Aaro Vaalanne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aaro Vaalanne
Aaro Vaalanteen   paluu syksyllä 2012.
Aaro Vaalanteen paluu syksyllä 2012.
Näyttelijä(t) Teemu Lehtilä
Kesto 2004–2006, 2007, 2012, 2015
Ensiesiintyminen Osa 992: Pyörremyrsky Annika kylvää tuhoa
(16. marraskuuta 2004)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 2803: Sanni ei välitä pennun vertaa
(13. huhtikuuta 2015)
Henkilötiedot
Koko nimi Aaro Vanala, myöhemmin Arto Vanala, sittemmin Aaro Vaalanne, Kristian Kroström (peitenimi)
Ammatti yksityisetsivä
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Helsinki (vankilassa)
Suhteet
Vanhemmat Anni Vatanen
Sisarukset Eero Vanala (kuollut)
Lapset Tytär Päivi Angervuon kanssa
Sisarusten lapset Severi Sievinen
Tutut Laura Kiviranta
Paula Sievinen
Lasse Sievinen

Aaro Vaalanne (ent. Vanala, s. 6. huhtikuuta 1966) on Teemu Lehtilän esittämä kuvitteellinen henkilö suomalaisessa saippuasarjassa Salatut elämät. Aaro oli mukana sarjassa alun perin vuosina 2004–2006. Keväällä 2007 Aaro palasi sarjaan, mutta hänen oletettiin kuolleen saman vuoden syksyllä omissa häissään, kun Laura Kiviranta ja Paula Sievinen pudottivat hänet parvekkeelta. Syksyllä 2012 Aaro palasi jälleen sarjaan "kuolleista". Kävi ilmi, ettei hän kuollutkaan parvekeonnettomuudessa, vaan hänen äitinsä Anni Vatanen hoiti hänet kuntoon. Aaro palasi sarjaan jälleen keväällä 2015. Aaro oli sarjassa kuuden viikon ajan, kunnes hän poistui jälleen 13. huhtikuuta 2015 nähdyssä jaksossa. Aarolla on narsistinen persoonallisuushäiriö. Vuonna 2009 nuorta Aaroa näytteli Teemu Kemppainen.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaro työskenteli poliisina nimellä Arto Vanala, mutta ryhdyttyään yksityisetsiväksi hän vaihtoi nimensä Aaro Vaalanteeksi. Arto-nimi selvisi Sauli Kivirannalle, kun Aaron entinen poliisiystävä Antero Voima kutsui Aaroa sillä nimellä. Aaro oli selvittämässä Katja Vainion katoamista Kari Taalasmaan palkkaamana ja tätä kautta hän tutustui Laura Kivirantaan.

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivi Angervuo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Pihlajakadun kuvioihin saapumistaan, Aaro oli naimisissa Päivi Angervuo -nimisen naisen kanssa. Liitosta syntyi tytär. Suhde kuitenkin päättyi, kun Aarossa alkoi ilmetä narsistisia piirteitä. Sittemmin Aaro ei ole tavannut tytärtään, eikä Päivi ole halunnut olla missään tekemisissä Aaron kanssa, vaikka auttoikin Paula Sievistä saamaan todisteita Aaron pahuudesta.

Paula Sievinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paulan Aaro tapasi jo sarjan ulkopuolella. Paula rakastui Aaroon ja aikoi jättää miehensä Lasse Sievisen, mutta tuli järkiinsä ja palasi Lassen luo. Aaron palattua Pihlajakadulle ja rakastuttua Lauraan, Paula oli kertomassa hänelle Aaron taustoista, mutta Aaro kidnappasi Paulan ja lukitsi hänet Sipoosta hankkimansa talon kellariin, josta hänet pelasti Ismo Laitela ja Seppo Taalasmaa yhdessä Lauran kanssa, jolloin tälle selvisi Aaron todellinen luonne. Aaron salaisuuden selvittyä hän kidnappasi Oona Kivirannan ja lupasi palauttaa hänet takaisin Lauralle, jos tämä ei ilmoittaisi Aaron teoista poliisille. Laura suostui Aaron pyyntöön.

Laura Kiviranta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaro Vaalanne ja Laura Kiviranta tapaavat toisensa kiinalaisessa ravintolassa vuonna 2004.

