Gran Canaria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gran Canaria
Mapa Canarias Gran Canaria.svg
Maantiede
Sijainti 27°58′N, 15°36′W
Saariryhmä Kanariansaaret
Merialue Atlantin valtameri
Pinta-ala 1 530 km²
Valtio
Valtio Espanja
Väestö
Väkiluku 829 597 (2008)[1]
Suurin kaupunki Las Palmas de Gran Canaria
Kielet espanja

Gran Canaria on Espanjalle kuuluva saari Atlantin valtamerellä. Se on kolmanneksi suurin Kanariansaarista. Saari sijaitsee noin 210 kilometrin päässä Pohjois-Afrikan rannikosta. Saaren pinta-ala on 1 530 km² ja korkein kohta 1 949 metriä (Pico de Las Nieves). Saari on pyöreä ja halkaisijaltaan noin 50 kilometriä. Gran Canaria on syntynyt kuumasta kohdasta muiden Kanariansaarten tapaan.

Saaren väkiluku oli 829 597 vuonna 2008 ja asukkaista 381 123 asui pääkaupungissa Las Palmas de Gran Canariassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gran Canarian korkeussuhteet

Gran Canaria jakautuu selvästi vehreämpään pohjoisosaan ja kuivaan eteläosaan. Pohjoisessa menestyvät muun muassa sitrushedelmät, banaanit ja viiniköynnökset. Lisäksi vehreissä laaksoissa pärjäävät kastanja-, laakeri-, eukalyptus- ja mantelipuut. Etelässä sitä vastoin on aavikkomainen dyynialue, hiekkarantoja, jyrkkiä mereen päättyviä kalliorinteitä, karun ja kuivan maan pensaskasvillisuutta ja palmulaaksoja. Nelisen kertaa vuodessa tuuli kääntyy puhaltamaan Afrikasta. Silloin on hyvin lämmintä eikä 45 celsiusasteen lämpötilakaan ole mahdottomuus. Sirocco-tuuli kuljettaa Saharasta hienonhienoa hiekkaa pilvinä saarten ylle. Kanarialaiset käyttävät ilmiöstä nimeä calima.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gran Canaria on suosittu matkailukohde, jossa käy vuosittain 2,2 miljoonaa matkailijaa. Valtaosa matkailijoista vierailee saaren eteläosassa, jossa sijaitsevat muun muassa Playa del Inglésin ja Puerto Ricon matkailukohteet. Saaren eteläosassa vähäsateisuus, pilvettömyys ja esteettömästi etelästä paistava aurinko tekevät kohteesta aurinkoisen. Eteläosassa sijaitsevat myös suuremmat hiekkarannat ja Maspalomasin hiekkadyynit. Saaren pääkaupungissa on Las Canterasin hiekkaranta, ostoskatuja ja -keskuksia. Pääkaupungissa paljon kulttuurimahdollisuuksia ja siellä järjestetään vuosittain karnevaali (esp. Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria) ja oopperajuhlat (esp. Festival de Ópera de Las Palmas de Gran Canaria).


Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gran Canarian kunnat ja vyöhykkeet

Gran Canaria jakaantuu 21 kuntaan.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gran Canarian lentoasema on yksi Espanjan vilkkaimmista lentoasemista ja Gran Canarian ainoa lentoasema. Saaren suurin satama La Luz sijaitsee pääkaupungissa Las Palmas de Gran Canariassa, mistä lähtee rahti- ja matkustajalaivoja. Matkustajalaivoja lähtee myös Agaeten kunnassa sijaitsevasta Las Nievesin satamasta. Gran Canarian linja-autoverkosto on laaja. Julkisen liikenteen linja-autoja operoivat GLOBAL ja Guaguas Municipales. Gran Canarialla on laaja ja hyväkuntoinen tieverkosto, johon kuuluvat GC1-, GC2-, GC4-, GC5- ja GC31-moottoritiet.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gran Canarialta on kotoisin jalkapalloseura Unión Deportiva Las Palmas, joka on pelannut yli 30 kautta Espanjan korkeimmalla sarjatasolla Primera Divisiónissa. Se on teneriffalaisen Club Deportivo Tenerifen ohella toinen Kanariansaarten suurseuroista. Parhaimmillaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda Divisiónissa ovat pelanneet Universidad de Las Palmas de Gran Canaria Club de Fútbol ja Unión Deportiva Vecindario.

Koripallon ACB-liigassa saarta edustaa Club Baloncesto Gran Canaria.

Ostokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gran Canarialla on paljon erilaisia ostoskeskuksia ja tavarataloja. Esimerkiksi Playa del Inglesissä ja sen lähialueilla on yli 70 ostoskeskusta.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Cabildo Gran Canaria con escudo.PNG Gran-canaria-coa.gif
Gran Canarian lippu Gran Canarian vaakuna

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aarnio, Hannu & Aarnio, Leena: Kanariansaarten luonto-opas. Hämeenlinna: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2006. ISBN 951-31-3674-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gran Canaria.