Talinranta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Talinranta
Talistranden
Helsingin kartta jossa Talinranta korostettuna
Helsingin alueellinen jako
Kaupunginosa nro 30.6
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Pinta-ala 0,40 km²
Väestö
 - Väkiluku 1 137 (1.1.2013)
 - Väestötiheys 3 065/km²
Postinumerot 00350
Osa-alueet on itse Munkkiniemen peruspiirin osa-alue
Lähialueet Tali, Munkkivuori, Vanha Munkkiniemi, Espoo

Talinranta (ruots. Talistranden) on läntisen Helsingin osa-alue Munkkivuoren länsipuolella ja Talin eteläpuolella. Etelässä kulkee Turunväylä (ykköstie), joka erottaa Talinrannan Vanhasta Munkkiniemestä. Talinranta kuuluu Munkkiniemen kaupunginosaan ja peruspiiriin.

Helsingin Talinrantaa ja sinne johtava tie.

Talinranta on Ison Huopalahden rannalla sijaitseva merellinen ja varsin nuori kaupunginosa. Siellä ei ole 1990-luvulla rakennettujen asuintalojen ohella paljoa muuta kuin yksi päiväkoti ja alueen eteläosassa sijaitseva Helsingin kaupungin Rakennusviraston käytössä oleva alue (Ulvilankuja 6), jossa sijaitsee muun muassa taimisto. Talinrannan asuinalueen keskellä on Muusantorin nimellä kulkeva aukio. Työpaikkoja Talinrannassa on 41 (31.12.2003).

Ainoa tieyhteys asuinalueelle johtaa idän suunnalta Munkkivuoresta Taiteentekijäntien kautta; lisäksi voi kulkea kevyen liikenteen väyliä pitkin. Merellisyydestään huolimatta Talinrantaan ei veneellä käytännössä pääse, koska matalat Turunväylän alikulut Tarvonsuoralla tukkivat veneilyreitin etelästä.

Talinrannan ympäristön laaja viheralue tarjoaa monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia. Luoteeseen mentäessä on Talinhuippu, jossa sijaitsee frisbeegolf-rata ja koirien agilityrata. Siitä voi jatkaa edelleen Espoon puolella Vermoon. Talinrannasta pohjoiseen sijoittuu Talin golfkenttä ja koillispuolelle Talin liikuntapuisto jalkapallo- ja tennishalleineen.

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talinrantaan kulkee ainoastaan bussilinja 18. Bussi on erittäin hidas yhteys keskustaan asti mentäessä, sekä linjan vuoroväliä on harvennettu, joten joskus nopein yhteys keskustaan on kävellä tai pyöräillä vajaat kaksi kilometriä Pitäjänmäen juna-asemalle - myös Espooseen mentäessä reippailu juna-asemalle kannattaa, sillä Turunväylän Espoon bussit eivät pysähdy Talinrannan lähellä. Alle kahden kilometrin kävely-etäisyydeltä löytyvät junan lisäksi poikittaislinjat 52 ja 550.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talinrannan alueella oli vuoteen 1983 jätevedenpuhdistamo. Altaiden kohdalla on nyt opiskelija-asuntoja, ja Muusantorin rakennuksissa on hyödynnetty vanhoja allasrakenteita. Läheinen Talinhuippu on vuosina 1963-1980 käytössä olleen kaatopaikan päällä.[1] Kaatopaikan ja läheisen jätevedenpuhdistamon käyttö on lopetettu vuosia sitten, mutta niiden haitallinen vaikutus näkyy edelleen vesialueen tilassa.[2] Kaatopaikka kunnostetaan sen jälkeen kun Vuosaaren kaatopaikka on kunnostettu vuoteen 2017 mennessä, kaupungin rahatilanteen mukaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.