Katja Vainion etsintäepisodin jälkeen Aaro ja Laura Kiviranta tapasivat sattumalta toisensa kiinalaisessa ravintolassa, jossa Aaro tarjosi Lauralle lounaan. Pian Aaro pyysi Lauraa ulos, mutta hän kieltäytyi kiireisiin vedoten. Aaro kuitenkin lähetti perheillallisen Lauralle, josta hän oli kiitollinen. Kun Laura jonkin ajan kuluttua kutsui hänet teelle, Aaro sai Lauralta sympatiaa kertomalla entisestä vaimostaan ja lapsestaan. Laura kuitenkin pelästyi tunteitaan ja pari sopi olevansa ystäviä. Erotessa Laura kuitenkin pyysi Aaron luokseen, joka suostui ja tapaaminen päätyi suutelemiseen. Aaro ja Laura aloittivat seurustelusuhteen. Aaro helli Lauraa erilaisilla lahjoilla. Hän myös pyrki kohtelemaan Lauran lapsia, Saulia ja Oonaa parhaansa mukaan. He tykästyivätkin äitinsä uuteen miesystävään saman tien. Aaron aseesta aiheutunut ampumavälikohtaus Kivirannoilla sai Saulin epäilykset miestä kohtaan heräämään, sillä Aaron entinen poliisiystävä Antero Voima kutsui Aaroa Artoksi. Sauli uteli Aaron asioita, ja heidän kahden välille syntyi riitaa. Kun kukaan ei uskonut Saulin puheita Aarosta, hän päätti muuttaa Australiaan.

Aaro alkoi vähitellen manipuloimaan Laurankin elämää, muun muassa laittamalla unilääkkeitä Lauran ruokiin, jolloin Laura oli aivan tokkurassa työpaikallaan. Aaro sai vihiä, että Paula oli urkkinut tietoja Aarosta tämän ex-vaimoltaan, Päiviltä. Aaro päätti kosia Lauraa, ja pakotti Paulan tämän kaasoksi. Kun Paula kerran lähetti Lauralle tekstiviestin, ja kutsui tämän tapaamiseen, paikalle ilmestyikin Aaro aseen kanssa, joka kaappasi Paulan. Aaro lukitsi hänet talonsa perunakellariin Sipoossa. Sieltä hänet löysivät Ismo Laitela ja Seppo Taalasmaa, jotka olivat Lauran kanssa katsastamassa talon olematonta homeongelmaa. Näin Aaron kieroilut paljastui kaikille ja Aaro viimeisenä oljenkortenaan kaappasi Oonan ja uhkasi, että satuttaa häntä jos joku ilmoittaisi poliisille. Lopulta Laura sai Oonan ehjänä takaisin, ja Aaro häipyi kuvioista.

Aaron paluu ja mystinen parvekeonnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teemu Lehtilän esittämät kaksoisveljekset Aaro (takana) ja Eero (edessä) kohtaavat toisensa kadulla vuonna 2007.

Jenni oli laittanut salaa katoamisilmoituksen Aarosta lehteen, sillä halusi Eeron saavan mielenrauhan jos tämä tietäisi missä Aaro nykyisin on. Pian Jenni kuitenkin alkoi katua tekoaan ja toivoi ettei kukaan näkisi ilmoitusta. Ilmoitukseen kuitenkin vastattiin ja hän meni Sami Pajolan kanssa tapaamaan soittajaa. Soittaja ei kuitenkaan ilmestynyt paikalle, mutta Aaro tarkkaili Jenniä ja Samia autostaan, ja otti valokuvia myös paikalle ilmaantuneesta Eerosta.

Myöhemmin aseella uhaten Aaro pakotti Eeron autonsa takakontiin ja vangitsi hänet parakkiin. Jenni valmisteli yhteistä iltaa Eeron kanssa, mutta illalliselle saapuikin Eeroa esittävä Aaro. Aaron henkilöllisyyden paljastuessa Jenni yritti hälyttää apua, mutta Aaro tainnutti hänet ja sytytti asunnon tuleen. Jennin onneksi naapurissa asuvat Ami Vainio ja Tuomo Tervajoki pelastivat Jennin ilmiliekeissä olevasta asunnosta. Sairaalassa Aaro halusi hävittää lopullisesti todisteet rikoksistaan ja tämä yritti tukehduttaa Jennin tyynyllä, mutta yritys epäonnistui. Jennin herättyä Aaro sai sai Jennin uskomaan olevansa oikeasti Eero, vaikka Jenni aluksi olikin epäileväine

