Noora Autio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noora Autio
Noora Autio helmikuussa 2008 esitetyssä jaksossa.
Noora Autio helmikuussa 2008 esitetyssä jaksossa.
Näyttelijä(t) Olga Temonen
Kesto 2007–2008, 2009–2010, 2017
Ensi-
esiintyminen
Osa 1364: Maarit järjestää Ullalle ja Sepolle kuumat paikat (16. huhtikuuta 2007)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 3249: Tale sormusten herroista (16. lokakuuta 2017)
Henkilötiedot
Ammatti valokuvaaja, kauppias, vapaaehtoinen avunantaja
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Suomi Jyväskylä
Asuinpaikka Kenia Kenia
Suhteet
Vanhemmat Timo Autio
Raija Autio
Sisarukset Juulia Autio (adoptiosisko, kuollut)
Puoliso(t) Kari Taalasmaa (eronnut)
Lapset Benjamin Taalasmaa (adoptiopoika)

Noora Autio on näyttelijä Olga Temosen esittämä fiktiivinen hahmo televisiosarjassa Salatut elämät. Hahmo on ollut mukana sarjassa vuosina 2007–2008, syksyllä 2009, keväällä 2010 ja syksyllä 2017.[1]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe ja muut tärkeät ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noora on koulutukseltaan valokuvaaja, joka opiskeli ja työskenteli vuosia Lontoossa. Hänen elämäntapansa on ollut hyvin liikkuvainen, mikä sai hänet ikävöimään vanhoja ystäviä ja perhettään sekä lopulta palaamaan Suomeen. Hänen perheeseensä kuuluvat vanhemmat Timo ja Raija Autio sekä adoptoitu pikkusisko Juulia Autio.

Nooran tärkein Pihlajakadulta mukaan tarttunut suhde oli Kari Taalasmaa, hänen entinen miesystävänsä, jonka kanssa hän asui jonkin aikaa yhdessä Keniassa. Heillä on myös yhteinen adoptiopoika Benjamin Taalasmaa. Karin ja Nooran yhteinen taival päättyi kuitenkin eroon ja nykyään Kari asuu Suomessa ja Noora ja Benjamin asuu Keniassa, jonne myös Benjaminin tyttöystävä Anna Ihalainen muutti.

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noora on ammatiltaan valokuvaaja ja on opiskellut alaa Lontoossa vuosien ajan tehden erilaisia töitä, pääasiassa muoti- ja mainoskuvauksia. Valokuvaajan töitä hän on tehnyt Helsingissä muun muassa Snow Teamille sekä kansanedustajaehdokkaille Kristo Päiviselle ja Seppo Taalasmaalle. Valokuvauksen saralla taiteellinen Noora haaveili vapaan taiteilijan urasta. Taiteellista puoltaan Noora pääsikin toteuttamaan järjestäessään HI-virusta kantavista ihmisistä kertovan näyttelyn kahvila Kentauriin.

Noora työskenteli myös Tanja Jääskeläisen omistamassa Stellans-ketjun kaupassa. Aluksi Noora oli myymälässä päätoimisenä myyjänä, mutta kuultuaan esimiehensä Ismo Laitelan lyöneen siskoaan hän kieltäytyi enää työskentelemästä tämän alaisena. Tällöin Tanja ylensi Nooran kaupan myymäläpäälliköksi ja Ismon esimieheksi.[2]

Elämä Pihlajakadulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saapuminen sarjaan ja salaisuuksien paljastumista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 2007 esitetyssä jaksossa, Noora oli palannut Lontoosta ja saapui Helsinkiin Pihlajakadulle, jonne hänen adoptiosisarensa Juulia oli juuri muuttanut.[3] Miltei heti hän muutti asumaan saman katon alle siskonsa kanssa, ensin väliaikaisesti ja sitten pysyvästi. Siskokset asuivat pitkään yhdessä, kunnes riitaantuivat heidän äitinsä Raijan vierailun jälkeen. Juulia muutti biologisen äitinsä Tanja Jääskeläisen luo. Myöhemmin siskokset sopivat riitansa. Noora asui vähän aikaa Tanjan ja Juulian luona piilossa Kari Taalasmaalta, koska ei halunnut kohdata tätä riidan pelossa.

