Internet-ilmiö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Internet ilmiöistä yleisesti, pidempi lista ilmiöistä löytyy sivulta Luettelo Internet-ilmiöistä
Esimerkki meemikuvasta.

Internet-ilmiö (tunnettu myös nimityksellä internet-meemi[1]) viittaa Internetissä leviävään asiaan, joka saavuttaa toisinaan suuren suosion leviten nopeasti verkossa. Jotkut ilmiöstä ovat lyhytikäisiä, jotkin pysyvät suosiossa vuosikausia. Hyvinkin vähäpätöiseltä vaikuttavat asiat, kuten kotitekoiset videoleikkeet, ovat voineet nousta Internetissä arvaamatta hyvin suosituiksi.

Internet-ilmiöt ovat usein ihmisiä, kuvankäsittelyohjelmilla tehtyjä kuvia, flash-animaatioita tai musiikkivideoita. Periaatteessa kuitenkin mikä tahansa asia voi nousta suosituksi Internet-ilmiöksi.

Usein meemikuvien levittäjä saattaa syyllistyä tekijänoikeusrikkomukseen mikäli kuvan alkuperäinen tekijä ei ole antanut lupaa kuvan levittämiseen.

Tunnettuja Internet-ilmiöitä ovat muun muassa:

  • Badger Badger Badger: loputtomiin jatkuva animaatio, jossa piirretyt mäyrät voimistelevat.
  • Pedobear: piirretty pedofiilikarhu, joka on kuvankäsittelyohjelmilla sijoitettu erilaisiin tilanteisiin.
  • O RLY?: kesällä 2003 suosioon noussut meemi. Se perustui valokuvaan yllättyneen näköisestä tunturipöllöstä, johon joku lisäsi sanat O RLY? (engl. Oh, really?, suom. ihan tosi?).
  • All your base are belong to us on japanilaisesta videopelistä Zero Wing löytynyt englanninkielinen fraasi, joka nousi suosioon Internetissä vuonna 2001. Koko peli oli käännetty englanniksi aivan yhtä kehnosti, mutta juuri tämä lause alkuanimaatiosta nousi suosituimmaksi. Lausetta tai lyhennettä AYBABTU photoshopattiin lukuisiin kuviin ja sen saattoi löytää reaalimaailmasta televisiopaidoista tai kirjoitettuna milloin mihinkin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]