Teboil

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teboil
Teboil logo.svg
Tunnuslause Teboil huoltaa autoja ja ihmisiä
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1934
Toimitusjohtaja Dmitry Levakhov
Avainhenkilöt Victor Palamarchuk, CFO
Emil Kosturkov, CCO
Toimiala öljytuotteiden kauppa
Tuotteet polttoaineet, öljytuotteet, voiteluaineet
Emoyhtiö Lukoil

Teboil on öljy- ja energiatuotteiden markkinointia, myyntiä, jakelua ja huoltoasematoimintaa harjoittava suomalainen yhtiö. Oy Teboil Ab:n omistaja on venäläinen Lukoil.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin nimellä Trustivapaa Bensiini (TB) 1934. Suomalaisomistaja Göran Ehrnrooth myi yhtiön neuvostoliittolaiselle Sojuznefteeksportille vuonna 1948. Neuvostoliiton valvontakomissio vaati 26.3.1946 Suomea luovuttamaan Neuvostoliiton hallintaan Suomessa olevan saksalaisenemmistöisellä omistuspohjalla olevan kaiken omaisuuden. Toimitusta varten perustettu valtioneuvoston alainen ulkomaalaisen omaisuuden hoitokunta takavarikoi saksalaisilta yksityisiltä omistajiltaan Suomen Petrooli Oy:n ja luovutti sen Neuvostoliiton valtiollisen öljy-yhtiön V/O Sojuznefteexportin hallintaan[1]. Suomen Petrooli Oy harjoitti öljytuotteiden maahantuontia ja sillä oli mm. säiliöitä Kotkassa ja jakeluvarasto Turussa. Sojuznefteexport lähti pyörittämään öljytuotekauppaa Suomessa näiden kahden sisaryrityksen avulla joista TB-brändi vastasi vähittäismyynnistä ja Suomen Petrooli Oy jalostamo- ja maahantuontibisneksestä. Suomen Petrooli Oy fuusioitiin Oy Teboil Ab:hen vasta vuonna 2008. [2]

TB-huoltoasema Salossa 1950-luvulla

1960-luvulla yhtiö laajensi toimintaansa tavalla, joka herätti huomiota. Yhtiö rakensi pieniin, muutaman traktorin käsittäviin kyliin huoltoasemia, joissa oli valtavat dieselpolttoainetankit. Asemat herättivät paikallisissa lähinnä huvittuneisuutta, mutta Suomen puolustusministeriössä pantiin huolestuneena merkille, että yhteistä noille, tuolloin Neuvostoliiton omistuksessa olleen yhtiön asemille, oli itärajan läheisyys. Spekuloitiin, että suuriin dieseltankkeihin olisi varattu polttoainetta esimerkiksi Neuvostoliiton panssarivaunuille mahdollistaen nopeamman etenemisen mahdollisessa sotatilanteessa.[3]

Yhtiön nimeksi tuli Teboil vuonna 1966. Neuvostokauden jälkeen Sojuznefteeksport yksityistettiin, ja uudelleenjärjestelyjen myötä 1994 Teboilin uudeksi omistajaksi tuli Nafta-Moskva. Se myi vuonna 2005 Teboilin Lukoilille noin 200 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla.

Lukoil ja amerikkalainen ConocoPhillips sopivat vuonna 2006 kaupasta, jolla ConocoPhillipsin huoltoasemat siirtyivät Lukoilin omistukseen. Sopimukseen kuuluivat JET-asemat Euroopassa, ja seuraavana vuonna Suomen JET-asemat muuttuivat Teboil Express -automaattiasemiksi.

Teboilin voiteluainetehdas ja laboratoriotoiminnot siirtyivät vuonna 2007 perustetun tytäryhtiö LLK Finlandin hoitoon.

Tytäryhtiöinä toimineet Suomen Petrooli[4], Suomen Tähtihovit ja Suomen Tähtiautomaatit[5] fuusioitiin emoyhtiöön 2008.

Huoltoasemaverkosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teboil-huoltoasema Jyväskylässä
Teboil Express -kylmäasema Turun Itäisellä Pitkälläkadulla.

Teboil-huoltamoketjuun kuului vuoden 2012 lopussa 336 liikepaikkaa, joista huoltoasemia on 141 ja automaattiasemia 195. Ketjun omistamia huoltoasemia pyörittävät yksityiset kauppiaat kauppiassopimuksin.[6] Ammattiliikennettä palvelee n. 450 tankkauspaikkaa, joista varsinaisia D-automaattiasemia on 210. Teboilin huoltokeskusten autohuolto- ja varaosapalvelussa toimii Autoasi-tuotemerkki.

Markkinaosuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teboil on Suomen toiseksi suurin öljy-yhtiö. Vuonna 2012 Teboilin markkinaosuus öljytuotteiden kotimaan kokonaismyynnistä oli 26,8 % ja liikevaihto 2,4 miljardia euroa.

Markkinaosuudet vuonna 2012:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]