Ismo Laitela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ismo Laitela
Ismo Laitela helmikuussa 2018 esitetyssä jaksossa.
Ismo Laitela helmikuussa 2018 esitetyssä jaksossa.
Näyttelijä(t) Esko Kovero
Kesto 1999–
Ensi-
esiintyminen
Osa 2: Siljasta tulee paha tytärpuoli
(26. tammikuuta 1999)
Henkilötiedot
Koko nimi Ismo Kalervo Laitela
Ammatti eläkeläinen, yrittäjä, kauppias
Sukupuoli mies
Ikä 60
Kotipaikka Eno
Asuinpaikka Helsinki, Pihlajakatu 23 B9
Suhteet
Vanhemmat Kalervo Laitela (kuollut)
Kaija Laitela (kuollut, Ismon synnytyksessä)
Sisarukset Hanne ”Hani” Laitela (siskopuoli)
Puoliso(t) Kristiina Pohjonen (eronnut, luultiin kuolleeksi)
Salla Mattila (eronnut)
Liisa Salo (ex-kihlattu)
Tanja Jääskeläinen (ex-kihlattu)
Jaana Nieminen (ex-kihlattu)
Rauni Koivukuja (ex-kihlattu)
Jutta Korhonen (eronnut)
Lapset Kalle Laitela
Miia Laitela (kuollut)
Siru Honkanen (ottotytär)
Sanni Pohjonen (tytärpuoli, kuollut)
Ressu Mattila
Lastenlapset Ilja Taalasmaa (tytärpuolen poika, kuollut)
Toivo Taalasmaa

Ismo Kalervo Laitela[1] (es. Esko Kovero) on kuvitteellinen hahmo suomalaisessa saippuasarjassa Salatut elämät. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui sarjan toisessa jaksossa. Hänestä on tullut yksi sarjan tukipilareista, joka nauttii sarjan fanien keskuudessa suurta suosiota.[2] Ismo on sarjassa pisimpään mukana ollut henkilöhahmo, ja ainoa alkuperäinen hahmo, joka ei ole poistunut kertaakaan sarjasta.[3]

Hahmo televisiosarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonne ja rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo Laitelan ensiesiintyminen sarjan toisessa jaksossa vuonna 1999.

Ismo on luonteeltaan äkkipikainen[4], konservatiivinen[5] ja impulsiivinen, minkä vuoksi hän on joutunut pulaan kerran jos toisenkin. Hän on ilmaissut useita kyseenalaisia mielipiteitä, kuten vastustanut naispappeutta, ollut ennakkoluuloinen ihmisten etnisen taustan vuoksi sekä pitänyt homoseksuaalisuutta sairautena. Useat konfliktit Ismo on ratkaissut väkivallalla, ja myöhemmin myöntänyt sen olevan ongelma. Toisinaan Ismo käyttäytyy hyvin lapsellisesti, muun muassa saadessaan esimiehekseen Noora Aution, jota Ismo aluksi piti lähinnä pilkkanaan. Ismo myös innostuu useista ideoista ja onnen hetkistä äärimmäisen paljon, kuten voitostaan raveissa ja uusista liikekuvioistaan.

Isänä Ismo on ankara ja toisinaan väkivaltainen lapsiaan kohtaan. Ismon on ollut vaikea käsitellä Kallen homoseksuaalisuutta ja Miian raskautta sekä näiden poikaystäviä. Sarjan alkupuolella arvoissaan vanhoillinen, keski-ikäinen yksinhuoltajaisä[3] Ismo tulee esille enemmän lastensa Miian ja Kallen juonikuvioiden kautta.

Hahmon kehittyminen sarjassa on selkeä. Tarinan edetessä Ismo kypsyy, rauhoittuu ja muuttuu suvaitsevammaksi sekä oppii hillitsemään tunteitaan paremmin.[5] Ismo oppii myös myöntämään virheensä, ja puhuukin niistä avoimesti tuttavapiirinsä parissa. Hän on myös olkapää, jota vasten useat ovat vaikeina aikoina oppineet nojaamaan. Keskustelukumppanina Ismo on toiminut muun muassa entiselle pomolleen Elina Taalasmaalle, sekä erityisesti ystävälleen Paula Sieviselle joka saa kuulla tyttärensä Helin olevan kiinnostunut naisista.

Ismo on sarjan aikana toiminut muun muassa yksityisyrittäjänä Ismon valinta -lähikaupassa, Snow Teamin toimitusjohtajana sekä Majatalo Amandan toisena osakkaana. Ennen sarjan alkua Ismo on kertonut toimineensa mainosalalla.

Vuonna 2006 Ismo ajautui nettipokerin pariin ja tätä kautta kokeilemaan taitojaan myös muissa uhkapeleissä. Tämä johti vakavaan peliriippuvuuteen ja vararikkoon, josta päästäkseen Ismo muun muassa panttasi Tanja Jääskeläiselle ostamansa timanttikorvakorut sekä varasti Ulla Taalasmaan kihlasormuksen ja muita tavaroita Taalasmaiden asunnosta. Jäätyään kiinni teoistaan Ismo joutui jättämään Pihlajakadun taakseen. Hän oli tovin aikaa asunnoton ja ehti jopa harkita itsemurhaa,[6] mutta palasi sittemmin Pihlajakadulle ja ryhtyi naisystävänsä Tanjan taloudellisella avustuksella Stellans-kauppaketjun myymäläpäälliköksi.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismolla on kaksi lasta, Kalle ja edesmennyt Miia avioliitostaan Liisa Laitelan kanssa.[7] Molempien välit Ismoon ovat sarjan alussa huonot, sillä Ismo ei sopeudu rooliinsa yksinhuoltajaisänä, ja hän muun muassa lyö lapsiaan. Ismo kieltää lapsiaan tapaamasta tiettyjä kavereita, kuten Saku Salinia. Kun Kalle kertoo olevansa homoseksuaali, Ismon on vaikea hyväksyä sitä, ja hän heittää Kallen ulos kodistaan. Armeijakaan ei Ismon mukaan ”sopinut” homoseksuaaleille, mutta hänen mielipidettään uhmaten Kalle suorittaa asepalveluksen. Siellä hän tapaa tulevan poikaystävänsä yliluutnantti Kuisma Savolaisen, ja heidän tiensä johti lopulta Brasiliaan. Tytär pikkusisko Miia menehtyy aivokasvaimeen, mikä on Ismolle kova pala. Yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen Kalle palaa Suomeen, ja Ismo ottaa poikansa avosylin vastaan.

Sittemmin kuvioihin ilmestyy valekuoleman tehnyt Liisa, joka tunnetaan uudella nimellä Kristiina Pohjonen. Kristiinalla on toisesta avioliitosta syntynyt tytär Sanni Pohjonen, joka saa lapsen, Iljan. Sanni on Ismolle kuin oma tytär ja Ilja kuin lapsenlapsi.

Entisen vaimonsa Sallan kanssa Ismolla on Ressu-niminen poika. Ressusta Ismo saa tietää, kun Salla saapuu tämän Ismon ja Jutan häihin.[8]

Ismo tapasi vuonna 2020 sarjassa isänsä Kalervo Laitelan. Samalla Ismon lapsuudesta ja nuoruudesta Enossa saatiin tietää enemmän. Hänen äitinsä, Kaijan, kerrotaan kuolleen synnytyksessä.

