Christina Aguilera

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Christina Aguilera
CA2010PREIMRE.jpg
Syntynyt 18. joulukuuta 1980 (ikä 33)
Yhdysvaltain lippu Staten Island, New York, Yhdysvallat
Taiteilijanimet Christina Aguilera, Xtina
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Pittsburgh, Pennsylvania, Yhdysvallat
Aktiivisena 1998-
Tyylilajit Pop, Soul, R&B
Ammatit laulaja, lauluntekijä
Levy-yhtiöt RCA

Christina María Aguilera (s. 18. joulukuuta 1980 Staten Island, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen poplaulaja ja lauluntekijä, sekä näyttelijä.

Aguilera on 2000-luvun menestyneimpiä popmuusikoita, jonka neljä oktaavia kattavaa lauluääntä on verrattu mm. Mariah Careyhin ja Whitney Houstoniin. Hän on julkaissut kolme Billboard Hot 100-listalla ykköseksi päässyttä kappaletta ja kolme albumia jotka ovat päässeet Yhdysvaltain albumilistalla viiden myydyimmän joukkoon. Hän on myös muoti-ikoni, jonka tavaramerkki on alati vaihtuva ulkoinen olemus ja rohkeat tyyliyhdistelyt. Hän on voittanut neljä Grammy-palkintoa ja yhden Latin Grammy -palkinnon. Aguilera käytti uransa alkuaikoina myös nimeä Xtina. Christina Aguilera on maailmanlaajuisesti myynyt 47 miljoonaa albumia.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christina Aguilera syntyi Staten Islandissa New Yorkissa Yhdysvalloissa, mutta kasvoi Pittsburghissa Wexfordin kaupunginosassa. Christinan isä, Yhdysvaltain armeijassa työskentelevä Fausto Aguilera, on ecuadorilainen ja hänen äitinsä, kääntäjänä toimiva Shelly Fidler (nyk. Kearns) on irlantilainen[2].

Aguilera kasvoi osan lapsuudessaan Japanissa, minkä aikana Fauston ja Shellyn avioliiton ongelmat alkoivat kasautua entisestään. Perheväkivaltaakin Christina joutui seuraamaan sivusta, jonka seurauksena Christinan vanhemmat viimein erosivat Christinan ollessa noin kuusivuotias. Näistä tapahtumista Christina on kirjoittanut kappaleet I'm OK ja Oh Mother. Tällöin Shelly, Christina ja Christinan nuorempi sisko Rachel muuttivat isoäitinsä luo Pittsburghiin. Christinan isoäiti huomasi ensimmäisenä tytössä piilevät laulunlahjat ja Christina varttui kuunnellen muun muassa Billie Holidayn, Madonnan, Whitney Houstonin, Mariah Careyn, Ella Fitzgeraldin ja Etta Jamesin musiikkia.

Ura laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aguilera esiintyi ahkerasti Pittsburghissa jo alle 10-vuotiaana erilaisissa julkisissa tilaisuuksissa ja pian hänestä tuli paikallinen julkkis laulutaitonsa ansiosta. Christinan ääni kantaa 4 oktaavia. 12-vuotiaana Aguilera aloitti Mickey Mouse Club -tv-ohjelmassa muun muassa Justin Timberlaken ja Britney Spearsin ohella. Aguilera olisi otettu sarjaan mukaan jo aiemmin, mutta nuori ikä esti TV-yhtiön palkkamasta häntä. Ohjelman sekä aikaisemman Pittsburghissa tulleen maineensa vuoksi Aguilera kärsi koulukiusaamisesta, sillä muut lapset olivat kateellisia Christinan saamasta julkisesta tunnustuksesta. Aguilera on kertonut, että hän itki joka kerta nähdessään itsestään jutun lehdessä ja tietäessään, että häntä tultaisiin kiusaamaan asiasta koulussa. Kun Aguilera alkoi nähdä painajaisia joka yö ja perheen autosta puhkottiin renkaat, hänen äitinsä päätti, että Christina kävisi koulunsa loppuun kotiopetuksessa. Mickey Mouse Club-ohjelmassa esiintyivät myös Joshua Chasez (myöhemmin N'SYNC:in jäsen), Britney Spears ja Justin Timberlake sekä näyttelijät Ryan Gosling ja Keri Russell. Kelly Clarksonin hitti Miss Independent on Christinan kirjoittama. Laulu annettiin Kellylle ilman, että Christina oli tietoinen siitä.

