Länsimäki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Länsimäki
Västerkulla
Kaupungin kartta, jossa Länsimäki korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Länsimäki korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Hakunila
Kaupunginosa nro 91
Pinta-ala 3,1 km² 
Väkiluku 5 665  (1.1.2011)
Väestötiheys 1827 as./km²
Postinumerot 01280
Lähialueet Länsisalmi, Vaarala, Rajakylä, Mellunmäki

Länsimäki (ruots. Västerkulla) on kaupunginosa Vantaan kaakkoisosassa Hakunilan palvelualueella. Se rajoittuu pohjoisessa Porvoonväylään, lännessä Rajakylään, idässä Länsisalmeen ja etelässä Helsingin Mellunmäkeen. Länsimäen pinta-ala on 3,1 km² ja sen asukasluku on 5665 (1.1.2011)[1]. Väestöstä yli 10 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.

Luonnehdinta alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimäen ostoskeskus.
Länsimäen kirkko.

Kaupunginosassa oli noin 640 työpaikkaa vuonna 2001; työttömyysaste on yksi Vantaan korkeimmista. Länsimäessä on ylä- ja alakoulu, useita päiväkoteja, pieni ostoskeskus, jossa muun muassa kauppa ja posti, kirkko, kirjasto sekä sosiaali- ja terveysasema. Länsimäen lähettyvillä, Helsingin Mellunmäen puolella, sijaitsee Mellunmäen metroasema. Metro on monen länsimäkeläisen pääasiallisin kulkuväline.

Länsimäki jakautuu lähes täysin rakentamattomaan itäosaan, jossa on metsää ja peltoa, sekä länsiosaan, joka on tiivistä metroasemaan tukeutuvaa lähiöaluetta. Peltoalueet sijaitsevat laajassa murroslaaksossa, jonka länsipuolella sijaitsevan melko korkean kallioselänteen takana on tasaista hiekkakenttää.

Murroslaakson edustalla sijaitsee Westerkullan kartano, joka on muodostunut 1600-luvulla ja jonka rakennushistoriallisesti arvokas päärakennus on peräisin vuodelta 1827. Vuonna 1915 päärakennus ja vuonna 1875 rakennettu lisärakennus yhdistettiin toisiinsa galleriahuoneen avulla.

Toinen kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde Länsimäessä ovat Myllymäen varustukset, jotka ovat osa Helsingin ympärille vuosina 1915–1917 rakennettua hajautettua linnoitusjärjestelmää. Nämä kallioon louhitut juoksuhaudat sijaitsevat puistoalueella. Linnoituslaitteet ovat muinaismuistolain suojelemia.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vantaan väestö kaupunginosittain ja suuralueittain 1.1.2011 (pdf) Vantaan kaupunki. Viitattu 15.11.2011. fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]