Tjäreborg

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oy Tjäreborg Ab

Tjareborgin logo.png

Kotipaikka Helsinki
Toimiala matkailu
Tuotteet vapaa-ajan matkat, omatoimimatkat, matkapaketit, kaupunkimatkat, lennot, hotellit, autonvuokraus, matkavakuutus
Liikevaihto 139 miljoonaa euroa (2014)[1]
Henkilökuntaa n. 50 (2015)
Emoyhtiö Thomas Cook Group plc
Kotisivu www.tjareborg.fi

Oy Tjäreborg Ab on Suomen kolmanneksi suurin matkanjärjestäjä.

Yleistietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 Tjäreborgin liikevaihto oli 139 miljoonaa euroa.[1]

Tjäreborg on osa Thomas Cook Group plc -konsernia, joka on Lontoon pörssissä noteerattu johtava kansainvälinen matkanjärjestäjäkonserni. Thomas Cook Group plc:n liikevaihto on 12 miljardia euroa. Thomas Cook Group plc omistaa mm. matkatoimistoja, lentoyhtiöitä ja hotelleja. Yli 23 miljoonaa ihmistä matkustaa vuosittain jollakin Thomas Cook Group -ryhmään kuuluvalla matkanjärjestäjällä. Ryhmän liikevaihto on 12 miljardia euroa ja se työllistää 31 000 ihmistä ympäri maailmaa.

Pohjoismaisella tasolla Tjäreborg kuuluu Thomas Cook Northern Europe -ryhmään, joka on Pohjoismaiden suurin matkanjärjestäjäkonserni. Thomas Cook Northern Europella on matkanjärjestäjätoimintaa Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Thomas Cook Northern Europe -ryhmä omistaa Skandinavian suurimman tilauslentoyhtiön Thomas Cook Airlines Scandinavian. Konserniin kuuluu myös perhehotelliketju Sunwing Family Resorts sekä aikuisille tarkoitetut Sunprime-hotellit.

Tjäreborgin matkoja voi varata netistä, puhelinmyynnistä tai myyntitoimistosta, joka sijaitsee Helsingissä. Tjäreborg järjestää tilauslennoilla tehtäviä matkoja Eurooppaan, Aasiaan, Afrikkaan ja Amerikkaan. Tjäreborgin perhehotellikonseptit ovat Sunwing Family Resorts ja Family Garden. Sunprime Hotelson aikuisille suunnattu hotellikonsepti ja ensimmäinen Sunprime Hotels -aikuishotelli avattiin marraskuussa 2007 Gran Canarialle, Playa del Inglesiin. Nyt Sunprime-aikuishotelleja on 15; kaksi Gran Canarialla ja yksi etelä-Teneriffalla, kaksi Turkissa, yksi Rodoksella, yksi Kreetalla, yksi Kyproksella, kolme Mallorcalla ja yksi Thaimaassa Phuketin alueella. Lapsilta kiellettyjen hotellien mainonta herätti kohua sosiaalisessa mediassa, mutta yhtiön mukaan konsepti on saanut asiakkailta kiitosta. Aikakausmedian raati valitsi "Sunprime-hotellit" kuukauden parhaaksi aikakauslehtimainokseksi.[2]

Tjäreborg myy myös joustavia, räätälöityjä reittilennoilla tehtäviä matkapaketteja ympäri maailmaa. Tjäreborg myy kaupunkilomia yli 50 kohteeseen. Tjäreborg myy myös jalkapallomatkojaEnglannin Valioliigan ja Espanjan La Ligan otteluihin. Tjäreborgilla on Disneyland Paris -huvipuiston myyntioikeudet Suomessa.

Suomen Tjäreborgin vuosittainen matkustajamäärä on noin 195 000. Laatu on aina ollut avainsana Tjäreborgille, koska korkea laatu takaa asiakkaiden tyytyväisyyden. Tjäreborg kertookin, että 98 % sen asiakkaista on tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Tjäreborg työnantajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tjäreborg työllistää Suomessa noin 50 henkilöä ja lomakohteissa noin 70 suomalaista opasta. Tjäreborgilla työskennellessä on hyvät mahdollisuudet sekä ammatilliseen että henkilökohtaiseen kehitykseen. Koskaan ei ole kahta samanlaista päivää sillä työntekijät ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa toimintaympäristtön kanssa. Tjäreborg edellyttää työntekijöiltään joustavuutta, ongelmanratkaisukykyä ja kunnianhimoa. Kehittymismahdollisuudet ovat hyvät. Moni, joka nykyään työskentelee johtavassa asemassa Tjäreborgilla, on aloittanut matkaoppaana tai myyntivirkailijana.