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaa-ajallaan Ismo käyttää rentoja, käytännöllisiä vaatteita. Hänen yllään on nähty ainakin ruutupaitoja ja farkkuhousuja. Talonmiehen töitä tehdessään hän käytti usein tuulipukua. Entisessä työssään Snow Teamissa projektipäällikön oli pukeuduttava siististi, ja useimmiten Ismo nähtiin tyylikkäässä mustassa puvussa. Ismolla oli pitkään lyhyt, vaaleanruskea kampaus. Hän on ollut syövän takia kalju ja nykyisin hänellä on harmaat hiukset. Samaa nahkatakkia Ismo on käyttänyt sarjan ensimmäisistä jaksoista asti.[9]

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo on ehtinyt elämänsä aikana toimia monessa ammatissa ja kokeillut kestävyyttään monella eri alalla. Hän aloitti mainosalalla ja menestyi kekseliäiden ideoidensa ansiosta. Kun Liisa, Ismon silloinen vaimo kuoli, hänen yrityksensä IL-mainos meni konkurssiin.[10] Konkurssin takia Ismo muutti kerrostaloasuntoon Helsinkiin. Hän avasi Ismon valinta -pikkukaupan ja alkoi yksityisyrittäjäksi. Kauppiasuransa lomassa Ismo toimi väliaikaisesti yökerho Geelin ovivahtina. Työ päättyy, kun hänelle syntyy asiakkaan kanssa väkivaltainen välikohtaus.

Ismo istuu pitkää päivää kauppansa tiskin takana. Usein apuna toimivat lapset Kalle ja Miia. Myöhemmin Ismo palkkaa avukseen Jaana Niemisen. Yhdessä he jatkavat kaupanpitoa, ja mukaan tulevat myös Jaanan lapset Aamu ja Teemu. Kaupan ylläpito käy kuitenkin yhä raskaammaksi. Lähistölle perustetaan yhä useampia myymälöitä, jotka vetävät asiakkaita halvoilla hinnoillaan ja suurella valikoimallaan. ja niin Ismo myy kauppansa tanskalaiselle Stellans-ketjulle. Vielä myynnin jälkeenkin hän yrittää jatkaa kauppiaan uraansa toimimalla uudessa kaupassa myyjänä, mutta kyllästyessään työhön hän sopii työpaikkojen vaihdosta ystävänsä Seppo Taalasmaan kanssa. Pihlajakadun kiinteistöjen pitkäaikainen talonmies Seppo kaipaa myös vaihtelua, ja niinpä pian Ismo päätyy haravoimaan pihaa ja tekemään muita ”hanttihommia”.

Pian hän saa kuitenkin paikan hiihto- ja laskettelu-urheiluun keskittyvässä Snow Team -yrityksessä. Toimitusjohtaja Elina Taalasmaan muuttaessa Tampereelle hän luovuttaa toimitusjohtajan paikan Ismolle. Työntekijä Ossi Puolakka kiristää Ismoa saadessaan tietää tämän uhkapeliharrastuksesta, eikä Ismo voi muuta kuin erota ja luovuttaa paikan Ossille. Ismo työskentelee hetken Sepon alaisuudessa Stellansissa ja jakelee ilmaislehtiä. Sittemmin Tanja Jääskeläinen ostaa kaupan ja nimittää Ismon myymälävastaavaksi. Stellansiin otetaan töihin myös Noora Autio, joka suunnittelee ottavansa lopputilin jo ensimmäisenä työpäivänään Ismon lapsellisen käytöksen takia. Tanjan poistuessa Ismosta tulee jälleen kauppias, mutta hän saa kuitenkin potkut unohtaessaan lukita kaupan oven, jolloin varkaat varastivat kaupan kassan.

Ismo tutustuu Elsa Toivioon, lähikaupan omistajaan. Ismon käy sääliksi vanhaa Elsaa, joka pitää yksin pientä kauppaa, joten Ismo tarjoutuu apulaiseksi. Elsa kuitenkin menehtyy pian ja oli juuri ennen kuolemaansa testamentannut koko omaisuutensa Ismolle. Lain mukaan osa perinnöstä kuuluu Elsan tyttärelle Liisalle. Ismo muuttaa Elsan kulma -kaupan ensimmäisen kauppansa nimen mukaisesti Ismon valinnaksi.

Kauppa saa loppunsa, kun Sepon tyttärenpoika Tale Taalasmaa ystävineen pelaavat kaupassa spiritismipeliä ja säikähtäessään kaatavat kynttilän, joka sytyttää kaupan ilmiliekkeihin. Kaupan palon jälkeen Ismon mieliala romahtaa. Liisa Salon haluaa piristää Ismoa ja ostaa tälle R-kioskin. Liisa joutuu myöhemmin kuitenkin myymään kioskin, koska hänen täytyy saada rahaa ex-miehelleen Mikael Salolle.

R-kioskin menettämisen jälkeen Helena palkkaa Ismon töihin Majatalo Amandaan, jonne hän järjestää karaokelaitteet. Vahingossa Ismo ja Ossi päätyvät juontamaan karaokeillan yhdessä, ja kaksikko saa suuren suosion. He päättävät pistää pystyyn Duo Osmo -yhtyeen, palkkaavat managerin ja keikkailevat pääasiassa Amandassa. Yhtye julkaisee suositun ”Parivaljakko”-singlen ja saa sen myötä suosiota. Yhtye jouduttiin kuitenkin lopettamaan, kun fanit saivat tietää Ismon värikkäästä menneisyydestä.

Sittemmin Ismo vuokraa Pihlajakadun läheltä sopivan liiketilan perustaakseen sinne jälleen Ismon valinnan, jonka hän myöhemmin muuttaa Delismo-nimiseksi deliksi.

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liisa Laitela / Kristiina Pohjonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon avioliitto ensimmäisen vaimonsa Liisan kanssa oli ilmeisen onnellinen, ja he saivat kaksi lasta. Monen vuoden liitto tuli kuitenkin päätökseen, kun Liisa menehtyi pitkään sairastamaansa syöpään. Ismo jäi syvästi kaipaamaan vaimoaan, eikä koskaan päässyt täysin yli Liisan kuolemasta. Miia-tyttären kuolema oli ikävä muistutus kauan sitten kuolleesta vaimosta. Vuonna 2001 Ismo näki Liisan mielessään ja jutteli tälle. Liisa tällöin kehotti Ismoa jatkamaan eteenpäin. Vuoden 2009 syksyllä Liisa nähtiin vilaukselta Salatuissa elämissä, kun Ismo oli vaipunut hypnoosiin hypnoterapeutin ansiosta. Liisan oma sukunimi oli Kumpulainen. Vuonna 2013 selvisi, että Liisa onkin elossa[11] ja käyttää nykyään nimeä Kristiina Pohjonen. Hän asuu nykyään Hämeenlinnassa tyttärensä Sanni Pohjosen kanssa.[12]. Kun Kristiinan ja Sannin uusi asunto joutui remonttiin, muuttivat he Ismon ja Kallen luokse, ja vanhan avioparin välillä alkoi kipinöidä. Ismo alkoikin tapailla Kristiinaa. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että Ismo olikin tapaillut Helena Kuulaa samaan aikaan. Aluksi Kristiina ei tahtonut antaa anteeksi. Ismo kuitenkin tajusi rakastavansa vain Kristiinaa ja lupasi olla rehellinen siitä hetkestä lähtien. Kristiina ja Ismo aloittivat taas suhteen. Kristiinan menetettyä muistinsa alkoi Ismo varjella Kristiinaa kaikelta, joka saattaisi palauttaa hänen muistinsa. Kristiinan muisti kuitenkin palasi, ja tajuttuaan kuinka Ismo oli pitänyt häntä vankinaan tämän asunnossa, hän jätti Ismon. Myöhemmin Kristiinalle kehittyi suhde Aki Nikkisen kanssa, mistä Ismo ei ollut mielissään. Suhde päättyi ja Kristiina päätti muuttaa Hämeenlinnaan poistuen täten sarjasta.

Ihastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon rakkauselämä on ollut lähes yhtä onnetonta kuin hänen perhe-elämänsäkin. Liisa-vaimon kuoltua hän eli pitkään ilman naisseuraa, mutta lopulta rohkaistui taas tapailemaan uusia naisia. Ihastus Jukka Salinin entiseen vaimoon Maaritiin johti yhteen yhteiseen yöhön, mutta Maarit oli yhä rakastunut entiseen mieheensä, eikä aikonut tyytyä Ismoon. Pieni romanssinpoikanen Pamela Johanssonin (oikealta nimeltään Päivi Juppunen)[13] kanssa oli yhtä tyhjän kanssa, vaikka tarjosikin hetken lohdun Ismon elämään. Sittemmin Ismo on ollut ihastunut myös Seppo Taalasmaan naisystävään Helena Kuulaan, mutta ihastus osoittautui yksipuoliseksi, kun Seppo ja Helena palasivat yhteen.

Rauni Koivukuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtäkään vakavaa suhdetta ei syntynyt ennen kuin Ismo tapasi naispappi Rauni Koivukujan. Suhteesta tuli myrskyisä, mutta lopulta se johti kihlautumiseen. Rauni päätti kuitenkin lähteä lähetystyöhön Angolaan.[7] Poissaolonsa aikana naisella oli syrjähyppy toisen miehen, ranskalaisen tummaihoisen Lucianin kanssa, ja hän lähetti postissa kihlasormuksen Ismolle Helsinkiin. Rauni tuli kuitenkin katumapäälle ja päätti yrittää uudestaan Ismon kanssa. Hän matkusti takaisin Suomeen estääkseen Ismoa saamasta tietää sormusjupakasta. Ismo ei vielä ollut saanut kirjettä ja oli iloinen Raunin paluusta. Tämä ilo kuitenkin päättyi lyhyeen, kun kirjekuori saapui perille, ja Ismo pääsi selville sen sisällöstä. Pari sai sovittua, mutta lopulta Ismo ei kestänyt sitä, että Rauni oli pettänyt häntä tummaihoisen kanssa. Ismo löi Raunia, jolloin Rauni sai tarpeekseen ja jätti Ismon. Raunin lähdön jälkeen Ismo oli itsemurhan partaalla ja jätti lappusen, jossa kertoi aikeistaan riistää henkensä. Hän tasapainoili juuri sillankaiteella, kun Rauni ja Seppo saapuivat pelastamaan tilanteen. Myöhemmin Ismo uskoutui Sepolle, että itsemurhauhkailut olivat vain keino saada Rauni takaisin. Raunin ja Ismon suhde jatkui, mutta suhdetta heikensi Ismon halu hankkia lapsia. Rauni oli entisessä avioliitossaan yrittänyt raskaaksi tuloa monta vuotta siinä onnistumatta, eikä hän halunnut käydä uudestaan läpi samoja pettymyksiä. Lopullinen ero tapahtui, kun Ismo myi Pihlajakadun asuntonsa ja osti omakotitalon Keravalta, Raunilta kysymättä. Rauni pakkasi tavaransa ja lähti lopullisesti miehen elämästä.

Jaana Nieminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raunin jälkeen Ismolla oli pitkähkö suhde Jaana Niemisen kanssa. Tämä topakka nainen oli Ismon lailla yksinhuoltaja ja eronnut. He tapasivat ensimmäisen kerran talokauppojen merkeissä Raunin ollessa vielä mukana kuvioissa. Jaana halusi takaisin Helsinkiin ja Ismo maaseudun rauhaan aikeinaan perustaa perhe Raunin ja lastensa kanssa. Raunin lähdettyä Ismo vaati kauppoja peruttaviksi. Tähän ei asuntoonsa tyytyväinen Jaana suostunut. Toraisa alku eteni kuitenkin nopeasti toimivaksi suhteeksi, ja Ismo ja Jaana muuttivat yhteen. Rahan puutteessa Jaana poltti Ismon kosteusvaurioisen omakotitalon Keravalla vakuutuskorvausten toivossa. Rakkaus ja yhteiselämä kukoistivat, kunnes Jaana päätyi sänkyyn nuoruudenaikaisen rakkautensa Jukka Salinin kanssa. Ismo ja Jaana erosivat, ja Jaana muutti Jukan kanssa Turkuun jättäen Pihlajakadun taakseen.

Pipsa Tiilikainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaanan jälkeen Ismon rakkauselämä oli oikeastaan hiljaiseloa. Muutama ihastus ja suhde nuoren, liikunnallisen Pipsa Tiilikaisen kanssa hieman värittivät arkea, mutta mitään kestävää ei siitä huolimatta syntynyt. Energinen Pipsa osoittautui liian pirteäksi ja meneväksi Ismolle, joka ei halunnut myöntää kuntonsa ja terveytensä rapistumista. Nolostunut Ismo joutui lopulta kasvokkain totuuden kanssa: hän ei enää pysynyt nuoremman naisen vauhdissa mukana. Pipsa suhtautui asiaan lempeästi ja vakuutti Ismolle, ettei sillä ollut merkitystä. Suhde eteni hyvin, ja pian Pipsa halusi jo muuttaa yhteen. Tunteistaan epävarma Ismo ei ollut ollenkaan innostunut ajatuksesta, ja hänestä suhde eteni liian nopeasti. Pipsa oli kuitenkin sinnikäs ja jatkoi taivuttelua saaden aikaan myös tulosta; Ismo luovutti hänelle asuntonsa avaimen vain heittääkseen naisen kadulle ensimmäisen riidan jälkeen.

Tanja Jääskeläinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon rakkausrintamalla vaikutti lämpenevän Tanja Jääskeläisen saapuessa Pihlajakadun maisemiin. Hän herätti heti kättelyssä Ismon mielenkiinnon. Tanja oli kuitenkin avioliitossa Antti Jääskeläisen kanssa, joten Ismo joutui jarruttelemaan. Saatuaan selville Antin lukuisat pettämiset Tanja halusi miehestään eron.

Tanja oli surun murtama. Oman lapsen menetys tuntui jo olevan kestämätöntä, mutta Antti lisäsi entisen vaimonsa tuskaa tuomalla Rikun hautajaisiin uuden tyttöystävänsä Sirpan. Ismosta Tanja löysi ymmärtäväisen kuuntelijan ja empaattisen lohduttajan. Lapsen menetys yhdisti kumpaakin. Ismon ottaessa ensiaskeleen kohti romanttista suhdetta Tanja epäröi ja torjui miehen suudelman. Lopulta hän päätti antaa Ismolle tilaisuuden ja puolestaan suuteli tätä itse. Tämän suudelman myötä he aloittivat kunnollisen seurustelusuhteen, vaikka aluksi kuviota sotki myös torjuttu mies Ossi, joka oli rakastunut Tanjaan.

Pian Ismo kosi Tanjaa ja he muuttivat yhteen. Ossi oli kuitenkin päättänyt tehdä lopun Tanjan ja Ismon liitosta, joten hän sai selville Ismon pelaamiset ja sen, miksi Ismo oli halunnut muuttaa yhteen: Ismo oli pelannut asuntonsa pokerissa. Ossi paljasti kaiken Tanjalle ja Tanja uskoi kaiken heti Ossin näytettyä virallisen paperin asuntokaupasta. Tämän takia Tanja ajoi Ismon pois asunnostaan ja päätti suhteen.