Christinan ollessa 14–15-vuotias hän levytti albumin Just Be Free. Albumin tarkoitus oli saada näyttöä Christinan upeasta äänestä levy-yhtiöitä varten. Albumi julkaistiin kuitenkin vasta vuonna 2001.

Aguilera levytti vuonna 1997 laulun Reflection (1997) Disneyn Mulan-animaatioelokuvan soundtrackille. Tämän jälkeen hän sai pikaisesti sopimuksen RCA Records -levy-yhtiön kanssa. Hänen debyttilevynsä Christina Aguilera julkaistiin vuonna 1999 ja se oli valtava kaupallinen menestys. Levyn ensisingle, Genie in a Bottle (1999), oli Christinan todellinen läpimurtohitti. Albumilta julkaistiin myös What a Girl Wants (1999), I Turn To You (2000) ja Come On Over (All I Want Is You) (2000).

12. syyskuuta 2000 Christina julkaisi espanjankielisen Mi Reflejo -albumin, joka nousi Yhdysvaltojen Latin Music Chart -listalla sijalle #1. Billboard 200 -albumilistalla Mi Reflejo ylsi sijalle #27. Vuonna 2001 Christina voitti Latin Grammyn kategoriassa Best Female Pop Vocal Album. Samana vuonna Christina voitti myös parhaimman latinalaisartistin World Music Award -palkinnon. Vuonna 2001 Christina valittiin Pinkin, Myan, ja Lil Kimin ohella levyttämään Patti Labellen klassikko Lady Marmalade Moulin Rouge -elokuvan soundtrackille. Lady Marmalade nousi Yhdysvaltojen Hot100-listalla ykköseksi ja piti sijansa siellä viisi viikkoa. Lady Marmalade nousi singlelistojen kärkeen myös 11 muussa maassa. Yhteistyö poiki Christina Aguileralle Grammy-palkinnon kategoriassa Best Pop Collaboration with Vocals.

Christina Aguileran toinen studioalbumi Stripped (2002) julkaistiin 29. lokakuuta 2002. Albumi myi ensimmäisellä viikollaan yli 300 000 kpl ja nousi Yhdysvaltojen albumilistalla sijalle #2. Suurin osa levyn lauluista oli Christina Aguileran itsensä kirjoittamia. Albumilta julkaistiin singlet Dirrty (2002), Beautiful (2002), Fighter (2003), Can't Hold Us Down (2003), sekä The Voice Within (2003).

15. elokuuta 2006 Christina Aguilera julkaisi kolmannen valtavirran studioalbuminsa Back to Basics. Albumi nousi ykkössijalle 13 eri maassa. Albumi on tuplalevy. Aguilera on ollut mukana kirjoittamassa jokaista albumiraitaa. Albumilta on julkaistu singlet Ain't No Other Man (2006), Hurt (2006) sekä Candyman (2007).

Kesällä 2006 Aguilera julkaisi ensimmäisen uuden singlensä neljään vuoteen, nimeltä Ain't No Other Man. Hän käytti kappaleeseen 1920-luvun jazz-vaikutteita, mutta lisäsi siihen nykyaikaisen R&B-sävyn. Kappale on menestynyt hyvin, nousten singlelistan kymmenen myydyimmän joukkoon sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Aguilera julkaisi 11. marraskuuta 2008 kokoelma-albumin Keeps Gettin' Better - A Decade of Hits Single Keeps Gettin' Better julkaistiin syksyllä. Neljäs täysipitkä studioalbumi, Bionic, julkaistiin 8. kesäkuuta 2010. Tuottajina uudella albumilla olivat muun muassa australialainen laulaja ja lauluntekija Sia.[3]

Aguilera on esiintynyt dokumenttielokuvassa Shine a Light. Vuonna 2010 hän tähditti musikaalia Burleski. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 2011. Se on tuottanut maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa dollaria. Myös elokuvan soundtrack on menestynyt hyvin listoilla.

