Meilahden tornisairaala

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Meilahden sairaala)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Meilahden tornisairaala.

Meilahden tornisairaala on HYKS-sairaanhoitoalueeseen kuuluva sairaala. Se oli myös nimeltään Meilahden sairaala (nimi siirtyi historiaan vuonna 2010, erotukseksi alueen monista muista HUS-sairaaloista). Sairaala sijaitsee Helsingissä Meilahden kaupunginosassa, ja sen katuosoite on Haartmaninkatu 4. Meilahden sairaala kuuluu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin, ja on sen suurin sairaala, jossa hoidetaan usean erikoisalan potilaita.

Nykyinen Meilahden sairaalarakennus vihittiin käyttöön 20. marraskuuta 1965. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Jaakko Paatela ja Reino Koivula. Rakennus edustaa niukkaa modernismia. Sen korkeus on 54 metriä ja siinä on 15 kerrosta. Vaikuttavan kokoinen sairaalarakennus sai heti tuoreeltaan liikanimen ”Meilahden Hilton”.[1] Sairaala sijaitsee samassa suuressa korttelissa, jossa ovat myös Lastenklinikka, Naistenklinikka, Meilahden kolmiosairaala, Silmä-korvasairaala, Syöpätautien klinikka, Haartmanin sairaala ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan rakennuksia.

Sairaalan uusi sisäänkäynti ja aula valmistuivat toukokuussa 2010. Aluksi aulasta pääsi vain Meilahden tornisairaalaan, mutta marraskuussa avattiin uusi Kolmiosairaala, johon kuljetaan saman sisäänkäynnin kautta.

Meilahden tornisairaalassa alkoi kesällä 2011 peruskorjaus. Tämä vaatii koko valtavan sairaalan tyhjentämistä ja muutot sairaalasta Hyksin muihin sairaaloihin alkoivat jo syksyllä 2010. Peruskorjaus valmistui marraskuussa 2014.[2]

Tornisairaalan tyhjentämistä varten sen viereen rakennettiin väliaikainen vuodeosastosairaala, jonka oli määrä valmistua kesällä 2011, kun Tornisairaalan peruskorjaus alkoi. Myös maanalaisen tunneliverkoston laajennusta jatketaan.

Ennen peruskorjausta sairaalassa on työskennellyt noin 1 840 hoitajaa ja noin 730 lääkäriä sekä noin 1 100 muuta sairaalatyön ammattilaista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meurman, J. H.: HYKS 50 vuotta. Suomen Hammaslääkärilehti, 2008, nro 4, s. 66. Suomen Hammaslääkäriliitto. ISSN 0355-4090. Artikkelin verkkoversio Viitattu 22.8.2015.
  2. Rakennushankkeet: Meilahden tornisairaalan peruskorjaus HUS. Viitattu 4.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.