Tanja kuitenkin huolestui Ismosta ja järkyttyi löytäessään hänet ulkoa teltasta. Tanja pyysi Ismon kotiinsa ja kertoi edelleen välittävänsä hänestä. Hetken heillä meni hyvin, kunnes Tanjan tytär Juulia saapui maisemiin ja asettui parin kanssa saman katon alle. Ismo ei kestänyt tytön jatkuvaa ärsyttävää käytöstä ja löi tätä. Tanja hääti Ismon pois kodistaan. Sen jälkeen Ismo ja Tanja päättivät yrittää vielä kerran. Tanja oli kuitenkin pettänyt Ismoa Lassen kanssa. Tällä kertaa pari erosi lopullisesti.

Salla Mattila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salla Mattila oli masentunut, koska kaikilla muilla tuntui menevän paremmin kuin hänellä. Ismo meni Sallan luo piristämään tätä ja illan päätteeksi hieman humalainen Salla suuteli Ismoa. Ismon tunteet Sallaa kohtaan alkoivat herätä. He lähtivät yhdessä kylpylään, jossa Ismo kertoi elämäntarinansa Sallalle. Salla ja Ismo kihlautuivat ja Ismon kosittua Sallaa he avioituivat. Ilta tosin päättyi surkeasti, kun hääpaikkana toiminut kahvila Kentauri räjähti ja Sallan uskottiin kuolleen. Ismo suuteli Sallaa ruumishuoneella hyvästiksi, mutta Salla ”heräsi” yllättäen henkiin. Pari aloitti yhteisen avioelämän, mutta suhteeseen tuli ongelmia Sallan mustasukkaisuuden myötä ja Ismo muutti läheiseen majataloon asumaan. Kun Salla itse petti Ismoa humalassa, mies ei voinut tätä hyväksyä ja ilmoitti haluavansa erota. Salla muutti eron seurauksena pois Helsingistä.

Leea Leivo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leea Leivo on osapuilleen Ismon ikäinen viehättävä rouva, jolla on oma kangasliike. Leea perusti sen miehensä Harrin kuoleman jälkeen. Leealla ja Ismolla oli pientä säpinää. Ismo kutsui Leean tupaantuliaisjuhliinsa. Sittemmin Leea ja Ismo suutelivat toisiaan hiihtoretkellä. Ismo jäi kuitenkin moottorikelkan alle, ja sairaalassa Leean poika Esa paljasti Leealle Ismon väkivaltaisen menneisyyden. Kun Ismo kertoi Leealle epäilevänsä Esan ajaneen hänen ylitseen, Leea päätti jättää Ismon.[14]

Liisa Salo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismon perittyä Elsa Toiviolta suuren perinnön, mukaan kuvioihin ilmestyi aiemmin kadonneeksi luultu Elsan tytär Liisa hakemaan omaa perintöosuuttaan. Riitaisan alun jälkeen Ismo ja Liisa päätyivät yhdessä kaupan lattialle romanttisiin hetkiin. Ismo ei kuitenkaan tiennyt, ettei Liisa ollut kiinnostunut hänestä vaan yritti edelleen saada Ismon osuuden äitinsä perinnöstä. Liisa kuitenkin rakastui Ismoon hiljattain, ja juuri kun hän oli varastanut rahat Ismolta, hän muutti mieltään ja palasi. Liisa ei ole oikeasti sukua Elsa Toiviolle. Ismo ja Liisa päätyivät yhteen ja saivat huollettavakseen Siru Honkasen, Liisa Toivion veljentyttären. Ismo ja Siru luulivat pitkään Salon olevan Toivio, mutta asia paljastui oikean Liisa Toivion ilmaantuessa Ismon luokse. Ismo menetti Liisan takia Sirun huoltajuuden, ja Siru joutui muuttamaan Kyyjärvelle. Ismo tutki salaa Liisan rikollista entistä elämää poliisi Antti Polvijärven kanssa tarkoituksenaan saada Liisa vankilaan. Ismo kuitenkin luopui suunnitelmasta ja alkoi elää sopusoinnussa Liisan kanssa, kunnes Liisa jätti Ismon syyttäen tätä aiheettomasti väkivallasta Severi Sievistä kohtaan. Myöhemmin pari palasi yhteen, ja Liisa kosi Ismoa. Kun Ismo sai tietää syövästään, hän jätti Liisan alttarille ja väitti, ettei enää rakasta tätä.

Kristiinan lähdettyä Pihlajakadulta Ismo oli jonkun verran yksinäinen. Kallen jouduttua kidnapatuksi keväällä 2017 Liisa palasi kuvioihin. Hän nimittäin uskoi, että kidnappauksen takana oli Mikael Salo, Liisan ex-mies. Kidnappaus lopulta paljastui vain juoneksi saada Mikael kiinni. Ismo ja Liisa päätyivät suutelemaan ja Ismo alkoi elätellä toiveita yhteisestä tulevaisuudesta. Niinpä hän esitteli Liisalle löytämänsä liiketilan Ismon ja Liisan valinta -nimiselle kaupalle. Liisa kuitenkin tyrmäsi Ismon idean vaatien, että parin täytyy muuttaa yhdessä ulkomaille, mikäli he haluavat yhteisen elämän. Ismo oli jo melkein lähdössä Liisan kanssa Italiaan, mutta päätti lopulta jäädä Helsinkiin, joten Liisa lähti matkalle yksin.

Helena Kuula ja Kristiina Pohjonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parannuttuaan syövästään Ismo osti Isabellalta osuuden majatalo Amandasta ja alkoi työskennellä Helena Kuulan kanssa. Kaksikon välille kehittyi suhde ja he alkoivat seurustella. Samanaikaisesti Ismon kuolleeksi luultu vaimo Liisa, joka käytti nimeä Kristiina Pohjonen, ilmestyi kuvioihin. Helena oli huolissaan ja kertoi Ismolle Kristiinasta. Ismo tajusi myöhemmin rakastavansa myös Kristiinaa ja aloitti kaksoissuhteen sekä Kristiinan ja Helenan kanssa. Kun Ismon toimet paljastuivat, Helena ja Kristiina lopettivat suhteensa Ismoon.

Jutta Korhonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jutta Korhonen tuli sattumalta Ismon kaupalle ja heillä oli erimielisyyksiä, koska Ismon kaupassa myytävä mango oli Jutan mielestä liian mätä. Sittemmin Ismolle selvisi Jutalle tehty sukupuolenkorjaus, mistä heille syntyi lisää erimielisyyksiä. Myöhemmin he alkoivat tietämättään toistensa oikeita henkilöllisyyksiä jutella nettideittipalvelussa ja molemmat olivat hieman ihastuneita toisiinsa. Myöhemmin he suutelivat ja sittemmin alkoivat seurustella. Ismo ja Jutta muuttivat pian yhteen, ja he alkoivat suunnitella häitä. Häät kuitenkin keskeytyivät ennen vihkimistä, sillä Ismon entinen vaimo Salla ilmestyi paikalla julistaakseen rakkautensa Ismoa kohtaan. Myöhemmin keväällä 2020 Ismo ja Jutta menivät uudelleen naimisiin, ja Jutta vaihtoi nimensä Jutta Laitelaksi. Aaron ja Dahlian kihlajaisissa Ismo sai kuulla Jutan pettäneen häntä Ismon parhaan ystävän Lasse Sievisen kanssa. Ismo ja Lasse ajautuivat käsirysyyn niin, että kumpikin putosi alas Mustavaarojen kartanon parvekkeelta. Ismo selvisi vähillä vammoilla, mutta Lasselle jouduttiin siirtämään munuainen Aarolta. Onnettomuuden jälkeen Ismo ei halunnut enää nähdä Juttaa.

