Lehtisaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin Lehtisaarta. Muita Lehtisaaria on lueteltu täsmennyssivulla.

Lehtisaari
Lövö
Kaupungin kartta, jossa Lehtisaari korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Lehtisaari korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 303
Pinta-ala 0,68[1] km² 
Väkiluku 1 243 ()[2]
Väestötiheys 1828 as./km²
Osa-alueet Osa Munkkiniemen peruspiiriä
Postinumero(t) 00340
Lähialueet Kuusisaari
Lauttasaari
Espoo

Lehtisaari (ruots. Lövö) on saari ja osa-alue Munkkiniemen kaupunginosassa Länsi-Helsingissä.[3] Lehtisaaren osa-alueeseen kuuluvat myös kaakossa sijaitseva pienempi Kaskisaari sekä evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän leirisaarena käytetty Mustasaari. Itse Lehtisaaresta poiketen Kaskisaari ja Mustasaari kuitenkin kuuluvat Lauttasaaren eikä Munkkiniemen kaupunginosaan.

Lehtisaaren yleisilme on merellinen ja metsämäinen. Lehtisaaren läpi kulkee lenkkeilyreitti, jota käyttää myös Helsinki City Marathon. Saaren kaavoittaminen asutuskäyttöön aloitettiin 1950-luvulla. Saari on pääosin 1960-luvulla rakennettu asuma-alue.

Lehtisaaren kautta kulkee Munkkiniemestä Espoon puolelle Otaniemeen, Keilaniemeen ja Kehä I:lle johtava Kuusisaarentie[4]. Tiehen kuuluu pienehkö silta Kuusisaaresta Lehtisaareen sekä pidempi silta Lehtisaaresta Otaniemeen lähelle Keilaniemeä. Lehtisaaresta on silta myös Kaskisaareen, jonne johtaa kapea ja mutkitteleva Lehtisaarentie ja josta kulkee kevyen liikenteen silta Lauttasaareen.

Seurakuntien omistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtisaaren omistavat pääasiassa Helsingin ja Vantaan seurakunnat. Saari on todennäköisesti lahjoitettu katoliselle kirkolle ns. sielunmessulahjana, joka katolisen opin mukaan saattoi vapauttaa lahjoittajan kiirastulesta. Tällainen maaomistus palautettiin 1500-luvulla uskonpuhdistuksen yhteydessä yleensä kirkolta kruunulle, mutta Lehtisaari jäi tuntemattomasta syystä luterilaisen kirkon eikä valtion omistukseen. Lehtisaari kuuluikin vuosisatoja luontoisetuna Helsingin pitäjän kirkkoherran palkkaukseen. Alueliitosten seurauksena Lehtisaari jaettiin vuonna 1952 Helsingin pitäjän kirkon (nykyisin Vantaan seurakuntien) ja Helsingin seurakuntien kesken. Vanhan manttaalin mukaisesti Vantaan seurakuntayhtymä omistaa edelleen Lehtisaaren maa-alueesta 64,11% ja Helsingin seurakuntayhtymä 35,89%. Lehtisaaren tontit ja rakennusoikeudet on vuokrattu asunto-osakeyhtiöille ja liikekeskuksen osalta Liikekeskus Oy:lle. Poikkeuksen muodostaa osoitteessa Lehtisaarentie 14 oleva kiinteistö, jonka omistaa VVO ja Vantaan seurakuntayhtymän osoitteessa Liljasaarentie 1a myymä merenrantatontti, jolle on valmistumassa viiden asunnon pari-/rivitaloa. Useimpien nykyiset vuokrasopimukset päättyvät vuonna 2019, joiden jatkosta neuvotellaan seurakuntayhtymien kanssa. Ne ovat suunnitelleet tuntuvia korotuksia tonttivuokriin, jolloin joissain taloyhtiöissä vastike jopa yli kaksinkertaistuisi.[5] Helsingin kaupunki omistaa Lehtisaaren katualueet.[6] Seurakunnan omistus näkyy Lehtisaaren kaduston nimissä; yksi kaduista on esimerkiksi Pyhän Laurin tie. Seurakunnat saivat saaren lahjoituksena virkistyskäyttöön, jossa osa saaresta on vieläkin.

