Graciosa (Kanariansaaret)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Graciosan sijainti kartalla.
Graciosa Lanzarotelta nähtynä.

Graciosa eli La Graciosa on Kanariansaariin kuuluva saari Lanzaroten pohjoispuolella. Saaren erottaa Lanzarotesta kahden kilometrin levyinen salmi. Sen pinta-ala on 27 km² ja asukasluku noin 660. Saari on pienin asutuista Kanariansaarista. Graciosa kuuluu Teguisen kuntaan ja on osa Chinijon saaristoa. Saaren suurin asutuskeskus on Caleta del Sebo, pienempi asutuskeskus on Pedro Barba.

Maantiede ja luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graciosan pohjois- ja länsiosissa on vuoristoista, etelässä ja idässä puolestaan kumpareista maastoa. Korkein vuori Aguja Grandes on 266 metriä korkea. Saari on erittäin kuiva ja karu, ja koostuu lähinnä pensaikosta ja kuivasta mullasta. Saarella on myös hiekkarantaa.

Ihmisen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graciosan tärkeimmät elinkeinot ovat turismi ja kalastus. Saaren teitä ei ole kivetty lainkaan.[1] Rakennukset ovat matalia ja valkoiseksi kalkittuja kuten Lanzarotella. Saarella ei ole lainkaan makean veden lähteitä, joten saaren asukkaat joutuvat juomaan muualta tuotua pullovettä. Merivedestä puhdistamalla suodatettu vesijohtovesi tulee Graciosalle merenalaista putkistoa pitkin Lanzarotelta. Myös saarelaisten tarvitsema sähkö tuotetaan Lanzarotella.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.