Iida Mustonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iida Mustonen
Pinja Kanon Iida Mustosen roolissa keväällä 2016.
Pinja Kanon Iida Mustosen roolissa keväällä 2016.
Näyttelijä(t) Rosa Rusanen (2011–2016)
Pinja Kanon (2016, 2017, 2018, 2019, 2020)
Kesto 2011–2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Ensi-
esiintyminen
Osa 2084: Niko aukaisee Saraisen arkkunsa
(31. maaliskuuta 2011)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 3881: Iida huutaa Taalasmee!
(1. joulukuuta 2020)
Henkilötiedot
Koko nimi Iida Maria Mustonen
Ammatti psykologian opiskelija
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Tampere
Suhteet
Vanhemmat Maria Mustonen (kuollut)
Jutta Korhonen (isä)
Sebastian Vuorela (isäpuoli)
Sisarukset Elias Vikstedt (velipuoli, kuollut)
Oliver Vuorela (velipuoli)

Iida Maria Mustonen[1] (es. Rosa Rusanen 2011–2016, Pinja Kanon 2016–2020) on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Salatut elämät. Iida on edesmenneen Maria Mustosen ja sukupuolensa korjanneen Jutta Korhosen (ent. Juha Korhonen) tytär. Iida on käynyt samaa lukiota kuin Tale Taalasmaa, Janne Haukkala, Lari Väänänen, Elias Vikstedt ja Sanni Pohjonen.

Iida poistui sarjasta hetkeksi huhtikuussa 2015, mutta palasi sarjaan vielä saman kuun lopulla.[2][3] Samantapaisen lyhyen poistumisen Iida teki vuoden 2017 vuodenvaihteessa oltuaan huumevieroituksessa. Iida poistui sarjasta jälleen lokakuussa 2017 muuttaen Jutan luokse Hyvinkäälle asumaan koettuaan Pihlajakadun kuviot liian hankaliksi. Iida on vieraillut sarjassa myös syksyllä 2018, keväällä 2019, syksyllä 2019, keväällä 2020 sekä syksyllä 2020. Iida poistui sarjasta pysyvästi joulukuussa 2020 muuttaen Tampereelle.

Maaliskuussa 2016 uutisoitiin Rusasen jäävän sairauslomalle. Rusasen sairausloman aikana Iidan esittäjän uutisoitiin olevan Pinja Kanon.[4][5] Syyskuussa 2017 Kanon kuitenkin vahvisti saaneensa roolin vakituisesti keväällä 2017.[6]

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janne Haukkala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iida (Rosa Rusanen) ja Janne (Hemmo Karja)

Janne Haukkala on Iidan entinen poikaystävä. Pari erosi ensimmäisen kerran, kun Iida jätti Jannen kuultuaan Heidi Aaltosen ja Peppi Puolakan puhuvan Jannen ja Heidin yhden yön jutusta juuri sen jälkeen kun Iida oli menettänyt Jannelle neitsyytensä. Iida alkoi levittää Heidistä juoruja, joiden takia Heidin suhde Jiri Viitamäkeen hankaloitui, hän joutui jättämään työnsä ja lopulta Heidi haastettiin oikeuteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänet vapautettiin syytteistä oikeuden kuultua, ettei Heidi tiennyt Jannen todellista ikää.

Iida ja Janne palasivat myöhemmin yhteen, mutta ovat sittemmin eronneet ja pysytelleet kavereina. Selvisi, että Joonatanin mukaan lähtenyt Iida oli palannut Helsinkiin, mutta Pihlajakadun sijasta autokorjaamoon. Iida ei uskaltanut tulla Pihlajakadulle, sillä hän pelkäsi Karin tekevän hänelle jotain pahaa. Kävi ilmi, että Kari aikoi ostaa kyseisen autokorjaamon. Janne ja Tale kohtasivat Iidan. Iida ja Janne päätyivät harrastamaan seksiä Jannen autokorjaamoon tuomassa teltassa. He palasivat yhteen, mutta parin välejä hiersi muun muassa Alissan ja Jannen ystävyys. Tilannetta hankaloitti myös Anton Helenius, johon Iida ihastui, jätti Jannen ja muutti Antonin luo myöhemmin asumaan.