Elisa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elisa oli Ismon naisystävä. Hän oli pelkkä sivuroolihahmo, ja hänen sukunimeään ei kerrottu ikinä. Elisa pelkäsi Ismon väkivaltaisuutta.

Asunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo lapsineen asuu sarjan alussa asunnossa B 7, johon sittemmin muuttavat Sieviset. Sisustusta on muutettu ajan kuluessa ja omistajien vaihtuessa. Ismon aikana asunnon sisustuksessa oli paljon maanläheisiä värejä, kuten ruskean eri sävyjä. Vanhahtava tyyli ei juuri muuttunut Jaana Niemisen muutettua asuntoon, mutta Sievisten myötä asunto koki suuren muodonmuutoksen. Muun muassa punainen sohva ja Marimekon unikkokuosinen televisiovastaanotin ovat heidän tuomiaan. Keittiön ja olohuoneen välinen väliseinä purettiin. Asunnosta tulee valoisampi ja avaramman oloinen. Ismon aikaisen kodikkuuden on sanottu lähteneen sen mukana.

Ismo omisti myös omakotitalon Keravalla. Seuran puutteessa hän ei viihtynyt siellä kovin kauan. Hänen seuraava kotinsa oli Jaanan omistama Pihlajakadun asunto, jossa Ismo asui Jaanan perheen kanssa.

Ismon seuraava asunto, B 3, oli varsin pieni, mutta ei hän oikeastaan isompaa tarvinnutkaan, koska Miia oli kuollut ja Kalle asui ulkomailla eikä Ismolla ollut seuraa. Keittiö ja olohuone olivat samassa tilassa. Varsinaista makuuhuonetta ei ollut, vaan Ismo nukkui alkovissa. Yksin asuneella Ismolla ei ollut tarvetta kuin välttämättömille tavaroille ja niinpä asunnossa oli oikeastaan vain perusasiat, kuten sohva ja ruokapöytä. Kellarin vanhan biljardipöydän Ismo pelasti asuntoonsa, jossa se vei paljon tilaa. Myöhemmin rahavaikeuksien vuoksi Ismo myi biljardipöydän hyvään hintaan. Peliriippuvainen Ismo pelasi asuntonsa ja suostutteli siksi Tanja Jääskeläisen yhteenmuuttoon. Ismo ehti asua hetken Tanjan luona, kunnes Ossi Puolakka paljasti Tanjalle Ismon pelaamiset, jolloin Tanja ajoi Ismon pois luotaan, ja Ismo pakeni Taalasmaille. Ismo joutui muuttamaan Taalasmailta heidän saatua selville Ismon varastaneen asunnon tavaroita heidän lomamatkansa aikana. Ismo joutui viettämään yönsä saunassa tai pankkiautomaatin suojissa. Hän yritti muuttaa asuntolaan huonoin tuloksin ja päätyi asumaan telttaan. Lopulta Tanja antoi Ismolle anteeksi ja otti tämän asumaan luokseen, kunnes Ismo löi Juulia Autiota. Se oli Tanjalle liikaa, minkä jälkeen Ismo vietti pari yötä Stellansin lattialla.

Seuraava majapaikka oli Ismon alkuperäinen koti, jossa hän asui Lasse ja Paula Sievisen kanssa, mutta joutui muuttamaan, kun hänen väkivaltainen taustansa tuli esiin. Ismo muutti takaisin Taalasmaille, mutta Noora Aution saatua luvan muuttaa asuntoon Ismo joutui jälleen lähtemään. Kukaan ei halunnut vuokrata asuntoa Ismolle, jolla oli merkintä luottotiedoissaan. Ismon kanssa ystävystynyt Helena Kuula ehdotti vuokraavansa hänelle asunnon Helsingin keskustasta. Ismon ihastuttua Salla Mattilaan hän muutti tämän luokse.

Ismon ja Sallan erottua ja Sallan myytyä asuntonsa Ismo joutui palaamaan Taalasmaille. Ismo ystävystyi vanhan kauppiaan, Elsa Toivion, kanssa, mutta tämä menehtyi pian sydänkohtaukseen. Elsa testamenttasi koko omaisuutensa Ismolle. Pian selvisi, että Elsalla on Liisa-niminen tytär, joten perinnöstä kuului vain puolet Ismolle. Kaikki tosin luulivat, ettei Elsalla ollut muuta omaisuutta kuin kauppa, kunnes Ismo löysi Elsan rahakätkön. Ismo olisi halunnut pitää rahat, mutta Seppo Taalasmaa sai Ismon ymmärtämään sen olevan väärin. Perunkirjoituksessa Ismolle selvisi, että Elsan tallelokerossa oli teollisuusosakkeita, joiden arvo oli lähes kolme miljoonaa euroa, joista puolet kuului Ismolle. Ismo päätti sijoittaa rahat asuntoon ja osti Lahteen muuttaneiden Kaukovaarojen asunnon B 9. Samaan asuntoon Ismon kanssa muutti myöhemmin Elsan tyttäreksi tekeytynyt Liisa Salo.

Ismon ja Liisan asunto koki vesivahingon, ja he joutuivat muuttamaan Sievisille Lasse Sievisen lähdettyä ulkomaille. Kun Severi Sievinen väitti Ismon pahoinpidelleen häntä, Suomeen palannut Lasse hääti Ismon pois, ja tämä muutti väliaikaisesti majatalo Amandaan ja sittemmin Taalasmaille. Syövästä parannuttuaan Ismo muutti takaisin omaan asuntoonsa. Myöhemmin hänen kanssaan sinne muuttivat Kristiina, Kalle ja Sanni. Sanni sai velipuolensa Kallen poikaystävän Larin kanssa lapsen, jonka nimeksi annettiin Ilja. Kalle muutti yhteen Larin kanssa ennen kuin tiesi lapsen olevan Larin, mutta ennen Larin ja Kallen häitä Lari lähti Pihlajakadulta Kristiinan painostamana. Myöhemmin Iljan isyys paljastui kaikille. Ilja ja Sanni asuivat aluksi Ismon ja Kristiinan luona, mutta Kristiinan saatua muistinmenetyksen, ei Kristiina heitä enää muistanut ja heidän oli pakko muuttaa Kallen luo. Ismo ja Kristiina jäivät asumaan kahdestaan. Kun Kristiinan muisti palasi, ja hän tajusi miten Ismo oli pitänyt häntä vankinaan tämän asunnossa, Kristiina muutti Kallen luokse. Ismo majoitti Aki Nikkisen asuntoonsa, mutta tämä järjestely ei kestänyt kauaa. Myöhemmin, Kristiinan lähdettyä Pihlajakadulta Kalle muutti Ismon luo. Seppo Taalasmaan palattua Helsinkiin syksyllä 2017 Ismo majoitti hänetkin asuntoonsa toistaiseksi.

Henkilösuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanttiset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eila Hirvonen: ensirakkaus
  • Kristiina Pohjonen: Liisa Laitelana vaimo, jota luultiin kuolleen syöpään, mutta selvisi kuitenkin hengissä ja esiintyy nykyään nimellä Kristiina Pohjonen
  • Pamela Johansson: lyhyt ihastus
  • Maarit Salin: seksisuhde
  • Rauni Koivukuja: seurustelu johti kihlaukseen, joka kuitenkin purkautui Ismon väkivaltaisuuden ja mustasukkaisuuden seurauksena
  • Jaana Nieminen: avovaimo, joka petti Ismoa Jukka Salinin kanssa
  • Paula Sievinen: ihastus, suudelmia vaihdettu: Ismo suuteli Paulaa tämän ollessa nukkumassa (tosin Paula oli silloin hereillä) ja Paula suuteli Ismoa myöhemmin takaisin, Paula väittää, että ystävät voivat suudella toisiaan
  • Irma Halonen: Ismo olisi halunnut suhteelta muutakin kuin ystävyyttä, mutta Irma seurusteli Sepon kanssa
  • Veera Hakkarainen: nettideitti, kävivät treffeillä
  • Pipsa Tiilikainen: energinen nuori nainen osoittautui Ismolle liian kovaksi palaksi
  • Tanja Jääskeläinen: hylkäsi Ismon kuultuaan tämän peliriippuvuudesta, antoi myöhemmin anteeksi, mutta jätti jälleen Ismon lyötyä tämän tytärtä Juulia Autiota
  • Salla Mattila: avioliitto, päättynyt, yhteinen poika Ressu
  • Mirja Mattila: yritti hurmata Ismoa, kun Salla ja Ismo kävivät Sallan vanhempien luona, Ismo vastusti Mirjaa
  • Leea Leivo: lyhyt suhde, päättynyt
  • Liisa Salo: seurustelu johti kihlaukseen, mutta purkautui Ismon saatua tietää syövästään, myöhemmin Liisa palasi takaisin Ismon luo, he aloittivat suhteen, mutta Liisa lähti lopulta takaisin ulkomaille
  • Helena Kuula: yhden yön juttu Helenan erottua Seposta, myöhemmin suhde, joka päättyi Helenan saatua tietää Ismon tapailleen Kristiinaa samaan aikaan. Helena ja Ismo olivat muutenkin hyviä ystäviä ja hyvissä väleissä sekä tukivat toisiaan, varsinkin silloin, kun Helena oli Sepon kanssa riidoissa ja kun Ismo asui Helenan luona. Vuonna 2014 Ismo tapaili Helenaa ja Kristiinaa saman aikaa, kunnes lopulta molemmat naiset saivat siitä selville ja riitaantuivat Ismon kanssa väliaikaisesti.
  • Jutta Laitela ovat jutelleet netissä toinen toisensa tietämättä, mutta he ovat kyllä nähneetkin toisensa ja ovat olleet aina törmäyskurssilla, koska Ismo kuuli Karilta hänen sukupuolenkorjauksestaan. Myöhemmin naisystävä, entinen vaimo.
  • Elli: nettideitti, kävivät treffeillä

Ystävyyssuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Seppo Taalasmaa: Ismon paras ystävä. Seppo suuttui Ismolle, kun sai tietää tämän lavastaneen Sepon kodin ryöstön. Myöhemmin Ismo pelasti Sepon sydänkohtaukselta.
  • Kari Taalasmaa: Ullan ja Sepon poika, alussa vihamielinen tuttu Karin rikostaustojen ja huumekuvioiden vuoksi, myöhemmin hyvä naapuri, työkaveri ja ystävä, ovat olleet kuitenkin törmäyskurssilla monesti, viimeksi Jutan takia, Ismo yritti lyödä Karia
  • Elina Taalasmaa: Ullan tytär ja Sepon tytärpuoli, ystävä ja työkaveri Snow Teamista
  • Ulla Taalasmaa: Sepon entinen vaimo
  • Lasse Sievinen: Ismon saunakaveri, joka pelasti Ismon hengen ja asui samassa rapussa vaimonsa Paula Sievisen kanssa. Ismo muutti Sievisille vähäksi aikaa, mutta kun Lasse kuuli Ismon väkivaltaisesta menneisyydestä, hääti tämä Ismon pois asunnostaan. Aaron ja Dahlian kihlajaisissa Ismo sai kuulla Lassen menneen sänkyyn Ismon vaimon Jutan kanssa, jonka seurauksena miehet ajautuivat käsirysyyn ja putosivat Mustavaarojen kartanon parvekkeelta. Ismon jalka murtui ja Lasselle siirrettiin munuainen Aarolta. He kinastelivat Jutasta jonkin aikaa mutta Jutta ei jaksanut kumpaakaan ja Ismo ja Lasse sopivat riitansa saunassa.
  • Jukka Salin: Ismon hyvä ystävä sarjan alkuaikoina, kunnes rakastui Ismon avovaimoon Jaanaan, joka petti Ismoa Jukan kanssa
  • Aleksi Salin: Jukan esikoispoika ja naapuri
  • Noora Autio: Ismolla oli ennen Nooran lähtöä hyvät välit Juulian siskopuoleen, toisin kuin itse Juuliaan. Ismo oli huolissaan Nooran terveydentilasta, ja Ismo katsoi melkein koko ajan mitä Noora teki. Ismo vei Nooran lääkäriin, Noora näytti arvostavan sitä.
  • Miro Holm: Ismo tarjosi Mirolle töitä Stellansista, jotta Miro voisi ostaa haluamansa moottoripyörän
  • Jarkko Peltonen: naapuri ja tuttu, jonka kanssa he leikkasivat Sepon viikset, kun Seppo nukkui.
  • Oona Kiviranta: Karin tytär, Sepon lapsenlapsi, asui Miron kanssa Ismon ja Sallan luona
  • Elsa Toivio: hyvä ystävä, antoi Ismolle neuvoa kaupan pitämisen asioissa, heidän piti lähteä matkalle Vanhaan-Karjalaan, mutta juuri ennen matkaa Elsa kuoli sydänkohtaukseen, Ismo sai Elsalta miljoonaperinnön
  • Daniel Ojala: tuttu, olivat samoissa polttareissa
  • Inka Haapala: naapuri ja tuttu, joka oli töissä Ismon kaupalla, he jakoivat usein huolia
  • Katri Sievinen: naapuri ja tuttu, joka oli töissä Ismon kaupalla, työskentelivät sittemmin Snow Teamissa
  • Riku Jääskeläinen: Tanjan poika, työkaveri Snow Teamista
  • Panu Kaukovaara: Ystävä, entinen naapuri, auttoi Panua hyväksymään Sampon seksuaalisuuden ja auttoivat yhdessä Sampon ja Kallen polttareiden järjestämisessä.
  • Lari Väänänen: ystävä, jonka Ismo on useampaan otteeseen ottanut luokseen asumaan. Lari pitää Ismoa kuin omana isänään
  • Jiri Viitamäki: ystävä, tarjosi Ismolle Cafe Moosesta töitä
  • Siru Honkanen: ottotytär, Siru asui Ismon ja Liisa Salon luo vähän aikaa, Siru ja Ismo tulivat hyvin toimeen keskenään
  • Joonatan Sievinen: kun Ismo yritti toteuttaa Ismon Deli -kahvila- ja kauppaprojektia, Joonatan auttoi Heidi Aaltosen kanssa järjestelyissä
  • Heidi Aaltonen: auttoi Ismoa Ismon Deli -projektin järjestelyissä Joonatan Sievisen kanssa, Ismo yritti tarjota Heidille töitäkin suunnittelemasta kahvilasta, mutta projekti ei kuitenkaan toteutunut ja Heidin työt jäivät saamatta, myöhemmin Heidi työskenteli Ismon Valinnoissa eli entisessä Elsan Kulmassa, kerran kun Ismo sai sairauskohtauksen, hän luuli Heidiä omaksi tyttäreksi Miiaksi, vaikka Miia oli jo kuollut, lisäksi Heidi kysyi neuvoa Ismolta väkivaltaisen parisuhteen parantamiseksi kun Heidi oli äkkipikainen Jirille
  • Antti Polvijärvi: tuttu, Ismo pyysi Antilta apua saadakseen selville Liisa Salon osuus pankkiryöstöstä ja toimittaakseen Liisa vankilaan, myöhemmin Ismo luopui kostotehtävästä ja välit Anttiin viilenivät
  • Jenni Vainio: entinen naapuri, kuollut
  • Cindy Rintala: tanssiopettaja, Ismo, Salla, Seppo ja Helena tapasivat hänet tanssikurssilla, Cindy opetti Ismolle tanssiaskeleita ja he tanssivat yhdessä, josta Salla oli mustasukkainen, sittemmin he vaihtoivat Amandassa kuulumisia ja huolenaiheita Ismon silloisen avioliiton ongelmista Sallan kanssa, tuon seurauksena Salla mustasukkautui ja kiihtyi enemmän, lopulta avioliitto Sallan kanssa päätyi eroon
  • Sebastian Vuorela: tuttu, Helenan vanhempi poika. Yrittivät yhdessä Ullan ja Camilla Mustavaaran kanssa paljastaa Akia murtautumalla Akin pakettiauton konttiin.
  • Sergei Kuula: tuttu, Helenan nuorempi poika. Työskentelivät Amandassa, jossa he olivat välillä törmäyskurssilla. Auttoi Ismoa kaupan avajaisissa Ismon uupumuksen jälkeen
  • Gunnar Mustavaara: tuttu, oli menossa Ullan kanssa naimisiin, Ismo oli todistamassa kun Gunnar menikin Alissa Nikkisen kanssa naimisiin Alissan huijattua Alzheimeria sairastavaa Gunnaria. Gunnar antoi myös Ismolle neuvoa yrittäjyyden suhteen uuteen kauppaan.

