Jiri Viitamäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jiri Viitamäki
Salatut elämät - Jiri Viitamäki.png
Näyttelijä(t) Mikko Parikka
Kesto 2010–
Ensiesiintyminen Jakso 1880: Paula menee lukkoon (26. helmikuuta 2010)
Henkilötiedot
Koko nimi Jiri Matias Viitamäki
Ammatti yrittäjä, tarjoilija
Sukupuoli mies
Kotipaikka Heinola
Asuinpaikka Helsinki, Pihlajakatu 23 B10[1]
Suhteet
Vanhemmat Lasse Sievinen
Armi Viitamäki
Sisarukset Heli Sievinen (siskopuoli ja serkku)
Katri Sievinen (siskopuoli ja serkku)
Annika Sievinen (siskopuoli ja serkku, kuollut)
Puoliso(t) Monica Mustavaara (ex-aviopuoliso)
Katariina Mäkelä (ex-kihlattu)
Lapset Nella Tamminen
Magnus Mustavaara
Tädit ja sedät Leo Sievinen (kuollut)
Paula Sievinen (kuollut)
Serkut Joonatan Sievinen
Severi Sievinen
Satu Sievinen
Jere Sievinen

Jiri Matias Viitamäki (es. Mikko Parikka) on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Salatut elämät. Hän on esiintynyt sarjassa vuodesta 2010 lähtien. Kesällä 2019 Jiri nähdään Salattujen elämien spin-off-sarjassa Pihlajasatu.[2]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paula Sievinen törmää Jiriin sattumalta Vilnassa. Myöhemmin Jiri saapuu Helsinkiin ja muuttaa Sievisille asumaan. Jiri luulee pitkään Lassen olevan vain Paula-tädin puoliso, mutta saa vahingossa tietää Lassen olevan hänen isänsä.

Paula synnyttää Severi-pojan. Severin isästä ei aluksi olla varmoja, ja vaihtoehtoina pidetään Lassea ja Eero Vanalaa. Paula itse tietää Eeron olevan isä, mutta Lasse haluaa varmistuksen. Jiri vaihtaa oman sylkinäytteensä Severin sylkinäytteen tilalle, jolloin Lasse paljastuu ”Severin” isäksi: näin selviää, että Lassella ja Armilla on ollut suhde, josta syntyi Jiri. Koko perhe hyväksyy asian, ja Jiri jää asumaan perheeseen.

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jiri on seurustellut Heidi Aaltosen ja Eva Tammisen kanssa. Evan kanssa Jirillä on Nella-niminen tytär, joka saapuu Jirin elämään ollessaan jo miltei teini-ikäinen. Jiri ja Eva olivat itse olleet todella nuoria Evan tullessa raskaaksi ja jätettyä Jirin yksin Amsterdamiin kertomatta raskaudestaan. Jiri yrittää aloittaa uudelleen suhdetta Evaan, mutta suhde loppuu lyhyeen. Myöhemmin Jiri seurustelee Alissa Nikkisen kanssa, mutta tämäkin suhde päättyy eroon.

Eva Tamminen ja tytär Nella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 esitetyissä jaksoissa Jirin elämään saapuu hänen nuoruuden rakastettunsa Eva Tamminen. Jiri ei aluksi halua pitää mitään yhteyttä, kunnes Eva paljastaa Jirin olevan hänen tyttärensä Nella Tammisen isä. Jiri alkaa ottaa isän roolin vakavasti ja laittaa elämänsä järjestykseen. Nellalla on kuitenkin vakava sydänsairaus, ja Jiri alkaa pelätä tyttärensä puolesta. Koomassa makaavan Paula Sievisen sydän annetaan Nellalle, joka parantuu nopeasti.

Jirillä ja Nellalla on hyvät välit, ja vanhaat tunteet alkavat herätä eloon parin asuessa yhteisessä asunnossa Nellan ja Severin vuoksi. Sittemmin Eva kuitenkin alkaa seurustella Aaro Vaalanteen kanssa.

Alissa Nikkinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jiri ja Alissa ystävystyvät majatalo Amandassa, ja Jiri tukee Alissaa kun tämän isää Akia ammutaan. Myöhemmin pari alkaa seurustella, mutta esteenä suhteelle ilmenee muun muassa Jirin nuoruuden rakkaus Eva, jonka kanssa Alissa ei tule toimeen. Jiri ja Alissa eroavat, kun Alissa saa tietää Monica Mustavaaran olevan raskaana Jirille.

Monica Mustavaara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jirillä on Monican kanssa yhden illan juttu, jonka seurauksena Monica tulee raskaaksi. Monica aikoo muuttaa ulkomaille siskonsa Camillan kanssa, mutta Jiri saa hänet jäämään ja pyrkii tulevan lapsen huoltajaksi. Monica synnyttää hengenvaarallisesti saunan pukuhuoneeseen, minkä jälkeen hän joutuu leikkaukseen ja vauva tarkkailuun. Monica selviää ja yhdessä Jirin kanssa nimeää lapsensa Magnukseksi. Sittemmin Jiri kosii Monicaa ja pari menee naimisiin, mutta kuullessaan Monican ja Severin välisestä yhden yön jutusta Jiri päättää erota ja Monica muuttaa Espooseen.

Kolari ja sokeutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2017 esitetyssä jaksossa Jiri ajaa kolarin autolla, jonka kyydissä ovat myös Kari Taalasmaa ja Aaro Vaalanne. Vaikka Kari ja Aaro selviävät pelkillä ruhjeilla, onnettomuuden seuraukset ovat vakavat: Jiri saa aivovamman ja sokeutuu väliaikaisesti. Muutaman kuukauden kuluttua näkö palautuu, kun Aki lyö Jiriä kasvoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salatut elämät: 20. tuotantokausi, 3274. jakso: ”Gunnaria keljuttaa kaljakellunta”. MTV3. Viitattu 20.11.2017.
  2. Salatut elämät -spinoff Pihlajasatu jatkuu 24.6. - tältä vanhat tutut näyttelijät näyttävät nyt Findance. 5.6.2019. Viitattu 11.6.2019.