Katatonia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Katatonia (oireyhtymä))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee neuropsykiatrista tilaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Katatonia
Luokitus
ICD-10 F20.2
ICD-9 295.2
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Katatonia on neuropsykiatrinen oireyhtymä, jota luonnehtivat psyykkiset, motoriset ja käyttäytymisen oireet. Sitä ilmenee 18 prosentissa akuuteista sairaalaanotoistaselvennä, useimmiten affektiivisten ja psykoottisten häiriötilojen yhteydessä.

Katatoniat ovat voimakkaita tiloja, jotka voidaan diagnosoida luotettavasti ja hoitaa tehokkaasti.[1]

Kliiniset ominaisuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katatoninen potilas voi kokea menettäneensä motoriset kykynsä. Hän saattaa jäykistyä yhteen asentoon tuntien ajaksi ja olla täysin piittaamatta ulkoisista ärsykkeistä. Katatonisessa kiihtymystilassa potilas puolestaan kärsii jatkuvasta motorisesta toiminnasta ja saattaa ilman hoitoa jäätyään kuolla uupumukseen. Hänellä saattaa myös ilmetä stereotyyppisiä, toistuvia liikekuvioita.

Potilas voi olla muovailtavissa: toinen ihminen voi asettaa hänet haluamaansa asentoon, ja potilas pysyy sen jälkeen asennossa liikkumattomana. Gegenhalteniksi (suom. vastapysyminen) nimitetyssä tilassa potilas sen sijaan pysyy paikoillaan ja vastustaa häneen kohdistettuja liikutusyrityksiä niihin suhteutetulla vastavoimalla.

Potilas saattaa myös toistella merkityksettömiä lauseita tai puhua vain toistelemalla sitä, minkä ympäriltään kuulee.

Esiintyminen ja luokittelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DSM-IV:ssä katatoniaa ei ole erotettu itsenäiseksi häiriötilaksi, vaan se liitetään muihin psyykkisiin häiriöihin, kuten skitsofreniaan, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön tai traumaperäiseen stressihäiriöön ja lisäksi päihdeongelmiin. Katatoniaa ilmenee myös muiden lääketieteellisten ongelmien yhteydessä: se voi liittyä tulehduksiin (esimerkiksi enkefaliittiin), autoimmuunisairauksiin, paikallisiin neurologisiin häiriöihin (kuten aivoverenkiertohäiriöt) sekä aineenvaihdunnan häiriöihin. Katatonia voi olla jopa lääkityksestä johtuva reaktio.

Katatoniaa on tavattu myös dissosiaatiohäiriöiden, laaja-alaisten kehityshäiriöiden, kehitysvammaisuuden ja orgaanisten psykiatristen häiriöiden yhteydessä.[1]

Vaikka psykiatria onkin luokitellut katatonian yhdeksi skitsofrenian muodoista, sitä pidetään nykyisin varsin monimuotoisena oireyhtymänä. Se ilmenee Kahlbaumin oireyhtymänä (kehitysvammaisten katatoniana), pahanlaatuisena katatoniana (pahanlaatuinen neuroleptinen oireyhtymä, serotoniinioireyhtymä) ja kiihtymystiloina (harhaluuloinen mania, katatoninen jännitys tai oneirofrenia).

  1. a b Kehitysvammaiset ja kehitysvammaisuus lehdissä - Katatonia Kehitysvammahuollon tietopankki. 19.4.2005. Kehitysvammaisten Uudenmaan tukipiiri ry.. Viitattu 20.1.2008. [vanhentunut linkki]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.