Vihamieliset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saku Salin: Miian on/off-poikaystävä ja Kallen paras kaveri, joka ei saanut heti Ismon luottamusta muun muassa häirikkömaineensa ja Kallea kohtaan olleen homoepäilyn takia, mutta ennen Miian kuolemaa heidän välinsä paranivat
  • Mika Paju: Miian poikaystävä, joka kuoli auto-onnettomuudessa. Miia odotti Mikan lasta, mutta teki abortin. Ismo ja Mika eivät tulleet aluksi toimeen.
  • Ken Ojala: Aamun poikaystävä ja Teemun koulukiusaaja, joka muun muassa rikkoi Ismon valinnan ikkunan ja sotki kellarin seinät kun OVL oli pitänyt siellä kokouksen
  • Kalle Laitela: Kallen homoseksuaalisuus järkytti Ismoa ja riitoja tuli, mutta lopulta he pääsivät sopuun, nykyään Kalle ja Ismo ovat hyvissä väleissä
  • Miia Laitela: Ismo löi Miiaa useasti, minkä vuoksi Miia pelkäsi Ismoa ja välit olivat huonot, mutta myöhemmin Ismon ja Miian välit paranivat
  • Aki Nikkinen: Ismolla oli erittäin huonot välit Akin kanssa tämän jouduttua syytteisiin Tyyne Puustisen murhasta eikä Ismo esimerkiksi antanut Akin ostaa mitään Ismon valinnasta ja yritti saada Akin muuttamaan talosta onnistumatta. Ismo myös vastusti Akin ja Markuksen perustamaa kahvila Barbaaria. Myöhemmin heidän välinsä paranivat ja he ovat jopa asuneet saman katon alla jonkin aikaa.
  • Repe Suorsa: Kallen tuttu, jota Ismo uhkaili DTM-yökerhossa
  • Kuisma Savolainen: Kallen ensimmäinen vakava poikaystävä, joka ei miellyttänyt Ismoa homoutensa takia edes tämän pelastettua Ismon hengen
  • Aamu Korhonen: Ismon ja Jaanan suhteen alkuvaiheessa Aamulla oli vaikeuksia tulla toimeen uuden isäpuolen kanssa. Suurin syy oli, kun Ismo kielsi Keniä tapaamasta Aamua. Myöhemmin Aamun ja Ismon välit paranivat.
  • Ossi Puolakka: Kun Ismo oli aikeissa muuttaa Maarit Salinin entiseen asuntoon, oli Ossi jo kerennyt tehdä vuokrasopimuksen Maaritin kanssa. Tämä ärsytti Ismoa. Varsinaiset vihamielisyydet alkoivat, kun Ismo tuli Ossin tilalle toimitusjohtajaksi Snow Teamiin. Ossi hoiteli Ismon ulos Snow Teamista ja paljasti tämän peliriippuvuuden Tanjalle. Ossi oli myös maannut Ismon naisystävän Tanjan kanssa, minkä kuultuaan Ismo yritti lyödä Ossia jääden tälle alakynteen. Kun Salla ja Ismo kutsuivat Sepon, Helenan, Jennin ja Ossin syömään Sallalle, Ossi vinoili Ismolle jatkuvasti. Samana iltana heidän pelatessaan Aliasta Ossi joutui Ismon pariksi. Ismo ei ollut kovin etevä Aliaksessa eikä ymmärtänyt heti Ossin sanaselityksiä. Ossi ärsytti Ismoa entisestään ja Ismolla meinasi mennä hermot. Ismon käydessä kuntosali Amaudeuksessa Ossi oli hänen personal trainerinsa. He kuitenkin päätyivät riitelemään toistensa taustoista, jonka seurauksena Ismo löi Ossia ja Tuukka antoi Ismolle porttikiellon kuntosalille. Sittemmin karaokeilloissa, laulukeikoilla ja Duo Osmossa he eivät koskaan tulleet toimeen keskenään.
  • Kristo Päivinen: Tanjan raiskaaja,[17] jota Ismo uhkaili Stellans-kaupassa
  • Juulia Autio: Tanjan tytär Juulia, joka muutti Tanjan ja Ismon luo, minkä seurauksena Ismo tunsi jääneensä ulkopuoliseksi ja riitojen jälkeen lopulta löi Juuliaa.[18] Ismon lähdettyä Tanjan luota, he olivat taas väleissä.
  • Isabella Holm: kun Miro oli muuttamassa Ismon ja Sallan luo, Isabella teki kaiken estääkseen Miron muuton sinne ja mustamaalasi Ismoa väittämällä, että Ismo olisi "hakannut tyttärensä Miian kuoliaaksi", myöhemmin heillä on ollut muitakin erimielisyyksiä esimerkiksi Liisan takia
  • Esa Leivo: Esa ei sietänyt Ismoa, joka vikitteli hänen äitiään Leeaa
  • Mikael Salo: Liisan ex-mies, kaappasi Ismon, Ismo ei suostunut antamaan Mikaelille rahaa eikä Liisaa
  • Severi Sievinen: Ismo hoiti Severiä vähän aikaa Lassen pyynnöstä. He eivät tulleet koskaan toimeen keskenään. Severi valehteli, että Ismo löi häntä.
  • Valtteri Elovirta: Raiskasi Kallen. Ismo meni kostamaan Valtterille. Valtterin kotiin Ismon ilmestyessään, Ismo näki, että Valtteri oli jo pahoinpidelty.
  • Heikki Pohjonen: Sannin isä, lääkäri, joka päätyi yhteen Kristiinan kanssa tämän lavastettua oman kuolemansa. Myöhemmin Heikki palasi Pihlajakadulle ja harrasti seksiä Kristiinan kanssa. Lisäksi Heikki meni provosoimaan Ismoa tämän erottua Kristiinan kanssa, jonka jälkeen Ismo löi Heikkiä. Myöhemmin Kristiina oli palaamassa yhteen Heikin kanssa, ja he päättivät muuttaa Bostoniin, mikä raivostutti Ismoa entisestään. Pian muuttopäätöksen jälkeen Heikki murhattiin majatalossa. Ismo ei muistanut murhapäivän tapahtumia täysin ja alkoi uskoa murhanneensa Heikin. Heikin murhaajaksi paljastui lopulta palkkamurhaaja Seireeni.
  • Alissa Nikkinen: Aki Nikkisen tytär, meni Ullan sijaista naimisiin Gunnarin kanssa ja yritti huijata Gunnarin rahat, Ismo näki hänen läpi, Ismo ei päästänyt Alissaa omaan kauppaan, myöhemmin he ovat olleet paremmissa väleissä ja Alissa kutsui Ismon tupareihin
  • Jutta Laitela: olivat törmäyskurssilla Jutan sukupuolenkorjauksen takia, sittemmin he juttelivat nettideittipalvelussa tietämättä oikeita henkilöllisyyksiään, lopulta he saivat sovittua ja nykyään he ovat naimisissa. Jutan ja Ismon hääpäivänä Jutta ja Lasse päätyivät pettämään Ismoa. Ismo kuuli vahingossa Jutan ja Lassen keskustelevan aiheesta Dahlia Mustavaaran juhlissa ja raivospäissään työnsi Lassen alas parvekkeelta ja tippui itse perässä. Tämän jälkeen Jutta ja Lasse alkoivat seurustella ja Ismo on asiasta erittäin raivoissaan.
  • Aaro Vaalanne: vaikka Ismo ei ole ollut kummoisemmin tekemisissä Aaron kanssa, Ismo koki Aaron olevan vaaraksi ja uhka Pihlajakadun asukkaille. Heidän välinsä paranivat Aaron autettua Ismoa ja Kallea poistamaan Jutan kuvaaman videon Kallesta.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esko Kovero on näytellyt Ismo Laitelaa sarjan ensimmäisen kauden toisesta jaksosta lähtien. Seppo Taalasmaata esittävän Jarmo Kosken poistuttua sarjasta vuonna 2013 Koverosta tuli ainoa alkuperäiskokoonpanoon kuuluva näyttelijä, joka on pysynyt mukana tuotannossa poistumatta kertaakaan. Kovero on esittänyt lyhyen aikaa myös hahmon isää, Kalervo Laitelaa.[19]

