La Palma

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo saaresta Kanariansaarilla. Muista merkityksistä katso Palma.
La Palma
Mapa Canarias La Palma.svg
Maantiede
Saariryhmä Kanariansaaret
Merialue Atlantin valtameri
Pinta-ala 708 km²
Valtio
Valtio Espanja
Väestö
Väkiluku 86 528 (2008)[1]
Suurin kaupunki Santa Cruz de La Palma
Kielet espanja

La Palma on saari Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarilla. Saaren pinta-ala on 708 km² ja sen väkiluku oli 86 528 vuonna 2008. Asukkaista 17 132 asui saaren pääkaupungissa Santa Cruz de La Palmassa.

Bandera La Palma.PNG Escudo de La Palma.svg
La Palman lippu La Palman vaakuna

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

La Palman (tuli)vuoret
La Palman tiekartta

Saari on tuliperäinen ja syntynyt vedenalaisen tulivuoren purkauksessa, jonka yhteydessä sen huippu on romahtanut ja muodostanut kalderan, Caldera de Taburienten. Saaren korkein kohta, Roque de los Muchachos, on 2426 m merenpinnan yläpuolella ja on kalderan reunamuodostuman pohjoinen osa. Kalderan alueet muodostavat kansallispuiston.

Roque de los Muchachosin reunalla on useita observatorioita, mm Nordic Optical Telescope, joka on pohjoismaiden yhteinen tähtitorni ja on varustettu 2,5 m peilikaukoputkella.

Viimeisin La Palman tulivuorenpurkaus tapahtui vuonna 1971, kun saaren eteläkärjessä oleva Teneguia-tulivuori purkautui.

Saaren useimmat rannat ovat kallioisia, mutta siellä täällä on mustia hiekkarantoja, jotka ovat muodostuneet murentuneesta laavasta. Niitä on mm. Tazacortessa, Puerto Naosissa ja Los Cancajosissa.

Luonto on monin paikoin vehreää ja etenkin saaren pohjoisosassa on runsaasti metsiä. Näistä on syntynyt saaren lisänimi La Isla Bonita (kaunis saari).

Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Patronado de Turismo: La Palma, la isla bonita. , 1993.
  • Aarnio, Hannu & Aarnio, Leena: Kanariansaarten luonto-opas. Hämeenlinna: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2006. ISBN 951-31-3674-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta La Palma.