Pian selvisi, että Nooralla on vanhoja tuttuja Pihlajakadulla, nimittäin Ami Vainio. Noora seurusteli teini-ikäisenä Amin kanssa sarjan ulkopuolella.[4] Suhde päättyi Nooran muutettua yllättäen Lontooseen. Nooran palattua Suomeen ja muutettua sisarensa luokse Pihlajakadulle he tapasivat Nooran jonkin aikaa kestäneen välttelyn jälkeen rappukäytävässä. Juuri edellisestä lyhyehköstä suhteestaan Minnaan eronnut Ami tunsi kiinnostuksen heräävän jälleen Nooraa kohtaan. Noora kertoi Amille ulkomaille lähtönsä syyt ja he ehtivät viettää aikaa yhdessä sekä suudella. Myöhemmin tuli selväksi, ettei Nooralla ollut enää romanttisia tunteita Amia kohtaan. Kaksikko pysyi silti ystävinä.

Suomeen palatessaan Noora kantoi mukanaan myös raskasta salaisuutta. Hän oli nimittäin saanut HIV:n entiseltä poikaystävältään. Lääkkeiden avulla Noora pystyi elämään varsin normaalia elämää. Aluksi hän kertoi sairaudestaan vain Juulialle.[5] Sittemmin Noora on kertonut avoimesti sairaudestaan muun muassa Maarit Salinin televisio-ohjelmassa Salin kuningatar. Keväällä 2008 hän myös järjesti aiheesta kertovan valokuvanäyttelyn Kentaurissa.

Suhde Kariin, keskenmeno ja poistuminen sarjasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari Taalasmaa palasi Tampereelta Pihlajakadulle erottuaan entisestä puolisostaan Katja Vainiosta ja ihastui nopeasti temperamenttiseen Nooraan. Pian Noorakin mieltyi huumorintajuiseen Kariin. Noora ei uskaltanut kertoa Karille HIV-positiivisuudestaan, mikä sai hänet vetäytymään tilanteista aina, kun suhde oli etenemässä intiimimpään suuntaan. Tämä aiheutti eripuraa parin välillä, mutta kun Kari ymmärsi rakastavansa Nooraa, hän sanoi haluavansa edetä naisen tahdissa. Kun Noora vihdoin rohkaistui kertomaan Karille sairaudestaan[6], tämä järkyttyi tiedosta ja syytti Nooraa salailusta ja sanoi olevansa onnellinen siitä, ettei mennyt sänkyyn Nooran kanssa.[7] Kari ja Noora olivat hetken aikaa välirikossa keskenään, kunnes Kari tajusi haikailevansa Nooran perään. Hän meni tapaamaan Nooraa ja puhui tämän kanssa asiat selviksi. He suutelivat ja päättivät aloittaa seurustelun uudelleen.[8] Osoittaakseen Nooralle olevansa luotettavampi kuin tämän entinen poikaystävä, Kari meni HIV-testiin, jonka tulos oli negatiivinen. Tuloksia odottaessaan Kari ymmärsi, miten epävarmaa Nooran elämän täytyy olla päivittäin. Nooran HIV paljastui Juulian lipsauttamana myös heidän äidilleen, kun tämä saapui Pihlajakadulle tapamaa tyttäriään.

Karin ja Nooran suhde näytti etenevän tasaisesti jopa niin hyvin, että Kari kosi Nooraa.[9] Kihlaus kuitenkin purkaantui, kun Noora päätti julkistaa sairautensa järjestämänsä HIV-aiheisen valokuvanäyttelyn yhteydessä, mitä Kari ei kyennyt sulattamaan.[10] Pian Noora alkoi voida pahoin, jolloin sekä Noora että moni muu huolestui hänen terveydestään. Lääkärissä selvisi Nooran olevan raskaana ja hän paljasti asian Karille kevään 2008 päätösjaksossa.[11] Kari hermostui jälleen, koska pelkäsi saaneensa itse tartunnan tai Nooran pettäneen häntä. Noora pohti aborttia, mutta päätti kuitenkin pitää lapsen. Pian Kari kosi Nooraa uudelleen, tällä kertaa suorassa lähetyksessä, kun Noora oli Maarit Salinin haastateltavana Salin kuningatar-ohjelmassa HIV:stään.[12] Vastaus oli kuitenkin kielteinen, mutta yllättäen Noora kosikin Karia jo seuraavassa jaksossa.[13] Häiden ja yhteisen kodin hankinnan suunnittelu käynnistyi, mutta pari päätti ensin muuttaa Taalasmaille säästääkseen rahaa omaa kotia varten. Ultraäänitutkimuksissa selvisi, että Noora odotti yhden lapsen sijaan kaksosia.