Kovero ei alun perin käynyt oma-aloitteisesti koekuvauksissa vuonna 1998, vaan hänelle soitettiin tuotannosta.[20] Ensimmäinen sopimus roolista tehtiin yhdeksi vuodeksi.[21] Näyttelijä ei ole harkinnut sarjan jättämistä missään vaiheessa.[5]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismoa on kutsuttu sarjan ”kulmakiveksi”, olennaiseksi syyksi katsoa sarjaa sekä ”yhdeksi koko suomalaisen televisio- ja elokuvaviihteen tunnetuimmista hahmoista”.[5] Hahmossa on sanottu olevan ”vahvaa perisuomalaista asennetta”.[5]

Näyttelijä Esko Kovero joutuu usein keskustelemaan ”hahmon kuulumisista” tuntemattomien ihmisten kanssa, ja hän on kertonut opetelleensa tiettyinä hetkinä välttelemään suuria väkijoukkoja ja yleisötapahtumia.[5] Hahmosta on tullut myös internet-ilmiö[5], jota on parodioitu usein toisen suositun hahmon, Seppo Taalasmaan ohella.[22]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salatut elämät, osa 1525: Ismon ärsytyskynnys ylittyy
  2. IS:n lukijat: Ismo Laitela on paras Salkkari-hahmo Ilta-Sanomat. 28.8.2009. Viitattu 19.10.2020.
  3. a b Koivunen, Tommi: Ismo Laitela on 18-vuotias – Esko Kovero liikuttui viime vuonna vanhan Salkkarit-tähden pikavisiitistä: ”Ei ollut itku kaukana” Ilta-Sanomat. 27.1.2017. Viitattu 4.1.2021.
  4. Koste, Henna: Kuinka monta kertaa Ismo Laitela on sanonut sarjassa suosikkisanansa - katso hulvaton kooste! Voice. 20.1.2020. Viitattu 4.1.2021.
  5. a b c d e f g Määttänen, Juuso: Mitä kuuluu, Esko? Helsingin Sanomat. 30.12.2020. Viitattu 4.1.2021.
  6. Selviää jaksossa 1415: Ismo tuomitaan syyttömänä (27.8.2007)
  7. a b Ismo Laitela (Esko Kovero) MTV3. Viitattu 4.3.2010 [vanhentunut linkki].
  8. Laukkanen, Joona: Suosikkihahmo teki dramaattisen paluun Salkkareihin – toi mukanaan Ismo Laitelan salaisen lapsen MTV. 20.6.2019. Viitattu 4.1.2021.
  9. Kuvat: Huomasitko? Salkkarit-Ismolla ollut sama takki jo 17 vuotta! MTV. 16.2.2016. Arkistoitu 16.3.2017. Viitattu 15.3.2017.
  10. Manninen, Katri: Miia & Saku. WSOY, 2001. ISBN 9789510255483.
  11. Salatut elämät juonipaljastukset MTV. 29.11.2013. Arkistoitu 4.2.2014. Viitattu 20.11.2013 [vanhentunut linkki].
  12. Sanni Pohjonen (Kerttu Rissanen). MTV3 Ohjelmat – Salatus elämät. 29.1.2014. Arkistoitu 23.2.2013. Viitattu 19.10.2020 [vanhentunut linkki].
  13. Mainittu jaksossa numero 118.
  14. Viikko 35 30.8.-3.9.2010 mtv3.fi. Viitattu 17.9.2010 [vanhentunut linkki].
  15. Salatut elämät juonipaljastukset MTV. 29.11.2013. Arkistoitu . Viitattu 20.11.2013.
  16. Valavaara, Sara: Ismo Laitelan suvun salaisuus paljastuu Salkkareissa: Tässä on mystinen Hanne Laitela! Iltalehti. 18.1.2023. Viitattu 20.1.2023.
  17. Kristo Päivinen (Toni Salmela) MTV3. Viitattu 3.3.2010 [vanhentunut linkki].
  18. Juulia Autio (Oona Louhivaara) MTV3. Viitattu 3.3.2010 [vanhentunut linkki].
  19. Karjalainen, Katariina: Salkkareiden konkarinäyttelijä Esko Kovero hyppäsi yllättäen uuteen rooliin: "Toivon, että lopputulos on sellainen, että se saa fanien leuat loksahtamaan" mtvuutiset.fi. 12.8.2020. MTV. Viitattu 4.1.2021.
  20. Kujanpää, Lauri: MTV: Salatut elämät -konkarinäyttelijä paljastaa, kuinka päätyi mukaan suosikkisarjaan Voice. 28.12.2020. Viitattu 4.1.2021.
  21. Välske, Silja: Salkkareiden konkarinäyttelijä Esko Kovero muistelee, miten päätyi mukaan suosikkisarjaan: "Vielä samana iltana allekirjoitettiin sopimus" MTV. 28.12.2020. Viitattu 4.1.2021.
  22. Karvinen, Petri: Lego-Ismo tuottaa jo rahaa – katso video! Ylöjärven uutiset. 13.6.2014. Viitattu 4.1.2021.