Steely Dan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Steely Dan
(1972–1981, 1993–)
Steely Dan Porissa 2007, vas. Walter Becker, oik. Donald Fagen.
Steely Dan Porissa 2007, vas. Walter Becker, oik. Donald Fagen.
Tiedot
Tyylilaji: rock, jazz rock
Kotipaikka: Yhdysvaltain lippu Annandale-on-Hudson, New York, Yhdysvallat
Laulukieli: englanti
Sivusto: steelydan.com
Jäsenet
Donald Fagen
Walter Becker
Entiset jäsenet
Denny Dias
Jeff "Skunk" Baxter
Jim Hodder
David Palmer
Jeff Porcaro
Michael McDonald
Royce Jones
Levy-yhtiöt
ABC
MCA
Giant
Reprise

Steely Dan on yhdysvaltalainen rock-yhtye. Vuonna 1972 perustettu Steely Dan oli suosionsa huipulla 1970-luvun loppupuolella. Silloin sen musiikissa oli kuultavissa vaikutteita muun muassa jazzista, rockista, bluesista, popista ja funkista. Vuonna 1981 yhtye hajosi, mutta se teki come-backin 2000-luvun alussa.

Koko olemassaolonsa ajan yhteen kantavat voimat ovat olleet Donald Fagen ja Walter Becker. 1970-luvun puolenvälin jälkeen yhtyeessä ei oikeastaan muita vakiojäseniä ole ollutkaan, vaan levytyksissä on käytetty Yhdysvaltain johtavia studiomuusikoita, joita on kutsuttu nauhoittamaan osuutensa usein vain yhteen albumin kappaleeseen. Fagen ja Becker ovat tunnettuja perfektionismistaan, ja joskus yhden raidan yhden instrumenttiosuuden tallentamiseksi on studiossa vieraillut useampia huippuammattilaisia ennen kuin on päästy tyydyttävään lopputulokseen.[1][2] Konsertteja ja kiertueita Steely Dan teki vuosina 1972–74 ja uudelleen vasta comeback-vaiheessaan 1993 alkaen; lähes kahden vuosikymmenen ajan se oli siis lähinnä Fagenin ja Beckerin eräänlainen ”levytyskonsepti”. Levyillä vierailleita muusikoita ovat muiden muassa rumpalit Steve Gadd ja Bernard Purdie, trumpetisti Randy Brecker, saksofonisti Wayne Shorter sekä kitaristit Larry Carlton, Lee Ritenour ja Mark Knopfler.

Steely Danin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta. Yhtyeen tunnetuimpia hittejä ovat mm. ”Do It Again”, ”Reeling in the Years”, ”Rikki Don't Lose That Number”, ”Peg” ja ”Hey Nineteen”. Yhtye esiintyy edelleen aktiivisesti ja oli kiertueella vuonna 2008. Yhtye on esiintynyt Suomessa kaksi kertaa 2000-luvulla.

Yhtyeen nimi on peräisin William Burroughsin romaanista Alaston lounas.[3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Canada.com: Steely Dan still feeling the groove.
  2. MSN Inside Music – Re:Masters: Steely Dan Think Fast and Tour.
  3. Mikko Montonen: Steely Dan. Musa, 4/1974, s. 20–21, 30.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]