Hääpäivän koittaessa Kari ei suostunut kutsumaan isäänsä Seppoa häihin, jos tämä ottaisi naisystävänsä Helena Kuulan mukaansa. Niinpä Seppo jätti tulematta häihin. Noora suuttui, jäi yksin huoneeseensa ja sai keskenmenon, jossa toinen lapsista menehtyi. Myöhemmin sairaalassa Noora sai komplikaatioita ja toinenkin lapsi menehtyi. Noora kuuli vahingossa Karin ja Isabella Holmin keskustelun, jossa Kari sanoi että lasten elämä olisi saattanut olla vaikeaa mahdollisen HIV:n vuoksi ja epäili että ehkä oli parempi, että Nooran raskaus meni kesken. Noora päätti jättää Suomen ja suuntasi vanhempiensa luokse Keniaan.

Paluut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noora palasi sarjaan Kentaurin räjähdyksessä kuolleen adoptiosisarensa Juulian hautajaisiin syksyllä 2009. Hän tapasi myös Karin ja järkyttyi tajutessaan tämän seurustelevan Isabellan kanssa. Kari tunnusti rakastavansa Nooraa edelleen ja olevansa pahoillaan kaikesta. Kari pyysi Nooralta toista mahdollisuutta, mistä Noora suuttui ja käski miehen pois luotaan. Kari ja Noora saivat kuitenkin sovittua asiansa, mutta Noora palasi Keniaan.

Myöhemmin Noora palasi Pihlajakadulle mukanaan kenialainen adoptiolapsi Benjamin. Noora lämmitteli vanhaa suhdettaan Kariin ja asui Taalasmailla poikansa kanssa. Noora ja Kari rakastuivat jälleen toisiinsa, menivät kihloihin ja lähtivät Benjaminin sekä Oona Kivirannan kanssa Keniaan.

Karin palattua Pihlajakadulle kevään 2014 päätösjaksossa paljastui, että hän oli varastanut Nooran hyväntekeväisyyskassasta rahaa saadakseen omia bisneksiä pyörimään, mutta joutui huijatuksi, jonka takia Noora oli heittänyt hänet ulos heidän kodistaan. Kari alkoi hankkia rahaa maksaakseen takaisin, mutta saatuaan rahat kokoon, hänelle selvisi että Noora oli jo löytänyt uuden miehen.

Syksyllä 2017 Noora saapui selvittämään asioita Karin kanssa saatuaan Karilta omituisen kännipuhelun. Lisäksi Noora halusi teini-ikäiseksi kasvaneen poikansa Benjaminin muuttavan takaisin luokseen Keniaan. Benjamin itse ei halunnut palata, sillä Nooran uusi mies eli hänen isäpuolensa ei miellyttänyt häntä. Noora ja Kari olivat vähällä palata yhteen, mutta Kari valitsi Nooran sijaan poliisina työskentelevän Lindan, jonka kanssa oli naimisissa. Niinpä Noora palasi tyhjin käsin takaisin Keniaan, ilman Karia tai Benjaminia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niina Enqvist: Jättiyllätys! Salkkarit-Seppo palaa sarjaan 17.5.2017 klo 13:37. Ilta-Sanomat. Viitattu 17.5.2017.
  2. Tapahtuu jaksossa 1535: Vainiot hajaantuvat maailmalle (9.4.2008)
  3. Tapahtuu jaksossa 1364: Maarit järjestää Ullalle ja Sepolle kuumat paikat (16.4.2007)
  4. Selviää jaksossa 1365: Aution sisarukset pääsevät väliaikaiseen sopuun (17.4.2007)
  5. Tapahtuu jaksossa 1446: Lasse saa kuuman perunan syliinsä (12.11.2007)
  6. Tapahtuu jaksossa 1474: Seppo lipsahtaa politiikkaan (21.12.2007)
  7. Tapahtuu jaksossa 1475: Ismo, Pihlajakadun Sherlock Holmes (24.12.2007)
  8. Tapahtuu jaksossa 1485: Sofia kääntää sivun totuuteen (25.1.2008)
  9. Tapahtuu jaksossa 1554: Juulia pilaa samppanjajuhlan (6.5.2008)
  10. Tapahtuu jaksossa 1555: Romeon pirtelö on liiankin pirteä (7.5.2008)
  11. Tapahtuu jaksossa 1575: Jenni yllättyy siitä, mitä peiton alta paljastuu (4.6.2008)
  12. Tapahtuu jaksossa 1590: Suora lähetys mullistaa Nooran elämän (5.9.2008)
  13. Tapahtuu jaksossa 1591: Kari saa kirjavaa katsojapalautetta (8.9.2008)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nooran esittely Salattujen elämien nettisivuilla