Helsingin kaupunki on Vantaan seurakuntayhtymän pyynnöstä kaavoittanut Lehtisaaren keskustaan lisää rakennusoikeutta ennen kaikkea kerrostaloasunnoille. Senioritalo on valmistunut Lehtisaarentien varteen. Kaavoituksen valmistuttua Vantaan seurakuntayhtymä on myynyt kaavoitettua omaisuutta osoitteessa Liljasaarentie 1a.[7]

Luonnehdinta alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtisaaressa on 1960-luvulla rakennettu ostoskeskus. 1990-luvun lopun hiljaisemman jakson jälkeen Lehtisaaren Liikekeskuksen käyttöaste on ollut lähes sataprosenttinen. Siinä toimivat mm. ravintola, rengasliike, päiväkoti, kahvila, kuvataiteilijoiden galleriatila, useampia rakennusliikkeitä, laivalaitteiden ja -moottoreiden maahantuontiagentuuri, tilitoimisto, arkkitehtitoimisto, lakiasiaintoimisto, isännöitsijätoimisto, kiinteistönvälitystoimisto, pitopalvelu, hieroja ja mattoliike.

Lehtisaaressa oli tilastojen mukaan vuoden 2015 lopussa yhteensä 205 työpaikkaa.[1] Kuusisaaren ja Lehtisaaren postinumeroalue 00340 on Suomen kuudenneksi suurituloisin: sen täysi-ikäisistä asukkaista 53 prosenttia kuului vuonna 2021 maan hyvätuloisimpaan viidennekseen[8].

Luonto on vehreämpää kuin Kuusisaaressa, varsinkin saaren eteläosassa, joka toimii puistona. Itärantaa kiertää kävelypolku, ja Kaskisaareen johtaa asfaltoitu kapea tie.

Lehtisaari on ollut niitä Helsingin alueita, joilla asuntojen hinnat ovat nousseet vuosien 2009–2014 aikana kaikkein vähiten ja vuonna 2014 asuntojen hinnat olivat myös laskeneet.[9][10] Tämä johtunee siitä, että alueen julkinen liikenne on heikentynyt ja vuokratontteja hallinnoiva seurakunta on esittänyt huomattavaa korotusta tontinvuokriin, joka nostaisi yhtiövastikkeet asumisoikeusasuntojen tasolle, vaikka alueella on omistusasuntoja.[11][12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsinki alueittain 2017 (PDF) (s. 62) Helsingin kaupungin tietokeskus. 2018. Helsinki: Helsingin kaupunki. Viitattu 9.6.2019.
  2. http://www.aluesarjat.fi/. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Helsinki alueittain 2011 (Munkkiniemen peruspiiristä ja siihen kuuluvasta Lehtisaaresta sivuilla 60-63) pdf. 2012. Helsingin kaupunki, hel.fi. Arkistoitu 26.3.2012. Viitattu 1.7.2012.
  4. Kadunnimien muutokset Keilaniemessä espoo.fi. Arkistoitu 21.8.2019. Viitattu 21.8.2019.
  5. Göran Stubbin ja Pirkko Mannolan suunnitelmissa muutto yhteen - taustalla kirkon kyseenalainen päätös iltalehti.fi. Viitattu 11.1.2017.
  6. Maankäytön kokonaisselvitys ja kehittämisperiaatteet, Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2002:21, 19.12.2002
  7. http://www.vantaanseurakunnat.fi/fi/hallinto/poytakirjat-ja-esityslistat/ykn/esityslistat/yhteisen-kirkkoneuvoston-esityslista-2.5.2012/at_download/file[vanhentunut linkki]
  8. Kuokkanen, Venla: Suomen Solsidanit. Helsingin Sanomat, 11.7.2023. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 11.7.2023.
  9. Lehtisaaren ja Pakilan asuntojen suosio väljähti (Arkistoitu – Internet Archive) Helsingin uutiset 17.03.2014
  10. Heidi Huotilainen: Täällä asuntosi arvo suli – katso yli 300 osoitetta Taloussanomat.fi. 31.1.2015. Viitattu 1.3.2015.
  11. Kirkko & kaupunki — Kirkko & kaupunki 47 nakoislehti.kirkkojakaupunki.fi. Viitattu 17.12.2016. [vanhentunut linkki]
  12. Kirkon mailla asuminen kallistuu Lehtisaaressa Valomerkki. Arkistoitu 20.12.2016. Viitattu 17.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]