Heidin työt jäivät saamatta, myöhemmin Heidi työskenteli Ismon Valinnoissa eli entisessä Elsan Kulmassa, kerran kun Ismo sai sairaskohtauksen, hän luuli Heidiä omaksi tyttäreksi Miiaksi, vaikka Miia oli jo kuollut, lisäksi Heidi kysyi neuvoa Ismolta väkivaltaisen parisuhteen parantamiseksi kun Heidi oli äkkipikainen Jirille
 • Antti Polvijärvi: tuttu, Ismo pyysi Antilta apua saadakseen selville Liisa Salon osuus pankkiryöstöstä ja toimittaakseen Liisa vankilaan, myöhemmin Ismo luopui kostotehtävästä ja välit Anttiin viilenivät
 • Jenni Vainio: entinen naapuri, kuollut
 • Cindy Rintala: tanssiopettaja, Ismo, Salla, Seppo ja Helena tapasivat hänet tanssikurssilla, Cindy opetti Ismolle tanssiasekeleita ja he tanssivat yhdessä, josta Salla oli mustasukkainen, sittemmin he vaihtoivat Amandassa kuulumisia ja huolenaiheita Ismon silloisen avioliiton ongelmista Sallan kanssa, tuon seurauksena Salla mustasukkautui ja kiihtyi enemmän, lopulta avioliitto Sallan kanssa päätyi eroon
 • Sebastian Vuorela: tuttu, Helenan vanhempi poika. Yrittivät yhdessä Ullan ja Camilla Mustavaaran kanssa paljastaa Akia murtautumalla Akin pakettiauton konttiin.
 • Sergei Kuula: tuttu, Helenan nuorempi poika. Työskentelivät Amandassa, jossa he olivat välillä törmäyskurssilla. Auttoi Ismoa kaupan avajaisissa Ismon uupumuksen jälkeen
 • Gunnar Mustavaara: tuttu, oli menossa Ullan kanssa naimisiin, Ismo oli todistamassa kun Gunnar menikin Alissa Nikkisen kanssa naimisiin Alissan huijattua Alzheimeria sairastavaa Gunnaria. Gunnar antoi myös Ismolle neuvoa yrittäjyyden suhteen uuteen kauppaan.

Vihamieliset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Saku Salin: Miian on/off-poikaystävä ja Kallen paras kaveri, joka ei saanut heti Ismon luottamusta muun muassa häirikkömaineensa ja Kallea kohtaan olleen homoepäilyn takia, mutta ennen Miian kuolemaa heidän välinsä paranivat
 • Mika Paju: Miian poikaystävä, joka kuoli auto-onnettomuudessa. Miia odotti Mikan lasta, mutta teki abortin. Ismo ja Mika eivät tulleet aluksi toimeen.
 • Ken Ojala: Aamun poikaystävä ja Teemun koulukiusaaja, joka muun muassa rikkoi Ismon valinnan ikkunan ja sotki kellarin seinät kun OVL oli pitänyt siellä kokouksen
 • Kalle Laitela: Kallen homoseksuaalisuus järkytti Ismoa ja riitoja tuli, mutta lopulta he pääsivät sopuun, nykyään Kalle ja Ismo ovat hyvissä väleissä
 • Miia Laitela: Ismo löi Miiaa useasti, minkä vuoksi Miia pelkäsi Ismoa ja välit olivat huonot, mutta myöhemmin Ismon ja Miian välit paranivat
 • Aki Nikkinen: Ismolla oli erittäin huonot välit Akin kanssa tämän jouduttua syytteisiin Tyyne Puustisen murhasta eikä Ismo esimerkiksi antanut Akin ostaa mitään Ismon valinnasta ja yritti saada Akin muuttamaan talosta onnistumatta. Ismo myös vastusti Akin ja Markuksen perustamaa kahvila Barbaaria. Myöhemmin heidän välinsä paranivat ja he ovat jopa asuneet saman katon alla jonkin aikaa.
 • Repe Suorsa: Kallen tuttu, jota Ismo uhkaili DTM-yökerhossa
 • Kuisma Savolainen: Kallen ensimmäinen vakava poikaystävä, joka ei miellyttänyt Ismoa homoutensa takia edes tämän pelastettua Ismon hengen
 • Aamu Korhonen: Ismon ja Jaanan suhteen alkuvaiheessa Aamulla oli vaikeuksia tulla toimeen uuden isäpuolen kanssa. Suurin syy oli, kun Ismo kielsi Keniä tapaamasta Aamua. Myöhemmin Aamun ja Ismon välit paranivat.
 • Ossi Puolakka: Kun Ismo oli aikeissa muuttaa Maarit Salinin entiseen asuntoon, oli Ossi jo kerennyt tehdä vuokrasopimuksen Maaritin kanssa. Tämä ärsytti Ismoa. Varsinaiset vihamielisyydet alkoivat, kun Ismo tuli Ossin tilalle toimitusjohtajaksi Snow Teamiin. Ossi hoiteli Ismon ulos Snow Teamista ja paljasti tämän peliriippuvuuden Tanjalle. Ossi oli myös maannut Ismon naisystävän Tanjan kanssa, minkä kuultuaan Ismo yritti lyödä Ossia jääden tälle alakynteen. Kun Salla ja Ismo kutsuivat Sepon, Helenan, Jennin ja Ossin syömään Sallalle, Ossi vinoili Ismolle jatkuvasti. Samana iltana heidän pelatessaan Aliasta Ossi joutui Ismon pariksi. Ismo ei ollut kovin etevä Aliaksessa eikä ymmärtänyt heti Ossin sanaselityksiä. Ossi ärsytti Ismoa entisestään ja Ismolla meinasi mennä hermot. Ismon käydessä kuntosali Amaudeuksessa Ossi oli hänen personal trainerinsa. He kuitenkin päätyivät riitelemään toistensa taustoista, jonka seurauksena Ismo löi Ossia ja Tuukka antoi Ismolle porttikiellon kuntosalille. Sittemmin karaokeilloissa, laulukeikoilla ja Duo Osmossa he eivät koskaan tulleet toimeen keskenään.
