Kirkkonummen rautatieasema

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kirkkonummi
Kyrkslätt
Kuva asemalta
Perustiedot
Lyhenne  Kkn
Rataosa  Helsinki–Turku
Sijainti  60°07′11″N, 24°26′20″E
Osoite  Asemankaari 12, 02400 Kirkkonummi
Etäisyydet  Tolsa 1,9 km
Siuntio 13,8 km
Liikenne
Käyttäjiä   3 246 / vrk. (lähiliikenne, kevät 2008) [1]
Operaattori(t)  VR-Yhtymä
Kaukoliikenne  HelsinkiTurku
Lähijunat  Y S U L
Matkustajalaituri(t)
Korkeus  55 cm (RHK:n standardi)
Lyhin ja pisin pituus  316 m; 322 m [2]
Pinnoite  Asfaltti
Infonäytöt  3 kpl, [2] 1 kpl / raide
Asemarakennus
Lipunmyynti  kyllä
Hissejä  2
Ratapiha
Raiteisto  3 laituriraidetta
2 sivuraidetta
Aiheesta muualla
Aseman tiedot

Kirkkonummen rautatieasema (lyh. Kkn, ruots. Kyrkslätts järnvägsstation) on lähi- ja kaukojunien rautatieasema rantaradalla Kirkkonummella, Siuntion ja Tolsan asemien välissä. Kirkkonummi on S, U ja L lähijunien pääteasema, jossa myös Y-junat pysähtyvät. Asemalla pysähtyvät kaikki Helsinki-Turku/Turku satama kaukojunat. Kirkkonummi on Kolarin ohella ainoa sellainen kunta, joka ei ole kaupunki, jonka jollakin rautatieasemalla on edelleen lipunmyynti. Kolarissa lipunmyynti on Kolarin asemalla.

Raiteelta 1 liikennöidään Turun suuntaan meneviä junia, sekä lähijunia S, U ja L. Raiteelta 2 menee kaikki Turun suunnasta tulevat junat, sekä muutamaa lähijunaa. Raiteelta 3 liikennöidään S- U- ja L-lähijunia silloin, kun raiteella 2 on Turun suunnasta tulevaa liikennettä.

Välittömästi Kirkkonummen ratapihan jälkeen rantarata jatkuu Turun suuntaan yksiraiteisena, Helsingin suuntaan kaksiraiteisena.

Asema kuuluu Uudenmaan liiton inventoimiin kulttuuriympäristöihin.[3] Se on rakennettu 1901-1903 ja sen lähellä on lisäksi tavaramakasiini, huoltorakennuksia ja työntekijän asunto.[4] Aseman vieressä oli toinenkin työntekijän asunto, mutta se purettiin vuonna 2009 koska sen tilalle rakennettiin uusi tie sekä linja-autoasema.

Pysähtyvät junat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.