Lapinlahden sairaala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapinlahden sairaala.

Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön valmistunut sairaala[1] ja on Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia[2]. Se sijaitsee Helsingissä Lapinlahden osa-alueella meren rannalla Hietaniemen hautausmaan läheisyydessä.

Sairaala valmistui vuonna 1841 Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. 160 vuotta toiminnassa olleessa sairaalassa toimi viimeiseksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto.

Sairaalaa on alusta lähtien ympäröinyt laaja puutarha. Siitä on aikojen kuluessa lohkaistu alueita muun muassa Länsiväylän rakentamiseksi, mutta sen keskeisin osa on yhä jäljellä.

Sairaalatoiminnan loppuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasper Muttosen toteuttama ”Lapinlahden Lähde” -puu-installaatio sairaalan pihalla vuonna 2014

Lapinlahden sairaalatoiminta päättyi lopullisesti 19. joulukuuta 2008, jolloin HUS:n psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto muuttivat Psykiatriakeskukseen.

Muun muassa opiskelijat olivat valtaamassa osaa käytöstä poistuneista rakennuksista. Vaatimuksissa on ollut sairaala-alueen hyödyntäminen myös jatkossa. Helsingin kaupunki aikoi peruskorjata sairaala-alueen sosiaaliviraston käyttöön[3][4], mutta vuonna 2013 valtuusto ei ottanut sairaalaa kymmenen vuoden investointiohjelmaansa. Kaupunki selvitti sairaalan mahdollista myyntiä tai vuokraamista.[5]

Vuonna 2015 Helsingin kaupunki ja Lapinlahden tilojen käyttöä ajavat osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo ja Suomen Mielenterveysseura tekivät vuokrasopimuksen Lapinlahden sairaalan käytöstä.[6] Tiloissa on sekä mielenterveyspalveluita että työhuoneita taiteilijoille ja yrityksille. Vuokrasopimus on määräaikainen ja kaupunki selvittää edelleen sairaalan myymistä.

Tunnettuja käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökuntaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lapinlahden sairaala tulee hyvään käyttöön ([vanhentunut linkki]) 29.5.2007. Museovirasto ja ympäristöministeriö.
  2. Lapinlahden sairaala-alue Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  3. Lapinlahden sairaala-alueen vallattu talo ei sovellu asuinkäyttöön, hel.fi, 7.9.2009
  4. Lapinlahden sairaala kunnostetaan isolla rahalla, YLE, 3.6.2011
  5. Lapinlahden kohtalo on ollut auki yli 20 vuotta 11.12.2013. Sanoma Media Finland. Viitattu 13.3.2015.
  6. Lapinlahden sairaalan kohtalo ratkesi: Taiteilijoille työtiloja ja ”mielenterveyden kuntosali” HS.fi. Viitattu 8.1.2016.
  7. a b c Minttu Lukkala: RESTAUROINTI VANHAN SUOJELLUN KIINTEISTÖN KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTTAMISESSA Hissit Lapinlahden sairaala-alueen päärakennukseen (s. 24) Opinnäytetyö. Maaliskuu 2010. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu; Restaurointi. Viitattu 19.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.