Maunula

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin osa-aluetta. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Maunula
Månsas
Kaupungin kartta, jossa Maunula korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Maunula korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Pohjoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 282
Pinta-ala 1,28 km² 
Väkiluku 6 942 (1.1.2013) 
Väestötiheys 5495 as./km²
Osa-alueet itse myös osa-alue Maunulan peruspiirissä
Postinumerot 00630
Lähialueet Metsälä, Maunulanpuisto, Pirkkola, Länsi-Pakila, Patola

Maunula (ruots. Månsas) on tiivis Helsingin 28. kaupunginosaan eli Oulunkylään kuuluva osa-alue. Helsingin palvelujaotuksessa Maunula on yksi Pohjoisen suurpiirin peruspiiri tai sen osa-alue; samaan Maunulan peruspiiriin kuuluvat myös Pirkkola, Metsälä ja Maunulanpuisto.

Maantieteellisesti Maunulan lähiö alkaa lännessä Keskuspuiston itäpuolelta. Pohjoisraja kulkee Pirkkolantietä ja itäosissa Suursuon viheralueen pohjoisreunaa pitkin. Idässä Maunula rajoittuu Tuusulanväylään. Etelässä naapurina on Metsälä pienen viherkaistan takana ja lännessä Haaga.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maunula on rakennettu Oulunkylän kartanon maille vuodesta 1946 lähtien. Kerrostaloista pääosa kohosi 1950–1970 -luvuilla.

Nimi Maunula (ruots. Månsas) on peräisin Monsaksen tilasta. Osa Monsaksen maista sijaitsi Maunulan alueella. Monsaksen tilan päärakennus tosin sijaitsi ja sijaitsee edelleen Oulunkylän Patolassa.[1]

Maunula asuinalueena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maunulassa oli enimmillään 12 000 asukasta, mutta asumisväljyyden kasvaessa väkiluku on pienentynyt. Nyttemmin asukkaita on 7 043 (1.1.2005) ja työpaikkoja alue tarjosi 1 243 (31.12.2003).lähde?

Alueella sijaitsee paljon kaupungin vuokrataloja. Työväestön osuus väestöstä on Helsingin keskiarvoa suurempi.lähde? Maunulan 1950-luvun talot ovat varsin suosittuja kaupungin vuokratalojen joukossa. Alueella on runsaasti asukastoimintaa. Maunula nimettiin vuoden 2015 uusmaalaiseksi kaupunginosaksi marraskuussa 2014. Aiempia palkittuja kaupunginosia ovat olleet mm. Tapiola, Suomenlinna ja Kumpula. Maunulan vanha osa on suojeltu kaavamääräyksellä ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa ansiosta.

Palveluja, toimintoja ja kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maunulan ala-asteen koulu
  • Månsas lågstadieskola (ruotsinkielinen ala-aste)
  • Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio (yläaste ja lukio)
  • Maunulan ostoskeskus on nimeltään Suursuon ostoskeskus. Sen purkamisesta tehdyt valitukset hylättiin keväällä 2014 ja ostoskeskus puretaan. Tilalle rakenneteaan asuntoja.
  • Alueella on useita päiväkoteja, kirjasto, kirkko ja Suursuon sairaala.
Maunulaa
  • Keskuspuisto alkaa heti Maunulan länsipuolelta hyvine ulkoilumahdollisuuksineen.
  • Maunulan ulkoilumaja sijaitsee lähellä Helsingin keskuspuistossa – oikeastaan Maunulanpuistossa Metsäläntien pohjoispuolella. Majaa ylläpitää Helsingin latu ja siinä toimii kahvila.
  • Pirkkolan liikuntapuisto palveluineen (uimahalli & ulko-uimala, jäähalli, urheilukenttiä, valaistuja juoksu- ja hiihtouria) on aivan vieressä, heti Maunulan luoteispuolella.
  • Paikallishistoriaa: Maunulan pohjoisessa osassa on ensimmäistä maailmansotaa edeltäviä tykkiasemia ja juoksuhautoja.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maunulassa ajavat bussilinjat 50, 51, 52, 52V, 62, 63, 66, 66A, 67, 67N, 516, 550, 552, 554 ja 554K. Bussilinjat 50, 62, 63, 66 ja 67N palvelevat Metsäpurontietä ja Männikkötietä. Bussilinja 50 tarjoaa yhteyden Pasilan ja Maunulan välille ja bussilinja 63 tarjoaa yhteyden Mannerheimintien ja Maunulan välille. Poikittaislinjat tarjoavat yhteyksiä niin itään, kuin länteenkiin. Myös rautatieasemille on kätevät yhteydet bussilinjoilla; bussilinja 50 Ilmalan rautatieasemalle, bussilinjat 51, 62, 66, 66A, 67 ja 516 Käpylän asemalle sekä bussilinjat 52, 52V, 550 ja 552 Huopalahden asemalle.

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maunula – Kaupunginosa keskuspuiston kainalossa, s. 34. Maunula-Seura ry, 1993.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maunula.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.