Ainoastaan Lauran teini-ikäinen tytär, Oona, oli edelleenkin epäileväinen ”Eeroa” kohtaan. Pian Aaro erosi Jennistä ja aloitti suhteen Lauran kanssa. Aaron viettäessä Lauran kanssa aikaa, parakissa edelleen vankina ollut Eero pääsi irti köysistään ja pakeni, mutta paikalle saapunut Aaro sai karkulaisen kiinni ja vangitsi Eeron takaisin parakkiin. Lauran ja "Eeron" suhde eteni siihen pisteeseen, että mies päätti kosia Lauraa. Laura vastasi myönteisesti ja pian parin häitä juhlittiin Haikon kartanossa.

Juuri ennen häitä Oona ja Jenni aloittivat yhteistyön Aaron paljastamiseksi. Jenni vakoili ”Eeroa” tämän lähdettyä Kentaurista. Valitettavasti Jennin puhelin soi, jolloin Aaro tajusi olevansa varjostettuna. Jenni ei tiennyt Aaron huomanneen häntä ja puhelun jälkeen hän jatkoi varjostamista. Aaro oli ovela ja meni kuin menikin yrittäjäkurssille (aiemmin Jenni oli saanut selville, että "Eero" oli irtisanoutunut työpaikastaan vanhainkodista, mutta hän keksi tekosyyksi, että tästä olisi tulossa yrittäjä ja näin ollen tämä kävisi yrittäjänkursseilla). Tapauksen jälkeen Jenni ei enää epäillyt ”Eeroa”.

Oona vakoili Aaroa ja näki, kuinka Aaro otti autonsa takakontista aseen. Oona kertoi asiasta Niko Vainiolle, joka ei edelleenkään uskonut Oonan uskomattomilta kuulostaviin selityksiin. Hääpäivän aamuna Oona kantoi häätarvikelaatikoita Aaron autolle, avasi takakontin ja löysi aseen. Aaron lähestyessä Oona joutui piiloutumaan takakonttiin. Parakille ajanut Aaro ei huomannut Oonaa, vaan lähti hääkartanolle. Oona kuitenkin heitti aseen ammukset lumihankeen. Oona pelasti Eeron parakista ja kutsui Jennin sekä Nikon hakemaan heidät. He ajoivat kartanolle, jossa Eeron nähneet ihmiset tajusivat totuuden.

Laura ja ”Eero” olivat hääsviitissä viettämässä iltaa, kunnes ”Eeron” hiuslisäke irtosi. Näin totuus ”Eeron” todellisesta henkilöllisyydestä selvisi myös Lauralle. Laura iski Aaron tajuttomaksi kuohuviinipullolla, mutta hän palasi pian tajuihinsa ja yritti ampua huoneeseen Lauraa etsimään tulleen Paulan. Yritys epäonnistui, koska Oona oli heittänyt ammukset lumihankeen. Laura ja Paula työnsivät Aaron parvekkeelta alas ja Aaro julistettiin kuolleeksi...

Aaro ei kuollutkaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaro palasi sarjaan syksyllä 2012, kun paljastui että hän oli pelastanut veljenpoikansa Severin jokeen uppoavasta autosta Annin ja Sievisten auto-onnettomuuden jälkeen. Kävi ilmi, että Aaron Anni-äiti oli hoitanut parvekeonnettomuuden jälkeen lähellä kuolemaa käynyttä Aaroa ja saanut tämän toipumaan.

Severi menetti onnettomuuden myötä muistinsa, jolloin Aaro uskotteli pojalle olevansa tämän isä. Aaro teki poliisille nimettömän ilmoituksen Severin kengästä, jotta saisi Sieviset luulemaan Severin olevan kuollut, sillä Aaro oli päättänyt pojan jäävän asumaan heidän luokseen.

