Grammy-palkinto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grammy-palkinto
Grammy.jpg
Palkitaan Erityisistä ansioista musiikin alalla
Palkinnon antaja National Academy of Recording Arts and Sciences
Maa Yhdysvallat
Ensimmäinen palkinto 1958
Virallinen internet-sivu

Grammy-palkinto (alkuperäiseltä nimeltään Gramophone-palkinto) on yksi neljästä tärkeimmästä Yhdysvalloissa jaettavasta musiikkipalkinnosta. Palkinnon jakaa Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys, National Academy of Recording Arts and Sciences, erityisistä ansioista musiikin alalla. Grammy-palkintoa on joskus kutsuttu musiikkialan Oscar-palkinnoksi. Palkintoja jaetaan vuosittain yhteensä 108 kappaletta 30:stä musiikin tyylilajista. Grammyja on jaettu vuodesta 1958 alkaen. Nykyisin palkintoseremonia järjestetään yleensä helmikuussa.

Henkilökohtaisesti eniten palkintoja on voittanut sir Georg Solti, joka toimi Chicagon sinfoniaorkesterin johtajana 24 vuotta. Hän voitti uransa aikana 31 palkintoa[1], mainittiin 38 palkinnosta (joista 6 meni äänittäjille ja yksi solistille) ja oli ehdokkaana tämän lisäksi 74 kertaa.

Palkintokategoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkategoriat

  • Vuoden levytys (Record of the Year), jaetaan yksittäisen kappaleen esittäjälle ja tuottajalle
  • Vuoden albumi (Album of the Year), jaetaan kokonaisen albumin esittäjälle ja tuottajalle
  • Vuoden kappale (Song of the Year), jaetaan kappaleen tekijälle
  • Paras uusi artisti (Best New Artist), jaetaan esiintyjälle, joka on vuoden aikana julkaissut levyn ja vakiinnuttanut tällä asemansa (levy ei välttämättä ole artistin ensimmäinen varsinainen julkaisu)

Muita palkintoja jaetaan esiintymisestä ja tuotannosta tietyissä genreissä, sekä muun muassa kuvituksesta ja videosta. Erityispalkintoja jaetaan myös pitkäaikaisesta työstä musiikkiteollisuuden saralla.

Vuodesta 1973 lähtien on jaettu Grammy Hall of Fame Award -palkintoa vähintään 25 vuotta vanhoille historiallisesti merkittäville äänitteille.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MUSIC: THE GRAMMYS/CLASSICAL; Fewer Records, More Attention Published: February 23, 2003. The New York Times. Viitattu 20.2. 2008. (englanniksi)
  2. Grammy Hall of Fame Grammy.com. Viitattu 9.11.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.