Serotoniinioireyhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Serotoniinioireyhtymä eli serotoniinisyndrooma on myrkytystila, jonka aiheuttaa keskushermostossa oleva liika serotoniini. Myrkytyksen riskiä lisää muun muassa useiden serotoniiniaktiivisuutta lisäävien aineiden yhteiskäyttö. Serotoniinioireyhtymä on eräs merkittävimmistä lääkemyrkytysten aiheuttamista toksisista oireyhtymistä. Muita ovat kolinerginen, antikolinerginen ja adrenerginen oireyhtymä[1] sekä pahanlaatuinen neuroleptioireyhtymä.

Serotoniinisyndrooma on vaarallinen tila, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Siihen voi sairastua vahingossa esimerkiksi vaihdettaessa lääkitystä nopeasti. Toisinaan myrkytystilan aiheuttava yliannostus on itsetuhotarkoituksessa otettu. Syndrooma voi olla oletettua yleisempi, sillä monet lääkärit eivät tunnista sitä.[2]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oireet alkavat pian, yleensä muutaman minuutin kuluttua myrkytyksestä. Ne ovat kuitenkin vaihtelevia, ja lievän myrkytyksen oireita saattavat olla pelkästään tiheä syke (takykardia), vapina, hikoilu ja mustuaisten laajeneminen (mydriaasi).

Pahemmissa tapauksissa myrkytys voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja kuumetta, joka voi nousta jopa 40 asteeseen. Voi ilmetä myös mielentilan muutoksia, kuten sekavuuden tunnetta ja kiihtymystä.

Joskus serotoniinisyndrooma aiheuttaa suoranaisen hengenvaaran, kun myrkytys vaurioittaa esimerkiksi munuaisia. Vakava serotoniinisyndrooma voi aiheuttaa kouristuksia, hälyttävää, poikkeuksellisen korkeaa kuumetta eli hyperpyreksian[3], kooman ja kuoleman.

Toisinaan oireet saattavat muistuttaa harvinaisen mutta vakavan pahanlaatuisen neuroleptioireyhtymän taudinkuvaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Myrkytyksiin liittyvät toksiset oireyhtymät Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2000. Duodecim.
  2. Serotoniinisyndrooma: iäkästä miestä hikoiluttaa, ahdistaa ja tärisyttää Suomen Lääkärilehti 29-50/2005 vsk 60
  3. Anafranil valmisteyhteenveto Lääkelaitos


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.