Neste (yritys)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Neste Oil)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neste Oyj

Neste logo.png

Tunnuslause Ainoa suunta on eteenpäin
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö
Osake OMXH: NESTE
Markkina-arvo 5,1 mrd. € (31.12.14)[1]
Perustettu 1948
Toimitusjohtaja Matti Lievonen
Puheenjohtaja Jorma Eloranta
Kotipaikka Espoo, Suomi
Toimiala öljynjalostus
polttoaineiden markkinointi
Tuotteet polttoaineet, öljytuotteet
Liikevaihto Laskua 17 462 milj. € (2013)[2]
Liikevoitto Nousua 632 milj. € (2013)[2]
Henkilökuntaa 5 097 (keskimäärin, 2013)[3]
Tytäryhtiöt Neste Shipping Oy
Omistaja Suomen valtio (50,1 %)
Kotisivu www.neste.com

Neste Oyj (aiemmin Neste Oil Oyj, sitä ennen Fortum Oil and Gas Oy) on suomalainen öljynjalostus- ja markkinointiyhtiö, joka liiketoiminnassaan keskittyy liikenteen polttoaineisiin ja muihin jalostettuihin öljytuotteisiin.

Nesteellä on Suomessa kaksi perinteistä öljynjalostamoa, jotka sijaitsevat Porvoon Kilpilahdessa ja Naantalissa. Lisäksi yhtiöllä on kaksi uusiutuvaa dieseliä valmistavaa tuotantolaitosta, Singaporessa ja Rotterdamissa Hollannissa. Omien tuotantolaitostensa lisäksi Neste omistaa 49,99 prosenttia nafteenisia öljyjä ja bitumia tuottavasta Nynas AB:sta sekä 45 prosenttia Bahrainissa sijaitsevasta perusöljylaitoksesta. Nesteellä on toimintaa yhteensä 14 maassa.

Yhtiön osakkeet on noteerattu Helsingin pörssissä 18. huhtikuuta 2005 alkaen. Yhtiön osakekannan markkina-arvo vuoden 2014 lopussa oli 5,1 miljardia euroa.[1] Yrityksen suurin omistaja on Suomen valtio, joka omistaa 50,1 prosenttia osakkeista (31.12.2013).[3] Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2013 noin 17,5 miljardia euroa.

Yhtiön logo 1.4.2015 saakka

Neste Oil Oyj vaihtoi 1. kesäkuuta 2015 nimekseen Neste Oyj. Yhtiö perusteli nimenvaihdosta sillä, että sana Oil viittaa fossiiliseen raakaöljyyn, mutta yhtiön toiminnassa uusiutuvat raaka-aineet ovat merkittäviä. [4][5][6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neste Oy:n logo vuodelta 1963.
Nesteen huoltoasema Alajärvellä.

Neste Oy, tai Neste-konserni, perustettiin vuonna 1948, jolloin sen tarkoituksena oli turvata Suomen öljynhuoltoa. Yhtiön kotipaikaksi tuli Espoo ja se oli alusta asti valtion omistama. Toimialoja tuolloin olivat öljy- ja kemianteollisuus, kaasun välittäminen, varustamotoiminta, öljynetsintä ja -tuotanto. Yhtiön pitkäaikaisena toimitusjohtajana toimi Uolevi Raade, joka vaikutti suuresti sen nousuun aikanaan Suomen suurimmaksi yritykseksi. Vuonna 1980 toimitusjohtajaksi tuli Jaakko Ihamuotila. Yhtiön tytäryhtiöitä ovat olleet muun muassa Kesoil Oy, Neste Kide Oy, Isora Oy, Neste Polyeten AB (Ruotsi), Neste Polimeros S.A. (Portugali) ja Neste Chemicals N.V. (Belgia). Vuonna 1990 yhtiön kansainvälinen öljykauppa muodosti sen liikevaihdosta noin puolet ja öljynjalostus neljäsosan. Vuonna 1991 sen liikevaihto oli 53,025 miljardia markkaa ja yhtiön palveluksessa oli 13 685 henkilöä.[7]

Neste fuusioitiin Imatran Voiman kanssa Fortumiksi vuonna 1998, mutta yhtiöt erotettiin uudelleen vuonna 2005. Fortum Oil Oyj (nykyinen Neste Oyj) syntyi 1. toukokuuta 2004 Fortum Oyj:n jakautuessa sähkö- ja lämpö- (Fortum Heat and Gas Oy) sekä öljy-yhtiöksi (Neste Oil Oyj). Yhtiö oli aluksi Fortum Oyj:n tytäryhtiö, mutta irtaantui Fortumista keväällä 2005. Nesteen toimitusjohtajana on vuodesta 2008 lähtien toiminut vuorineuvos Matti Lievonen.

