La Palma
La Palma on saari Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarilla. Saaren pinta-ala on 708 km² ja sen väkiluku oli 86 528 vuonna 2008. Asukkaista 17 132 asui saaren pääkaupungissa Santa Cruz de La Palmassa.
Maantiede ja luonto
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]La Palman saari on tuliperäinen ja syntynyt vedenalaisen tulivuoren purkauksessa, jonka yhteydessä sen huippu on romahtanut ja muodostanut kalderan, Caldera de Taburienten. Saaren korkein kohta, Roque de los Muchachos, on 2 426 metriä merenpinnan yläpuolella ja on kalderan reunamuodostuman pohjoinen osa. Kalderan alueet muodostavat kansallispuiston. La Palman tulivuori alkoi purkautua 19.9.2021.[2] Edellisen kerran La Palman tulivuorenpurkaus tapahtui vuonna 1971, kun saaren eteläkärjessä oleva Teneguia-tulivuori purkautui.
Saaren useimmat rannat ovat kallioisia, mutta siellä täällä on mustia hiekkarantoja, jotka ovat muodostuneet murentuneesta laavasta. Niitä on mm. Tazacortessa, Puerto Naosissa ja Los Cancajosissa. Saaren luonto on monin paikoin vehreää ja etenkin saaren pohjoisosassa on runsaasti metsiä. Näistä on syntynyt saaren lisänimi La Isla Bonita (kaunis saari).
Matkailu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]La Palma on useimmille vielä tuntematon matkailukohde. Upean luonnon ansiosta saari sopii erinomaisesti vaeltajille ja muille aktiivilomailijoille. Saarella voi viettää myös rauhallista lepolomaa laavahiekkaisten rantojen äärellä. Eksoottiset suola-altaat ovat La Palman erikoisuus ja matkailuvaltti.
Monet tähtiharrastajat pitävät saarta yhtenä maailman parhaista tähtientarkkailupaikoista. Roque de los Muchachosin reunalla on useita observatorioita, muun muassa Nordic Optical Telescope, joka on pohjoismaiden yhteinen tähtitorni ja on varustettu 2,5 m peilikaukoputkella.
Saaren pääkaupunki Santa Cruz de La Palma on pieni, tunnelmallinen kaupunki, jossa vaalitaan perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria.
Liikenne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]La Palman lentoasema sijaitsee noin kahdeksan kilometriä pääkaupunki Santa Cruz de La Palman eteläpuolella. Saaren tieverkosto on hyväkuntoinen, mutta suurten korkeuserojen takia monin paikoin mutkainen ja mäkinen, ja kätevimmin saarella pääsee liikkumaan omalla autolla. Saarella on myös toimiva joukkoliikennejärjestelmä.
Kunnat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Galleria
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]-
Caldera de Taburienten kansallispuistoa
-
El Tablado
-
Iglesia de Nuestra Señora de la Candelaria -kirkko Santa Cruz de La Palmassa
-
Bajada de la Virgen de las Nieves -festivaali Santa Cruz de La Palmassa heinäkuussa 2005
-
Casa Rojan museo Mazan kylässä
-
Suola-altaita La Palmalla
-
William Herschel Telescope -observatorio
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Patronado de Turismo: La Palma, la isla bonita. Määritä julkaisija!
- Aarnio, Hannu & Aarnio, Leena: Kanariansaarten luonto-opas. Hämeenlinna: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2006. ISBN 951-31-3674-4
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Instituto Nacional de Estadística
- ↑ Tulivuori purkautuu Kanariansaariin kuuluvalla La Palmalla Yle Uutiset. Viitattu 19.9.2021.