Graciosa (Kanariansaaret)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graciosan sijainti kartalla.
Graciosa Lanzarotelta nähtynä.

Graciosa eli La Graciosa on Kanariansaariin kuuluva saari Lanzaroten pohjoispuolella. Saaren erottaa Lanzarotesta kahden kilometrin levyinen salmi. Sen pinta-ala on 27 km² ja asukasluku noin 660. Saari on pienin asutuista Kanariansaarista. Graciosa kuuluu Teguisen kuntaan ja on osa Chinijon saaristoa. Saaren suurin asutuskeskus on Caleta del Sebo, pienempi asutuskeskus on Pedro Barba[1].

Maantiede ja luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graciosalla on hiekkarantaa[1]. Saaren pohjois- ja länsiosissa on vuoristoista, etelässä ja idässä puolestaan kumpareista maastoa. Korkein vuori Aguja Grandes on 266 metriä korkea. Saari on erittäin kuiva ja karu, ja koostuu lähinnä pensaikosta ja kuivasta mullasta.

Ihmisen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graciosan tärkeimmät elinkeinot ovat matkailu ja kalastus. Saaren tiet ovat päällystämättömiä.[1][2] Saarella ei ole makean veden lähteitä, joten asukkaat joutuvat tuomaan veden muualta. Merivedestä puhdistamalla suodatettu vesijohtovesi tulee Graciosalle merenalaista putkistoa pitkin Lanzarotelta. Myös saarelaisten tarvitsema sähkö tuotetaan Lanzarotella.[1] Rakennukset ovat matalia ja valkoiseksi kalkittuja, kuten Lanzarotella.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Zitting, Marianne: Kanarian kahdeksas saari: Tällainen on La Graciosa Iltalehti. 18.11.2017.
  2. La Graciosa. Canaryinfo.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.