Sukupuolenkorjausprosessi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sukupuolenkorjausprosessi on nimitys tutkimus- ja hoitoprosessille, jonka kautta transsukupuoliset ja muunsukupuoliset voivat saada tarvitsemansa korjaushoidot sekä tarvittavat lausunnot juridisiin toimenpiteisiin kuten nimen ja sukupuolen muuttamiseen virallisissa papereissa. Prosessin tavoitteena on auttaa näitä ihmisiä elämään täysipainoisina yhteiskunnan jäseninä kokemassaan sukupuolessa.

Sukupuolenkorjaus on yleensä vuosia kestävä prosessi, joka tyypillisesti alkaa sukupuoliristiriidan diagnosoimisella. Hoitomuotoina toimivat hormonikorvaushoito ja erilaiset kirurgiset operaatiot, kuten aataminomenan höyläys, rintojen poisto ja genitaalikirurgia. Tarvittavat hoidot vaihtelevat henkilöstä toiseen riippuen siitä, mitä henkilö itse prosessilta toivoo. Hormonihoito jatkuu kuitenkin läpi elämän, joskin kivesten poiston jälkeen antiandrogeenien tarve vähenee.

Vanhentuneessa kielenkäytössä esiintyi sana "sukupuolenvaihdos". Nykyinen lääketieteellinen termi on sukupuolenkorjaus, koska leikkauksella henkilön ulkonäköä korjataan vastaamaan hänen sisäistä kokemustaan.[1]

Vanhentunut ja harhaanjohtava sana "sukupuolenkorjausleikkaus" sisältää väärinkäsityksen, sillä kuka tahansa henkilö kokee yhden tai useamman sukupuoli-identiteettinsä aivoissaan ja voi tuntea sen sijaan sukuelimistönsä vastaavan jonkin verran, enimmäkseen tai täysin jotain muuta sukupuoli-identiteettiä. Sukuelinten itsensä muokkaaminen kirurgisesti ei yleensä muuta ihmisen sukupuoli-identiteettiä eikä siten sukupuoltakaan. Se kuitenkin voi helpottaa yksilöä toimimaan niissä arjen tilanteissa, joissa sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ulkoiseen ilmaisuun ja itse sukuelimiin kohdistetaan normatiivisia tai niputtavia odotuksia. Erilaisten sukupuolikokonaisuuksien laajuuksia ja rajoja ylläpitävät pitkälti yhteiskunta sekä kunkin aikakauden ja kulttuurin mediat, joten yksilön on vaikea jättäytyä tällaisten odotusten tavoittamattomiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Duodecim: Transsukupuolisuus 2014. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 17.12.2014.