Sting

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo muusikko Gordon Sumnerista. Painija Steve Bordenista kertoo artikkeli Sting (showpainija). (The) Sting on myös Puhallus-elokuvan alkuperäinen nimi.
Gordon Sumner
Sting at the 2009 Tribeca Film Festival.jpg
Syntynyt 2. lokakuuta 1951 (ikä 63)
Taiteilijanimet Sting
Kotipaikka Wallsend, Tyne and Wear, Englanti
Aktiivisena 1974
Tyylilajit rock, pop, jazz
Soittimet bassokitara, kontrabasso, kitara, saksofoni, mandoliini
Yhtyeet The Police
Levy-yhtiöt A&M Records, Deutsche Grammophon, UMG
Sting-Logo.svg

Sting (oikealta nimeltään Gordon Matthew Sumner; s. 2. lokakuuta 1951 Wallsend, Tyne and Wear, Iso-Britannia) on englantilainen muusikko ja The Police -yhtyeen entinen basisti ja laulusolisti.

The Police[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 rumpali Stewart Copeland perusti Lontoossa punk/rock-yhtyeen The Police, jonka muina jäseninä olivat Sting (laulu ja basso) sekä Henry Padovani (kitara), jonka tilalle tuli pian Andy Summers. Punkia, rockia ja reggae-vaikutteita yhdistellyt yhtye teki useita kiertueita ja sai kuusi Grammy-palkintoa 1980-luvun alkupuolella. Yhtyeen tunnetuin kappale oli Every Breath You Take. Viimeinen albumi Synchronicity ilmestyi vuonna 1983. The Police yritti paluuta vuonna 1986 levyttämällä uudelleen laulunsa "Don't Stand So Close to Me" mutta hajosi jälleen. Tarkalleen ottaen tarkoituksena oli sovittaa ja miksata uudelleen vanhoja kappaleita, mutta hanke kaatui vanhan kiistaparin Stingin ja Stewart Copelandin nahisteluun mm. siitä, kumpi on parempi musiikkitietokone - Synclavier vai Fairlight CMI. The Police teki vuosien jälkeen paluun tuottoisalla kaksiosaisella maailmankiertueella 2007-08.[1]

Sting on esiintynyt muun muassa elokuvissa Quadrophenia 1979, the Grotesque, Brimstone 1982 (suom. Paholaisen kosketus) ja David Lynchin ohjaamassa elokuvassa Dyyni ja elokuvassa "Lock Stock and Two Smoking Barrels" 1998 .[2] Hän on myös vieraillut sarjoissa Simpsonit Family Guy ja Ally McBeal.

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1985 eturivin jazzmuusikkojen kanssa tehty The Dream of the Blue Turtles oli Stingin ensimmäinen sooloalbumi, ja siitä julkaistiin single "If You Love Somebody Set Them Free". Albumi myi platinaa.[3]

1980-luvun loppupuolelta alkaen Sting on näyttävästi tukenut ihmisoikeus- ja ympäristöliikettä, muun muassa Amnesty Internationalia. Hän on perustanut sademetsien suojelusäätiön vaimonsa Trudie Stylerin ja Kayapó-intiaanien kanssa.[4]

Stingin ura oli huipussaan vuonna 1994. Yhdessä Bryan Adamsin ja Rod Stewartin kanssa levytetty "All For Love" filmistä Kolme muskettisoturia (The Three Musketeers) oli Yhdysvaltain listan kärjessä viisi viikkoa ja myi platinalevyn verran. Tämä on ainoa Police-aikojen jälkeen tehty levy, jonka Sting on saanut Yhdysvaltojen listan kärkeen.

Suomessa Sting on esiintynyt useita kertoja. Hän on konsertoinut Helsingin jäähallissa vuonna 1988, 1991, 1993, Turussa Turkuhallissa 1996 ja 2000, Ruisrockissa 1997, Helsingin Finnair Stadiumilla 2001, Helsingin Hartwall-areenalla 2000 ja 2004 sekä Pori Jazzissa 2006. Vuonna 2010 Sting esiintyi Hartwall-areenalla kolmatta kertaa, tällä kertaa sinfoniaorkesteri The Royal Philharmonic Concert Orchestran kanssa Symphonicity-kiertueella. Viimeisin esiintyminen Suomessa oli Helsingin Kaisaniemessä järjestetyssä Helsinki Classic Festival-festivaalilla vuonna 2012. Esiintyminen oli "Back to Bass" -Euroopan kiertueen avajaiskonsertti.

Sting on tehnyt yhteistyötä monien eri musiikkilajien artistien, kuten Mary J. Bligen, Sugababesin, P. Diddynn, Craig Davidin, The Black Eyed Peasin ja Cheb Mamin kanssa.

Vuonna 2005 Sting vieraili venäläisduo t.A.T.u.:n kappaleella "Friend or Foe" basistina. Sting on tehnyt yhteistyötä myös bosnialaisen luutunsoittaja Edin Karamazovin kanssa sekä soittanut useita kirkkokonsertteja kyseisen produktion pohjalta. Musiikki on pohjautunut John Dowlandin keskiaikaisiin teksteihin. Hankkeesta on tehty albumi Songs from the Labyrinth.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sandford, Christopher: Sting – elämäkerta. Like, 2001. ISBN 951-578-865-X.
  • Sting, suomentanut Erkki Jukarainen: Kuin särkynyttä musiikkia: muistelma. WSOY, 2004. ISBN 9510293679.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sting.