Mellunmäki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mellunmäki
Mellungsbacka
Helsingin kartta jossa Mellunmäki korostettuna
Helsingin alueellinen jako
Kaupunginosa nro 473
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Pinta-ala 2,23 km²
Väestö
 - Väkiluku 8 512 (1.1.2013)
 - Väestötiheys 3582 (1.1.2005)/km²
Postinumerot 00970
Osa-alueet on osa-alue Mellunkylän peruspiirissä
Lähialueet Mustavuori, Keski-Vuosaari, Vartioharju, Vesala ja Vantaan Hakunilan palvelualue
Mellunmäen ja -kylän taloja ja kävelypolkuja Laakavuoressa

Mellunmäki (ruots. Mellungsbacka) on Mellunkylän kaupunginosaan ja samannimiseen peruspiiriin kuuluva noin 8000 asukkaan kerrostalovaltainen osa-alue Itä-Helsingissä.

Mellunmäen kerrostaloalue sai alkunsa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Rakentaminen on jatkunut myöhemminkin, ja täydennysrakentamista tapahtuu edelleenkin.

Mellunmäen naapureina ovat Mustavuoren viheraluevaltainen alue ja Keski-Vuosaari idässä, Vartioharju etelässä ja Vesala lännessä. Pohjoisessa Mellunmäen kaupunkirakenne kytkeytyy saumattomasti Vantaan Länsimäen kaupunginosaan. Mellunmäen metroaseman yhteydessä toimivien liikkeiden ja vanhan ostoskeskuksen palveluita käyttävät myös Länsimäen asukkaat.

Mellunmäkeläisille lähistön viheralueilla on keskeinen merkitys. Osia Mellunmäen Itäväylän itäpuolisista osista kuuluu Mustavuoren suojelualueeseen.

Luonnehdinta alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäen rakentaminen alkoi vuonna 1968. Rakennukset ovat tyypillisiä 1970-luvun elementtitaloja. Suurin osa taloista on matalia, korkein rakennus on 9-kerroksinen.lähde? Länsiosassa Naulakalliontien ja Uussillantien alueella on myös pientaloja. Kadunnimistö liittyy yleisesti Lappiin (esim. Pallaksentie ja Saanatunturintie). Vantaan puolella oleva Länsimäki on kasvanut kiinni Mellunmäkeen. Länsimäki alkaa käytännössä heti metroaseman pohjoispuolelta. Metroaseman pohjoispuolista Mellunmäkeä kutsutaan Laakavuoreksi. Palveluita löytyy Kontulasta ja Itäkeskuksesta. Mellunmäen vanha ostoskeskus on kuihtunut.

Fallpakka (alkuperäiseltä nimeltään Fallbacka) on pääosin 2000-luvulla rakennettua aluetta Mellunmäen eteläosassa, joka koostuu pääosin pienkerrostaloista, mutta alueella on myös uudempia kerrostaloja. Alueen rakentaminen on edelleen käynnissä. Vuosaaren sataman tunnelia korvaava reitti kulkee Fallpakan halki.

Naulakallio on jyrkänteiden rajaama pyöreä graniittikallio, joka on Helsingin mittakaavassa geologinen harvinaisuus. Kalliojyrkänteet ovat pystysuoria. Etelä- ja itärinteillä on ylempää irronneita suuria lohkareita, jotka muodostavat luolamaisia rakenteita. Näköaloja on Vuosaareen, Myllypuroon ja Kontulaan.

Keskitulot Mellunmäessä olivat vuoden 2008 lopussa 23 493 euroa henkeä kohden. [1]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäessä on paljon kauppoja ja muita palveluja. Ostoskeskuksella on Alepa, kirpputori ja kukkakauppa. Metroasemalla on K-supermarket Masi ja kaksi R-kioskia. Fallpakassa on Valintatalo ja Posti. [2] Näiden lisäksi alueella sijaitsee myös polttoaineenjakelupiste, useita parturikampaamoita, kaksi ketjuihin kuulumatonta kioskia metroaseman pohjoispuolella, kolme koulua (Mellunmäen ala-aste, Laakavuoren ala-aste sekä Naulakallion erityiskoulu), asukastila Mellari, grillikioski, elokuvavuokraamo sekä muutama kahvila.

Koulujen, vanhainkotien ja nuorisotalon lisäksi alueella ei juuri ole kunnallisia palveluita, vaan niitä pitää hakea lähialueilta, kuten Kontulasta.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäkeen liikennöivät useat eri bussilinjat. Julkisista liikennevälineistä metro on keskeisin. Mellunmäen metroasemalta pääsee runsaassa neljännestunnissa keskustaan.

Mellunmäkeen pääsee autolla Kehä I:ltä Kontulan liittymästä tai Itäväylältä Mellunmäentien tai Länsimäentien risteyksestä.

Bussit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Mellunmäen metroasemalla on seuraavien Vantaan linjojen päätepysäkki:


Seuraavat bussilinjat ohittavat Fallpakan, mutta eivät käy Mellunmäen metroasemalla vaan ajavat Itäväylää:


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.aluesarjat.fi/
  2. Helsingin Mellunmäkeen avattiin uusi Valintatalo 10.6. (Valintatalossa palvelee myös Posti, Veikkaus, RAY ja Matkahuolto.)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mellunmäki.

Mellunmäki

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.