John Dowland

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

John Dowland (156320. helmikuuta 1626) oli englantilainen säveltäjä ja luutunsoittaja. Merkittävä osa hänen sävellyksistään onkin kirjoitettu luutulle tai luutun säestämille lauluäänille. Tiedot säveltäjän elämänvaiheista ovat vähäiset. Dowland syntyi luultavasti Lontoossa, mutta on myös arveltu hänen olleen syntyjään irlantilainen. Dowlandin tiedetään muuttaneen Pariisiin vuonna 1580. Vuonna 1606 hän palasi Englantiin.

Dowlandin tuotanto käsittää enimmäkseen moniäänisiä lauluja (niin maallisia kuin hengellisiäkin) sekä luuttuteoksia. Hän ei milloinkaan saanut virkaa kuningatar Elisabethin hovista, mikä kenties vaikutti hänen sävellystensä alakuloiseen perussävyyn yhdessä 1500-luvun lopun melankoliaa ihannoivan muodin kanssa.

Dowlandin ehkä tunnetuin teos on Lachrimae Pavan, myös lauluna Flow my tears, joka synnytti aikanaan runsaasti transkriptioita. Lukuisat säveltäjät myös käyttivät kappaleen aloittavaa ns. Lachrimea-motiivia (pisteelliseen rytmiin perustuva laskeva kvartti) omien teostensa pohjana. Dowland itse sävelsi vuonna 1604 Lachriemae Pavanesta viisiäänisen Lachrimae-sarjan viola da gamba -consortille sekä luutulle. Teos käsittää seitsemän fantasia-pavanea, jotka analysoivat ajan muotitunnetta melankoliaa eri puolilta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta John Dowland.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.