Internet-ilmiö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Internet ilmiöistä yleisesti, pidempi lista ilmiöistä löytyy sivulta Luettelo Internet-ilmiöistä.
Esimerkki kuvasta, johon on lisätty Impact-fontilla tekstiä.

Internet-ilmiö (tunnettu myös nimityksellä internet-meemi[1], lyhyemmin meemi, engl. meme) viittaa Internetissä leviävään asiaan, joka saavuttaa toisinaan suuren suosion leviten nopeasti verkossa. Jotkut ilmiöstä ovat lyhytikäisiä, jotkin pysyvät suosiossa vuosikausia. Hyvinkin vähäpätöiseltä vaikuttavat asiat, kuten kotitekoiset videoleikkeet, ovat voineet nousta internetissä arvaamatta hyvin suosituiksi.

Internet-ilmiöt ovat usein ihmisiä, kuvankäsittelyohjelmilla tehtyjä kuvia, flash-animaatioita tai musiikkivideoita. Periaatteessa kuitenkin mikä tahansa asia voi nousta suosituksi internet-ilmiöksi.

Usein meemikuvien levittäjä saattaa syyllistyä tekijänoikeusrikkomukseen mikäli alkuperäisen kuvan tekijä ei ole antanut lupaa kuvan levittämiseen.[2][3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkejä internet-ilmiöistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Badger Badger Badger: loputtomiin jatkuva animaatio, jossa piirretyt mäyrät voimistelevat.
  • Pedobear: piirretty pedofiilikarhu, joka on kuvankäsittelyohjelmilla sijoitettu erilaisiin tilanteisiin.
  • O RLY?: kesällä 2003 suosioon noussut meemi. Se perustui valokuvaan yllättyneen näköisestä tunturipöllöstä, johon joku lisäsi sanat O RLY? (engl. Oh, really?, suom. ihan tosi?).
  • All your base are belong to us on japanilaisesta videopelistä Zero Wing löytynyt englanninkielinen fraasi, joka nousi suosioon Internetissä vuonna 2001. Koko peli oli käännetty englanniksi aivan yhtä kehnosti, mutta juuri tämä lause alkuanimaatiosta nousi suosituimmaksi. Lausetta tai lyhennettä AYBABTU photoshopattiin lukuisiin kuviin ja sen saattoi löytää reaalimaailmasta televisiopaidoista tai kirjoitettuna milloin mihinkin.[4]
  • Doge: meemi, jossa japanilainen Shiba-rodun koira katsoo kameraan hyvin epäilevällä katseella. Olennainen osa on meemiä kuvatekstit, kuten ”wow” ja ”such”. Nämä tekstit taas kirjoitetaan tarkoituksella väärin.
  • Ugandan Knuckles: meemi, jossa huonosti piirretty versio Sonic-pelisarjan Knuckles-hahmosta sanoo ugandalaisella aksentilla "Do you kno de wey?" tai vastaavaa. Meemi yleistyi VRChat-virtuaalitodellisuuspelissä. Ugandan Knucklesin muita piirteitä ovat kuningattaren etsiminen, vihollisten ja uhkien päälle sylkeminen sekä kielen naksauttelu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]