Myllymäki (Vantaa)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myllymäki
Kvarnbacka
Vantaan kartta jossa Myllymäki korostettuna
Kaupunginosa nro 25
Suuralue Kivistö
Pinta-ala 3,8 km²
Väestö
 - Asukkaita 294 (1.1.2010)
 - Asukastiheys 80/km²
Postinumero(t) 01730
Lähialueet Martinlaakso, Petikko, Keimola, Piispankylä, Vantaanlaakso

Myllymäki (ruots. Kvarnbacka) on noin 300 asukkaan kaupunginosa Vantaalla Kehä III:n pohjoispuolella ja Hämeenlinnanväylän länsipuolella. Myllymäestä länteen on Petikko virkistys- ja yritysalueineen ja pohjoiseen on Keimolan metsämaita.

Myllymäki on myös vanha Helsingin pitäjän maarekisterikylä (1518-42 Jöns quernbakke, 1542 Quwrnbacka), jonka ulottuu idässä Vantaanjokeen ja etelässä Martinlaakson puolelle Voimalantiehen. Kylän pohjoisinta osaa on Tyttömäki, jossa on kolmen kylän vanha rajapyykki. Myllymäki on saanut nimensä Vantaankoskella olleen myllyn mukaan.

Kaupunginosan halkaisee rakenteilla oleva Kehärata, jolle on suunniteltu tulevan tänne kaksi asemaa: Vehkalan rautatieasema ja Petaksen rautatieasema. Rata alkaa Vantaankosken asemalta ja jatkuu Kivistön ja Lentoaseman kautta pääradalle ja edelleen Tikkurilaan. Kehärata yhdistää toisiinsa 200 000 asukasta ja 200 000 työpaikkaa ja valmistuu vuonna 2014. Vehkalan ja Petaksen asemat eivät kuitenkaan kuulu ensimmäiseen rakennusvaiheeseen.

Myllymäessä sijaitsee Petaksen omakotialue. Sen on rakennettu 1950-60-luvuilla Vantaanjoen rannalla sijaitsevan Petas -nimisen talon takamaille. Talonnimi sisältää miehennimen Pet, joka on Petruksen (Pietarin) muunnos.

Vantaankosken koulua.
Vantaankosken koulua.

Kinkerikujalla, heti Kehä III:n ja Hämeenlinnanväylän risteysalueen luoteispuolella, sijaitsee kaksi myös naapurikaupunginosia palvelevaa koulurakennusta: Vantaankosken koulu (ala-aste) ja Vantaanjoen koulu (yläaste). Molemmat kuuluvat neljän eri koulukiinteistön muodostamaan Vantaankosken kouluun.

Kehä III:n varressa Myllyniityntiellä on pieni teollisuusalue, jossa sijaitsee varastoja ja esimerkiksi NCC:n varikko. Tallimäentiellä toimii ratsastuskoulu.

Marja-Vantaan osayleiskaavan (2006) mukaisesti Myllymäkeen suunnitellaan työpaikka-alueita sekä Vehkalan että Petaksen asemien yhteyteen.

Kehä III:n oikaisu ja uusi eritasoliittymä valmistuvat 2012. Kaupunginosaan rakennettu Härkähaantie on nimetty vanhasta paikannimestä Oxhagen (1871 Oxhaga rå).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]