Kuusisaari

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Helsingin saaresta. Kuusisaari on myös Oulun Koskikeskuksen osa-alue.
Kuusisaari
Granö
Kaupungin kartta, jossa Kuusisaari korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Kuusisaari korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 30.2
Pinta-ala 0,40 km² 
Väkiluku 545 (1.1.2013) 
Väestötiheys 1140 as./km²
Osa-alueet on itse osa Munkkiniemen peruspiiriä
Postinumerot 00340
Lähialueet Lehtisaari, Vanha Munkkiniemi, Meilahti, Espoo

Koordinaatit: 60°11.1′N, 24°51.7′E

Kuusisaari (ruots. Granö) on saari Seurasaarenselän ja Laajalahden välissä Länsi-Helsingissä. Se on myös Munkkiniemen kaupunginosaan kuuluva osa-alue. Asukkaita Kuusisaaressa on 455 (1.1.2005) ja työpaikkoja 126 (31.12.2003). Alueen pientalot ovat Helsingin kalleimpia. Hintatasoon vaikuttaa osaltaan nostavasti se, että pääkaupunkiseudulle epätyypillisesti rannat ovat taloyhtiöiden omistuksessa.[1]

Kuusisaaren halki kulkee vilkasliikenteinen Kuusisaarentie, joka johtaa Munkkiniemestä Kuusi- ja Lehtisaaren kautta Espoon Keilaniemeen.

Kuusisaaressa sijaitsevat mm. Didrichsenin ja Villa Gyllenbergin taidemuseot. Alueella on myös Saksan, Japanin, Bulgarian, Etelä-Korean, Unkarin ja Indonesian suurlähetystöt sekä Iranin suurlähettilään virka-asunto. Arkkitehtuurinsa puolesta kiinnostavana pidetynkenen mukaan? Saksan suurlähetystön (saks. Deutsche Botshaft, Krogiuksentie 4) suunnitteli työryhmä Juha Leiviskä, Rosemarie Schnitzler ja Nicholas Mayow. Rakennus valmistui 1993.

Presidentti Kyösti Kallio asui talvisodan ajan Saksan suurlähetystön paikalla sijainneessa Larsron huvilassa, koska se katsottiin Helsinkiin kohdistuneen pommitusuhan vuoksi Presidentinlinnaa turvallisemmaksi. Huvilan oli aikanaan rakennuttanut kauppaneuvos Lars Krogius. Länsi-Saksa osti tontin suurlähetystöään varten vuonna 1982, minkä jälkeen huvila purettiin.

Luonnehdinta alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusisaaren rannoilta avautuu sisälahtimaisema. Omakotitalojen ja lähetystöjen lisäksi saarelta löytyy tasakattoisia rivitaloja tiilijulkisivuilla, suuri osa 1960- ja 1970-luvuilta. Vaikka Kuusisaaren asunnot ovat suhteellisen kalliita, talot ovat suureksi osaksi suhteellisen vaatimatonta ”asuntotuotantoa”. Valtionverotuksen alainen keskitulo 15–64-vuotiailla asukkailla henkeä kohti oli Kuusisaaressa 137 148 euroa vuonna 2008, eli pääkaupunkiseudun osa-alueista selvästi korkein ja noin 4 1/2 kertaa Helsingin keskituloa suurempi. Vuonna 2006 keskitulo oli 189 255, noin 7 kertaa Helsingin keskituloa suurempi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet
  1. Munkkiniemen peruspiiri, Helsingin kaupungin Kaupunkimittausosasto
  2. Helsingin 15 vuotta täyttänyt väestö valtionveronalaisten tulojen mukaan (Tilastokanta → Pääkaupunkiseutu alueittain → Tulotaso → Väestön tulot) Helsingin seudun aluesarjat. Tilastokeskus. Viitattu 28.5.2009.
Muut lähteet

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.