Mellunmäki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mellunmäki
Mellungsbacka
Kaupungin kartta, jossa Mellunmäki korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Mellunmäki korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 473
Pinta-ala 2,23 km² 
Väkiluku 8 512 (1.1.2013) 
Väestötiheys 3582 as./km²
Osa-alueet on osa-alue Mellunkylän peruspiirissä
Postinumerot 00970
Lähialueet Mustavuori, Keski-Vuosaari, Vartioharju, Vesala ja Vantaan Hakunilan palvelualue
Mellunmäen ja -kylän taloja ja kävelypolkuja Laakavuoressa

Mellunmäki (ruots. Mellungsbacka) on Mellunkylän kaupunginosaan ja samannimiseen peruspiiriin kuuluva noin 8 500 asukkaan kerrostalovaltainen osa-alue Itä-Helsingissä.

Mellunmäen kerrostaloalue sai alkunsa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Rakentaminen on jatkunut myöhemminkin, ja täydennysrakentamista tapahtuu jatkuvasti.

Mellunmäen naapureina ovat Mustavuoren viheraluevaltainen alue ja Keski-Vuosaari idässä, Vartioharju etelässä ja Vesala lännessä.

Pohjoisessa Mellunmäen kaupunkirakenne kytkeytyy Vantaan Länsimäen kaupunginosaan. Mellunmäen metroaseman yhteydessä toimivien liikkeiden ja vanhan ostoskeskuksen palveluita käyttävät myös Länsimäen asukkaat.

Mellunmäkeläisille lähistön viheralueilla on keskeinen merkitys. Osia Mellunmäen Itäväylän itäpuolisista osista kuuluu Mustavuoren suojelualueeseen.

Luonnehdinta alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäen rakentaminen alkoi vuonna 1968. Rakennukset ovat pääosin tyypillisiä 1970-luvun elementtitaloja. Valtaosa taloista on peruskorjattu. Suurin osa taloista on matalia, korkein rakennus on 9-kerroksinen. Kadunnimistö liittyy yleisesti Lappiin (esim. Ounasvaarantie, Pallaksentie, Rukatunturintie ja Saanatunturintie)

Mellunmäentiellä ja Naulakalliontien ja Uussillantien alueella on myös pientaloja. Lisää on rakenteilla.

Vantaan puolella oleva Länsimäki on kasvanut kiinni Mellunmäkeen. Vantaan raja on parinsadan metrin päässä Mellunmäen metroasemalta. Metroaseman pohjoispuolista Mellunmäkeä kutsutaan Laakavuoreksi.

Itäväylän varrella sijaitseva Fallpakka (alkuperäiseltä nimeltään Fallbacka) on pääosin 2000-luvulla rakennettua aluetta Mellunmäen eteläosassa, joka koostuu pääosin pienkerrostaloista, mutta alueella on myös uudempia kerrostaloja. Alueen rakentaminen on edelleen käynnissä. Vuosaaren sataman tunnelia korvaava reitti kulkee Fallpakan halki.

Naulakallio on jyrkänteiden rajaama pyöreä graniittikallio, joka on Helsingin mittakaavassa geologinen harvinaisuus. Kalliojyrkänteet ovat pystysuoria. Etelä- ja itärinteillä on ylempää irronneita suuria lohkareita, jotka muodostavat luolamaisia rakenteita. Näköaloja on Vuosaareen, Myllypuroon ja Kontulaan.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäessä on paljon kauppoja ja muita palveluja. Mellunmäen vanhalla ostoskeskuksella Korvatunturintiellä on Alepa, kirpputori, ravintola sekä kukkakauppa. Lisäksi ostoskeskuksen tiloissa toimivat asukastila Mellari sekä evankelis-luterilainen seurakuntakeskus.

Metroasemalla on K-supermarket Masi ja sen yhteydessä on Mellunmäen Uusi Apteekki. Lisäksi asemalla on Mama's Kaffe Mesta -kahvila, kaksi R-kioskia sekä Fitness 24 Seven - kuntosali. Metroaseman yhteydessä on liityntäpysäköintialue, linja-autoasema, taksiasema sekä Nesteen polttoaineen itsepalveluasema.

Näiden lisäksi alueella sijaitsee myös useita parturikampaamoita, fysioterapioita, kaksi ketjuihin kuulumatonta kioskia metroaseman pohjoispuolella, kolme koulua (Mellunmäen ala-aste, Laakavuoren ala-aste sekä Naulakallion erityiskoulu), grillikioski sekä kahviloita.

Fallpakassa on Siwa ja Posti.[1] Lisää palveluita löytyy metroradan ja bussilinjojen varrelta Kontulasta ja Itäkeskuksesta.

Koulujen, vanhainkotien ja nuorisotalon lisäksi alueella ei juuri ole kunnallisia palveluita, vaan niitä pitää hakea lähialueilta, kuten Kontulasta.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäkeen liikennöivät useat eri bussilinjat. Julkisista liikennevälineistä metro on keskeisin. Mellunmäen metroasemalta pääsee Helsingin keskustaan noin 20 minuutissa.

Mellunmäen metroasema on maailman pohjoisin metroasema.[2]

Mellunmäkeen pääsee autolla Kehä I:ltä Kontulan liittymästä tai Itäväylältä Mellunmäentien tai Länsimäentien risteyksestä.

Bussit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäen metroasemalla on seuraavien Vantaan linjojen päätepysäkki:

Seuraavat bussilinjat ohittavat Fallpakan, mutta eivät käy Mellunmäen metroasemalla vaan ajavat Itäväylää:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin Mellunmäkeen avattiin uusi Valintatalo 10.6. (Valintatalossa palvelee myös Posti, Veikkaus, RAY ja Matkahuolto.)
  2. Mellunmäen metroaseman peruskorjaus valmis Hel.fi. 1.7.2010. Helsingin kaupunki. Viitattu 9.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mellunmäki.

Mellunmäki

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.