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Öljytuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön pääkonttori Espoon Keilaniemessä

Neste jalostaa raakaöljystä ja muista syöttöaineista bensiinejä, dieselpolttoaineita, lento- ja laivaliikenteen polttoaineita, kevyitä ja raskaita polttoöljyjä, perusöljyjä, bensiinikomponentteja, erikoispolttoaineita, liuottimia, nestekaasuja ja bitumia.

Neste saa huomattavaa kilpailuetua kilpailijoihin nähden teknisesti edistyneellä prosessillaan, jossa hyvin rikkipitoisesta venäläisestä raakaöljystä jalostetaan rikitöntä polttoainetta. Suurin osa Nesteen käyttämästä raakaöljystä on peräisin Venäjältä.

Uusiutuvat polttoaineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neste Oilin edeltäjä Fortum Oil and Gas Oy valmisti 98E-biobensiiniä syksystä 2002 syksyyn 2004. Polttoaineesta oli 5 prosenttia italialaista viinintuotannosta syntynyttä etanolia. Biobensiini sai helpotuksen polttoaineverosta määräajaksi, jonka jälkeen valmistus täytyi lopettaa, koska se ei ollut enää kannattavaa. Lisäksi raaka-aineen (vedetön etanoli) saatavuus muodostui ongelmalliseksi.

Neste Oilin ensimmäinen uusiutuvan dieselin jalostuslaitos Porvoossa käynnistyi kesällä 2007, mutta joutui seisomaan syksyllä pitkään teknisten ongelmien takia. Laitoksen tuotantokyky on 170 000 tonnia vuodessa, ja sen investointikustannukset olivat noin 100 miljoonaa euroa. Toinen, kapasiteetiltaan samansuuruinen laitos valmistui Porvooseen vuonna 2009.

Neste on oman tutkimustyönsä tuloksena kehittänyt NEXBTL-teknologian, jolla kasviöljyistä ja jätteistä, kuten elintarviketeollisuuden rasvajätteestä, voidaan valmistaa uusiutuvaa dieseliä. Yhtiö hyödyntää NEXBTL-teknologiaa myös uusiutuvan lentopolttoaineen, naftan ja isoalkaanin valmistukseen. Teknologia mahdollistaa lähes minkä tahansa kasviöljyn tai eläinrasvan käytön raaka-aineena. Teknologia perustuu kasviöljyjen ja eläinperäisten jäterasvojen vetykäsittelyyn kun taas perinteistä biodieseliä (FAME) valmistetaan esteröintimenetelmällä.

Noin puolet yhtiön uusiutuvasta raaka-ainekäytöstä on jätteitä ja tähteitä. Jätteistä ja tähteistä vuosittain valmistetun uusiutuvan NEXBTL-dieselin määrä vastaa noin miljoonan auton vuotuista polttoaineen kulutusta.

Yhtiön uusiutuvien raaka-aineiden valikoimaan kuuluvat elintarviketeollisuuden ja kalanjalostuksen rasvajäte, palmuöljytuotannon jätteet steariini ja rasvahappotisle (esimerkiksi PFAD), tekninen maissiöljy, käytetty valkaisusaviöljy, palmuöljy, rypsiöljy, camelinaöljy, jatrophaöljy, soijaöljy ja mäntyöljypiki. Kaikki yhtiön käyttämät uusiutuvat raaka-aineet ovat jäljitettyjä. Kasviöljyt jäljitetään viljelmille ja jätteet ja tähteet niiden syntypaikoille, tyypillisesti tuotantolaitoksille.

Yhtiön uusiutuvan dieselin yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on 2 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä vastaa noin 2,6 miljoonan auton vuosittaista polttoaineen kulutusta.