Onni "Tale" Taalasmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iida alkoi pitää Onni ”Tale” Taalasmaata ystävänään, vaikkakin tämä olikin ihastunut Iidaan. Iida ja Tale lähentyivät yhteisen tanssiharrastuksen parissa. Pari voitti tanssikilpailut tanssinopettaja Cindy Rintalan avustuksella. Iida luuli pitkään Talen olevan homoseksuaali, mutta Tale olikin keksinyt tämän päästäkseen Iidan lähettyville. Iidan saatua tietää totuuden kaksikon välit viilenivät, mutta he ystävystyivät uudelleen. Iidan Maria-äidin jouduttua onnettomuuteen Iida muutti asumaan Taalasmaille, ja Marian armokuoleman jälkeen Iida jäi pysyvästi asumaan Taalasmaille.

Lari Väänänen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lari Väänänen esitti Iidalle poikaystävää ja he seurustelivat jonkin aikaa. Lari on homoseksuaali, joka oli pitkään ”syvällä kaapissa” ja seurusteli tällöin vielä Iidan kanssa. Lari päätyi harrastamaan seksiä Iidan parhaan ystävän Eliaksen kanssa, ja myöhemmin poikien salasuhde paljastui myös Iidalle. Iida ja Lari erosivat, mutta myöhemmin ystävystyivät. Vuonna 2015 esitetyssä jaksossa Iidasta tulikin Larin ja Sannin lapsen Ilja Taalasmaan kummitäti.

Joonatan Sievinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joonatan Sievinen vahingossa kamppasi Iidan kadulla ja kantoi tämän sairaalaan. Iida ihastui Joonataniin. Joonatan pyysi Iidaa pitsalle anteeksipyynnöksi, mutta ilta päättyi Joonatanin alkaessa naljailemaan pitseriassa töissä olleelle Lasselle. He kuitenkin saivat sovittua. Iida ja Joonatan alkoivatkin viettää aikaa enemmän yhdessä ja suutelivat. Suutelun jälkeen he sopivat olevansa pelkkiä ystäviä. Iida ei halunnut kertoa Joonatanille että on ihastunut tähän. Kun Joonatan oli viemässä Iidan syömään, Iida kutsui Joonatania poikaystäväkseen, mutta Joonatania se ei haitannut ja niin he pian aloittivat seurustelun. Myöhemmin huhtikuussa 2015 Iida ja Joonatan pakenivat maasta Iidan Karilta varastamilla rahoilla Joonatanin jouduttua ongelmiin. Iida palasi takaisin Helsinkiin vielä saman kuun lopulla. Iida näki Joonatanin kuvan keväällä 2016, kun Anton Heleniuksen pikkusisko Viola oli tavannut Samu-nimisen pojan netissä ja näytti tämän kuvan Iidalle. Samua esitti kuitenkin Jiri Viitamäen velipuoli Severi, joka oli käyttänyt valheensa apuna serkkunsa Joonatanin kuvaa, josta Iida hämmentyi kovasti.

Anton Helenius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anton Heleniuksen Iida tapasi ensimmäisen kerran Jiri Viitamäen vuokralle laittamassa asunnossa, jonka makuuhuoneessa Iida oli harrastamassa Jannen kanssa seksiä. Anton oli saapunut asuntoon Jirin kanssa katsomaan asuntoa, jonka Jiri myöhemmin vuokrasi Antonille. Iida ja Janne olivat myös alun perin katsomassa asuntoa, mutta omilla avaimillaan. Myöhemmin Iida löysi Antonin kuvan puhelimensa deittisovelluksesta ja muutamaa jaksoa myöhemmin Anton pyysi Iidaa treffeille. Iida ihastui Antoniin ja oli kahden vaiheilla Jannen ja Antonin välillä. Lopulta Iida valitsi Antonin ja muutti tämän luo asumaan. Myöhemmin Iida tutustui myös Antonin pikkusiskoon Violaan.

