Muusikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muusikko on henkilö, joka esittää musiikkia.[1] Muusikoksi voidaan kutsua esittäjän lisäksi myös esimerkiksi säveltäjää tai musiikinopettajaa.[2]

Muusikon oikeuksia valvovat Suomessa Muusikkojen liitto[3] ja Gramex[4].

Muusikkoja ovat muun muassa:

Muusikko voi olla täysin itseoppinut. Muusikon tutkinnon voi suorittaa toisen asteen oppilaitoksessa, esimerkiksi konservatoriossa, tai ammattikorkeakoulussa, jossa voi suorittaa muusikon (AMK) tutkinnon[5].

Alan korkeinta koulutusta Suomessa antaa Suomen ainoa musiikkiyliopisto Sibelius-Akatemia, jossa voi opiskella musiikin maisteriksi, musiikin lisensiaatiksi tai musiikin tohtoriksi.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”musiikin esittäjä, vars. (ammatti)soittaja.”Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
    muusikko ammattisoittaja.”Nurmi, Timo: Gummeruksen suuri suomen kielen sanakirja. 3. tarkistettu ja päivitetty painos. Helsinki: Gummerus, 2004. ISBN 951-20-6541-X.
  2. Mikko Mertanen: Kauan eläköön muusikkous - mitä se sitten onkaan (PDF) 2011. Jyväskylän yliopisto. Viitattu 5.5.2023.
  3. Info
  4. Tietoa Gramexista (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Ammattikorkeakoulut
  6. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.