Tjäreborg toimii yhteistyössä Travelifen kanssa, joka on eurooppalaisten matkanjärjestäjien perustama. Travelife on luonut suuntalinjat ja mittausjärjestelmän, jonka tarkoituksena on saada aikaan parannuksia matkailualalla ympäristöasioissa sekä sosiaaliseen vastuuseen liittyvissä asioissa. Travelifeen liittyneet yritykset tukevat yhteiskuntaa palkkaamalla paikallisia työntekijöitä, käyttämällä paikallisia tavarantoimittajia sekä markkinoimalla paikallisia liikeyrityksiä. Lisäksi yritykset vastustavat lapsityövoiman käyttöä sekä lapsiseksikauppaa. Travelifen riippumattomat tarkastajat seuraavat Tjäreborgin työtä.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tjaereborg Rejser AS perustettiin Tanskassa vuonna 1950. Suomeen Tjäreborg perustettiin vuonna 1966. Tjaereborgin perustaja pastori Eilif Krogager jäi eläkkeelle vuonna 1989 ja tuolloin Tjaereborg-konserni myytiin Spies-konsernille. Vuonna 1996 englantilainen pörssiyhtiö Airtours osti Spies-Konsernin ja näin Tjäreborgista tuli osa Scandinavian Leisure Group -nimistä matkanjärjestäjäkonsernia sekä Aitroursia. Vuonna 2001 Airtours ja Scandinavian Leisure Group saivat uuden nimen; MyTravel. Spies-Matkat yhdistettiin Tjäreborgiin vuonna 2002. MyTravelin ja Thomas Cookin fuusion myötä Tjäreborgin omistajakonsernin nimi on ollut 19.6.2007 lähtien Thomas Cook Group plc.

Ympäristötyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tjäreborgin omille Sunwing Family Resorts -hotelleille Teneriffalla, Gran Canarialla, Rhodoksella, Kreetalla, Mallorcalla Kyproksella ja Turkissa on myönnetty EU-kukka osoituksena pitkälle viedystä ympäristötyöstä. EU-Kukka on Joutsenmerkin eurooppalainen vastine. Ympäristöohjelma käynnistettiin Sunwing Resorteissa jo vuonna 1995. ”50 askeleen” ympäristöohjelma otettiin käyttöön kaikkien muiden hotellien kanssa vuonna 2000. Travelife on luonut suuntalinjat ja mittausjärjestelmän, jonka tarkoituksena on saada aikaan parannuksia matkailualalla ympäristöasioissa sekä sosiaaliseen vastuuseen liittyvissä asioissa. Helmikuussa 2010 aloitettiin yhteistyö Travelifen kanssa. Travelifeen liittyneet yritykset tukevat yhteiskuntaa palkkaamalla paikallisia työntekijöitä, käyttämällä paikallisia tavarantoimittajia sekä markkinoimalla paikallisia liikeyrityksiä. Konsernin tilauslentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavia on vuodesta 1999 lähtien panostanut polttoainekulutuksen ja siten hiilidioksidipäästöjen alentamiseen. Lentoyhtiö käytti vuonna 2008 0,0265 litraa polttoainetta matkustajakilometriä kohti ja päästöt matkustajaa kohti olivat 0,00072 kiloa kilometriltä. Lentoyhtiö julkaisee vuosittain ympäristöraportin. Thomas Cook Airlines Scandinavia on Skandinavian suurin tilauslentoyhtiö. Thomas Cook Airlines Scandinavia lentää talvikaudella Helsingistä Kanariansaarille, Madeiralle, Phuketiin ja Gambiaan. Kesäisin Thomas Cook Airlines Scandinavia lentää useimpiin Tjäreborgin tilauslentokohteisiin. Tjäreborgin kotisivun kautta voi korvata oman lentomatkan päästöt GreenSeat-järjestön kautta.

Tuettavia avustusjärjestöjä ovat mm. Ecpat, Reilu kauppa, Pelastakaa Lapset, SOS-Lapsikylä sekä muita paikallisia hankkeita eri lomakohteissa.

ECPAT – vastuuntuntoinen matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tjäreborg ja sen emokonserni Thomas Cook Northern Europe aloittivat yhteistyön ECPAT-järjestön kanssa (End Child Prostitution Child Pornography and Trafficking in Children for Sexual Purposes) vuonna 1999. Yhteistyön tarkoituksena on ollut luoda lapsiin kohdistuvan seksikaupan vastainen käytössäännöstö.

Tjäreborg ja sen sisaryhtiöt ovat ottaneet ECPAT:n käytössäännökset osaksi toimintaansa. ECPAT:sta tiedottaminen kuuluu koti- ja ulkomaan henkilökunnan koulutusohjelmaan. ECPAT:sta kerrotaan asiakkaille niissä lomakohteissa, jotka ovat mukana ECPAT:n toiminnassa. Hotellit ja yhteistyökumppanit sitoutuvat noudattamaan ECPAT:n käytössäännöksiä ja ovat lupautuneet reagoimaan heti, jos huomaavat merkkejä lasten hyväksikäytöstä. Tjäreborgin kaikki lomakohteet Euroopan ulkopuolella sekä Bulgaria noudattavat ECPAT:n käytössäännöksiä. ECPAT perustettiin Thaimaassa vuonna 1990.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Oy Tjäreborg Ab:n tulos lievässä laskussa liikevaihdon lievän laskun tahdittamana 25.1.2013. Kauppalehti. Viitattu 5.6.2013.
  2. Tjäreborg: lapsikiellosta vain kiitosta 2011. Markkinointi & Mainonta. Viitattu 5.6.2013.
  3. Ympäristötyö hotelleissa Tjäreborg. Viitattu 5.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]