Helmikuussa 2014 Talouselämä-lehti valitsi Neste Oilin uusiutuvan NEXBTL-polttoaineen 2000-luvun mullistavimmaksi suomalaiseksi bisnesinnovaatioksi.[8]

Palmuöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neste Oil käynnisti Singaporessa marraskuussa 2010 maailman suurimman uusiutuvaa dieseliä valmistavan laitoksen, jonka tuotantokyky on 800 000 tonnia vuodessa. Laitos käyttää raaka-aineena palmuöljyä sekä muita uusiutuvia raaka-aineita, ja sen investointikustannukset olivat 550 miljoonaa euroa.[9] Toinen vastaavan kokoinen laitos käynnistettiin Rotterdamissa syyskuussa 2011. Laitoksen investointikustannukset olivat 670 miljoonaa euroa.[10]

Yhtiö käyttää noin 1-2 prosenttia maailman palmuöljytuotannosta.

Erityisesti Greenpeace on arvostellut palmuöljyn varaan perustuvaa tehdasta sen ympäristövaikutuksien takia.[11]

WWF:n mukaan Neste Oil perui 27.11.2007 antamansa sitoumuksen huhtikuussa 2009 siirtyä käyttämään vain vastuullisesti tuotettua palmuöljyä vuoteen 2012 mennessä.[12] Kaksi muuta suurta palmuöljyn käyttäjää perui öljysopimuksiaan malesialaisyhtiön kanssa ympäristöjärjestöjen painostuksen vuoksi, ja Nestekin on luvannut tutkia, onko syytöksissä epäeettisestä toiminnasta perää.[13]

Neste on sitoutunut käyttämään ainoastaan vastuullisesti tuotettua palmuöljyä. Yhtiön tavoite käyttää tuotannossaan ainoastaan sertifioitua palmuöljyä saavutettiin vuonna 2013.[14]

Marraskuussa 2013 RSPO luovutti Neste Oilille maailman ensimmäisenä yhtiönä entistä vaativamman sertifiointijärjestelmän mukaisen RSPO-RED-toimitusketjusertifikaatin.[15] Kaikki yhtiön käyttämä palmuöljy sertifioidaan ISCC-, RSPO- tai RSPO-RED -sertifiointijärjestelmien mukaisesti.

Huhtikuussa 2013 aloitti yhteistyön metsäkadon torjuntaan keskittyvän TFT-organisaation (The Forest Trust) kanssa.[16]

Öljyjalosteiden vähittäismyynti ja huoltoasemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Neste-asemaketjut
Neste Express Helsingin Suutarilassa, taustalla St1:n asema.

Neste on merkittävä öljytuotteiden markkinoija ja myyjä Suomessa. Tuotevalikoimaan kuuluvat bensiini, diesel, kevyt ja raskas polttoöljy, voiteluaineet, nestekaasu, lentopetroli, rikki ja liuottimet. Tuotteita myydään asemaverkoston kautta sekä suoratoimituksina ammattiliikenne-, teollisuus-, maatalous- ja lämmitysasiakkaille sekä jälleenmyyntiin.

Nesteen huoltoasemat toimivat Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä Pietarin alueella. Yhtiön huoltoasemaketju on Suomen suurin. Ketjussa on useita asemaverkostoja: Neste, miehittämättömät Neste Express -asemat sekä raskaan liikenteen Neste Truck -asemaverkosto.[17][18][19][20][21]

Vuonna 2013 yhtiön markkinaosuus bensiinin vähittäismyynnissä Suomessa oli 28,2 ja dieselöljyssä 39,1 prosenttia.[22]

Shipping[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neste Shipping Oy on Nesteen kokonaan omistama tytäryhtiö,[23] joka on erikoistunut raakaöljy-, öljytuote- ja kemikaali- kuljetuksiin tankkereilla. Yritys kuljettaa vuodessa yli 40 miljoonaa tonnia, ja sen toiminta on keskittynyt lähinnä Itämerelle, Pohjanmerelle ja Pohjois-Atlantille. Neste Shippingin laivasto on ollut yksi maailman suurimmista jäävahvistetuista, ja se on tonnistoltaan Suomen suurin.[24]