Syksyllä 2016 Iida sai selville, että Anton oli käyttänyt huumeita. Iida järkyttyi asiasta. Kuitenkin omissa ylioppilasjuhlissaan, Iida jäi yksin kun Anton oli häipynyt ja Jutta ei päässyt, ja Iida ajautui ottamaan Antonin huumeita. Asia kuitenkin paljastui Antonille, ja tämä sanoi että Iidan täytyisi lopettaa niiden käyttäminen. Iida pystyi siihen, mutta Eliaksen kuoltua, Iida jäi pahempaan koukkuun ja katosi. Tale, Janne ja Anton etsivät Iidaa. Lopulta Antonin isosisko poliisi Linda Eerikäinen löysi Iidan, kun tämä oli jäädä auton alle. Iida oli niin surullinen Eliaksen kuolemasta, että otti Moosen vessassa yliannostuksen Antonin huumeita vaipuen koomaan, josta hän kuitenkin heräsi keväällä 2017. Tämän jälkeen Antonin ja Iidan välit ovat olleet tulehtuneet eivätkä he ole olleet sen kummemmin tekemisissä. Myöhemmin Anton kuoli.

Sebastian Vuorela[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antonin kuoleman jälkeen Iida ihastui entiseen isäpuoleensa Sebastian Vuorelaan, jonka luokse hän muutti asumaan. Pari päätyi sänkyyn ja myöhemmin Sebastianin poika Oliver yllätti heidät suutelemasta. Sebastianille heidän välillään tapahtunut ei merkinnyt mitään, mutta Iida olisi halunnut suhteen. Kun hän sai kuulla Sebastianin ajatuksista, hän päätti muuttaa pois Pihlajakadulta. Hän kertoi muuttavansa Jutan luokse Hyvinkäälle.

Vihamieliset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syömishäiriö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iida oli ollut pitkään tyytymätön vartaloonsa. Asia kääntyi päälaelleen Jenni Vainion kommentoidessa Iidalla olevan ”lapsen pyöreät posket”. Iida alkoi jättää ruokailuja pois ja kuntoili paljon. Tämän myötä hän sairastui syömishäiriöön. Asia paljastui Jannelle, joka löysi Iidan ruokapäiväkirjan. Asian paljastuttua Iida esitti parantuneensa, mutta valehteli punnituksissa ja jatkoi kuntoilua. Iida kuitenkin myöhemmin ymmärsi olevansa hengenvaarassa ja päätti hankkiutua sairaalahoitoon. Janne tuli tapaamaan Iidaa useita kertoja sairaalaan naiseksi pukeutuneena käyttäen nimeä Jane Hukkala. Lopulta Iida pääsi sairaalasta pois ja parantui anoreksiastaan.

Isyyskysymys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iidan äidin kuoltua Iida halusi löytää isänsä, jota ei ollut koskaan tavannut. Iidan silloinen poikaystävä Janne auttoi Iidaa etsimään isäänsä, mutta lopulta Iida käski Jannen lopettamaan epätoivoiset etsinnät. Janne kuitenkin jatkoi etsimistä salaa ja löysi lopulta oikean isän, Pekan, joka myöhemmin tuli tapaamaan Iidaa. Iida ei suostunut jatkamaan tutustumista ennen kuin paljastaisi syyn Pekan lähdölle Iidan ollessa pieni. Pekka sanoi olleensa tuolloin ”tyhmä pieni poika”. Pekka antoi Iidalle äitinsä kutomat sukat, mutta Janne löysi täysin identtiset läheiseltä torilta. Jannen epäilyksien vuoksi Iida ja Janne erosivat.

Iida halusi etäisyyttä Helsinkiin ja lähti Pekan kanssa hänen mökille Asikkalaan. Tale ja Janne olivat huolissaan Iidasta, joka ei ollut kertonut lähdöstään kenellekään. Mökillä Pekka paljasti, ettei olekaan Iidan isä. Hän sulki Iidan kellariin ja vannoi tälle rakkautta. Janne ja Tale sekä Helena Kuula tekivät katoamisilmoituksen, mutta Janne perui sen Iidan puhelinsoiton vuoksi, jossa Iida Pekan pakottamana valehteli kaiken olevan hyvin. Epätoivoinen Iida esitti olevansa rakastunut Pekkaan, jotta hän pääsisi pakoon. Hän yritti viimeiseen asti keksiä tekosyitä, jolla Pekka päästäisi hänet käymään kellarin ulkopuolella. Lopulta Pekka suostui pyyntöön, sillä seuraavana iltana heillä olisi luvassa ”häät”. Kesken Pekan itse pitämän vihkimisen Iida heitti miehen kasvoille kuumaa steariinia, jolloin Pekka horjahti, kaatoi kynttilän ja sytytti tulipalon. Iidan palattua Pihlajakadulle hän yllätti Sannin lohduttamassa Jannea.