Vuonna 2011 hän julkaisi Maroon 5 -yhtyeen kanssa kappalee "Moves Like Jagger". Biisin noustua Billboard Hot 100 listan ykköseksi Christina liittyy 7 muun artistin kanssa eliittijoukkoon, jolla on ykköshitti Billboard listalla kolmella eri vuosikymmenellä! (99, 00 ja 11). Muita listalla ovat mm. Michael Jackson, Madonna ja Janet Jackson.

Aguilera oli tuomarina The Voice of USA -ohjelmassa ohjelman kolmella ensimmäisellä kaudella vuosina 2011–2012. Hän jättäytyi pois ohjelman neljänneltä kaudelta keskittyäkseen soolouraansa. Aguilera julkaisi uuden studioalbumin Lotus marraskuussa 2012. Albumi sisältää duetot Aguileran kanssa The Voice of USA -ohjelmassa esiintyneiden Cee Lo Greenin ja Blake Sheltonin kanssa. Ensimmäisenä singlenä albumilta julkaistiin kappale "Your Body".

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aguilera vihittiin 19. marraskuuta 2005 musiikkituottaja Jordan Bratmanin kanssa Napa Valleyssa, Kaliforniassa. Kaikki häälahjansa Christina Aguilera lahjoitti hurrikaani Katrinan uhrien hyväksi. Vuoden 2006 Back to Basics -albumin kappaleen Save Me from Myself Aguilera omisti Jordan Bratmanille. Aguilera synnytti parin ensimmäisen lapsen, pojan nimeltä Max Liron Bratman 12. tammikuuta 2008 Los Angelesin Cedars-Sinai Medical Centerissa.[4] Vuonna 2010 pari erosi. Nykyään Aguilera seurustelee Matt Rutlerin kanssa. Christina synnytti parin yhteisen tyttären 17. elokuuta 2014.

Musiikkiuransa ohella Aguilera on kunnostautunut hyväntekeväisyydessä. Hän tekee hyväntekeväisyyttä muun muassa kotiväkivallan, eläintenoikeuksien ja AIDS:n tahoilla, lisäksi Christina puhuu ahkerasti homojen ja lesbojen oikeuksien puolesta, tämä näkee erityisesti Beautiful singlen musiikkivideolla.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christina Aguilera
Dirrty- kappaleen aikana otettu kuva.
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Julkaistu: 24. elokuuta 1999
 • Listasijoituksia: (1999, US #1, UK #14
 • Singlet: Genie in a Bottle, What a Girl Wants, I Turn To You, Come Over Baby (All I Want Is You)
 • Myynti Yhdysvalloissa: 8,1 miljoonaa
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 16 miljoonaa kappaletta

Mi Reflejo

 • Tyyppi: Espanjankielinen albumi
 • Julkaistu: 12. syyskuuta 2000
 • Listasijoituksia: (2000, US #28)
 • Singlet: Pero me acuerdo de ti, Falsas esperanzas
 • Myynti Yhdysvalloissa:
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 3 miljoonaa kappaletta

My Kind of Christmas

 • Tyyppi: Joulualbumi
 • Julkaistu: 24. lokakuuta 2000
 • Listasijoituksia: (2000, US #28)
 • Singlet: Christmas Time
 • Myynti Yhdysvalloissa: 970,000
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 3 miljoonaa kappaletta

Stripped

 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Julkaistu: 29. lokakuuta 2002
 • Listasijoituksia: (2002, US #2), UK #2)
 • Singlet: Dirrty, Beautiful, Fighter, Can't Hold Us Down, The Voice Within
 • Myynti Yhdysvalloissa: 4,1 miljoonaa
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 12 miljoonaa kappaletta

Back to Basics

 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Julkaistu: 14. elokuuta 2006
 • Listasijoituksia: US #1, UK #1
 • Singlet: Ain't No Other Man, Hurt, Candyman, Slow Down Baby, Oh Mother
 • Myynti Yhdysvalloissa: 1,6 miljoonaa
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 4,5 miljoonaa kappaletta
  Back to Basics -albumin kiertueelta Torontosta.

