Carlsberg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Carlsberg A/S
Perustettu 1847
Kotipaikka Kööpenhamina, Tanska
Toimiala panimo
Tuotteet oluet, virvoitusjuomat
Carlsbergin päämaja
Carlsbergin olutmerkkejä

Carlsberg A/S on tanskalainen maailman neljänneksi suurin panimoalan konserni. Sen päämaja on Valbyssa. Yhtiön tunnetuin olutmerkki on Carlsberg, mutta se valmistaa myös Tuborgia ja suurta määrää paikallisia merkkejä ympäri maailman. Eurooppalaisista panimoista Carlsbergin omistuksessa ovat muun muassa Carlsberg UK, Carlsberg Sweden, Ringnes (Norja), Feldschlösschen (Sveitsi), Sinebrychoff (Suomi), Saku Õlletehas (Viro) ja Carlsberg Polska (Puola). Yhteistyöyritys Baltic Beverages Holdingin kautta Carlsberg toimii myös Venäjän, Ukrainan ja Baltian markkinoilla. Näiden lisäksi Carlsberg omistaa panimoita myös Aasiassa ja Afrikassa.

Carlsberg toimii lähes sadassa panimossa 47 eri maassa. Carlsberg työllistää yhteensä noin 30 000 ihmistä. Carlsbergin oluen vuosituotanto on 100 miljoonaa hehtolitraa (2006).[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carlsbergin perusti J. C. Jacobsen, jonka panimon ensimmäinen olut valmistui 10. marraskuuta 1847. Jacobsen perusti Carlsbergin laboratorion, jossa vuonna 1883 Emil Christian Hansen keksi menetelmän hiivatyypin, jota käytetään lager-oluen valmistuksessa eristämiseksi ja hallitsemiseksi. Hiiva sai nimen Saccharomyces carlsbergensis (myöhemmin Saccharomyces uvarum).

Vuonna 1968 Carlsberg avasi ensimmäisen ulkomaisen panimonsa Blantyreen, Malawiin. Vuonna 1970 Carlsberg osti Tuborgin. 1992 Carlsberg yhdistyi englantilaisen Tetleyn kanssa, viisi vuotta myöhemmin se siirtyi kokonaan Carlsbergille. Vuonna 2001 muodostettiin Carlsberg Breweries A/S, josta Carlsberg A/S omisti 60 % ja norjalainen Orkla ASA 40 %. Vuonna 2004 Carlsberg A/S osti Orklan osakeosuuden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carlsberg Annual Report 2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.