Konala

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Konala
Kånala
Kaupungin kartta, jossa Konala korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Konala korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 32
Pinta-ala 2,36[1] km² 
Väkiluku 5 835 (1.1.2013) 
Väestötiheys 1918 as./km²
Osa-alueet
Postinumerot 00390
Lähialueet Pitäjänmäki
Malminkartano
Kannelmäki

Konala (ruots. Kånala) on Helsingin kaupunginosa,lähde? jossa on noin 5 500 asukasta (2012) ja noin 4 400 työpaikkaa (2010). Se kuuluu Pitäjänmäen peruspiiriin.[1] Konala sijaitsee Luoteis-Helsingissä, Kehä I:n ja Pitäjänmäen pohjoispuolella, ja Malminkartanon sekä Kannelmäen länsipuolella. Se rajautuu etelässä Kehä I:een, idässä vihervyöhykkeeseen, joka erottaa Vihdintien varrella olevan teollisuusalueen Malminkartanosta, ja lännessä Espoon rajaan.

Asuntokanta koostuu lähinnä pienkerrostaloista ja omakotitaloista. Alueella on teollisuutta ja liikeyrityksiä. Vihdintien varrella on useita autoalan yrityksiä. Konala-seuran tekemän arvion mukaan Konalaa pidetään turvallisena paikkana asua.lähde?

Konalan halki kulkeva Konalantie jakaa Konalan kahteen toisistaan poikkeavaan osaan. Konalantien itäpuolella on kerrostaloalue sekä teollisuutta ja yritystoimintaa. Tien länsipuoli on puolestaan rauhallista omakotitalo- ja rivitaloaluetta. Hyvänä esimerkkinä toimii Äestäjäntien talot. Konalan pohjoisosassa, Vihdintien ja Espooseen kuuluvan Uusmäen välissä on uusi, puutalovaltainen Lehtovuoren asuntoalue.

Konalan ala-aste toimii kahdessa erillisessä toimipisteessä. Riihipellonkujan päässä sijaitseva niin kutsuttu iso koulu perustettiin vuonna 1981. Koulurakennus on valkoinen matala rakennus ja siellä toimivat luokat 3-6 sekä erityisluokka. Espoon rajan lähellä sijaitseva Hilatien koulu eli niin kutsuttu pikkukoulu on perustettu vuonna 1990 ja siellä ovat luokat 1-2.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konala liitettiin osana Pitäjänmäkeä Helsingin kaupunkiin vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa. Pitäjänmäki kuului sitä ennen Helsingin maalaiskuntaan (nyk. Vantaa). Omaksi kaupunginosakseen (32.) Konala erotettiin vuonna 1959.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtovuoren asuinalue Konalassa.
  • Rap-yhtye Konala Cartelli on perustettu Konalassa.
  • Konalassa sijaitsevilla FremantleMedia Finland Oy:n studioilla kuvataan mm. MTV3:n suosittua päivittäissarjaa Salatut elämät.
  • Konalassa toimii pohjoismaiden suurin treenikämppäkompleksi, Indie Center joka vuokraa harjoitustiloja bändeille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsinki alueittain 2012 Helsingin kaupunki Tietokeskus. Viitattu 13.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Konala.