Paula oli tunnistanut hätäkeskusnauhoitteesta Aaron äänen, mutta ei saanut muita vakuuttuneeksi että nauhalla puhui kuolleeksi luultu mies. Paula kertoi tapauksesta Liisalle ja he päättivät lähteä tutkimaan uudestaan Annin autiotaloa, josta he olivat aiemmalla vierailulla löytäneet käytetyn sairaalasängyn. Naiset saivat mukaansa Lassen, joka ei suostunut uskomaan Aaron olevan elossa. Tuloksettomien etsintöjen jälkeen kolmikko päätti lähteä kotiin, mutta Paula jäi vielä hetkeksi tarkistamaan taloa ja kohtasi talossa Aaron. Paula järkyttyi, eikä pystynyt itsekään uskomaan näkemäänsä. Sanaakaan sanomatta Aaro poistui paikalta. Pian tämän jälkeen Aaro lähti Pihlajakadulle tarkkailemaan, olisiko Sieviset jo luovuttaneet Severin suhteen. Poistuessaan paikalta Aaro peruutti autonsa päin Liisan autoa. Liisa ei tunnistanut Aaroa ja pari sopi kolarista aiheutuneet kulut. Pian Liisa tunnisti maahan rypistetystä etsintäkuulutusilmoituksesta Aaron ja kiiruhti kertomaan näkemästään Sievisille.

Severi näki televisiosta Lassen ja Paulan haastattelun, mikä sai Severin muistamaan elämänsä Helsingissä. Severi yritti paeta talolta. Anni ja Aaro kuitenkin huomasivat pojan karanneen ja Aaro lähti autolla Severin perään. Aaro löysi Severin tienvarresta juttelemasta ohi ajaneelle Terttu Pirkkolalle, minkä jälkeen Severi joutui palaamaan Aaron kanssa takaisin. Aaro murtautui Tertun kotiin ja lupasi olla vahingoittamatta Terttua tai tämän perhettä, jos nainen soittaisi Sievisille ja peruisi kertomansa havainnot Severistä. Sieviset epäilivät Tertun ilmoitusta ja lähtivät tutkimaan aluetta, jossa Terttu oli kertonut kohdanneen Severin ja Aaron. Lasse, Joonatan ja Jiri päätyivät Aaron talolle, mutta lähtivät pois olettaen talon olevan tyhjä.

Aaro ilmoitti vievänsä Severin ja äitinsä pois maasta. Katumapäälle tullut Anni päätti hakea Paulan tapaamaan poikaansa. Aaro uhkaili Paulaa, että jos tämä kertoisi jollekin Severin olinpaikasta, Paula ei näkisi lastaan enää koskaan. Paulan ollessa jälleen tapaamassa Severiä, hän yritti salaa paikantaa uudella puhelimellaan talon sijaintia, mutta Aaro onnistui yllättämään hänet. Anni päätti palauttaa Severin oikeaan kotiinsa, mutta Aaro onnistui estämään tämänkin yrityksen ja lukitsi äitinsä kellariin. Paula näki ainoana mahdollisuutenaan pelastaa Severi lähtemällä Aaron kanssa pakomatkalle Ruotsiin. Severille nousi matkalla kuume, jolloin he pysähtyivät motellille.

Joonatan, Jiri ja Heidi olivat löytäneet Paulan tietokoneelta kartan, joka oli samalta alueelta kuin alue jossa Sieviset olivat aiemmin käyneet etsimässä Severiä. He lähtivät tutkimaan aluetta uudestaan ja tajusivat autioksi luulemansa talon olevan Aaron ja Annin. Kolmikko pelasti Annin talon kellarista, mutta erimielisyyksien vuoksi Anni lukitsi haulikolla uhaten joukon kellariin. Anni kohtasi Aaron, Severin ja Paulan motellilla ja esti näiden lähdön hävittämällä Aaron auton avaimet. Anni oli vienyt kellariin lukitsemiltaan nuorilta heidän puhelimensa ja Lasse soitettua Joonatanille Anni avasi Aarolta salaa linjan, jolloin Lasselle selvisi että Paula oli Aaron mukana. Lasse pelasti Ismon kanssa nuorison Annin talolta. Motellilla Paula ja Anni juonivat Aaroa vastaan, mikä sai Aaron lukitsemaan Annin vessaan. Aaro ja Paula viettivät yhteisen yön, ja herätessään Paula yritti pelastaa Annia. Aaro kuitenkin yllätti naiset ja sitoi nämä kiinni. Samaan aikaan kun hän oli lähdössä Severin kanssa Ruotsiin, poliisit olivat piirittäneet motellin, ja pihalla olivat myös Lasse ja Ismo.[1] Aaro ja Anni pidätettiin, mutta Severi päästi muilta huomaamatta Aaron ulos poliisiautosta. Aaro juoksi käsiraudoissa metsään.[2]

