Hiekkaharjun rautatieasema

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hiekkaharju
Sandkulla
Kuva asemalta
Perustiedot
Lyhenne  Hkh
Rataosa  Helsinki–Riihimäki
Keravan kaupunkirata
Sijainti  60°18′11″N, 025°02′56″E
Etäisyydet  Tikkurila 1,4 km
Koivukylä 2,3 km
Leinelä 2,7 km
Avattu  1. lokakuuta 1931[1]
Liikenne
Käyttäjiä   2 400 (ark., 2005)
Operaattori(t)  VR-Yhtymä
Lähijunat  K N T
Vaihtoyhteydet  53, 60, 70, 611, 734N
Matkustajalaituri(t)
Pinnoite  betonitiilet
Asemarakennus
Tyyppi  seisake
Lipunmyynti  ei
Hissejä  2
Ratapiha
Raiteisto  2 laituriraidetta

Hiekkaharjun rautatieasema (lyh. Hkh, ruots. Sandkulla järnvägsstation) on lähijunien käyttämä asema Vantaalla Jokiniemen kaupunginosassa lähellä Hiekkaharjua. Asema sijaitsee noin 17 kilometriä Helsingin rautatieasemasta pohjoiseen Keravan kaupunkiradan varrella.

Asema avattiin vuonna 1931, kun Tikkurilan taajama oli levinnyt niin pitkälle pohjoiseen että sen katsottiin tarvitsevan toisen rautatieliikennepaikan Tikkurilan rautatieaseman lisäksi. Se sai nimen Hiekkaharju-Sandkulla sijainnistaan kaakosta lounaaseen radan poikki kulkevan harjun päällä. Aseman avaamisen jälkeen myös sitä ympäröinyttä asuinaluetta ryhdyttiin kutsumaan Hiekkaharjuksi. Nykyisin Hiekkaharju on virallisesti aseman länsipuolisen kaupunginosan nimi.

Hiekkaharjun asema on toiminut välietappina Keravan kaupunkirataa rakennettaessa. Pääradan kolmas raide otettiin vuonna 1972 käyttöön välillä Helsinki–Hiekkaharju ja sitä jatkettiin 1981 Keravalle asti. Vuoteen 1975 asti aseman kohdalla sijaitsi tasoristeys, joka korvattiin alikululla. Pääradan neljäs raide valmistui ensin vuonna 1996 välille Helsinki–Hiekkaharju ja ulotettiin Keravalle vuonna 2004. Kaupunkiradan valmistumisen yhteydessä vuonna 2004 Hiekkaharjun asema uudistettiin perusteellisesti. Samalla P-juna, joka ajoi Helsingistä Hiekkaharjuun, lopetettiin ja korvattiin I-junalla, joka ajaa Helsingistä vain Tikkurilaan asti.

Riihimäen suuntaan liikennöidään raiteelta 3 ja Helsinkiin raiteelta 4.[2] Aseman länsipuolella on kaksi raidetta, joita käyttää aseman ohittavat kauko- ja lähijunat.

Rakenteilla oleva Kehärata tulee haarautumaan pääradasta Hiekkaharjun ja Koivukylän aseman puolivälissä.

Asemalla pysähtyvät junat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bussiyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iltanen, Jussi: ”4. Päärata”, Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat, s. 56. Karttakeskus, 2009. ISBN 978-951-593-214-3.
  2. https://www.vr.fi/cs/vr/doc/Hiekkaharju.pdf
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.