Keeps Gettin' Better - A Decade of Hits

 • Tyyppi: Kokoelmalevy
 • Julkaistu: 11. marraskuuta 2008
 • Listasijoituksia: US #9, UK #10
 • Singlet: Keeps Gettin' Better
 • Myynti Yhdysvalloissa: 400,000
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 1,1 miljoonaa kappaletta

Bionic

 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Julkaistu: 9. kesäkuuta 2010
 • Listasijoituksia: US #3, UK #1
 • Singlet: Not Myself Tonight, Woohoo, You Lost Me
 • Myynti Yhdysvalloissa: 300,000
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 1,0 Miljoonaa Kappaletta

Lotus

 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Julkaistu: 9. marraskuuta 2012
 • Listasijoituksia: US #7, CAN #7, UK #28
 • Singlet: Your Body, Just A Fool
 • Myynti Yhdysvalloissa: 182,000
Albumin tiedot

Soundtrackit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Burlesque
 • Tyyppi: Soundtrack
 • Julkaistu: 22. marraskuuta 2010
 • Listasijoituksia: US #18, UK #26
 • Singlet: Express, Show Me How You Burlesque
 • Myynti Yhdysvalloissa: 300,000
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 750,000

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christina Aguilera

 • Genie In A Bottle (1999, US #1, UK #1)
 • What a Girl Wants (1999, US #1, UK #3)
 • I Turn To You (2000, US #3, UK #19)
 • Come on Over (All I Want Is You) (2000, US #1, UK #8)

Mi Reflejo

 • Pero Me Acuerdo De Tí
 • Falsas Esperanzas

My Kind of Christmas

 • The Christmas Song (1999)

Stripped

 • Dirrty (2002, US #48, UK #1)
 • Beautiful (2002, US #2, UK #1)
 • Fighter (2003, US #20, UK #5)
 • Can't Hold Us Down (2003, US #12, UK #3)
 • The Voice Within (2003, US #33, UK #11)

Back to Basics

 • Ain't No Other Man (2006, US #6, UK #2)
 • Hurt (2006, US #22, UK #11)
 • Candyman (2007, US #25, UK #17)
 • Slow Down Baby (2007) (Julkaistiin vain Australiassa) (AUS #21)
 • Oh Mother (2007) (Julkaistiin vain Euroopassa) (GER #18)

Keeps Gettin' Better - A Decade of Hits

 • Keeps Gettin' Better (2008 US #7, UK #14)

Bionic

 • Not Myself Tonight (2010)
 • You Lost Me (2010)
 • I Hate Boys (2010) (Julkaistiin vain Australiassa)

Burlesque

 • Express (2010)
 • Show Me How You Burlesque (2011)

Lotus

 • Your Body (2012)
 • Just a Fool (2012)

Yhteistyö muiden artistien kanssa

Kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sears & Levis Tour (2000-2001)
 • Justified/Stripped Tour (2003)
 • Stripped World Tour (2003)
 • Back To Basics Tour (2006-2007)

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Genie Gets Her Wish (1999)
 • My Reflection (2000)
 • Stripped Live in the UK (2004)
 • Back To Basics: Live And Down Under (2008)

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parfyymit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • XPose (2004)[5]
 • Christina Aguilera (2007)[6]
 • Inspire (2008)[7]
 • By Night (2009)[7]
 • Royal Desire (2010)[8]
 • Secret Potion (2011)[7]
 • Red Sin (2012) [9]
 • Unforgettable (2013)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. [1]
 2. Christina Aguilera Gets Irish on Tour... showbizireland.com. Viitattu 29. tammikuuta 2010.
 3. [2] Christina Aguilera Working With Goldfrapp, Ladytron - Pitchfork
 4. [3] Christina Aguilera & Jordan Bratman Have a Boy, 13. tammikuuta 2008, People.com
 5. [4] Xpose by Christina Aguilera
 6. Christina Aguilera Perfumes
 7. a b c [5]
 8. [6]
 9. [7]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Christina Aguilera.
Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Christina Aguilera -sitaatteja.