Pihlajakadulla Paula alkoi kuulla Aaron ääntä Severin puhuessa. Hän näki Aaron heidän kotisohvallaan.[3] Paula havahtui todellisuuteen, kun huomasi että sohvalla istuikin Severi eikä Aaro. Paulan harhanäyt eivät päättyneet siihen, sillä kun he olivat tehneet Severin kanssa pullia, Paula kuvitteli jälleen Aaron olevan keittiössä, vaikka kyseessä oli jälleen Severi.[4]

Aaro joutuu mielisairaalaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paettuaan aiemmin poliiseilta, Aaro oli siitä lähtien piilotellut metsämökissään, missä hänen mielensä oli alkanut oireilla uudella tavalla. Hän oli kirjoittanut päiväkirjaa, jonka Severi oli myöhemmin löytänyt. Kävi ilmi, että Aaron ikävä Severin luokse oli niin kova, että hän vajosi katatoniseen tilaan, jossa hän ei ota kontaktia ihmisiin. Hänet löydettiin metsästä, ja toimitettiin samaan mielisairaalaan jossa Marianna Kurki ja Sergei Kuula olivat. Päiväkirjan kirjoittamisen lisäksi Aaro piirsi kuvia, jotka kaikki esittivät puuta. Kun Monica Mustavaara tuli sairaalaan tapaamaan Mariannaa, kuuli Aaro hänen mainitsevan Pihlajakadun. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän otti jonkinlaisen katsekontaktin ihmisen kanssa ollessaan psyykkisessä tilassa. Hän piirsi Monicalle kuvan puusta, jonka tämä myöhemmin pudotti majatalon lattialle. Severi löysi piirustuksen sieltä. Severi sai Monicalta tietää, että Aaro on mielisairaalassa. Severi meni tapaamaan Aaroa mielisairaalaan. Severi ja Aaro eivät voineet karata mielisairaalasta. Aaro valehteli hoitajille olevansa Lasse Sievinen. Näin hän pääsi pois mielisairaalasta. Severi vei Aaron Pihlajakadulle ja Aaro meni saunaan piiloon, ettei kukaan tietäisi, että hän on talossa. Severi antoi Aarolle puhelimensa ja Aaro soitti Severille, ja kysyi, että voisivatko he nähdä. Severi meni useamman kerran Aaroa tapaamaan autoon. Siellä he juttelivat siitä, miten Lasse ei aavistaisi mitään. Severi kertoi autossa myös, mitä Pihlajakadulla tällä hetkellä tapahtuu. Hän kertoi Lassen aavistaneen jotain. Kun Lasse ja Eva olivat kävelyllä, Aaro vakoili heitä. Myöhemmin Aaro tuli Aki Nikkisen työpaikalle Amandan ylekerrassa sijaitsevaan Vinottareen, jossa sillä hetkellä Eva oli töissä. Aaro käytti silloin peitenimeä Kristian Kroström. Aaro tunnisti Evan. Kristian Kroström eli Aaro esiintyi viiniasiantuntijana. Sitten Eva katsoi Sievisillä vanhaa valokuvaa Aarosta. Lasse näki tämän ja heitti kuvan pois. Eva keksi, että hän järjestäisi illallisen Sievisillä, johon kutsuisi Aaron. Lasse ei pitänyt Aaron vierailusta hänen kodissaan ja uhkasi lasten nähden Aaroa hänen hirvikiväärillä. Aaro kuitenkin kerkesi karata Sievisiltä. Lasselle soitettiin poliisiasemalta, ja he kertoivat, että Lassen pitäisi tulla sinne. Lasse ja Severi kuulivat, että Aaro oli ilmiantanut itsensä poliiseille. Kun Severi ja Aaro halasivat, Aaro pidätettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää jaksossa 2362 Paula panee itsensä peliin (21.11.2012)
  2. Selviää jaksossa 2363 Severi jättää erikoiset hyvästit (22.11.2012)
  3. Selviää jaksossa 2369 Jenni ei hallitse uniaan (30.11.2012)
  4. Selviää jaksossa 2370 Paula on aistikkaasti harhassa (3.12.2012)

Salatut elämät - Uutiset syksy 2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]