Pori Jazz

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pori Jazz (2012)

Pori Jazz on vuosittain heinäkuussa Porissa, Länsi-Satakunnassa vietettävä jazzfestivaali. Festivaalin järjestää Pori Jazz 66, joka on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen sijaan taloudelliseen voittoon pyrkii jazzfestivaalia tukeva Pori Jazz Oy. Ensimmäinen festivaali pidettiin 1966. Pori Jazz on eräs Euroopan suurimmista jazzmusiikkifestivaaleista. Pori Jazz on Taloustutkimuksen mukaan Suomen kiinnostavin ja tunnetuin kesätapahtuma.[1] Festivaalilla on esiintynyt jazzin ohella bluesin, hip-hopin, popin, reggaen, rockin, soulin ja swingin supertähtiä. Pori Jazz kuuluu Finland Festivals -tapahtumiin.

Konsertteja pidetään eniten Kirjurinluodossa, jossa on pääkonserttipaikkana käytettävä Kirjurinluoto Arena. Festivaalin ohjelmistosta on yleisölle maksutonta noin 70 prosenttia.

Jazzkatu nähtynä Kirjurinluodosta, Kokemäenjoen pohjoispuolelta (2013)
Jazzkatu nähtynä Kirjurinluodosta, Kokemäenjoen pohjoispuolelta (2013)

Pori Jazzissa esiintyneitä artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Festivaalilla on esiintynyt joka vuosi suomalainen jazzrumpali Reiska Laine sekä esiintyi 46 vuoden ajan viimeisimpään elinvuoteensa 2012 saakka (alusta asti kaikkiaan 47 festivaalilla) amerikkalainen jazztrumpetisti Ted Curson.


Benny Goodman (1972) esiintyi Pori Jazzissa 1982
Sting Pori Jazzissa (2006)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käyntitilastot 2011 Tilastotietoa, Finland Festivals

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pori Jazz.