Iidan etsiessä isäänsä ennen Pekan tapaamista, hän päätyi Juha Korhosen oven taakse. Oven avasi kuitenkin Jutta Korhonen, joka kertoi Juhan kuolleen. Myöhemmin Jutta alkoi seurata Iidaa, sillä hän tiesi Iidan isän henkilöllisyyden. Jutta kertoi Iidalle olevansa itse tämän isä. Iida pysytteli aluksi kaukana Jutasta, mutta myöhemmin hyväksyi hänet isäkseen ja puolusti häntä mollaavilta ihmisiltä, kuten Kari Taalasmaalta.

Sarjasta poistumisen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyn 2017 poistumisen jälkeen Iida on tehnyt sarjaan useita lyhyitä vierailuja.

Ensimmäisen kerran Iida palasi syksyllä 2018, jolloin tämä epäili Ismon olevan väkivaltainen Juttaa kohtaan. Asia kuitenkin oli pelkkä väärinkäsitys, ja Iida teki sovun Ismon kanssa. Iida vielä halusi että Ismo, Kalle ja Jutta tekevät sovun keskenään ja järjesti lounaan. Tämän jälkeen Iida palasi Hyvinkäälle.

Seuraavan kerran Iida teki paluun keväällä 2019 Violan itsemurhayrityksen jälkeen, jolloin myös selvisi Iidan olevan töissä psykiatrisella osastolla. Violan kotiutumisen jälkeen Iida poistui sarjasta.

Seuraavan kerran Iida palasi Jutan polttareihin, ja osallistui myös Jutan kaasona Ismon ja Jutan häihin kevään 2019 päätösjaksossa. Iida oli myös muutaman jakson syyskauden alussa Jutan tukena, mutta lähti sittemmin takaisin Hyvinkäälle.

Iida teki lokakuussa 2019 parin jakson vierailun, Lindan ollessa huolissaan isänsä Aaron mielenterveydestä.

Seuraavan kerran Iida palasi sarjaan tammikuussa 2020 auttamaan Juttaa tämän miessotkuissa. Salattujen elämien 21-vuotispressitilaisuudessa vahvistettiin, että Iida palaa tällä kertaa pidemmäksi aikaa. Iida osallistui myös Ismon ja Jutan tupareihin. Myöhemmin keväällä Iida paljasti olevansa biseksuaali tämän auttaessa Violaa saamaan Mira mustasukkaiseksi.

Iida osallistui myös Ismon järjestämiin kihlajaisiin, joka paljastuikin yllättäen Ismon ja Jutan häiksi. Iida päätyi myös kuuntelemaan Kari Taalasmaan avautumista, sillä tämä koki elämänsä tarpeettomaksi peiteoperaation päättyessä. Iida suostui myöhemmin ryhtymään Karin terapeutiksi ja he sopivat heidän väliset riidat.

Iida palasi jälleen syksyllä 2020. Jutta ei tällöin osannut päättää yrittääkö sopia välit Ismon kanssa, vai aloittaako suhteen Lassen kanssa. Iida neuvoi Juttaa tekemään sen, mitä oikeasti haluaa. Myöhemmin Lasse ja Jutta aloittivat parisuhteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää jaksossa 2622 Camillan jaxuhali on pitkä ja kuuma (16.4.2014)
  2. Pariskunta karkaa Salkkareissa – luvassa koskettavat jäähyväiset MTV.fi. 8.4.2015. Arkistoitu 15.4.2015. Viitattu 8.4.2015.
  3. Salkkarit-hahmon salaperäinen paluu – ei tiedä vielä itsekään, mitä tapahtui MTV.fi. 27.4.2015. Arkistoitu 5.5.2015. Viitattu 27.4.2015.
  4. Salkkarit-Rosa tauolle sarjasta jalkavaivojen vuoksi – uusi kasvo tuuraamaan MTV.fi. 17.3.2016. Arkistoitu 18.3.2016. Viitattu 17.3.2016.
  5. Salkkareihin uusi kasvo – tämä kaunotar astuu Iidan saappaisiin MTV.fi. 17.3.2016. Arkistoitu 2.6.2016. Viitattu 17.3.2016.
  6. Pinja Kanon: Voin paremmin kasvissyöjänä Kauneus ja terveys. 13.9.2017. Viitattu 13.9.2017.