Tikkurilan rautatieasema

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tikkurila
Dickursby
Kuva asemalta
Tikkurilan uusi asemasilta tammikuussa 2015.
Perustiedot
Lyhenne  Tkl
Rataosa  Helsinki–Riihimäki,
Keravan kaupunkirata
Sijainti  60°17′27″N, 025°02′34″E
Osoite  Ratatie 11, 01300 Vantaa
Etäisyydet  Puistola 1,4 km
Hiekkaharju 1,4 km
Avattu  1862
Liikenne
Käyttäjiä   18 000 (ark., 2005)
Kaukoliikenne  pohjoisesta Helsinkiin saapuvat ja sieltä pohjoiseen lähtevät kaukoliikenteen junat
Lähijunat  I K N T H R Z
Vaihtoyhteydet  46, 50, 53, 55, 57, 60, 61, 62, 63, 68, 69, 70, 71, 72, 577, 700N
Asemarakennus
Materiaali  tiili, betoni
Rakennettu  1978
Lipunmyynti  kyllä
Hissejä  2
Ratapiha
Raiteisto  6 laituriraidetta

Kuva asemalta
Tikkurilan asema entisessä asussaan.
Uuden matkakeskuksen linja-autolaiturit.
IC-juna Tikkurilan rautatieasemalla.

Tikkurilan rautatieasema (lyh. Tkl, ruots. Dickursby järnvägsstation) on rautatie- ja linja-autoasema Vantaan Tikkurilassa. Helsingin päärautatieasemalle on sieltä matkaa noin 16 kilometriä ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle noin viisi kilometriä.

Kun päärataosuus Helsingistä Hämeenlinnaan rakennettiin vuosina 1857–1862, Tikkurila oli yksi seitsemästä ensimmäisestä asemasta. Näistä asemista tiilisiä asemarakennuksia olivat Helsinki, Tikkurila ja Hämeenlinna, loput rakennettiin puusta. Aseman rakentaminen aloitettiin vuonna 1859. Tikkurilan vanha asemarakennus tehtiin tiilestä todennäköisesti sen takia, että rautatiejohtokunnan mielestä Tikkurilan liikenteellinen merkitys oli suuri.

Näin tulikin käymään, mutta kesti vielä kauan, ennen kuin Tikkurilasta tuli suuri asutustaajama. 1900-luvun puolivälistä nykypäivään siitä on kasvanut Vantaan hallinnollinen keskus sekä joukkoliikenteen keskusasema. Vanha asema jäi käytöstä vuonna 1978, jolloin vähän pohjoisemmaksi valmistui uusi tiilinen asema.[1] Nykyisin vanhassa asemarakennuksessa toimii Vantaan kaupunginmuseo.

Kaukojunat alkoivat pysähtyä Tikkurilassa vaiheittain vuosituhannen vaihteesta lähtien. Kaikki matkustajajunat ovat pysähtyneet Tikkurilassa 3. syyskuuta 2006 lähtien lukuun ottamatta muutamaa lähiliikenteen veturivetoista ruuhka-ajan lisävuoroa sekä vuosina 2007–2011 liikennöinyttä G-lähijunaa.

1. tammikuuta 2015 Tikkurilan vanha asemarakennus korvattiin uudella asemakeskuksella, Dixillä, jossa on seitsemän tuhannen neliömetrin kokoiset liike- ja toimistotilat.[2] Linja-autoterminaali siirtyi hieman pohjoisemmaksi Ratatien varteen, ja käyttöön otettiin radan ylle rakennettu läpinäkyvä asemasilta. Dixin ostoskeskus avattiin 15. tammikuuta.

Aseman tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2015 käyttöön tulevan kehäradan toivotaan nostavan Tikkurilan aseman Suomen toiseksi vilkkaimmaksi asemaksi, mutta tämä on epätodennäköistä. Kehärata yhdistyy Vantaankosken rataan kulkien Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta ja näin ollen tekee Tikkurilan asemasta tärkeimmän liitoskohdan kaukojunien ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille.

250 metriä pitkä Dixi-keskus laajenee tulevaisuudessa 350 metrin pituiseksi.[3] Vanhan asemakeskuksen paikalle rakennetaan lisää toimisto- ja liiketiloja yhdeksään kerrokseen.

Asemalla pysähtyvät junat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähijunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukojunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tikkurilassa pysähtyvät kaikki päärataa ja oikorataa pitkin kulkevat Helsingistä lähtevät ja sinne saapuvat kaukojunat. Junista on linja-autoyhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalle Lähiliikenne-linjalla 61, joka kulkee päivällä noin 10–20 minuutin välein.

Junien lähtöraiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[4]

  • Raiteelta 1 kulkevat H-, R- ja Z-lähijunat sekä kaukojunat Helsinkiin.
  • Raiteilta 2 ja 3 kulkevat H-, R- ja Z-lähijunat sekä kaukojunat päärataa pitkin Riihimäen ja Lahden suuntaan.
  • Raiteelta 4 kulkevat K-, N- ja T-lähijunat pohjoiseen.
  • Raiteelta 5 kulkevat I-lähijunat Helsinkiin.
  • Raiteelta 6 kulkevat K-, N- ja T-lähijunat Helsinkiin.

Linja-autovuorot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laituri 1

Laituri 2

Laituri 3

Laituri 4

Laituri 5

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]