Neste Oil luopui varustamotoiminnasta ja myi vuoden 2013 aikana kahdeksan alusta, viisi säiliöalusta ja kolme hinaajaa, Huoltovarmuuskeskuksen ja työeläkeyhtiö Ilmarisen puoliksi omistamalle laivayhtiölle, jolta Neste vuokraa alukset ja käyttää niitä nykyisellä tavalla. Omistajayhtiö toimii vain omistajana, ei liikennöijänä, josta huolehtii erillinen hoitovarustamo. Huoltovarmuudesta vastaaminen on aiemmin ollut Nesteen tehtävä mutta kansainvälisillä markkinoilla toimivalle yritykselle tehtävä sopi huonosti. Omistusvaihdoksen jälkeen miehistö pysyi suomalaisena ja laivat Suomen lipun alla.[25]

Neste Oilille jäi tässä vaiheessa vielä kolme muuta säiliöalusta ja sen puolet ruotsalaisen Stenan kanssa omistamista laivoista, jotka oli tarkoitus myydä myöhemmin. Niitä ei tarvittu huoltovarmuuden säilyttämiseen.[25]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Lyhyesti Neste Oil. Viitattu 24.5.2015.
 2. a b Neste Oilin tilinpäätöstiedote 2013 4.2.2014. Neste Oil. Viitattu 17.2.2014.
 3. a b Tilinpäätöstiedote 2013 (pdf) 4.2.2014. Neste Oil. Viitattu 17.2.2014.
 4. Neste Oilin varsinaisen yhtiökokouksen päätökset 1.4.2015
 5. Neste Oil tiputtaa nimestään fossiiliseen raakaöljyyn viittaavan Oilin - uusi nimi käyttöön 1.6.2015 Lehdistötiedote 1.4.2015
 6. Keskisuomalainen - Neste Oil muuttuu Nesteeksi
 7. Weilin + Göösin tietosanakirja 3, "Neste Oy", s. 1316. , 1993.
 8. Talouselämä valitsi! 2000-luvun mullistavin bisnesinnovaatio on... 28.2.2014. Talouselämä. Viitattu 20.5.2014.
 9. Neste Oil käynnisti Singaporen uusiutuvan dieselin laitoksensa 15.11.2010. Neste Oil Oyj. Viitattu 20.5.2014.
 10. Neste Oilin toinen suuri biodieseltehdas nousee Eurooppaan 20.9.2011. Neste Oil Oyj. Viitattu 20.5.2014.
 11. Greenpeacen lehdistökommentti Neste Oilin tehdasinvestointiin Singaporessa 30.11.2007. Greenpeace Suomi. Viitattu 7.3.2008.
 12. WWF vaatii Neste Oililta välitöntä sitoutumista vastuulliseen palmuöljyn hankintaan, WWF 3.4.2009
 13. Neste Oil selvittää itse ympäristöjärjestöjen syytökset, YLE Uutiset
 14. Neste Oil saavutti palmuöljyn sertifiointitavoitteensa kaksi vuotta etuajassa 17.12.2013. Neste Oil Oyj (vuonna 2013). Viitattu 5.6.2016.
 15. Strengthening of commitments to sustainable palm oil by stakeholders at close of worlds largest palm oil meeting 14.11.2013. Roundtable on Sustainable Palm Oil. Viitattu 20.5.2014.
 16. Neste Oil Corporation becomes TFT member and pledges No Deforestation 4.4.2013. The Forest Trust. Viitattu 20.5.2014.
 17. Huoltoasemien määrä Öljyalan Keskusliitto. Viitattu 20.5.2014.
 18. Neste Oil -asemat ulkomailla Viitattu 5.8.2014
 19. Neste-asemat – Maailman suurin suomalainen asemaverkosto
 20. Neste Express -asemat kartalla
 21. Neste Truck -asemat
 22. Neste Oilin vuosikertomus 2013: Öljyn vähittäismyynnin markkinoiden kehitys Neste Oil Oyj. Viitattu 20.5.2014.
 23. Neste Oil – Vuosikertomus 2009 (pdf) (s. 126) Neste Oil. Viitattu 13.3.2010.
 24. Rahtaus Neste Oil. Viitattu 13.3.2010.
 25. a b Heikki Arola: Neste Oil luopuu laivoistaan. Helsingin Sanomat, 20.9.2013, s. A 27.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neste.