Lanzarote

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lanzarote
Mapa Canarias Lanzarote.svg
Maantiede
Sijainti 29°2′56″N, 13°37′12″W
Saariryhmä Kanariansaaret
Merialue Atlantin valtameri
Pinta-ala 807 km²
Valtio
Valtio Espanja
Väestö
Väkiluku 139 506 (2008)[1]
Suurin kaupunki Arrecife
Kielet espanja
Lanzarote satelliittikuvassa
Lanzaroten lippu
Lanzaroten vaakuna

Lanzarote on Espanjalle kuuluva saari Atlantin valtamerellä. Se on yksi Kanariansaarista. Saari sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Pohjois-Afrikan rannikosta. Lanzarotelta on 15 kilometrin matka Fuerteventuralle ja kahden kilometrin matka Graciosalle. Ensimmäinen saarella annettu nimi oli Insula de Lanzarotus Marocelus, jonka sille antoi Angelino Dulcert.

Lanzaroten pinta-ala on 807 neliökilometriä ja sen väkiluku oli 139 506 vuonna 2008. Saarella on pituutta noin 60 km ja leveyttä noin 20 km. Saarella on 213 kilometriä rantaviivaa. Saarella sijaitsee Arrecifen lentoasema. Saari on osa Las Palmasin maakuntaa ja jakautuu seitsemään kuntaan:

Lanzaroten on arveltu olevan ensimmäinen Kanariansaarista, joka koskaan asutettiin. Se nousi vedenpinnan yläpuolelle noin 19 miljoonaa vuotta sitten. Saari on maisemiltaan hyvin karu ja kasvillisuutta on vähän. Lanzarote poikkeaa muista Kanariansaarista sen pelkistetyn värimaailman vuoksi. Lähes kaikki saaren rakennukset ovat matalia ja valkoiseksi kalkittuja. Saaren yleisilmeeseen ja tulivuoritoimintaan läheisesti liittyvien nähtävyyksien syntyyn on vaikuttanut saarella asunut taiteilija Cesar Manrique yhdessä saaren hallinnon kanssa. Lanzarotella sijaitsee Kanariansaarten toiseksi suosituin luonnonnähtävyys, Timanfayan kansallispuisto, joka on perustettu 1974.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lanzaroten maisemaa hallitsevat lukuivat tulivuorenkraaterit ja laavavirrat. Noin puolet saaresta muutti ulkonäköään vuosien 1730 ja 1824 välisissä tulivuorenpurkauksissa. Korkein huippu on 670 m korkea Peñas del Chache.[2]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geysiri Timanfayassa

Puerto del Carmen – saaren suosituin lomakohde on Puerto del Carmen, jonka hotelleihin voi majoittua 10 000 turistia. Hyvien hiekkarantojen lisäksi Vanhakaupunki on vierailemisen arvoinen. Satama-alueella on tunnelmallisia rantaravintoloita.

Playa Blanca – Palveluja ja yöelämää ei ole niin paljon kuin Puerto del Carmenissa, mutta ravintolatarjonta on hyvä. Huvivenesatamasta pääsee lautalla Fuerteventuraan. Playa Blancan edustalla kohoava Montaña Roja-vuori on suosittu kiipeilypaikka, ja parin kilometrin päässä kylästä sijaitsevat Papagayon kalliorannat ovat myös suosittu kohde.

Timanfaya – vulkaanisella maaperällä sijaitsevassa kansallispuistossa voi nähdä erilaisia geologisia ilmiöitä ja tutustua yli 180 eri karussa elinympäristössä elävään kasvilajiin.

Jameos del Agua – saaren pohjoisosassa Monte de la Corona -tulivuoren juurella on laavavirtojen muodostamia luolia ja uimakelpoisia altaita. Luoliin on rakennettu myös baareja ja konserttilava.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lanzarote Iltalehti. Viitattu 7.8.2008.
  • Aarnio, Hannu & Aarnio, Leena: Kanariansaarten luonto-opas. Hämeenlinna: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2006. ISBN 951-31-3674-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikimatkat
Wikimatkoissa on matkaopas aiheesta Lanzarote.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lanzarote.