 • Kristo Päivinen: Tanjan raiskaaja,[12] jota Ismo uhkaili Stellans-kaupassa
 • Juulia Autio: Tanjan tytär Juulia, joka muutti Tanjan ja Ismon luo, minkä seurauksena Ismo tunsi jääneensä ulkopuoliseksi ja riitojen jälkeen lopulta löi Juuliaa.[13] Ismon lähdettyä Tanjan luota, he olivat taas väleissä.
 • Isabella Holm: kun Miro oli muuttamassa Ismon ja Sallan luo, Isabella teki kaiken estääkseen Miron muuton sinne ja mustamaalasi Ismoa väittämällä, että Ismo olisi "hakannut tyttärensä Miian kuoliaaksi", myöhemmin heillä on ollut muitakin erimielisyyksiä esimerkiksi Liisan takia
 • Esa Leivo: Esa ei sietänyt Ismoa, joka vikitteli hänen äitiään Leeaa
 • Mikael Salo: Liisan ex-mies, kaappasi Ismon, Ismo ei suostunut antamaan Mikaelille rahaa eikä Liisaa
 • Severi Sievinen: Ismo hoiti Severiä vähän aikaa Lassen pyynnöstä. He eivät tulleet koskaan toimeen keskenään. Severi valehteli, että Ismo löi häntä.
 • Valtteri Elovirta: Raiskasi Kallen. Ismo meni kostamaan Valtterille. Valtterin kotiin Ismon ilmestyessään, Ismo näki, että Valtteri oli jo pahoinpidelty.
 • Heikki Pohjonen: Sannin isä, lääkäri, joka päätyi yhteen Kristiinan kanssa tämän lavastettua oman kuolemansa. Myöhemmin Heikki palasi Pihlajakadulle ja harrasti seksiä Kristiinan kanssa. Lisäksi Heikki meni provosoimaan Ismoa tämän erottua Kristiinan kanssa, jonka jälkeen Ismo löi Heikkiä. Myöhemmin Kristiina oli palaamassa yhteen Heikin kanssa, ja he päättivät muuttaa Bostoniin, mikä raivostutti Ismoa entisestään. Pian muuttopäätöksen jälkeen Heikki murhattiin majatalossa. Ismo ei muistanut murhapäivän tapahtumia täysin ja alkoi uskoa murhanneensa Heikin. Heikin murhaajaksi paljastui lopulta palkkamurhaaja Seireeni.
 • Alissa Nikkinen: Aki Nikkisen tytär, meni Ullan sijaista naimisiin Gunnarin kanssa ja yritti huijata Gunnarin rahat, Ismo näki hänen läpi, Ismo ei päästänyt Alissaa omaan kauppaan, myöhemmin he ovat olleet paremmissa väleissä ja Alissa kutsui Ismon tupareihin
 • Jutta Laitela: olivat törmäyskurssilla Jutan sukupuolenkorjauksen takia, sittemmin he juttelivat nettideittipalvelussa tietämättä oikeita henkilöllisyyksiään, lopulta he saivat sovittua ja nykyään he ovat naimisissa. Jutan ja Ismon hääpäivänä Jutta ja Lasse päätyivät pettämään Ismoa. Ismo kuuli vahingossa Jutan ja Lassen keskustelevan aiheesta Dahlia Mustavaaran juhlissa ja raivospäissään työnsi Lassen alas parvekkeelta ja tippui itse perässä. Tämän jälkeen Jutta ja Lasse alkoivat seurustella ja Ismo on asiasta erittäin raivoissaan.
 • Aaro Vaalanne: vaikka Ismo ei ole ollut kummoisemmin tekemisissä Aaron kanssa, Ismo kokee Aaron olevan vaaraksi ja uhka Pihlajakadun asukkaille

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Salatut elämät, osa 1525: Ismon ärsytyskynnys ylittyy
 2. IS:n lukijat: Ismo Laitela on paras Salkkari-hahmo. Ilta-Sanomat. 28.8.2009. Viitattu 19.10.2020.
 3. Selviää jaksossa 1415: Ismo tuomitaan syyttömänä (27.8.2007)
 4. a b Ismo Laitela (Esko Kovero) MTV3. Viitattu 4.3.2010.
 5. Salatut elämät juonipaljastukset MTV. 29.11.2013. Viitattu 20.11.2013.
 6. Sanni Pohjonen (Kerttu Rissanen). MTV3 Ohjelmat – Salatus elämät. 29.1.2014. Arkistoitu 23.2.2013. Viitattu 19.10.2020.
 7. Mainittu jaksossa numero 118.
 8. Viikko 35 30.8.-3.9.2010 mtv3.fi. Viitattu 17.9.2010.
 9. Katri Manninen: Miia & Saku
 10. Kuvat: Huomasitko? Salkkarit-Ismolla ollut sama takki jo 17 vuotta! MTV. 16.2.2016. Viitattu 15.3.2017.
 11. Salatut elämät juonipaljastukset MTV. 29.11.2013. Viitattu 20.11.2013.
 12. Kristo Päivinen (Toni Salmela) MTV3. Viitattu 3.3.2010.
 13. Juulia Autio (Oona Louhivaara) MTV3. Viitattu 3.3.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]