Paloheinä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paloheinä
Svedängen
Kaupungin kartta, jossa Paloheinä korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Paloheinä korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Pohjoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 351
Pinta-ala 1,72 km² 
Väkiluku 5 935 (1.1.2013) 
Väestötiheys 3451 as./km²
Osa-alueet kuuluu Tuomarinkylän kaupunginosaan ja peruspiiriin
Postinumerot 00670
Lähialueet Haltiala, Torpparinmäki, Tuomarinkartano, Itä-Pakila, Länsi-Pakila

Paloheinä (ruots. Svedängen) on Helsingin 35. kaupunginosan eli Tuomarinkylän pientalovaltainen osa-alue Pohjois-Helsingissä.

Paloheinä rajautuu etelässä Länsi-Pakilaan, lännessä ja pohjoisessa viheralueista koostuvaan Haltialan osa-alueeseen, joka on samalla osa Keskuspuistoa. Koillisessa naapurina on Torpparinmäki. Itärajan alueelle vetää Tuusulanväylä, jonka takana sijaitsevat Tuomarinkartano kartanonmaineen ja ratsastustalleineen sekä Itä-Pakila.

Paloheinässä asui 5 936 asukasta vuoden 2009 alussa. Työpaikkoja alue tarjosi 470 hengelle (2006).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paloheinän nimi on johdettu vanhoista paikannimistä Palohejnemåsan ja Svedängen. Paloheinä liitettiin osaksi Helsinkiä 1946 suuren alueliitoksen yhteydessä.

Alueelle osoitettiin rintamamiestontteja, joille 1950-luvulla nousi hartiapankilla tyyppitaloja omenapuineen ja pihamökkeineen. 1980-luvulta alkaen rintamamiestalojen tilalle on noussut rivi-, pari- ja omakotitaloja. Aluetta on myös täydennysrakennettu.

Palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paloheinässä sijaitsee useita päiväkotejalähde?, koulu (Paloheinän ala-aste), terveysasema ja kirjasto. Paloheinän alueella on myös oma kirkko.

Paloheinän ulkoilumahdollisuudet pohjautuvat ennen kaikkea Keskuspuiston tarjoamiin, aina Vantaanjoelle saakka ulottuviin ulkoilureitteihin. Paloheinä on myös tunnettu talvisin hyvistä hiihtomahdollisuuksistaan. Nämä ovat pääosin Kuusmiehentien pohjoispuolisen Haltialan osa-alueen sisällä. Siellä on Helsingin kaupungin ylläpitämä Paloheinän ulkoilumaja kahviloineen, pukutiloineen ja saunoineen. Lisäksi Suomen Latu järjestää hiihto-, sauvakävely- ja lumikenkäilyopetusta omasta rakennuksestaan lähtien sekä huoltaa suksia. Alueella on lyhyt luontopolku. Täyttömaasta koottu Paloheinän huippu tuo mäenlaskumahdollisuuksia talvella. Paloheinän pohjoispuolella voi myös golfata.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paloheinään kulkevat bussit 63, 66, 66A, 67 ja 67N. Bussit 66 ja 66A ajavat Paloheinän majalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.