Svenska Handelsbanken

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Svenska Handelsbanken AB

Handelsbanken logo.svg

Yritysmuoto Osakeyhtiö
Osake OMXS: SHB A
OMXS: SHB B
Perustettu 1871
Toimitusjohtaja Pär Boman
Puheenjohtaja Hans Larsson
Kotipaikka Tukholma, Ruotsi
Toimiala Finanssipalvelut
Liikevaihto 31,30 mrd. SEK (2010)
Henkilökuntaa 10 850
Kotisivu www.handelsbanken.com
Handelsbankenin pääkonttori Tukholmassa

Svenska Handelsbanken AB (publ) eli Handelsbanken on lähinnä Pohjoismaissa toimiva rahoitusalan ryhmittymä. Sen tärkein toimiala on pankkitoiminta. Lisäksi Handelsbanken toimii rahoitus- ja vakuutusyhtiönä.

Handelsbanken on perustettu vuonna 1871. Se on Ruotsin merkittävimpiä pankkiryhmittymiä. Handelsbanken kehittyi kansainväliseksi pankkiryhmäksi 1980-luvulta lähtien aloittamalla pankkitoiminnan muissa Pohjoismaissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Handelsbanken on ollut pörssiyhtiönä Tukholman pörssissä vuodesta 1873. Se on vanhin edelleen noteerattava ruotsalainen pörssiyhtiö.

Handelsbanken Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Handelsbanken perusti vuonna 1985 Suomeen edustuston, joka muuttui suomalaiseksi pankiksi vuonna 1991. Vuonna 1995 Handelsbanken hankki omistukseensa terveen osan SKOP:n talletuskannasta sekä SKOP-rahoitus Oy:n, jonka nimi muutettiin Handelsbanken Rahoitus Oy:ksi.

Vuonna 2012 Handelsbanken oli luotoissa Suomen neljänneksi suurin pankkiryhmä (markkinaosuus 5 %) ja talletuksissa seitsemänneksi suurin (markkinaosuus 2 %). Konttoreita oli 45, ja toisin kuin muut pankkiryhmät, Handelsbanken kaavailee konttoriverkostonsa laajentamista Suomessa.[1]

Vuodesta 2007 Handelsbanken ja Fennia-ryhmä ovat tehneet yhteistyötä pankki- ja vakuutuspalvelujen tarjonnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lähde: Pohjola, Finanssialan keskusliitto, artikkelissa Matti Kankare: Suuret lahtaavat konttoreita, pienet perustavat. Talouselämä, 18 / 2013, s. 7. Talentum Oyj.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]