Teboil

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Teboil on öljy- ja energiatuotteiden markkinointia, myyntiä, jakelua ja huoltoasematoimintaa harjoittava suomalainen yhtiö. Oy Teboil Ab:n omistaja on venäläinen Lukoil.

Teboil logo.svg

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin nimellä Trustivapaa Bensiini (TB) 1934. Suomalaisomistajat möivät yhtiön neuvostoliittolaiselle Sojuznefteeksportille vuonna 1948.

TB-huoltoasema Salossa 1950-luvulla

1960-luvulla yhtiö laajensi toimintaansa tavalla, joka herätti huomiota. Yhtiö rakensi pieniin, muutaman traktorin käsittäviin kyliin huoltoasemia, joissa oli valtavat dieselpolttoainetankit. Asemat herättivät paikallisissa lähinnä huvittuneisuutta, mutta Suomen puolustusministeriössä pantiin huolestuneena merkille, että yhteistä noille, tuolloin Neuvostoliiton omistuksessa olleen yhtiön asemille oli itärajan läheisyysselvennä .[1]

Yhtiön nimeksi tuli Teboil vuonna 1966. Neuvostokauden jälkeen Sojuznefteeksport yksityistettiin ja uudelleenjärjestelyjen myötä 1994 Teboilin uudeksi omistajaksi tuli Nafta-Moskva. Se myi vuonna 2005 Teboilin Lukoilille noin 200 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla (alan sisäpiirien mukaan sopiva hinta olisi ollut alle 100 miljoonaalähde?).

Lukoil ja amerikkalainen ConocoPhillips sopivat vuonna 2006 kaupasta, jolla ConocoPhillipsin huoltoasemat siirtyivät Lukoilin omistukseen. Sopimukseen kuuluivat JET-asemat Euroopassa ja seuraavana vuonna Suomen asemat muuttuivat Teboil Express -automaattiasemiksi.

Teboilin voiteluainetehdas ja laboratoriotoiminnot siirtyivät vuonna 2007 perustetun tytäryhtiö LLK Finlandin hoitoon.

Tytäryhtiöinä toimineet Suomen Petrooli[2], Suomen Tähtihovit ja Suomen Tähtiautomaatit[3] fuusioitiin emoyhtiöön 2008.

Huoltoasemaverkosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teboil-huoltoasema Jyväskylässä

Teboil-huoltamoketjuun kuului vuoden 2012 lopussa 336 liikepaikkaa, joista huoltoasemia on 141 ja automaattiasemia 195. Ammattiliikennettä palvelee n. 450 tankkauspaikkaa, joista varsinaisia D-automaattiasemia on 210. Teboil Huoltokeskusten autohuolto- ja varaosapalvelussa toimii Autoasi-tuotemerkki.

Markkinaosuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teboil on Suomen toiseksi suurin öljy-yhtiö. Vuonna 2012 Teboilin markkinaosuus öljytuotteiden kotimaan kokonaismyynnistä oli 26,8 % ja liikevaihto 2,4 miljardia euroa.

Markkinaosuudet vuonna 2012:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Tiilikainen: Kylmän sodan kujanjuoksu. Helsinki: Ajatus Kirjat, 2003. ISBN 951-20-6452-9.
  2. Fuusiotiedote Tiedotteet, Teboil
  3. Fuusiouutinen Tiedotteet, Teboil

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]